Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   260 / 383
(#) Sebi válasza McAdams hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

A második képen látható fekete "sapkaszerűség" a rövidebb oldalon történő feszegetéssel általában kiemelhető. Nehezíti a dolgot, ha utólag lakkba (vagy más ragasztóba) mártották.
Lényeg, hogy a rövidebb oldalát kell támadni - itt nem baj, ha törik - mert a hosszabbik oldal maga a csévetest.
(#) yulo5310 válasza McAdams hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Ez gyantával átitatott,kár volt szétbuherálni azért a -2 voltért,ellenállással v.valahogy más módon kellett volna redukálni!
(#) kameleon2 válasza McAdams hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Először is nem ártana a csavarokat kiszedned, aztán lemezenként tudod szétszedni a vasat. Ha sikerült, tiéd a csévetest is. A lemezek szétszedésére számos megoldás kínálkozik, csak vissza kell olvasnod.
(#) gerleimarci válasza ferci hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Sziasztok!
A képen látható trafó teljesítményének meghatározásában kérnék segítséget.
Magkeresztmetszet:10cm2
A 37V-os szekunder 0,8mm-es drótból van.
Teljesítmény led meghajtásához kellene 12 vagy 32 voltos gyújtófeszültséggel.
A 37V-osból milyen nehéz lentebb tekerni? Az van legkívül.
(#) ferci válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Szia!
A szekunder drótod kb. 1,4 amperre jó, mivel kívül van.
Egy másik topikban írtam éppen, hogy kell visszacsipkedni a tekercs "tetejéből" .
Folyamatosan mérsz a kezdethez képest - erős tűvel átbököd a zománcot, mérsz, kikapcs, csípsz és egészen addig, ameddig nem felel meg a fesz. Terhelés legyen rajta közben.
5 volt nem olyan sok visszavenni. Szétszedésen, letekerésen ne is gondolkozz..
(#) bladerock99 hozzászólása Aug 23, 2015 /

Hogyan készíthetek magamnak toroidot egy erősítőhőz , illetve lágyinditót ?
(#) ferci válasza bladerock99 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Toroid trafó készítéséhez speciális dolgok kellenek, aztán a hozzá való huzalok.
Sokkal olcsóbb készen venni.
Lágyindítón ráérsz akkor gondolkozni, ha muszáj.. - ez a teljesítménytől függ.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) gerleimarci válasza ferci hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Akkor sokat vártam ettől a kis trafótól. Nekem 2,1A kéne 32V-on vagy 6A 9V-on.
(#) ferci válasza gerleimarci hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

A 0,8-as dróttól függ az amper.. ha nem folyamatos, akkor megpróbálhatod, vagy ha túl meleg lesz a szekunder, fújatod kis ventivel.
A primer miatt menne, mert amit letekersz voltot, kompenzálja a + amper fogyasztás a szekunderen.
(#) granpa válasza bladerock99 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Veszel egy lemezköteg karikát (toroid vasmag), szigeteled, utána megtekercseled. Kisebbeknél elég macerás, a kis hely miatt, nagyoknál meg a vastag, nehezen kezelhető huzal miatt. Mazochisták 'fűzőtűre' tekercselt huzallal eltöltik a szabad idejüket (és még sokkal többet), mire szépen, feszesen megtekercselik a trafójukat. Általában az eladók meg tudják mondani, mekkora teljesítményhez való a vas. Amúgy neked kell kiszámolni, hogy mekkorát vegyél. Ügyes, türelmes (é.-f.-os, vagy hosszú időre kivont ) embernek való feladat. A lágy-indító ezután jön (ha akkora teljesítményű).
(#) gerleimarci válasza ferci hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Led világításhoz kellene, és úgy akoram megcsinálni, hogy minél kisebb előtét ellenállás kelljen. Folyamatls működésre lenne, venti szóba sem jöhet.
Van egy 3X ekkora a garázsban, az bizos jó lesz.
(#) BlackForce válasza granpa hozzászólására (») Aug 23, 2015 /

Egyszer én is tekertem egy 100VA toroid trafót,és csak azért fejeztem be,mert azt mondtam magamnak hogy csakazért is.
Különben tényleg macerás és időigényes,DE nem kivitelezhetetlen.
Itt a vas keresztmetszet után ugyanúgy kell számolni a menetszámot mint az E-I trafólemeznél,csak 1 teszla helyett el lehet menni egész 1,6 teszláig is (mivel ezek a lemezek már jobb karakterisztikákkal rendelkeznek,mint a régi E-I lemezek).
(#) granpa válasza BlackForce hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Az ilyen kicsi nagyon macerás, vékony drót, sok menet. Szerencsére a jobb gerjeszthetőség miatt nem annyira sok a menet, mint egyéb régi vasaknál.
(#) kameleon2 hozzászólása Aug 25, 2015 /

Sziasztok! Van egy alapvetően egyszerű, de mégis problémás kérdésem. 24V DC-re lenne szükségem. Azonban nálunk 240V van standard módon. Mindegyik trafó emiatt kicsit többet ad le mint szükséges. Én úgy sacccolom 18V ~ kellene a 24V-hoz, de ilyen trafót nem találtam a szekrényben.Van valakinek esetleg több megcsapolásos 40VA körüli darabja, amit elcserélhetnénk bartelezhetnénk valamire - esetleg másik trafóra? Tömeg megoldás is érdekelne, mert ez egy állandó problémám.
(#) granpa válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Ezek gondolom, beöntött trafók, nem tudsz rajtuk variálni. Az ELMŰ-nél is lehetne a dolgot orvosoltatni, mert elq..ták a bekötést az elosztóban (trafónál).
(#) Orbán József válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Szia!
Egy kb. 5W-os trafóval meg tudod oldani a kérdést. 230/24V trafó kell és a szekunderét ellenkötésbe sorbakötni és azzal táplálni a 40Wos trafót. Az eredő primer feszültséged 220V alatt lesz valamivel.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

A 240V-os hálózat nem problémás, sok helyen van ilyen, bőven a vállalt tűrésen belül van.
A 24 V DC igény mellé, a feszültség pontosságának igényét is meg kellene adnod. Pl. egy végfokozat egyáltalán nem érzékeny erre, de ha az áramkör működése azt megkívánja, akkor stabilizálni kell a feszültséget. Ha ez utóbbi a cél, akkor viszont kimondottan elvárás, hogy több feszültséged legyen (a terheléstől, és a stabilitási igénytől függ minimum mennyivel kell több).
Stabilizálás nélkül, a terhelés nélkül mért DC és ennek terhelt változata között jelentős eltérés van. Sok esetben a készülék üzemi terhelésén áll be a névleges érték.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Teljesen egyetértek - nem a 240V -al van baj, hanem az EU harmonizáció előtt készült készülékekkel és trafóimmal. Végfok sajnos nagyon is érzékeny volt erre, mert éppen tűréshatáron túl voltak a végtranzisztoraim egy régebben gyártott panelben. De most nem végfokhoz kell a megoldás. Gondoltam, hogy nem úszom meg stab. táp nélkül. Lehet, hogy a kapcsolóüzemű tápoknál maradok mégis. Ott jóval nagyobb a tűréshatár.
(#) granpa hozzászólása Szept 6, 2015 /

Egyszer, -nem oly rég,- valaki betette ide (vagy valahova a fórumba) a ferrorezonáns készülék (hálózat-stabilizátor) kapcsolását (le is mentettem, de elveszett), rajzolni nem tudok (mármint ide). Ha valaki megtalálná (fél napja keresem), megköszönöm.
(#) Sebi válasza granpa hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Itt van...

ferro.pdf

(#) granpa válasza Sebi hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Köszönöm! Hol volt? (mármint itt a fórumban)Tkp. egy kolléga volt itt egy ilyen készülékkel, hogy leválasztót csinálna belőle, neki akartam mutatni, hogy hogy is néz ki.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2015
(#) Sebi válasza granpa hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

RT évkönyv... már megint nem tudom, talán a 84-es.
(#) granpa válasza Sebi hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Elmentettem, bár azt hiszem Györökön van az előző, ami nem ez.
(#) Gafly válasza granpa hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Nekem van csak ezekről egy egész könyvem. Nagy élvezet volt elolvasni
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2015
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Már láttam, hogy van, majd elolvasom.
(#) tryhards hozzászólása Szept 18, 2015 /

Hali!

Egy VHS lejátszóból bontottam egy trafót. Secunder oldalon van 9 kivezetés. Multival dióda állásban végigméregettem. A képen a bekeretezetteknél sipolt. A nyilazottnál nem, de ezt írta =" .083". A kérdés az lenne, ha ráadom a 230 at primer oldalra, akkor a bekeretezetten ki tudom mérni a feszültséget? Vagy hogy kéne ezt csinálni szakszerűen?
Az érdekelne, hogy mekkora feszültségek vannak. Meg hány amper leadására képes, de gondolom ott méricskélni meg számolgatni kell. (Kössek sorba vele biztosítékot vagy fölös? ) )
Előre is köszönöm!
(#) granpa válasza tryhards hozzászólására (») Szept 20, 2015 /

Szia!
Megírhattad volna a fizikai méreteit, saccoltunk volna egy teljesítményt, de egy 100W-os égőt sorba kötsz vele indításkor, ha netán zárlatos, vagy hibás, ne durranjon (vagy ha méréskor zárlatot okoznál). A többi végeken pedig leméred mi jön ki. Mindegyiket, mindegyikkel, így kiderül ki-kivel van. Jegyzetelsz. A kijövő szekunder vezetékek méretéből lehet következtetni (kb.) a teljesítményekre.
Ha tudod a lejátszó típusát a Google-n találhatsz adatokat a trafóról.
(#) tryhards válasza granpa hozzászólására (») Szept 20, 2015 /

Köszönöm! Máris nekilátok és keresek egy égőt.
(#) olahtamas hozzászólása Szept 20, 2015 /

Sziasztok! Egy 700Wos mikrohullámú sütőnek a trafóját ha forditva kötöm a 230Vra, mekkora szekunder feszültséget kapok?
(#) Sebi válasza olahtamas hozzászólására (») Szept 20, 2015 /

Ha nem a 4V-os fűtésre gondolsz, hanem a nagy fesz tekercsre, akkor kb 1/6..1/7-edét kapod a 230-nak.
Következő: »»   260 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem