Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Mifelénk például batman-ből van sok, minden este cikáznak rendesen.
Elég meleg van a melóhelyen anélkül is a fűtött présgép miatt.
Az egy másik földrészről került ide, azért nincs természetes ellensége nálunk. Az itteni madarak közül egyedül a fácán hajlandó megenni, de az is csak jobb híján. Viszont amikor Hollandiában jártam egy vetőkrumpli termesztő farmernél és megkérdeztem mit használ krumplibogár ellen először azt sem tudta mi az. Aztán körül írtam, hogy az a csíkos bogár ami a krumpli levelét rágja. Azt mondta ja valami tankönyvben látott ilyet, de náluk nem probléma mert még a háború után kiirtották mindet.
Ahol krumpliföld van folyó, patak (pl. Vas, Zala) közelében, kiváló domolykó csali.Gyerekkoromban kézzel összeszedtük, csak annyi volt.
Innen úgy néz ki. De miért nem itt kérdezed meg, biztosan több információ van róla.
Jár a klíma. 20° van. Mindjárt szunyálok egyet így ebéd után.
![]() ![]()
Nálam meg alapból 26fok van a nappaliban, de a hálószobában 24, kint meg minimum 30
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
Miért gondolod? Egy jó kis vert falú ház tudja ezt és nem is drága. A miénk is ilyen.
Nálam 23 fok van (de ki van kapcsolva a fűtés nehogy elinduljon
![]()
Jól van! Ti nyertetek. Ki is kapcsoltam a klímát. Elővettem két sört.
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
Valami premium qualitet. A jobb oldali az átlagnál világosabb. Gondolom búzasör. A másik sötétebb. Mondhatni világos barna sör. Ez utóbbi kicsit édeskés, de szerintem jobb ízű. A másik nagyon keserű.
Tegnap kaptam az új fényképezőmmel együtt. ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
Jó is lenne, ha az enyém lenne a lakás.
![]()
Gondolkodott valaki valami hasonló lakáshűtési megoldáson? A kép szerint egy talaj szint alá süllyesztett hőcserélőbe forgatnánk a levegőt. A talaj vízszintnél elég hűvös szokott lenni.
Van ilyen hőcserélős rendszer, csak Q drága.
Amúgy a Szaharában "divatos" építkezési technika. Ugyanis éjjel -5-15 fok is előfordul. Nappal meg +55. Úgy építik meg a házat, hogy a tetőn egy kéményszerű kürtőn megy ki a meleg levegő, a pincén keresztül jön a friss, ahol jól lehűl. Lényeg, hogy a pincében nagy legyen a hőtároló képesség. Amúgy, mint energetikus azt tanultam, hogy a leggazdaságosabb fűtés a szigetelés. Ezt kiegészíteném, hogy a hűtés is + árnyékolás. Nagyon fontos, hogy legyen hőtároló tömeg a lakásban. Ez pl. a vályog. A lyukacsos tégla sz...t sem ér. Az éjszakai szellőztetés jól lehűti a tömegeket aki nappal adják a finom hűst. Én pl elcsesztem a padláson a szigetelést. Nem volt más lehetőség, csak belülről 2cm vastag nikecellel borítani a falakat. Ha télen ketten bent vagyunk + megy a tv akkor megvan a 28°. Fűtés nélkül. Nyáron egy személy is beleheli 32 fokra. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
Én már gondoltam rá, sima csőhálózaton szivatnám át a levegőt, de gondolom nem lenne túl egészséges.
A parlamentet hasonló technikával hűtik nyáron. Van egy erre a célra épített folyosó rendszer, azon keresztül fújják be a hűvös levegőt. Nagy kánikulában régebben jeget is szállítottak oda, de manapság klímával hűtik.
Annak a levegőenk "szaga" is lesz, ha más nem, pinceszaga. Hőcserélővel lehetne megoldani a hűtést.
Van rá speciális "bevonatos" cső, pont emiatt. Ezermesterben volt róla cikk, annó.
Aki most épitkezik, szerintem érdemes kicsit többet ásni. Utólag már minden sokkal nehezebb. De itt egy szakcikk. Ha még olvasni akarsz róla, akkor a varázsszó: 'talajhőcserélő' ![]()
Épp most szeretnénk a zasszonnyal vásárolni egy "vert falu (vályog)", parasztházat. (Amiben most lakunk, az is vályog ház volt, csak az alapozás hiánya miatt kicseréltem téglára.)
Utólagosan meg lehet oldani az alapozást egy ilyen vályog háznál? A vásárolni kívánt háznál már nincs kedvem újraépíteni a házat...
Nem kell az alapozást cserélni, csak ki kell szárítani a falat, meg a környékén a talajt. Nekem sikerült. Ha érdekel privátban elküldöm a technológiát, hogy mit kell tenned.
Erre nincs szerintem szükség.
Én melléképületnél (ól) kb. 1.5 méterenként alap alá betonoztam az alappal keresztirányban kb. 30x30cm keresztmetszetű, és kb. 80 cm hosszú "alap tartókat". Kiástam -alappal keresztirányban- alap alá ezt a 30x30x80cm üreget, és kiöntöttem betonnal. Az eredeti alap alját megtisztítva, és legalább addig, illetve fölé pár cm-rel legyen az új beton teteje, hogy hozzákössön, támassza az alap alját. Először csak minden másodikat ástam ki és betonoztam, tehát 3 méterenként. Amikor ez megkötött, 1 hónap múlva ástam, betonoztam a köztes helyeken.
Idézet: „Nem kell az alapozást cserélni” Nem is cserélni akarom, hanem normális alapot szeretnék neki, minimum 1m mélyen betont. A jelenlegi alap, szokásos vályog alap, azaz 3-4 sor nagyméretű tégla, a tetején szigeteléssel, erre rakták a falakat. Ettől függetlenül vizesednek a falak, és a három sor tégla alatt bejönnek a bogarak, rágcsálók (ez személyes tapasztalat). |
Bejelentkezés
Hirdetés |