Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Leválasztó transzformátor
Az oszlopkeresztmetszetből, huzalátmérőből saccolható.
Hali! És mindenkinél a akinél lehet szabályozni a kimenő feszt a leválasztó trafónál ,ezt a primer oldalon oldják meg?
Üdv!
Szeretnék "építeni" egy leválasztó/biztonsági transzformátort. Igen, építeni, ami kicsit McGuyver-eskedést jelent. Van 2db egyforma 230V/120V transzformátorom, így arra gondoltam, hogy egymásnak fordítom őket, így 230-120-230V-ot kapok (persze kisebb veszteséggel). Kipróbáltam, 217V jött le róla, a 120V-os részen 40W-os izzóval (110V/40W) leterhelve 210V lett a kimenő feszültség. A kérdésem, hogy ez így mennyire használható leválasztó trafónak, illetve hogy oszcilloszkóphoz használhatom-e így?
Ha ezek ú.n. biztonsági trafók, akkor minden további nélkül. Ha nem, akkor egy előzetes szigetelésvizsgálatnak vetném alá (amin persze valószínűleg megfelelnének). Tehát ugyanúgy jó. A veszteség, az ott van, de ennyit tolerálnak a készülékek. Persze, ha teljesítményben megfelelnek.
Hát mi a biztonsági transzformátor?
1. Megerősített szigetelés tekercs és test, illetve tekercs és tekercs között 2. Távolság a kivezetések között 3. Leégés okozta zárlat elleni védelem vagy olyan konstrukcióval, hogy nem tud megsülni, vagy beépített védelemmel. Ennyit a szigetelésvizsgálatról.
Igen, a teljesítmény az jó kérdés.
Eredetileg amcsi motorok mentek róla egy import készülékben, de minden motor külön trafóról ment (+fázishasításos szabályzó). A szkóp 70VA -as (60W max). Hogy mennyire biztonsági trafók? Halvány lilám sincs.... (homályos)fotó mellékelve. (Igen, merő életveszély, de kipróbálni, tesztelni pont jó....)
Muszáj leválasztani, mert a tápegység amit 'labortápnak' használok, eltolt nullponttal van (-12V a földhöz képest).
Mert ha összekötöm őket. akkor az oszcilloszkóp földje rövidre zárja a tápom -12V-os részét.
(pc táp-ról, a +12 ... -12V -jából állítom elő a változtatható tápot)
Pontosan, a táp pedig cserélve lesz, nyúllal-ketreccel együtt...
De addig is minden más esetben abszolút tökéletesen működik, és használható. A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2015
Kinézetre alkalmas leválasztó trafónak, mert osztott tekercsteste van. A vasmagokat nem értetném össze. Ugyanígy nem célszerű fémházba szerelni, legfeljebb a háztól szigetelt vasmaggal.
Sziasztok !
Nem rég hozzá jutottam egy 230v/230V-os "leválasztó" trafóhoz. Kérdés, hogy tudom-e leválasztó trafónak használni? Nekem az a gyanús, hogy a kimeneten fázis van. Megy van benne 2db kondi. Ha leválasztó trafót akarok csinálni belőle akkor elég csak a két kondít és a földet lekötni a szekunderről?
Ez nem leválasztó trafó, hanem "ferrorezonáns" feszültség stabilizátor. Arra használd amire való...
Vagyis, nem lehet átalakítani? Mert ha nem akkor kuka?
Átalakítani (áttekercselni) lehet, mert anyag van benne bőven. Semmiképp nem kuka! Nem is nagy munka, mert a primerje így használható, csak egy másik (elválasztott) szekundert kell készíteni.
Lehúztam a kondikról a sarukat és elkezdtem méregetni a kimenő feszültségeket. A sarukon megtaláltam a 230v feszt. Viszont nem vagyok benne biztos abban, hogy a kimeneten a szekunderen kellene a fázis ceruzának világítania vagy sem.
A 'fázisceruza' nem mérőeszköz, természetesen világít. A feszültségstabilizátor nem leválasztott tekercselésű. Kapcsolási rajza a fórumon megtalálható.
A transzformátor információ témában ott van a kapcsolása ('simpi'-től ), abból láthatod, mi-hogyan van.
Köszönöm, elolvastam. Hát így számomra használhatatlan. Megy eladásra pár sörért. Hátha valakinek kell
Tedd fel a hirdetőnkbe, hátha lesz kapás. Miért nem tekercseled át? Nagyon impregnált, vagy csak festett?
Üdv!
Abban kérnék segítséget, hogy ha van egy telefonos hálózatom és szeretném megmérni a a két telefon közti jelszintet, esetleges zajt jelgenerátor és oszcilloszkóp segítségével, akkor hogyan védem ki, hogy az eszközök földelése ne másítsa meg a mérést. Ezért kéne földfüggetlenné tennem a mérőkapcsolást. Minden ötletet megköszönök, addig tovább bújom a netet és a könyveket..... erre olyan választ kaptam, hogy: Leválasztó trafóról működteted a mérőeszközt. Ez beválhat? Köszönöm a válaszotok!
Ha transzformátoron keresztül vézed a mérést, a műszereknek nem kell leválasztó trafó. A leválasztó trafónak több száz V/A -esnek kell lenni, az 1:1 mérőtrafónak meg nem kell teljesítményt átvinni.
Sziasztok!
Ezen a transzformátoron miért szerepel a kettős szigetelés jele? Tudtommal az csak készülékekre vonatkozhat, ennek pedig kilógnak a lábai, ami még nincs leszigetelve. Más gyártótól származó hasonló trafókon csak a biztonsági leválasztás jele szerepelt, a kettős szigetelés jele nem.
A szigetelés kettőssége nem sérül a kiálló lábak miatt, ráadásul azok úgyis nyákba lesznek ültetve.
Kettős szigetelés az hibavédelmi fogalom, egyszerűen szólva annyit jelent, hogy maga a kocka nem tud rázni akkor sem, ha nincs leföldelve (nem is szabad, de ez most lényegtelen).
Ezek a nyáktrafók osztott csévére készülnek.
Az osztott cséve csak annak a feltétele, hogy biztonsági transzformátor legyen, ez is jelölve van rajta.
Igen.
És attól, hogy osztott a cséve, még nem lészen biztonsági transzformátor... A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2016
Tehát akkor ez mondjuk arra jó, hogy külön plusz szigetelés nélkül behelyezhető egy fémdobozba a kettős szigetelés megtartásával. Mondjuk a csatlakozásokhoz attól még szükséges szigetelés, kicsit furcsa ez nekem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |