Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion hs 280 - 282

Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 23
(#) jolly joker válasza varesz07 hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Hello!
Nekem van eladó, bontott, de csak párban vihető.
(#) doktor válasza P_Laszlo hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Valószínűleg ez a vélemény , azért rögzült benned, mert újkorában, nem ismerted, ezeket a típusokat.
(#) P_Laszlo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 12, 2015 /

Amit én gondolok mondjuk teljesen objektív. Világos hogy hol és milyen hibák voltak újkorában is műszaki szempontból nézve (illetve az is, hogy most pár évtized után mi és hogyan romlott). A szubjektív részével nem is foglalkozom, igazad van, az hogy kinek hogy tetszik, teljesen eltérő dolog. Biztos szerethető, elfogadom. És még vitatkozni sem szerettem volna.

Egyébként (az eredeti kérdéshez visszatérve) ha valaki nem akar sok pénz költeni, javítható a magashangszóró, egészen szalonképes állapotba lehet hozni a mai anyagokkal, tudással (a régitől mindenesetre sokkal jobbra).
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2015
(#) varesz07 hozzászólása Júl 18, 2015 /

Milyen erősitőt ajanlotok Orion hs 282 hez?
(#) varesz07 válasza jolly joker hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Udv es mennyiert adod?kepet kerhrtek rola?
(#) pjg válasza varesz07 hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

A 40W-os QUAD-ot.
De ha elég akkor egy 2x10W-os A osztályút,
vagy egy csövest 2db ECL86-tal 2x2W.
Évtizedekig használtam a kis Orion torony erősítőjével.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2015
(#) kekedilevi válasza pjg hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Nem kell itt túlzásokba esni. Míg egy HS 282 szintű hangsugárzó áll a lánc végén, majdnem mindegy, hogy mivel használja az ember.
(#) pjg válasza kekedilevi hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Nem mindegy. Tapasztalatból mondom. Eddig legjobb volt az ECL 86 -os végfok, csak a sok kisgyermek miatt nem praktikus.
(#) doktor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

"Bontott Vifa D25 vagy 26-ot. Bár ezek nem szoktak vmi. olcsók lenni, főleg a somogyi dómokhoz képest. "
A történet az innen indult, elsősorban az anyagiakról szólt.
(#) darthdenes hozzászólása Jan 15, 2017 /

Orion Hs 288 renoválása valamint a Salafi féle váltó átalakítás során az alábbi problémába ütköztem.
A modosított kapcsolásban szereplő alkatrészeket ugyan oda helyeztem el mint a gyári verzióban. Tehát a tekercseket a hangszóró mágnesére ragasztottam.
Viszont most döbbentem rá, hogy lehet ez így nem jó.
A hangszóró mágnese módosítja a tekercs értékét?
(#) kekedilevi válasza darthdenes hozzászólására (») Jan 15, 2017 /

Persze, hogy módosítja, növeli az induktivitását. A tekercset ragaszd le a doboz aljába pl, vagy a hátlapra.
(#) kekedilevi válasza pjg hozzászólására (») Jan 15, 2017 /

Az ECL86 nem igazán jó hifire. Ilyenekkel építették a régi kis EAG-okat is, AE-233, AE-110 pl. Elég sz@rul is szólnak. Kis teljesítményű pentódás erősítőkhöz nagyságrendekkel jobb pl. az EL84.
(#) CIROKL válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 15, 2017 /

Kicsit azert megcafolnam ezt a mondanivalodat .az akkor volt a kokorszakban azota mar kicsit elorebb tartunk igy az altalad emlitett csovekkel is tudok mutatni erositot ami nem igen vallana szegyent semmilyen korulmenyek kozt.
(#) kekedilevi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 15, 2017 /

Elhiszem, hogy sokkal többet lehet kihozni belőlük, más kapcsolással, jobb alkatrészekkel, jobb trafókkal, de maga a cső akkor sem képes arra, amire egy normális hangfrekis cső.
(#) pjg válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 15, 2017 /

Nagyon szépen szólt 1979-ben monoban. Egy Tesla B42-es magnóval meghajtva.
(#) pjg válasza doktor hozzászólására (») Jan 15, 2017 /

Beépítettem a két Vifa magasat a HS280-akba. Huh! Ég és föld.
(#) pjg válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 15, 2017 /

A germánium tranzisztorokhoz képest álom a hangja.
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Jan 15, 2017 /

Fú, azóta miket nem csináltam ezekkel a hangszórókkal. Van a 280-hoz kompatibilisebb megoldás is, több is. Nem tudom a 288-nak milyen váltója van alapból.
A reflexcső maradt?

Mellesleg én még mindig úgy gondolom, hogy a magasnál nem kell a 0,33mH párhuzamosan.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2017
(#) pjg válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 16, 2017 /

Fúúúú! Miket? Elárulod?

Én is csak egy 1 mikróst tettem vele sorba, de kicsit keveslem. Tegyek 2 mikrót?
(#) darthdenes válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 16, 2017 /

Ez alapján menne az átalakítás:
Bővebben: Link
Fokozzam a dolgot a magas már rég kipusztult belőle. Hg 1.9 kerülne bele. A mélyeket kb egy éve te újítottad fel. De eddig dobozban volt az egész. Most már kellene ezért is fogtam hozzá.
Reflexcsővel mi legyen? A linken látható mérésen így is marha nagy a mélykiemelés. Kell az bele?
A tekercsek maradhatnak a hangszóróra ragasztva?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2017
(#) P_Laszlo válasza darthdenes hozzászólására (») Jan 16, 2017 /

Igen, tudom. Van itt egy cikk. A HG1,9 kicsit más, mint az Orion magas, halkabb lesz.

Ha nem műveltem valami csodát a mélyközéppel, akkor nem kell neki reflexcső. Nagyon magasak a jósági tényezők.

Hogy néz ki a váltó eredetileg a 288-ban?
(#) P_Laszlo válasza pjg hozzászólására (») Jan 16, 2017 /

Ha nagyon fontos, és valaki szeretné tudni... Időbe telik előkeresni, összerakni, megmagyarázni, stb.

Szertintem az eredeti hangszóróhoz 1,0µF megfelel.
(#) Mate78 válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 16, 2017 /

Idézet:
„Kis teljesítményű pentódás erősítőkhöz nagyságrendekkel jobb pl. az EL84.”

Az ECL86 is kimondottan hangfrekvenciára tervezett cső, és mivel lényegében sugártetróda kialakítású (a pentóda része) sokak szerint, és szerintem is sokkal szebb hangot produkál mit az EL84, ugyanabban a kapcsolásban.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2017

Az eredeti váltó? Passz. Már szétszedett állapotban került hozzám. Egy vasmagos tekercs, egy légmagos tekercs, értékek nélkül. Valamelyik tekercs a középre hszre volt ragasztva, nem emlékszem, hogy melyik.4.7ohm ellenállás a középen meg egy 4.7 kondi. Magasnál passz. Talán csak egy kondi, de már nem az eredeti volt benne.
A linken szereplő alkatrészeket már beszereztem.

Akkor jó lesz ez. A magas lehet kevés esetleg.
(#) pjg válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 16, 2017 /

Nem eredeti. Vifa.
(#) P_Laszlo válasza pjg hozzászólására (») Jan 16, 2017 /

Abból van egy pár típus.

A magassal lehet valamit kezdeni?

Majd nézek méréseket.
(#) darthdenes válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 17, 2017 /

Köszi.
Következő: »»   13 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem