Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp készítése házilag képcsőből, TV-szkóp
Témaindító: SD, idő: Aug 31, 2006
Témakörök:
Akkor itt most nem lehet megszüntetni az AC csatolást?
A cikk azt írja, hogy a bemenet túlfeszültség ellen nem védett. Gondolkodtam valami diódás védelmen, de az mégsem elég, mert ha ernyőnyi képet akarok, akkor a ~0,7V nem lesz elég. A bemeneten csak egy potméter van így nem frekvenciafüggetlen az osztás. Ha ezzel akár a hangfrekvenciás tartományban mérni szeretnék akkor ezzel egybe kell építeni egy csúcsértékmérőt és egy frekvenciamérőt. Tehát maga az ernyő csak a jel alakjáról adna információt. Ez mind így nagyon szép és jó, csakhogy a tanárok majd tesznek róla, hogy ne legyen szabadidő az ilyen dolgokra.
AC? DC? Nem tudom! de úgy sejtem, hogy élet és vagyonvédelmi szempontok is vannak itt. Ugyanis, ha nincsenek kondik, akkor a nagyfeszültség kijut a bemenetre. Kövessük csak: trafó "teteje", vert. poz. poti, munkapont beállító ell. és ott a bemenet. Igaz, 7 MOhmon át, de hazavághat ez néhány dolgot.
Ha volna rajta egy "tisztességes" eltérítés meghajtó ák. akkor el lehetne hagyni a kondikat. De a DC-re való átállás nem csak ebből áll. Bővebben: Link!!!
Szia Medve!
Lenne egy kérdésem ezzel a linkelt legegyszerűbb szkóppal: - A trimmer potival mit kell beállítani? - Mekkora a bemenő érzékenysége? - Egyszerű Hangfrekis mérésekhez lehet használni? - Ez tényleg működik bármilyen csővel? - Kb. mekkora lehet a sávszélessége? Egyenlőre ennyi, üdv.: Müszi
Ebben a kapcsolásban hansználható BD115 helyett MPSA42?
Hello Muszi!
-Nem tudom melyik trimmerre gondolsz, van benne 7 poti, de egyik sem trimmer... -A bemenő érzékenysége pár tized volt lehet, egy fokozattal jóra ne számíts, de bővebbet majd Levi tud mondani -Hangfrekis mérésekhez tudom elképzelni, habár nincs sok alkatrész benne ami korlátozná a sávszélességet! -Mondhatjuk, hogy bármely csővel működik, ha elő tudod állítani, a szükséges feszültségeket. Ha a cső utángyorsított, akkor ezzel nehézségek adódhatnak. Azt nem ajánlom!!! -Sávszélessége pár száz kHz lehet. A fűrész frekvenciát kellene növelni először. -jó bele, sőt jobb az MPSA42 -A szkópcsőről annyit, hogy, ha nincs adatlapja és utángyorsított, akkor nem ajánlom. Megaztán ott van a szimmetrikus-asszimmetrikus eltérítés problémája, erről is Levit kellene kérdezni, hogy mit is ír a cikk.
Szijasztok!
A teljes cikk az 1976 Rt Évkényben található meg, Sipos Gyula a szerző. Sávszélesség: néhányszor 10 ! KHz T1: bármilyen tranzisztor, melynek Ft-je 2MHz, Uce:220V Érzékenység: "Néhány voltnyi jellel már biztosan ernyőnyi képet kapunk". Eltérítés: Asszimetrikus. (1-1 elektródát vezérelünk) Igazából nincs a cikk keretein belül specifikálva, de ez nem is csoda. Inkább azt taglalja a szerző, mik a hátrányai, mit nem úgy csinál, mint ahogy azt "megszoktuk", ill. ad még 1-2 építési tanácsot. A cikk további részében egyre komolyabb kapcsolásokat ismertet, azonban véleményem szerint ezek kivitelezése (a legkomolyabbaké) költségek vonatkozásában már összemérhető egy használt gyári műszer árával.
Én a német oldalon levő szkópra gondoltam...
Akkor alaposan túlbecsültem a gépet Ezt fejleszteni nem nehéz dolog! Csak az a 250V-os táp a gáz!
MÜSZI! Nem irtad le mire gondoltál... Most sem írtad le!
Szija!
A könyvben ez is megtörtént, "mini szuper" néven. Ez már 4 ! tranzisztort tartalmaz. Kettőt a függőlegesbe, és kettőt a vízszintesbe. Adatai sokkal "jobbak" 1MHz felső határfreki, 0,5V/osztás, de alapvetően semmit nem változott a tápellátás. Következő verzió a "mini szuper de luxe", 8 tranzisztorral. Előnyei: 100k helyett 1M bemenőellenállás, 10mV/osztás, a sávszélesség továbbra is 1M.
Tessék!
Ide utángyorsítós cső kell? Ez a cső jó lenne hozzá? És a kérdéseim: Idézet: „Szia Medve! Lenne egy kérdésem ezzel a linkelt legegyszerűbb szkóppal: - A trimmer potival mit kell beállítani? - Mekkora a bemenő érzékenysége? - Egyszerű Hangfrekis mérésekhez lehet használni? - Ez tényleg működik bármilyen csővel? - Kb. mekkora lehet a sávszélessége? Egyenlőre ennyi, üdv.: Müszi”
-Nem utángyorsított csővel működik
-Nem jó ez a cső hozzá -A trimmer a fókuszt állítja -érzékenységét a cső adatlapján találhatod, tipikusan 20-40V/cm -mérésekhez nem ajánlom a használatát -Én úgy fogalmaznék, igen sok féle csővel működik -A sávszélessége kb 100MHz, de ezt korlátozza a vizszintes eltérítés sebessége, amit nem ismerek. Imi után csak annyit mondhatok, a szerző hangvételére reagálva, hogy ha az az "elbonyolított" kapcsolás ilyen paraméterekkel rendelkezik akkor ez legfeljebb játéknak jó, amúgy meg ...feka.
Így igaz! Valóban van benne ilyen mondat. Való igaz Medve hozzászólása is, ez tényleg inkább csak játék. Azért mutogat Ő ott jobbakat is, de csak blokkvázlat formájában. A blokkok tartalmát korábban ismerteti, több megoldási lehetőséggel. Ebből aztán biztos össze lehet állítani, de ma már nem hinném, hogy érdemes lenne.
Persze...A csöveket végképp el lehet felejteni a végfokozatban, nagyon jó és olcsó nagyfesz tranyók vannak már. ( a HE lap ezzel közli még a 10MHz-esét) A bementi erősítőket is lehet OPA-val, nem ritkák a több 10MHz-esek (UAA733 pl!) A szinkronozáshoz pedig lehet gyors TTL IC-ket, komparátorokat alkalmazni.
Szia! Nem érdemes vele foglakozni, ha nincsen normális csöved hozzá. A lényeg mindenképp az, hogy ne legyen utángyorsítós a csöved. Egyébként mivel a 7qr20 egy Tesla gyártmány a hazájában elég sok van belőle. Én Magyarországon jutottam hozzá a csőhöz 4000Ft-ért, de
gondold csak meg: 7db potméter, a tápja, a mechanikai szerelés, az esetleges gerjedések... Ez egészben 7-8 ezer Forintomba fog kerülni és sok-sok munkaórába. Ennyiért veszel egy pl. RFT EO211 egycsatis szkópot ami normálisan működik. Maximum tisztítani kell. Tehát nézelődj, de szerintem csak 7qr20-hoz nagyon hasonló csővel érdemes próbálkozni. Üdv!
Az EO213 sem vészesen drága, és kétsugaras (elektronkapcsolós).
A harmadik anódon a 4kV, egy utángyorsítást sejtet!! Pedig jó cső lenne, ha nincs beégve!
De itt van egy hasonló cső és egész olcsón.Bővebben: Link
És ezt lehet belőle készíteni: Bővebben: Link Üdv!
Az első link nem jó. Ez a helyes:
Bővebben: Link
Már most van egy trafóm is, rajta van a 6,3V-os fűtőfesz kb. 3000V-os szigeteléssel, és rajta van még két tekercs,
az egyik 380V~, a másik 331V~. Elég jól nézne ki, de ezek egyenirányítva kb. 535,8V és 466,41V-ok lesznek. Nem tudom, hogy mit tegyek, hogy meglegyen a kívánt 2*325V-os DC fesz. A cucc áramfelvétele szerintem nem igazán nagy. Több darab zener-diódából lehetséges lenne lecsökkeneteni a feszt? A problémája, hogy a hatásfoka szörnyű lenne. Medve, mit javasolnál?
Használj ellenállásos osztót, vagy glimmlámpát a stabilizáláshoz. Bár nem tudom, van e ilyen nagyfeszültségű glimm, amivel én találkoztam, azon 165V esett, kettő sorban segíthet a dolgon.
Köszönöm. Hát akkor megpróbálom egy ellenállásosztóval.
A veszteség így is 6w lesz. Glimmlámpából még nem találkoztam ekkora feszültségűvel. Letekerni belőle egyáltalán nem akarok, mert nagyon bonyodalmas lenne. A nagyfeszültségű tekercsek nem is bifilárisan vannak tekerve. Tehát bonyolult lenne az egész.
Sziasztok!
Régebben kaptam egy teljesen széthullott orosz C1-112A–s szkópot elkezdtem javítgatni, igazából már majdnem kész de amikor nem lett meg a doboznak az egyik része akkor abbahagytam ha érdekel valakit pár forint ellenében az írjon egy pm-et.
MIlyen feszültségű glimmlámpával találkoztál? Én fogtam egy bajonett foglalatút, 100k-val sorban 183V-ot mutatott!
Hát én egyszer mértem még régebben, akkor olyan 80V körüli értéket mutatott.
De a felgyulladáshoz már 40-50V is elég. A boltokban viszont úgy árulják, hogy 230V AC. Akkor az elé elvileg előtétellenállás sem kell, ha 230V ACről működteted? Az nekem pont jó lenne. Akkor a veszteségeket így lehetne teljesen minimalizálni.
Sziasztok!
A téma olvasása közben felfigyeltem az 1976-os évkönyvre amibel állítólag komplett leírás, stb... van. Sajnos nem lelem sehol, akinek esetleg megvan, az el tudná küldeni mailben esetleg? (ownednoob[kukac]freemail[pont]hu) vagy ha ide fel tudja rakni az is jó. Előre is köszönöm. Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |