Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Egyenirányítás
12V-os elég, ugyan a Graetzen esik 1-1.2V, de nem számít. A lényeg, hogy az áramkör áramát bőven tudja (kb.+20%). Ha kis feszültségű egyenirányítót használsz, legyen párhuzamos dióda a relével.
Sziasztok!
Van egy trafóm sec. oldalon 18 Voltot ad le, egyenirányítom akkor 25.45 V-ot kellene kapni (elméletileg, 18x gyök 2). Graetz fesz. esés adatlap szerint 1.1V , tehát 24.3 V DC-t kell kapnom. De mért értékek 18.3 V AC mellett 23.4 V DC. Az lehetséges h a Graetz még sem csak 1.1V "használ" el?
Szia! Az egyenirányítástól az effektív feszültség nem változik, csak a diódák nyitó irányú feszültsége vész el. Kössél csak rá egy pufferkondenzátort!
van rajta puffer kondi ez a röhej 2X 2200µF 25V
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2014
Ha így méred, a 23,4VDC-hez 17,7VAC-nek is elégnek kell lenni. Ezt befolyásolja a szekunder feszültség szinusztól eltérő alakja, a mérőeszközöd pontossága, valamint a diódák nyitóirányú feszültségesésének áram és hőmérsékletfüggése.
A Graetz hidat többször bontottam, lehet ,h a sok hőtől károsodott?
Tudnál egy adatlapot linkelni hozzá, hogy lássuk milyen Graetz-ről van szó?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2014
Kizárva az előbb felsorolt zavaró körülményeket, mérésed alapján a Graetz egy diódáján 850mV esik. Adatlap 2-es ábra szerint ehhez 300mA áram tartozik. A kondik szivárgóárama ettől biztos kisebb de tűrésen belüli eredménynek tartom.
Szerintem az zavart meg téged, hogy az 1,1V-hoz 2A és a híd egyetlen diódája van rendelve, márpedig az áram jóval kisebb és két dióda érintett a fesz.ejtésben.
Ó a csudába, tényleg most nézem. Köszönöm a segítséget! Esetleg nem tudsz olyan típust amivel kijönne a 24V?
Mit szeretnél erről táplálni? Annak függvényében ajánlanék megoldást.
Köszi már megoldottam, át tekertem a trafót Egyébként relés vezérléshez kell táplálásnak.
A relé elég igénytelen a feszültség pontosságával szemben.
Sziasztok.
Azt szeretném, megtudni, hogy ha egyenirányítom a három fázist és szűröm akkor hány voltot kapok üresen? És terhelve? Ha valaki tudja kérem írja meg, vagy ha tud valami írást erről azt is megköszönöm. Üdv.
Szia!
Üresen a vonali feszültség csúcsértéke; 400+gyök2=565V. Terhelve függ a kondenzátor telep kapacitásától és a terhelő áramtól. A feszültség hullámosságot szokás kiszámolni (dU=dQ/C=I*dt/C, háromfázisú diódás hídnál dt kb. 3,3msec), abból már nagyjából láthatóak a viszonyok.
Én nem értek hozzá, de senkinek nem hinnék ha érdekelne a dolog. Megmérném magam, és az lenne a nekem való igazság.
Egyébként ha csak elvileg okoskodnék, akkor azt vélelmezném, ezek is csak normál szinusz jelek, csak 120°-al eltolva következnek. Ha ezt síkba próbálnám ábrázolni, akkor 3 színuszhullám lenne, csak ezek egymásba lennének tolva. Egyenirányítás szempontjából ez azt jelenti, hogy a púpok között harmada lesz a távolság, ami megfelel egy háromszoros frekvenciával, tehát kisebb puffer is elég lehet azonos eredményhez. Pl. 3 fázisú hegesztő trafó esetében, ha azt 6 diódával egyenirányítjuk, akkor gyakorlatilag egy egészen jól terhelhető kimeneti feszültségünk lesz, aminek a lüktetése puffer nélkül is minimális. Mindez csak feltételezés, de ez jutott eszembe elsőre.
Meg fogom mérni majd, csak most még nincs rá lehetőségem. Mellékeltem egy képet, jól szimulálom? Szerintem egyenirányítva nem kb 400V-nak kéne ott lenni..
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2015
A hálózati feszültség effektív értéke a 230V, nem az amplitudója! Remélem csak a meleg miatt nézted el és nem alapismeretek nélkül próbálkozol szimulációval
Igen, csak Ő a vonali feszültséget (400 V) egyenirányítja ebben a kapcsolásban. Ahogy Peter65 kiszámolta.
Mindig tanulunk valamit Ha tudtam volna nem 230 V lenne ott, nem kevés írást elolvastam és erről pont nem volt szó egyikben sem Azt tudtam
, hogy az egyenirányított feszültség 560 V körül van. Köszi a segítséget nektek
Csináltam egy egy utas egyen iranyitót. Puferr kondinélkül 7 volt. Puferr kondival 18volt. Tudomásom szerint a kondi 1,41-re növeli a feszültséget. Mért van az hogy a kondi 2,5 szeresre növeli a feszültséget?
Adj rá valamilyen terhelést és úgy mérd meg a feszültséget. A multiméter árama kevés ahhoz, hogy rendesen kinyisson a dióda.
Mivel, és hogyan mértél a pufferkondi nélküli esetben? Az sem mindegy, és az áramkört is zárni kell. A feszültségmérő a nagy ellenállásával nem alkalmas erre.
Multiméter. Nem volt terhelve a kapcsolás. 1k ellenállás meg felel terhelésnek?
Igen, megfelel, de lehet nagyobb is.
1M ohm? Vagy az nagyon nagy?
Pár kiloohm. A megaohm már a nagyon nagy lenne.
Mi a neve a szimulációs programnak?
1-2 k ohm?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |