Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok!
Ilyennel Meg lehet hajtani 2-3db 10W-os Ledet?belseje Jelenleg egy hatalmas trafóról egyenirányítva megy a 6db 10 Wattos led (párhuzamosan kötve, mindegyikkel sorban egy ellenállás) . Ezt szeretném kiváltani 2-3db ilyennel, mert a trafó kellene egy másik projekthez. Ezek a halogén meghajtó kapcsolóüzemű tápok kevesebb, mint a felébe kerülnek egy led meghajtónak.
Körülbelül annyira hasonlítanak, mint az alma és a körte.
A halogén tápegység (12V LED szalag táp) egyenfeszültséget ad, körülbelül 11-13V között. A LED meghajtó 300 mA (vagy több/kevesebb) áramot enged át a terhelésen, mert az egy áramgenerátor. Amit megspórolsz a tápegység árán, azt többszörösen kifizeted a villamosenergia szolgáltatódnak, ha előtétellenállásal korlátozod az áramot. Megéri? A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
A 10 wattos led 10v-on gyújt és 1000mA vesz fel. Ha 12V-ról üzemeltetjük, akkor kell 2ohm előtétellenállás, amin 2 volt esik és ez azt jelent, hogy 2 watt megy el az ellenálláson. Szerintem ez nem egy egetrengető veszteség.
Az a 10W LED, amit használsz, körülbelül 9,6V és 12V közötti nyitófeszültségű, és legfeljebb 1A áramot szabad átengedni rajta, hogy ne veszítsen sokat és hamar a fényerejéből.
A 2 Ohm ellenállás körülbelül a teljesítmény 15-20 százalékát fűti el. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
Én is így számoltam.
Nemsokakára rendelek egyet, ha működik rendesen, utána jöhet a többi.
Azt ne felejtsd el, hogy a LED működtetéséhez egyenáram szükséges. Ez a tápegység váltóáramot ad.
Ugyanúgy egyenirányítva lesz, mint most a trafó.
A váltóáramú jel frekvenciája nem 50Hz, gyors diódákat használj!
Sziasztok!
Azonos paraméterek mellett melyik lednek nagyobb a fényereje a transzparens vagy a diffúznak?
A transzparens az átlátszó, az világít is, a diffúz inkább csak "jól látszik".
Ezt így nem lehet megválaszolni. A transzparens (átlátszó) inkább irányítottan világít be egy területet nagyobb fényerővel, a diffúz pedig viszonylag egyenletesen szétszórja a fényt. A felhasználási terület szabja meg, hova milyen jó. A transzparens LED-ekből is általában két típusról beszélhetünk, nyílván bizonyos kereteken belül. Az egyik kb. 20-30 fokos, a másik kb. 120 fokos szögben szórja szét a fényét.
Ebben mi a pláne? A LED áramát kell szabályozni, és a nyitófeszültség kialakul. Ha áramgenerátorral táplálod, és sorba kötsz a LEDdel egy ellenállást, akkor az eredő feszültség nagyobb lesz.
Sorry, közben rájöttem, hogy hülyeséget kérdeztem.
A multiméterrel 2V-ig tudok nyitófeszt mérni, ami ledeknek nagyobb a nyitófeszük azt hogy tudom a multival megmérni?
A nyitófeszültséget az üzemi áramon lehet mérni, egy sima feszültségméréssel a diódán.
Akkor pl. fehér színű ledek nyitófeszt nem tudok mérni?
Dehogynem. Fogsz egy tápot, egy ellenálláson keresztül rákötöd a LEDet, és megméred a feszültségét. Körülbeli nyitófeszültség. Ellenállás saccolása.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
Sziasztok!
Vettem a minap fél méter led szalagot (meleg fehér azt hiszem...), amit rákötöttem a számítógépre, így kialakítva egy billentyűzet világítást. A probléma az egészben az, hogy valamiért a ledek villódznak.. ezt mi okozhassa, és még inkább hogy tudnám megszüntetni?
A LED-ek minősége okozhatja, meg kábel/kötéspont hibája.
Lehetséges ok még, hogy a tápegység adott ágának terhelhetőségét meghaladja a terhelés. Esetleg a szűrés elégtelensége is okozhat gondot.
Magára a led szalagra gondolsz mikor a kötéspont hibát emlited, vagy arra a vezetékre amit én kötöttem hozzá?
Lehet nem fogalmaztam teljesen érthetően, a villódzást úgy értem, hogy egy bizonyos HZ-n villog ezzel igen csak zavarja a szemet!
Próbáljak meg 100nF és egy elkó kombót rakni a ledszallag elejére?
Igen. Illetve az elkót én szívem szerint a végére tenném. Így hajszálnyival kevésbé rántja meg a tápot.
Lenne még egy kérdésem: hogyan lehet megoldani, hogy egy led egy bizonyos feszültség alatt kezdjen el csak világítani? Pl. ha egy 4.2V-os akkut használok, akkor 3V körül világítson csak?
Hello! Pld. így. Itt a fehér Led, csak "referencia zénerként" van használva, a jelzést a piros adja. Persze ez inkább egyszerű, mint precíziós megoldás. A jelzés feszültségének növelését/módisítását, az R4 ellenállás csökkentésével lehet megoldani.
Szia
A ledes lámpádba hogyan forrasztottad be az 5730-as ledeket? A led alján van egy fém hőelvezető felület. Az felfekszik nálad a nyákon a réz vezetősávra? Vagy csak a két beforrasztott kivezetés viszi el a hőt?
Ha azt az ágat ennyire terheli, az már gondot okoz a CPU és a HDD tápellátásában is, akkor a gép sem lenne már stabil.
Szia.
A hőelvezető felület is be van forrasztva.
Sziasztok
Csináltam egy led panelt 5050-es smd ledekből, és CL40M45-ös áramkorlátozó diódából. 90db led van a panelon és 2db CL40-es dióda sorbakötve.A 90db leden kb 270V esik. Azért kettő dióda, hogy a maradék feszültség (kb40V) feleződjön, kevésbé melegedjenek a diódák. Na most az a bajom, hogy nem feleződik. Az egyiken kb 5V a másikon meg 35V. Miért van ez? Már cseréltem őket másikra, akkor is ez a helyzet. Pedig ez szerint lehet párhuzamosan és sorosan is kapcsolni.
Hello! Mert szerintem áramgenerátorok nem kapcsolhatók sorba, csak párhuzamosan.
Egy soros kapcsolásban az áram ugyan akkora értékű. De ha bármelyiknek kisebb az árama, (nyilván van szórás is a világon) csak a legcsekélyebb mértékben is, azon egyből megjelenik a teljes feszültség. Ha van benne feszültség maximum korlátozás, akkor az a feszültség lesz rajta. A másik pedig szabályozni fog. |
Bejelentkezés
Hirdetés |