Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   74 / 182
(#) gerleimarci hozzászólása Júl 28, 2015 /

sziasztok!
Ilyennel Meg lehet hajtani 2-3db 10W-os Ledet?belseje
Jelenleg egy hatalmas trafóról egyenirányítva megy a 6db 10 Wattos led (párhuzamosan kötve, mindegyikkel sorban egy ellenállás) . Ezt szeretném kiváltani 2-3db ilyennel, mert a trafó kellene egy másik projekthez.
Ezek a halogén meghajtó kapcsolóüzemű tápok kevesebb, mint a felébe kerülnek egy led meghajtónak.
(#) nedudgi válasza gerleimarci hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Körülbelül annyira hasonlítanak, mint az alma és a körte.
A halogén tápegység (12V LED szalag táp) egyenfeszültséget ad, körülbelül 11-13V között.
A LED meghajtó 300 mA (vagy több/kevesebb) áramot enged át a terhelésen, mert az egy áramgenerátor.
Amit megspórolsz a tápegység árán, azt többszörösen kifizeted a villamosenergia szolgáltatódnak, ha előtétellenállásal korlátozod az áramot. Megéri?
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
(#) gerleimarci válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

A 10 wattos led 10v-on gyújt és 1000mA vesz fel. Ha 12V-ról üzemeltetjük, akkor kell 2ohm előtétellenállás, amin 2 volt esik és ez azt jelent, hogy 2 watt megy el az ellenálláson. Szerintem ez nem egy egetrengető veszteség.

Az a 10W LED, amit használsz, körülbelül 9,6V és 12V közötti nyitófeszültségű, és legfeljebb 1A áramot szabad átengedni rajta, hogy ne veszítsen sokat és hamar a fényerejéből.
A 2 Ohm ellenállás körülbelül a teljesítmény 15-20 százalékát fűti el.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015

Én is így számoltam.
Nemsokakára rendelek egyet, ha működik rendesen, utána jöhet a többi.

Azt ne felejtsd el, hogy a LED működtetéséhez egyenáram szükséges. Ez a tápegység váltóáramot ad.

Ugyanúgy egyenirányítva lesz, mint most a trafó.

A váltóáramú jel frekvenciája nem 50Hz, gyors diódákat használj!
(#) teszti hozzászólása Júl 30, 2015 /

Sziasztok!

Azonos paraméterek mellett melyik lednek nagyobb a fényereje a transzparens vagy a diffúznak?
(#) ferci válasza teszti hozzászólására (») Júl 31, 2015 /

A transzparens az átlátszó, az világít is, a diffúz inkább csak "jól látszik".
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Júl 31, 2015 /

Ezt így nem lehet megválaszolni. A transzparens (átlátszó) inkább irányítottan világít be egy területet nagyobb fényerővel, a diffúz pedig viszonylag egyenletesen szétszórja a fényt. A felhasználási terület szabja meg, hova milyen jó. A transzparens LED-ekből is általában két típusról beszélhetünk, nyílván bizonyos kereteken belül. Az egyik kb. 20-30 fokos, a másik kb. 120 fokos szögben szórja szét a fényét.
(#) nedudgi válasza teszti hozzászólására (») Aug 6, 2015 /

Ebben mi a pláne? A LED áramát kell szabályozni, és a nyitófeszültség kialakul. Ha áramgenerátorral táplálod, és sorba kötsz a LEDdel egy ellenállást, akkor az eredő feszültség nagyobb lesz.
(#) teszti válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Sorry, közben rájöttem, hogy hülyeséget kérdeztem.

A multiméterrel 2V-ig tudok nyitófeszt mérni, ami ledeknek nagyobb a nyitófeszük azt hogy tudom a multival megmérni?
(#) nedudgi válasza teszti hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

A nyitófeszültséget az üzemi áramon lehet mérni, egy sima feszültségméréssel a diódán.
(#) teszti válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Akkor pl. fehér színű ledek nyitófeszt nem tudok mérni?
(#) nedudgi válasza teszti hozzászólására (») Aug 7, 2015 /

Dehogynem. Fogsz egy tápot, egy ellenálláson keresztül rákötöd a LEDet, és megméred a feszültségét. Körülbeli nyitófeszültség. Ellenállás saccolása.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
(#) Mircsof hozzászólása Aug 8, 2015 /

Sziasztok!
Vettem a minap fél méter led szalagot (meleg fehér azt hiszem...), amit rákötöttem a számítógépre, így kialakítva egy billentyűzet világítást.
A probléma az egészben az, hogy valamiért a ledek villódznak.. ezt mi okozhassa, és még inkább hogy tudnám megszüntetni?
(#) didyman válasza Mircsof hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

A LED-ek minősége okozhatja, meg kábel/kötéspont hibája.
(#) nedudgi válasza didyman hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Lehetséges ok még, hogy a tápegység adott ágának terhelhetőségét meghaladja a terhelés. Esetleg a szűrés elégtelensége is okozhat gondot.
(#) Mircsof válasza didyman hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Magára a led szalagra gondolsz mikor a kötéspont hibát emlited, vagy arra a vezetékre amit én kötöttem hozzá?
Lehet nem fogalmaztam teljesen érthetően, a villódzást úgy értem, hogy egy bizonyos HZ-n villog ezzel igen csak zavarja a szemet!
(#) Mircsof válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Próbáljak meg 100nF és egy elkó kombót rakni a ledszallag elejére?
(#) nedudgi válasza Mircsof hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Igen. Illetve az elkót én szívem szerint a végére tenném. Így hajszálnyival kevésbé rántja meg a tápot.
(#) teszti válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Lenne még egy kérdésem: hogyan lehet megoldani, hogy egy led egy bizonyos feszültség alatt kezdjen el csak világítani? Pl. ha egy 4.2V-os akkut használok, akkor 3V körül világítson csak?
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Hello! Pld. így. Itt a fehér Led, csak "referencia zénerként" van használva, a jelzést a piros adja. Persze ez inkább egyszerű, mint precíziós megoldás. A jelzés feszültségének növelését/módisítását, az R4 ellenállás csökkentésével lehet megoldani.

U-min3V.png

(#) teszti válasza proli007 hozzászólására (») Aug 8, 2015 /

Köszi ismét a segítséget!
(#) mtomihun válasza papus51 hozzászólására (») Aug 16, 2015 /

Szia

A ledes lámpádba hogyan forrasztottad be az 5730-as ledeket?
A led alján van egy fém hőelvezető felület. Az felfekszik nálad a nyákon a réz vezetősávra?
Vagy csak a két beforrasztott kivezetés viszi el a hőt?
(#) didyman válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Ha azt az ágat ennyire terheli, az már gondot okoz a CPU és a HDD tápellátásában is, akkor a gép sem lenne már stabil.
(#) papus51 válasza mtomihun hozzászólására (») Aug 17, 2015 /

Szia.
A hőelvezető felület is be van forrasztva.
(#) mtomihun hozzászólása Aug 24, 2015 /

Sziasztok

Csináltam egy led panelt 5050-es smd ledekből, és CL40M45-ös áramkorlátozó diódából.
90db led van a panelon és 2db CL40-es dióda sorbakötve.A 90db leden kb 270V esik. Azért kettő dióda, hogy a maradék feszültség (kb40V) feleződjön, kevésbé melegedjenek a diódák.
Na most az a bajom, hogy nem feleződik. Az egyiken kb 5V a másikon meg 35V.
Miért van ez? Már cseréltem őket másikra, akkor is ez a helyzet. Pedig ez szerint lehet párhuzamosan és sorosan is kapcsolni.
(#) proli007 válasza mtomihun hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Hello! Mert szerintem áramgenerátorok nem kapcsolhatók sorba, csak párhuzamosan.
Egy soros kapcsolásban az áram ugyan akkora értékű. De ha bármelyiknek kisebb az árama, (nyilván van szórás is a világon) csak a legcsekélyebb mértékben is, azon egyből megjelenik a teljes feszültség. Ha van benne feszültség maximum korlátozás, akkor az a feszültség lesz rajta. A másik pedig szabályozni fog.
Következő: »»   74 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem