Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
Leltem az interneten egy nekem szimpatikus rajzot a PCL82-es csövekhez, csak azt szeretném meg tudni hogy szerintetek jó e a rajz és hogy érdemes megy csinálni ebben a formában?. Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
Fogalmam sincs
![]()
Szia! Jó ez, igen, én viszont az 1N4007-ek után nem 50µF-ot tennék, hanem mondjuk 220µF-ot. Ha nincs ilyen trafód, akkor elég a szimpla, 1x200V-os szekunderrel is, csak akkor nem két diódával, hanem graetz-el egyenirányítod, azon kívül minden ugyan ez.
Ez SE-ben harmat gyenge lesz. fejhallgatóerősítőnek elmegy kimenő trafóval. PP-ben érdemes velük foglalkozni.
Szia!
Miért hány Wattra képes így ez a cső? 2-3W-ot elméletileg kellene tudni nem?.
Szia!
Én is úgy gondoltam hogy nem csak két diódával egyenirányítanék, hanem néggyel!, miért kell a nagyobb kapacitás az alimentálásba?. Amúgy köszönöm hogy rá néztél a rajzra! ![]()
Janinak valamilyen szinten igaza van, de esti zenehallgatáshoz, olvasás, netezés mellé, bőven jó egy ilyen pici SE. Persze szép nagy kimenőkkel, a TV kimenő erre alkalmatlan, ha nem sajnálod rá a pénzt, tekertess egy kimenőt, mondjuk a TV képkimenő vasára, a 6,5ccm már nagyon jó méret ehhez az erősítőhöz. Esetleg rádióból bontott EL84 kimenője is jó, vannak olyanok, amik ~6ccm-es vasra készültek, általában papír csévével, de igényes kivitelben, és azt áttekerni sem kell.
Egy 220u-s puffer nem drágább annyival, hogy ne érje meg ennyire túlméretezni. Sőt, a legtöbb tv - monitor tápegységében ilyen értékű a primer oldali puffer, ha nem új cuccokból építkezel, hanem bontod őket.
Szia!
Köszönöm a tanácsod meg fogadom! ![]()
Raknék a bemenetre egy becsatoló kondit és egy rácslevezető ellenállást a triódára.
Szia!
Arra én is gondoltam, mondjuk a kondi volna 470nf-os, az ellenállás pedig 470K, mit szólsz? A PCL 86-os SE-erősítő rajzáról vetem az ötletet.
Jelentem látom az alagút végét
![]() PCL 85 lett a végcső, mert sajnos az egyik pcl86 os halott még jó, hogy van itthon pcl85... A lényeg, hogy egyenlőre 110 voltról üzemel, de már most nagyon meggyőző kellemes hangok jönnek le róla! Viszont feltünt, hogy a cső alján sokkal hamrabb fűti föl magát gyakorlatilag villan egy nagyot mintha egy 10 wattos kis izzó lenne ![]() Nem tudom ez mennyire normális, de az összes pcl85 ös így csinálja... Az gond lehet, hogy az egyik kimenőn 720 ohmot mérek a másikon meg 660 körül? Az fix, hogy jövőhétvégén megcsinálom készre, mert nagyon tetszik a hangja... Kicsit tényleg mintha mély hiányos lenne, de azok a gyönyörű közép és magas hangok pótolják...
Tökéletes.
Szia !
Ezt Bővebben: Link is megépítheted. Ezt én is megépítettem és jól működik. Tudja azt a 2-3 wattot ami egy szobába elég.
Szia! Ez igaz, a rácslevezetőt semmi esetre sem szabad kihagyni, akkor sem, ha ott van a poti, a BSS-es rajz ezért nagyon szakszerűtlen, azon még poti sincs, anélkül mindent csinálna a trióda, csak a munkapontba nem állna be.
100n-tól 470-ig rakhatsz bármit, a lényeg, hogy fólia kondi legyen, ne kerámia, na meg persze ne elkó.
Kérek valakit, aki válaszol a kérdésemre !
Ez az IC amit találtál, már elég soványka, én nem használnám.
Marci, az a fetes kapcsolás akkora feszültséget ad le, ami a Gate-en van, jelenleg a D7, D8, D9 Z-diódák feszültségének az összege, azaz most épp 430V-ot, de akkora, és annyi zener diódát teszel bele, amennyit akarsz, persze ésszerű határok közt mozogva. ![]()
TME-nél és a HESTORE-ba is van, nem azzal van a gond.
Igen, későn vettem észre, hogy nem elég az áram... Meg kell patkolni egy FET-el.
Inkább tekertetek a hálózatira +1 tekercset
Énm nem méreteztem a trafót (nem is tudok sajnos), hanem rádiókból bontottam ki, lehet venni neten 2-3.000Ft-os áron
![]() (mellesleg ennyiért nem is kinlódok vele... 2 primer? 1primer és egy szekunder, amiről a visszacsatolás is megy és fontos a menetirány! Orbán József VAn egy csomó táptrafóm és kimenőm hozzá, mind bontott, amit jobb felhasználni és ha már tetszik a hangja, mért is ne csinálnék ![]() Még agyalok egy ECL86-os 5.1-es építésén is ![]()
Ez igaz, de lehet, az is hogy olyat talált amin van fejhallgató kimenet is.
Az x.y erősítőket felesleges csővel csinálni, nem sok közük van a kettő csatornán visszaadott, Hi-Fi-hez. Valamint ezek az erősítők a pár wattjukkal labdába se rúgnak egy házimozi szerű műsoranyagnál és nem az érzékenységükről híres dobozokkal.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
Szerintem kicsi hozzá, mert csak 20mA-t írnak rá
Inkább FET-est csináld
A D6-tól, vagy a D7-8-9-től függ kimeneti feszültsége?
Ezzel kicsit hasonlítsd össze.
Az elő és végfok közti csatolókondit 68nF cseréld 100nF-ra és lesz mélyhang is. Kimenő részhez nem tudok véleményt mondani, lehet nem volt rajta terhelés és átütött...
Arcus AS3 van itthon, az elég érzékeny darab
![]() Jobb szeretem a nyitott terű sztereó hangot mint a z5.1-et Csak kísérletnek szánom az 5.1-et A sub PP fokozat lenne majd, a nagyobb teljesítmény miatt
Marci, ahogy írtál, hogy jó lenne, ha megválaszolná valaki a kérdésed, pár percen belül választ kaptál rá tőlem, de ha nem lenne eléggé egyértelmű, szólj!
![]()
D7-D8-D9-től függ.
Erre nem válaszoltam:
Fényjelenség az előregedő cső jele, nekem is ez volt a bajom és itt árulták ela többiek. Még jó a cső, de szerezz be egy másikat, vagy lágyindítóval indítsd és akkor megkíméled. Ugyanezen jelenzégnek köszönhető az izzók kiégése is. Gyakorlatilag nem tökéletes a vákum, a csőben marad némi oxigén molekula ami reakcióba lép az izzó fűtőszálával, lassal elég, oxidálódik, emiatt elvékonyodik, csökken az ellenállása és ezért nagyobb áramot vesz fel bekapcsolás pillanatában. |
Bejelentkezés
Hirdetés |