Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
A DR200x egy integrált PWM vezérlő+supervisor, nem csak védelem. Ezeket kifejezetten olcsó, legalja tápokhoz találták ki keleten (nem ettől lesz alapvetően gyenge a táp, de ez elég korlátolt funkcionalitású IC). Ami valóban csak supervisorként működik, és tud áramot, alulfeszültséget is figyelni, a Weltrend meg a Texas 8 lábúi szoktak lenni (WT7510) illetve például a Deltánál ezek átmatricázott verziói, valamint az utálatos, Siti-féle koppintás PS223-ak.
Amit fentebb írtam, azt tartom, mivel gyakorlati tapasztalat, rengeteg tápnál problémás az indulás terhelés nélkül, zömmel FSP, zömmel nagyobb teljesítményű modellek, zömmel CM6800-ra épülő megoldások, mint amilyen jó eséllyel a kérdező tápja is, de a HP saját márkás SFF tápjainál volt ilyen sorozat UC3842-re épülve, meg még az ég tudja, mennyi. Ez annyira valós dolog, hogy kezelési utasítás is említi, minimum terhelőáramot adnak meg, FSP-nél például utólagosan berheltek a NYÁK-ra időzítve kapcsolt műterhelést, mert akkora értékre volt szükség, ami tartósan túl sok hőt termelt volna (Zen és Green Power nagyobb darabjai). A Deerben ezek az előterhelések elpőszeretettel főzték meg a környező kondikat és végül saját magukat is, mondjuk annak a tápnak pont nem kellett ez annyira, de egy 6-800 W-os tápban nem lehet elfűteni 8-10 W-ot csak ilyen terhelésnek. A stabil kimeneti feszültség mindig tólig terhelési tartományban biztosított, hiszen működési elve miatt szüksége van valamekkora elfolyó áramra. Hogy ezt realizálni lehet tápon belül, mert annyira minimális, vagy a normálisan jelenlévő fogyasztókra bízza a gyártó, az sokmindentől függ, de mindenképpen valós probléma.
Hali!
Sajnos elúszott a minőségi táp reménye egyéb gondok miatt.Vettem olcsón egy egyszer használt KOB 4450XA-t. A vezérlés SG6105Z-re van alapozva hőfok függő venti 12cm alig 30fokos lefúvással. Halk egyenlőre jól muzsikál, de majd odafigyelek. Az IC adatlapját nézve el van látva mind három ág túl, és alul feszültség figyeléssel, valamint túláram védelemmel is. legalább is az IC adatlapja ezt mutatja. Ami nem igazán tetszik hogy a passzív PFC- t a hűtés kimeneti rácsára szerelték korlátozva a légmozgást .Kérdésem ez a táp 450W ki cserélhetem e PFC tekercset egy 400W PSU PFC-jére? A Micase táp a TL 494/7500 cseréje után tökéletesen működik.(Jelenjeg 7500 van benne mert nem lehet kapni itt 494et.)
Szerintem a PFC tekercse is alul van méretezve, hagyd benne inkább a sajátját, nemhogy még egy kisebbet.
![]() Szerk. Elvileg diszkrét lesz: http://elektrotanya.com/PREVIEWS/power_supply/power_supply_vegyes/2..._1.png És nincs semmi a készenlét kimenete körül, ami védene ott megjelenő túlfesztől. Ami érdekes, az az 5 V-os kimenet 35 A-es terhelhetősége 30 A-es diódával és a 3,3 V-os ág 25 A-e a 20 A-es diódával.. A 12 V már majdnem jó, 25 fokon tulajdonképpen elegendő a 20 A-es dióda 18 A-es kimenőáramhoz. ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
Köszi szépen!
Mivel 1 napot sem ment , használva úgy volt hogy kivették abból a házból amiben benne volt, és tettek bele egy másikat.Kb 6hónap múlva megnézem mert valószínű hogy az lesz amit te mondasz.Viszont ebben a tápban két optocsatolót láttam a rajzon viszont csak egy van A rajzot köszönöm de már meg volt. Egyenlőre ezt használom mert jobb mint az Akyga! Azokat az áram terheléseket én soha nem fogom elérni de most már kíváncsivá tettél és lehet hogy szétbontom. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2015
Hát nem tudom . Ez a táp is kamu.A tápban egy 2005 PWM+supervisor figyel. tehát már ezt is hamisították.A többi az nagyjából jó. Ezzel az IC-vel kapcsolatban van e valakinek valamilyen véleménye?Lehet nem jó azonosítottam, de a neten csak ATX2005z néven van , nálam 2005A.Nálunk nem kapható vagy ha igen nem tudok róla.A STB tápot nem tudtam megnézni mert az iC pont a borda alatt van .
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2015
Sziasztok,
Olyan kérdésem lenne,hogy egy táp építésnél ha csak a primer oldal van kész trafokkal együtt és zárlat van akkor ez normális mert nincs befejezve vagy keresem a zárlatos alkatrészt,minden alkatrész új és külön-külön méregetve jók. Előre is köszönöm a válaszokat.
Arra kérlek, hogy kicsit szebben írj és jelöld meg a rajzon, hogy pontosan hol mérsz zárlatot.
Működnek.
![]()
Hello.
Tehát az egész primer oldal zárlatban van,és ha szét szedem az alkatrészeket külön-külön mérve jók,próbáltam már másik trafóval,transistorral de ugyan ez a jelenség lép fel.Lehet hogy a rajz nem jó?
Szia!
A hálózati nagy pufferkondenzátoron is zárlat van?
Igen azon is.Nem ez az első elektronikai kapcsolás.Építettem már erősítött,akkumulátor töltött,meg javítani is szoktam tv,monitor,erősítö,háztartási berendezéseket.Eddig mindegyiket sikerült megjavítanni vagy megépítenni.
Ott valami banális elkötés lesz. Nézd át a lapot!
Elnézést kérek,de at utobbi kérdést félre értettem,a hálozati kondin még nincs zárlat,hanem a diódahíd utáni kettő darab konditól kezdve van zárlat.Bíztos,hogy nem néztem el semmit mert átnéztem többször és rajz szerint van forrasztva.
Egy ilyen tápot kell megjavítano - segítenétrk? hol találoma a rajzát ill. merre keresse a hibát?
"csak a 3.3V-al van gond 2.7 jön ki csak - a töbi fesz rendben. Köszönöm,ha segít valaki!
Sziasztok!
Az egyik barátomnak CHIEFTEC APS-800C nevű táp volt a gépjében, ami a ma elromlott. Áthozta nekem megkezdtem méregetni az áramokat, a SZÜRKE kábel kivételével minden meg volta a megfelelő feszültségek. Azt szeretném kérdezni hogy mire szolgál az a szürke kábel? Ha jól tudom azon is 5 voltnak kellene lenni, de ezen nincs semmi (0volt). Hol keressem a hiba forrását? Köszönöm!!!
Üdv!
Google a barátod -> "ATX pinout". Egyébként az a Power Good jel, ezzel jelzi az alaplap számára, hogy minden táp rendben és indulhat a gép. Bekapcsolás után 100-500ms múlva kell felmennie +5V-ra, egyéb esetben leáll a bekapcsolás.
Üdv!
Az a baj, hogy nem ugrik fel a feszültség egyáltalán! nem mérhető rajta feszültség.
Az probléma! Vagy valamelyik feszültség mégsem jó, vagy maga a Supervisor IC ment tönkre (esetleg annak egy külső alkatrésze). Kapcsolási rajz nélkül, csak a PG visszakövetésével lehet elindulni a hiba után.
Írtam nemrég, hogy főleg nagyobb tápoknak kell a minimum terhelés. Ha hiányzik, annak ez az egyik tünete, a feszültségek nem válnak stabillá a PG időkeretén belül, és a táp ekkor nem is teszi aktívvá a PG-t. Próbáld megterhelni valamivel, autós izzó (5 W is elég lehet), a 12 és 5 V-os ágon (esetleg a 3,3-at is kellhet), vagy akassz rá néhány HDD-t, ODD-t, amit nem sajnálsz és úgy mérd meg ismét a PG-t. Ha ekkor sincs meg, akkor a supervisor döglött.
Sziasztok!
van egy érdekes probléma egy 400w os pc táppal. 5-12 volt megvan még akkor is megvan ha leterheli a gép meg a hdd plusz a dvd író is de az alaplap nem indul sem a hdd a hdd csak halkan kattog mintha csak egyik feszt kapná meg de terhelés alatt is minden megvan +5,12 volt meg 12,2 volt akkor meg miért nem indul? Másik táppal minden rendesen beindul . Előre is köszönöm segítségeteket.
Szeretnélek megkérni, hogy használd azokat a nyomorult írásjeleket, és fogalmazz összeszedetten, hogy ne kelljen háromszor nekifutni ahhoz, hogy megértsem.
A táp márkája, típusa nélkül nehéz találgatni, de a mérés során a DC feszültségmérés szinte semmit nem mond el a kimenet állapotáról, oszcilloszkóppal lehet csak látni az ilyen hibákat. Szedd szét a tápot és keress benne kifolyt, púpos kondikat.
Sziasztok,
Van egy HP DPS-300AB-61A tipusú tápom melynek adat tábláját csatoltam is. A táp működik, és működés közben semmi furcsaságot nem veszek rajta észre, viszont mikor kipacsolom a számítógépet, utánna nem indul. A kapcsoló lenyomásakor egy pillanatra megindulnak a ventiláatorok, de kb 0,5-1 másodperc után leáll, mintha rövidzárba lenne, vagy túl nagy terhelés lenne rajta. A táp hátoldalán levő led is kialszik. Ha áramtalanitom a tápot (és várok 10-15 percet), utánna elindul és újra működik a következő kikapcsolásig. Olvastam hogy ez lehet egyfajta hiba üzenet a táptól, és hogy ilyenkor csak reset után lehet újrainditani. Nem tudom ez mennyire valós állitás.. Én elősször kondenzátorokra gyanakodtam, szét is szedtem a tápot, de semmi különöset nem látok benne, nincsennek kifolyt, de még csak megpúposodott kondenzátorok sem.. Tudom ettől függetlenül még kiszáradhat egy kondenzátor, illetve veszíthet kapcitást, nem mértem őket, elősször gondoltam megkérdezem hátha van valakinek hasolóval tapasztalata. Megróbáltam a tápot elinditani manuálisan üresjáratban, valamint a 12v-on terheléssel is (15W-os halogén), úgy tökéletesen működik. Kifogytam az ötletekből, minden választ illetve ötletet előre is köszönök.
Én inkább az alaplapra gyanakodnék. Ki próbáltad más táppal?
Hát igen az egyértelmüen megadná a választ hogy táp vagy alaplap gondom van e, dr sajnos nem tudtam kipróbálni másik táppal mert nincs kézné másik.. és sajnos kölcsön kérni sem tudok, mert ebben a modern világban minden ismerősöm laptopot használ
![]()
Üdv!
Nem cseréltél mostanában, a hibajelenség előtt valamilyen hardvert a gépben? Az ilyen gyári konfigurációkban arra tervezik a tápot, hogy az általuk belerakott legerősebb hardvert kiszolgálja. A tápban pedig megöregedtek a kondik és így melegindításnál már nem tud akkora induló áramot szolgáltatni, így túlterhelés címszó alatt letilt (szerény véleményem szerint). Rosszabb esetben, ahogy Ktulu mondta, az alaplap adta fel a harcot. Én elsőre kondicserével kezdeném.
Üdv,
Nem cseréltem benne semmit, minden gyári benne... egyeüli extra kiegészitő egy Ralink MT7601-es usb wifi modul.., de enélül is ugyan azt a hibat eredményezi. Tettem egy próbát hogy bekapcsolás után kikapcsoltam, kivettem a memóriákat, grafikus kártyát, hdd-t, és igy is ugyan az a hiba.. nem jut el a hardware-t hiányoló hibajelzésig sem.. persze ha áramtalanitom, és ujra bekapcsolom akkor pittyeg a memória miatt stb. A kondik ránézésre tökéletesen újnak néznek ki.., tudom hogy ez nem jelenti azt hogy jók is.. Melyikeket csrélnéd? összes? köszi a tippeket ![]()
Hello!
Én elsőnek a panel közepe táján (szekunder hűtőborda belső oldalánál) lévő 1500 - 2200µF-os kondenzátort cserélném. (ez a készenléti kör puffere, kiszáradása okozhat indulási bizonytalanságot)
Az összes elektrolitkondenzátort ki kell cserélni a szekunder oldalon, az a biztos. Mindegyik 105°C-os és "Low ESR"-es legyen.
Sziasztok.
Van egy PC tápom ami ha bedugom zúg és a sss4n60a IC melegszik és égett szagot ad ki.(a táp nem indul) Az IC mellett lévő ellenállás forrasztása kiégett a panelből. Szerintetek az IC és az ellenállás cseréje megoldaná vagy merre felé nézzek még szét a tápon belül hibákat keresve ? (kondik rendben vannak megnéztem őket) |
Bejelentkezés
Hirdetés |