Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2623 / 3960
(#) mahoo válasza proli007 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
30V/3A-es a tápról van szó, 4700-as elko megfelelő lehet?
(#) proli007 válasza mahoo hozzászólására (») Aug 22, 2015 /
 
Ha a konverter be-kimeneti feszültség különbsége nem túl kicsi megfelelő lesz.
(#) mahoo válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Minden válaszod egy újabb kerdést vet fel. Ez egy szabályozható konverter (0-30) 2V-os fesz. különbséggel. Milyet/Mekkorát ajánlanál? Köszönöm!
(#) nedudgi válasza mahoo hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Minden kérdésed egy újabb kérdést generál. Nem ismerjük a felhasználást - csak tippelhetünk.
Milyen terhelést tervezel arra a tápra?
(#) mahoo válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Mint írtam ez egy szabályozható táp lenne. Hobbi célra készül, nincsenek spec. igényeim. Az áramkör amit megszeretnék hajtani a trafóval, a B3603-ra hallgat.
Bízom benne, hogy ez elég konkrét és megfelelő információ a hozzáértőknek.
(#) proli007 válasza mahoo hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Persze, mert gyakorlatilag nem tudunk semmit csak részletekben. Hiszen álatlános kérdéseket teszel fel, amire általános válaszok adhatók..
Az áramkörben lévő IC adatlapja szerint, legalább 3V-al nagyobb bementi feszültségnek kell lenni, mint a kimenti feszültség. 4700µF-os pufferrel, a brummfeszültség csúcstól csúcsig mért értéke kb. 6,4V. Ennek kb. a felével még nagyobbnak kell lenni a táfesznek. Vagy is ez már összesen 6,2V. Ha a kimenti feszültségmaximuma 30V, akkor a puffer feszültségének így minimum 36,2V-nak kell lenni. És ennek a DC feszültségnek, a a trafó 3A-al terhelt állapotában meg kell lenni..
(#) majorka válasza Bakman hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Szerbusz. Köszönm,hogy segitesz. Sajnos nemértem. Hogy érted a kondeztor ellenállást.
Eszt megépitet részbe kell mérni. Ha küldenél egy moricka rajzot a
mérésröl aszt megköszönném.majorka
(#) pucuka válasza majorka hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
A valódi kondenzátornak kapacitásán kívül vannak járulékos parazita elemei. Van még induktivitása, és veszteségi ellenállása is, ami a gyakorlati megvalósításából származik. Ezeket a helyettesítő képében soros induktivitásként, és párhuzamos, vagy soros ellenállásként szoktuk ábrázolni. Az induktivitás a fegyverzetek feltekert állapotából, hozzávezetésekből, a veszteségi ellenállás a hozzávezetések, és a dielektrikum ohmos veszteségi ellenállásaiból adódnak. Ezek kisebb nagyobb mértékben frekvencia, és kapacitás függőek is.
Nagyfrekvenciás puffer kondenzátorokban az a veszteségi ellenállás igen nagy értéket érhet el, ami a kondenzátort melegíti. Ezért fontos ilyen helyeken a kis ESR értékű kondenzátorok használata.
(#) nedudgi válasza majorka hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
(#) kadarist válasza majorka hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Mert ugye csak egyenfeszültségen mutat szakadást egy kondenzátor, váltakozófeszültségen pedig már folyik át áram rajta, úgyhogy ellenállása is lesz.
(#) mahoo válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Teljesen jogos amit mondtok, de hozzánemértőként - azért is írtam ebbe a topikba - nem tudom minden pontra kiterjedően feltenni a kérdésemet.

Ha jól értem amit mondasz, akkor a kisebb pufferkondi növeli a brumm fesz nagyságát ezáltal a konverter kimenetén lévő fesz nagyobb mértékben tér el a bementitől, természetesen negatív irányban. De mivel ez egy szabályozható konverter, akkor én ebből annyit fogok érzékelni, hogy a kimeneten alacsonyabb feszt kapok, mint várnék. Ha igen akkor ezzel együtt tudok élni.
Egyéb más szempontból a greatz és pufferkondi akkor megfelel az adott konverter bemenetének?
(#) jani1987 hozzászólása Aug 23, 2015 /
 
Hogyan tudom mérni egy transzformátor zárlati áramát egyenirányítás nélkül? 20V alatti értékről van szó és nem szerepel rajta konkrét adat. A ventilátoros hősugárzót akarom kicsibe megépíteni. A találkozón kaptam egy 12V-os ventit. Ez már elég lehet a szoba kb 19-20 fokra való felmelegítéséhez.
(#) Bakman válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
Megméred az üresjárati feszültséget, ami legyen pl. 18 V~. Kikapcsolod a trafót és megméred a szekunder tekercs ellenállást, ami legyen a példában 2,2 Ohm. I = U / R = 18 / 2,2 = 8.18 A. Ez az érték csak közelítés és jóval nagyobb, mint a megengedett folyamatos üzemi áram.
(#) proli007 válasza mahoo hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
A lényeg, hogy a konverter ki és bemenete között meg kell lenni minimum a 3V-nak. Ha kisebb a puffer, nagyobb a brumm. És a brumm hullámosságának alsó pontja sem közelítheti meg a kritikus 3V-ot. Ha megközelíti, "kifog lógni a kimenetre a brumm". Vagy is nem lesz sima a kiment, az is brummos lesz. Ennyi..
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 23, 2015 /
 
- Egy trafót soha nem üzemeltetünk zárlatban, még mérésre sem. Ez alól kivétel, ha a trafó, áramváltó. Az viszont szakadásban nem üzemelhet.
- Igen elég lesz 19..20fokra, ha a szoba is arányosan kicsi lesz. De a hőmérséklet nem a ventilátortól és a feszültségtől függ, hanem a bevitt és veszteségi energia viszonyától.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2015
(#) majorka válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Köszönöm. majorka
(#) mahoo válasza proli007 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) holex hozzászólása Aug 24, 2015 /
 
Van a logikai IC-k kimenetén valamiféle védelem túlterhelés ellen? Gondolok most pl. a 74HCT08-ra. Elvileg 5,2 mA-t tud a kimenetén. Ha ezt túllépem, van benne valami belső védelem, hogy ne károsodjon?
(#) kadarist válasza holex hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Valamit félreértettél, mert 20mA-t el kell bírnia a kimenetnek, de persze a disszipáció határain belül. Egyébként nincs beépített védelem, tehát nem érdemes túlterhelni a kimeneteket.
(#) holex válasza kadarist hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Akkor az output drive mit jelent? Mi az az 5,2 mA, amit bekereteztem?
(#) LordZ hozzászólása Aug 24, 2015 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni hogy akkumulátorok (vagy akár elemek) kapacitását megtudom-e növelni ha összekötöm őket, és ha igen sorosan vagy párhuzamosan kell? Sorosan a feszültség adódik össze párhuzamosan az áram ezt sokszor olvastam már, de kapacitásról még semmit nem találtam. Köszi!
(#) pucuka válasza holex hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Először is javasolnám, hogy a saját adatlapját nézegesd. Amit linkeltél, az csak a kivásztáshoz szükséges minimál adatokat jelzi, azt sem mindíg pontosan.
A logikai IC -k többnyire zárt rendszerben működnek, a kimeneti terhelhetőségnek csak annyiban van szerepe, hogy hány másik azonos, vagy eltérő struktúrájú logikai elemet tud üzembiztosan meghajtani. Pl. egy szinkron számláló bemenete önmagágában többszörös terhelést jelent, mint egy egyszerű inverter, vagy kapu. Ha több bemenetet hajtasz meg, mint amit amit a kimeneti terhelhetőség megenged, az IC tönkremenni ugyan nem fog, de az áramkör sem fog működni, vagy csak bizonytalanul, mert a kimenet nem képes a túlterhelés miatt az előírt szinteket biztosítani.
Külső eszközök meghajtására (LED, lámpa, NIXI, LCD kijelző, vonal) meghajtó áramköröket, eltérő logikai eszközök (táp, logikai szintek) meghajtására szintillesztőket kell használni. Azoknál általában van némi védelem, de az adatlapon megadott értékeket az ilyen áramköröknél sem szabad túllépni.
(#) pucuka válasza LordZ hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 1
 
Idézet:
„Sorosan a feszültség adódik össze párhuzamosan az áram ezt sokszor olvastam már”

Magad írtad a választ. Mivel az akkumlátor kapacitását Ah -ban (amperórában) mérik, nyilvánvalóan csak a párhuzamos kapcsolás jöhet szóba. Soros kapcsolásnál az áram azonos. Persze a leadott teljesítmény az más kérdés, ugyanakkora leadott teljesítményhez kétszeres feszültségnél fele akkora áram kell.
Elemek esetében általában szerényen hallgatnak a kapacitás értékekről.
(#) holex válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
"Ha több bemenetet hajtasz meg, mint amit amit a kimeneti terhelhetőség megenged, az IC tönkremenni ugyan nem fog"

Köszönöm. Elsősorban ez érdekelt, mert FET-et fog meghajtani. Illett volna betenni egy gate ellenállást, vagy FET meghajtót, de már kész lett a NYÁK, mire eszembe jutott, nem sok kedvem van újracsinálni. Mindenesetre FET-ből olyat választottam, aminek kicsi a gate töltése (10 nC 5V-nál), a frekvencia (1 kHz) meg elég kicsi ahhoz, hogy legyen idő teljesen kinyitni és elzárni a FET-et még ilyen kicsi áram mellett is. Viszont nyilván a nyitás és zárás ideje alatt az idelisnál nagyobb áram fog folyni, de akkor remélhetőleg nem lesz gond.
(#) jani1987 hozzászólása Aug 24, 2015 /
 
Feszültség többszörözőnél hogyan változik a feszültség/áram viszony?
(#) nedudgi válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Attól függ, mi határozza meg a kivett teljesítményt.
Ugyanakkora teljesítményhez nagyobb feszültség esetén kisebb áram kell, cserébe a hatásfok romlik. (Ráadásul a feszültségtöbbszöröző diódáin is esik feszültség.)
(#) jani1987 válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Ha jól emlékszek a találkozón elhangzottakra: ha nincs olyan trafód amilyen kell akkor egy kisebből többszörözővel lehet közel azonos értékűt készíteni.
(#) nedudgi válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
Ez így igaz. Valamit valamiért. Rosszabb hatásfok, de nem kell elmenni másik trafóért. Egy kritérium van: a kisebbet a trafó feszültségére kell érteni, nem a teljesítményére.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) pucuka válasza holex hozzászólására (») Aug 24, 2015 /
 
A FET önmagában nem logikai áramkör, még akkor sem, ha logikai szinttel vezérelhető. A digitális áramkör, és a FET közé illik FET meghajtására alkalmas eszközt tenni. Egy logikai kapu MOSFET bemenete, és egy diszkrét (feltehetően nagyáramú) MOSFET bemenete között igen nagy különbség van. A logikai áramkör bemenete néhány tíz pF, míg egy logikai FET bemenete akár nF nagyságú is lehet. A kettő nagyon nem ugyanaz. Lehet nem fog tönkremenni, de hogy nem fog működni, vagy legalább is nem jól, az biztos. Gondolj az 555 CMOS változatára, azzal sem működnek a FET -es fordulat szabályzók.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) shark hozzászólása Aug 24, 2015 /
 
Sziasztok!

Hogyan lehet lemérni egy helyzetérzékelő szenzor (sima 3 kivezetéses potenciométer) linearitását? Rendelkezésre áll: multiméter, dso203. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2015
Következő: »»   2623 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem