Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   201 / 244
(#) lajos1969 válasza sound.man hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

Köszönöm a tanácsokat!
Akkor most már teljesen tanácstalan vagyok ez ügyben, jó lett volna egy terv ami alapján meg tudom építeni.
Mindegy hátha valakinek van még ez ügyben gyakorlati tapasztalata, és meg osztja velem.
Rutse-t a mérete miatt nem szeretnék csinálni!
Vagy megcsináljam az ajánlott ládát hozzá?
Vag ehhez mit szóltok?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015

zebass.jpg

(#) zotya1983 válasza Kismazsika hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

TA 2400 hogy miért? Röviden legyen elég Ennyi.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
(#) Kismazsika válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

Értem Az árát illetően 100.000Ft-ba kerül, kicsit félek nehogy zsákba-macska legyen.
(#) bensepeter hozzászólása Júl 20, 2015 /

Sziasztok! Van 2db Beyma 18G550 hangszóró. Dobozt szeretnék nekik csináltatni, és oda pontos rajzott kell adnom. Két elképzelésem van hogy külön-külön dobozba őket a másik meg hogy egybe. Esetleg valaki használ ilyen hangszórókat? Milyen dobozba vannak ? Nekem a cél az lenne jó hatásfokkal a lehető legmélyebbre menni velük. pdf
(#) steelbird válasza bensepeter hozzászólására (») Júl 20, 2015 / 1

Szia!
Ott van az adatlapon a gyári ajánlás: Bass-reflex cabinet, Vb=150 l, fb=38 Hz.

Ehhez 15cm -es belső átmérőjű reflexcsőből 2 db 38cm -es darab kell.

Uniboxban 200L jött ki hozzá, de az már lehet, hogy sok lesz neki...
Azzal Fb = 35,4 Hz, cső: 2db, 16cm belső átmérő, 36cm hossz.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2015
(#) zotya1983 válasza Kismazsika hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Ne legyenek kétségeid vele szemben nagyon jó minőségi végfok Bár azért 100 ezer ft os kategóriában már hozzá lehet jutni jó kis smps tápos digitális végfokhoz is
Szerk: benspeter nem neked szólt az előző hozzászólásom
(#) bensepeter válasza steelbird hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Rendben! Köszönöm. El tudom képzelni, esetleg egy konkrét doboz terved nincs hozzá ? Nekem volt Valahol az összeshez, de most sehol nem találom. Nagyon meg köszönném.
(#) bensepeter válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Értem Mester !
(#) bensepeter hozzászólása Júl 20, 2015 /

Ilyen dobozra gondolsz ?

Nincs, de könnyen kiszámolhatod. Deciméterben számolj és pont Litert kapsz és ne feledd el azt, hogy belméretet kell számolni.
(#) nzozz hozzászólása Júl 20, 2015 /

Sziasztok!
Lenne egy nem túl magasröptű kérdésem: kb. milyen frekvenciatartománnyal lehet elérni azt az erőteljes, "hasbarúgós mélyet"?

Köszönöm
(#) lajos1969 hozzászólása Júl 20, 2015 /

Sziasztok!
Még mindig nem döntöttem, szerintetek a PA 40100 melyikben szólna a legütősebben, ha az eredeti méreteket szerint csinálnám meg a dobozokat? Vagy ha esetleg valaki át tudná méretezni ha nagyon szükséges ehhez a hangszóróhoz a legmegfelelőbbet azt nagyon megköszönném!
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) steelbird válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Azzal a hangszóróval 45Hz környékéig le lehet menni (ha hinni lehet a gyári adatlapnak), úgyhogy szerintem ne egy 65-70Hz -es alsó határfrekvenciájú hangszóróhoz készült tölcséres ládába tedd. Ennek a tölcséresnek inkább mélyközepe lesz, az viszont jó nagy hangerővel.
Miért nem jó a gyári ajánlás? Még a reflexcsövek darabszámai és méretei is meg vannak adva az adatlapon.

Akkor ha jól számoltam és ez belső méretek. Szélesség: 50 cm, magasság: 60 cm, mélység: 50 cm.

Így számoltam és a belső méretei. Így 150 literesre jött ki.
Az a cső belső átmérő nem nagy egy kicsit ? Szinte akkor 160-as pvc csőből vághatnék bele.
De ha ez így is van, meg lesz az a 38Hz. ?
Ilyenek képzelem akkor majd a végeredmény, jól gondolom ?
Valamivel nem kell még lazán ki töltenem a dobozt, ha kész lesz ?

07.jpg

Olyasmi lesz, igen. Azért kell akkora átmérőjű cső, mert azon a nagy teljesítményen ekkora keresztmetszet az, aminél nem fogja meghaladni az ajánlott sebességet a reflex csőben mozgó levegőoszlop.
Ha azt túllépi, akkor elkezd szólni hangosan a cső. Süvíteni, zizegni fog a kiáramló levegő, ahogy elhagyja a cső peremét. A hangolási frekvencia a doboz méretétől és a csövek méreteitől függ, ezekkel az adatokkal, amiket megadtam, 38Hz -re lesz kihangolva a rendszer.

Mint írtam, a Unibox 200L térfogatot ajánl hozzá, ennek utána kellene járni, hogy ez még jó -e a hangszórónak? Mert ha igen, akkor azon ütősebb hangja lesz és lemegy majdnem 35Hz -re az alsó határfrekvencia. A T-S paraméterek alapján egy szakember megmondja, én annyira nem ismerem a hangszórók lelkivilágát. A 150L és a 38Hz a gyári adatlapon van, abban biztos lehetsz, hogy az valós, a 200L pedig a Unibox által számolt méret.
Csatolok két diagramot, az egyik 150L -es dobozzal, a gyári ajánlás szerint 38Hz -re hangolva, a másik 200L -es dobozzal, automatikus hangolással, amire 35,4Hz jön ki. Mindkettő a Unibox -ban lett modellezve.
Idézet:
„Valamivel nem kell még lazán ki töltenem a dobozt, ha kész lesz ?”
Dehogynem, sőt, ekkora teljesítménynél mindenképpen merevíteni kell az oldallapokat, pl. ráragasztott/csavarozott merevítő bordákkal, meg lehet, hogy a szemben lévő lapok közé egymáshoz is kellene áthidaló merevítő a dobozba. Azért 900W már igencsak megzörgeti azt a dobozt. Nekem a 150W -os láda oldallapjai hajlongnak, mikor ki van hajtva, kézzel rátéve érezhető. Pedig az csak egy 40x40x40cm -es kocka doboz, 22-es MDF -ből.

Sokat segítettél. Köszönöm Ezt biztos meg fogom építeni.
A dupla hangszórós nekem is tetszene csak ahogy számolgatom hogy a 200 literes térfogatot tartsam, a mélysége a doboznak brutálisan csökken, pedig az előlap szélességét így is nagyon passzosra vettem ép hogy csak bele férnek a hangszórók és a két cső köztük alig van hely, és a doboz mélysége 36 cm-re csökken. Ott valami szerintem nem jó avval a 200 literrel.
(#) steelbird válasza bensepeter hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Két hangszórónál 370L -es dobozt ad meg a Unibox, 36,8Hz -es hangolással, csövek: 2db, 22cm belső átmérő, 29 cm hossz.
Nincs mit!

Bocsi! Rendben, félre értettelek! Most olvastam vissza. Aj már figyelmetlen vagyok. Az már jobban hangzik. Lehet hogy kipróbálom majd azt is, Úgy nyersen. most néztem jobban 22-es reflex csövet számolt a progi, na azt hogy? nem vagyok varázsló. Azt lehetetlenek tartom. Nincs is akkor cső.
(#) steelbird válasza bensepeter hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Idézet:
„Azt lehetetlenek tartom. Nincs is akkor cső.”
Nem a szabványos csőméreteket veszi figyelembe a Unibox, hanem a minimális átmérőt adja meg. Attól nagyobbat lehet választani, bármekkorát, csak újra kell számoltatni vele az új átmérőhöz a cső hosszát. A "bármekkora" azért nem teljesen igaz, mert minél nagyobb az átmérő, annál hosszabb cső kell és túl nagy átmérőnél nem férne be a dobozba a cső, mert nagyon hosszú kellene. Szóval, a 22cm az egy minimálisan választható átmérő.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2015
(#) sound.man válasza steelbird hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Vagy több cső kell, esetleg a doboz anyagából kialakított "alagút".
(#) steelbird válasza sound.man hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Persze, ez 2 csővel volt számolva.
4 db cső esetén 12cm belső átmérővel 28cm hossz adódik.
Igen, a nyílás is jó megoldás, a keresztmetszet és az "alagút" hossza kell, hogy megegyezzen a számolt cső méretekkel. Megadja azt is a Unibox. Pl. 1 nyílás és két hangszóró esetén 416 cm2 a reflex nyílás felülete, a hossza pedig 16,7 cm.
(#) Kismazsika hozzászólása Júl 21, 2015 /

Sziasztok! Milyen mély hangszórót tudnátok ajánlani PA mély hangsugárzóhoz ? (Árban körülbelül 30.000Ft-ot tudnék rá szánni)
(#) lajos1969 hozzászólása Júl 21, 2015 /

Még egy rajz! Ehhez mit szóltok?

b010-6.gif

(#) zotya1983 válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Egész pofás!
(#) steelbird válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Hmm.. már harmadszor írom Neked, hogy a gyári adatlapon ott van az ajánlott doboz méret hozzá.
Érdekes, amit utoljára feltettél (nem tudom, meddig kerested), már kísértetiesen hasonlít a gyári ajánláshoz, csak kisebb a mérete, mint amit a gyártó ajánl hozzá.
Kiollóztam a gyári ajánlást, csatoltam.

doboz.png

(#) steelbird válasza Kismazsika hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Basszus, vagy szubbasszus célra kell? Ohm szám? Teljesítmény? Elég kevés infót adtál meg.
(#) Nagy Tamás válasza lajos1969 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Üdv beírogattam az uniboxba mindkét ládát. A kissebbik változtatás nélkül jó, Kb 40Hz a hangolás.

A gyári ajánlás csövei szerintem rövidek. 14,6cm hossz kellene. ekkor 38Hz a hangolás.
Mindkét ládában lesz egy kis emelés 70-75Hz körül . A gyári ajánlás csöveivel 48Hz-ra jött a hangolás,és a púpja is nagyobb . Tehát szerintem a gyári doboz hosszabb csövekkel.
A légáramlás miatt viszont optimálisabb lenne 3db 10cm átmérőjű 33cm hosszú cső.
(#) steelbird válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Csak annyi a baj azzal a hangszóróval, hogy a márka alapján vagy lehet hinni a megadott paramétereknek, vagy nem. Van egy tippem...
(#) Nagy Tamás válasza steelbird hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Van igazság abban amit mondasz!
(#) steelbird válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Xmax -nak mennyit vettél? Az nincs megadva az adatlapon.
Következő: »»   201 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem