Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Leválasztó transzformátor

Témaindító: Smax, idő: Márc 21, 2007
Lapozás: OK   6 / 13
(#) granpa válasza etm hozzászólására (») Jún 9, 2015 /

Az oszlopkeresztmetszetből, huzalátmérőből saccolható.
(#) etm válasza granpa hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Hali! És mindenkinél a akinél lehet szabályozni a kimenő feszt a leválasztó trafónál ,ezt a primer oldalon oldják meg?
(#) Gafly válasza etm hozzászólására (») Jún 10, 2015 /

Izlés szerint...
(#) BEMcorp hozzászólása Júl 13, 2015 /

Üdv!

Szeretnék "építeni" egy leválasztó/biztonsági transzformátort.
Igen, építeni, ami kicsit McGuyver-eskedést jelent.
Van 2db egyforma 230V/120V transzformátorom, így arra gondoltam, hogy egymásnak fordítom őket, így 230-120-230V-ot kapok (persze kisebb veszteséggel).
Kipróbáltam, 217V jött le róla, a 120V-os részen 40W-os izzóval (110V/40W) leterhelve 210V lett a kimenő feszültség.
A kérdésem, hogy ez így mennyire használható leválasztó trafónak, illetve hogy oszcilloszkóphoz használhatom-e így?
(#) granpa válasza BEMcorp hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Ha ezek ú.n. biztonsági trafók, akkor minden további nélkül. Ha nem, akkor egy előzetes szigetelésvizsgálatnak vetném alá (amin persze valószínűleg megfelelnének). Tehát ugyanúgy jó. A veszteség, az ott van, de ennyit tolerálnak a készülékek. Persze, ha teljesítményben megfelelnek.
(#) ötfelezős válasza BEMcorp hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Hát mi a biztonsági transzformátor?
1. Megerősített szigetelés tekercs és test, illetve tekercs és tekercs között
2. Távolság a kivezetések között
3. Leégés okozta zárlat elleni védelem vagy olyan konstrukcióval, hogy nem tud megsülni, vagy beépített védelemmel.

Ennyit a szigetelésvizsgálatról.
(#) BEMcorp válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Igen, a teljesítmény az jó kérdés.
Eredetileg amcsi motorok mentek róla egy import készülékben, de minden motor külön trafóról ment (+fázishasításos szabályzó).
A szkóp 70VA -as (60W max).
Hogy mennyire biztonsági trafók? Halvány lilám sincs....
(homályos)fotó mellékelve. (Igen, merő életveszély, de kipróbálni, tesztelni pont jó....)

Muszáj leválasztani, mert a tápegység amit 'labortápnak' használok, eltolt nullponttal van (-12V a földhöz képest).

Mert ha összekötöm őket. akkor az oszcilloszkóp földje rövidre zárja a tápom -12V-os részét.
(pc táp-ról, a +12 ... -12V -jából állítom elő a változtatható tápot)

Pontosan, a táp pedig cserélve lesz, nyúllal-ketreccel együtt...
De addig is minden más esetben abszolút tökéletesen működik, és használható.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2015
(#) erbe válasza BEMcorp hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Kinézetre alkalmas leválasztó trafónak, mert osztott tekercsteste van. A vasmagokat nem értetném össze. Ugyanígy nem célszerű fémházba szerelni, legfeljebb a háztól szigetelt vasmaggal.
(#) halasizs hozzászólása Szept 6, 2015 /

Sziasztok !
Nem rég hozzá jutottam egy 230v/230V-os "leválasztó" trafóhoz.
Kérdés, hogy tudom-e leválasztó trafónak használni? Nekem az a gyanús, hogy a kimeneten fázis van. Megy van benne 2db kondi. Ha leválasztó trafót akarok csinálni belőle akkor elég csak a két kondít és a földet lekötni a szekunderről?
(#) Gafly válasza halasizs hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Ez nem leválasztó trafó, hanem "ferrorezonáns" feszültség stabilizátor. Arra használd amire való...
(#) halasizs válasza Gafly hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Vagyis, nem lehet átalakítani? Mert ha nem akkor kuka?
(#) granpa válasza halasizs hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Átalakítani (áttekercselni) lehet, mert anyag van benne bőven. Semmiképp nem kuka! Nem is nagy munka, mert a primerje így használható, csak egy másik (elválasztott) szekundert kell készíteni.
(#) halasizs válasza granpa hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Lehúztam a kondikról a sarukat és elkezdtem méregetni a kimenő feszültségeket. A sarukon megtaláltam a 230v feszt. Viszont nem vagyok benne biztos abban, hogy a kimeneten a szekunderen kellene a fázis ceruzának világítania vagy sem.

A 'fázisceruza' nem mérőeszköz, természetesen világít. A feszültségstabilizátor nem leválasztott tekercselésű. Kapcsolási rajza a fórumon megtalálható.

A transzformátor információ témában ott van a kapcsolása ('simpi'-től ), abból láthatod, mi-hogyan van.
(#) halasizs válasza granpa hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Köszönöm, elolvastam. Hát így számomra használhatatlan. Megy eladásra pár sörért. Hátha valakinek kell

Tedd fel a hirdetőnkbe, hátha lesz kapás. Miért nem tekercseled át? Nagyon impregnált, vagy csak festett?
(#) Erian hozzászólása Okt 1, 2015 /

Üdv!

Abban kérnék segítséget, hogy ha van egy telefonos hálózatom és szeretném megmérni a a két telefon közti jelszintet, esetleges zajt jelgenerátor és oszcilloszkóp segítségével, akkor hogyan védem ki, hogy az eszközök földelése ne másítsa meg a mérést. Ezért kéne földfüggetlenné tennem a mérőkapcsolást.
Minden ötletet megköszönök, addig tovább bújom a netet és a könyveket.....

erre olyan választ kaptam, hogy: Leválasztó trafóról működteted a mérőeszközt.
Ez beválhat?
Köszönöm a válaszotok!
(#) pucuka válasza Erian hozzászólására (») Okt 1, 2015 / 1

Ha transzformátoron keresztül vézed a mérést, a műszereknek nem kell leválasztó trafó. A leválasztó trafónak több száz V/A -esnek kell lenni, az 1:1 mérőtrafónak meg nem kell teljesítményt átvinni.
(#) mate_x hozzászólása Aug 15, 2016 /

Sziasztok!
Ezen a transzformátoron miért szerepel a kettős szigetelés jele? Tudtommal az csak készülékekre vonatkozhat, ennek pedig kilógnak a lábai, ami még nincs leszigetelve. Más gyártótól származó hasonló trafókon csak a biztonsági leválasztás jele szerepelt, a kettős szigetelés jele nem.
(#) kadarist válasza mate_x hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

A szigetelés kettőssége nem sérül a kiálló lábak miatt, ráadásul azok úgyis nyákba lesznek ültetve.
(#) ötfelezős válasza mate_x hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Kettős szigetelés az hibavédelmi fogalom, egyszerűen szólva annyit jelent, hogy maga a kocka nem tud rázni akkor sem, ha nincs leföldelve (nem is szabad, de ez most lényegtelen).
(#) Orbán József válasza mate_x hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Ezek a nyáktrafók osztott csévére készülnek.
(#) mate_x válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Az osztott cséve csak annak a feltétele, hogy biztonsági transzformátor legyen, ez is jelölve van rajta.
(#) Gafly válasza mate_x hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Igen.
És attól, hogy osztott a cséve, még nem lészen biztonsági transzformátor...
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
(#) mate_x válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Tehát akkor ez mondjuk arra jó, hogy külön plusz szigetelés nélkül behelyezhető egy fémdobozba a kettős szigetelés megtartásával. Mondjuk a csatlakozásokhoz attól még szükséges szigetelés, kicsit furcsa ez nekem.
(#) bta válasza mate_x hozzászólására (») Aug 15, 2016 /

Ebben a formában a kettős szigetelés inkább csak parasztvakítás. Ha lennének fülei, melyekkel fel lehetne csavarozni egy kettős szigetelésű, részben nyitott kütyüre, még értelme is lenne.
Következő: »»   6 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem