Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   86 / 115
(#) SALáta válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 10, 2015 /

A linuxcnc is tud fázist vezérelni, de ezt inkább hagyjuk mert ez az ami lassú is rossz megoldás is.
(#) Zoli_bácsi válasza SALáta hozzászólására (») Aug 10, 2015 /

Mindig tanul, hall valamit az ember. Ezt nem tudtam, hogy közvetlen vezérlést is tud. Gyakorlatilag csak egy végfok kell az LPT-re. No de ez biztosan erőforrás és kapacitás zabáló megoldás. No és persze felhasznál egy csomó pin-t.
(#) Scala hozzászólása Aug 10, 2015 /

Utánanéztem a Turbo CNC-nek és elvileg nem csak step/dir típusú vezérlő meghajtására képes (leírás), így a szoftver adott. A projekttel egyébként hobbi szinten foglalkozok, és abszolút nem zavar, ha egy kicsit többet kell bütykölnöm vele. Nyilvánvalóan nem ez a legpraktikusabb és időkímélőbb megoldás - ahogy azt Kovidivi és Zoli_bácsi is hangsúlyozta - de szándékosan nem kész vezérlőt szeretnék venni részben azért, mert szeretem a kihívásokat. Más megoldásokra abszolút nyitott vagyok (ahogy azt Zoli_bácsi is írta lehetséges SLA7062-vel is vezérlőt készíteni, így kicsit ennek is utánajártam). Ha érdekel valakit ez volt a kiindulási alap: link . Egy másik fontos szempont, hogy ne kelljen túl sokat költenem rá, így nem is várom el, hogy egy teljesen tökéletes CNC-t kapjak végeredményül .
(#) Kovidivi válasza Scala hozzászólására (») Aug 10, 2015 /

Én támogatom az újításokat, de ha saját úton indulsz el, lehet, hogy nem kapsz segítséget, ha elakadsz! Ha pedig saját vezérlőt írsz, akkor elemi szinten kellene megértened a rajzolóprogramok által generált CNC kódot, hogy mit csinál pontosan, és hogy ezt hogyan lehet átfordítani jelekre. Nem tudom, hogy ezzel érdemes-e foglalkozni. Ez a Turbo CNC nem tudom, mennyire elterjedt, de azt látom, hogy DOS-os felületű, tehát már jó pár éves. Az én gépemen már nincs is DOS, és egyszer eljutunk oda, hogy nem is tudsz DOS-t telepíteni.
(#) Szammer válasza Scala hozzászólására (») Aug 10, 2015 /

Szia!
Nos sajnos az előttem szólókkal kell egyetértenem. Sokat fogsz szenvedni és nem tudod, hogy miért. Egy új, kezdő, hobbista CNC-nél az elektronika a legkevesebb. Ha meg tökéletes a mechanika, akkor valószínűleg a legprimitívebb elektronikával is lesz valamilyen eredmény, tehát elsőre a mechanika. Tudod milyen elkeserítő, ha működés közben jön pár lépésvesztés és nem tudod miért. Én végigjártam ezt az utat, de a te dolgod. Egyébként azt gondolom, hogy olyan olcsón lehet az ebay-on akár 4 tengelyes vezérlőt is venni, hogy annyiból meg sem tudod építeni. Én jelenleg a "MAGI" féle hobbi vezérlőt használom eddig viszonylag jó tapasztalatokkal, de még mindig küzdök a mechanikám hibáival (kis költségvetés = nem túl jó megbízhatóság).
Üdv:
Zsolt
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
(#) Szammer válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 10, 2015 /

Köszi
Pl. Ilyenekre is próbáltam inspirálni, meg van még pár.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2015
(#) Scala hozzászólása Aug 10, 2015 /

Köszönöm a válaszokat! Lehetséges, hogy első nekifutásra inkább készen megveszem a vezérlőt, bár az sem kizárt, hogy egy általatok ajánlott vezérlőt készítenék. Ha jól tudom a simpi és GPeti1977 által ajánlott modulokhoz leválasztókártya is kell. Ezekben nem vagyok jártas, így nem tudom, hogy milyen kellene hozzá. Ami a mechanikát illeti, arra már van tervem, de azt majd csak a vezérlő után raknám össze.
(#) GPeti1977 válasza Scala hozzászólására (») Aug 11, 2015 /

Nem árt ha van, de én mindössze 74HC541 IC-vel választottam le, ahol nincs nagy zavar tökéletesen megfelel.
(#) kt hozzászólása Aug 14, 2015 /

Sziasztok.
Ez lehet hogy elég alap kérdés. Ha én l297 es IC-t használok vezérlésre egy l298 assal, akkor a l287 clock bemenetére ha 270Hz jelet kapcsolok, akkor 270 lépést fog tenni a motor ?
És mikor szoktak PWM jelet használni léptetőmotorokhoz ?
(#) Zoli_bácsi válasza kt hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

270-et lép. De hogy mennyit fordul el a tengely, az attól függ, hogy milyen lépés beállításra van konfigurálva az L297-es. A bemeneti CLK jelet ide, a 297-esre kell majd kötni. A 298-as egy végfok, benne a H-híddal. Léptető motorhoz PWM jelet nem használnak. Rendszerint impulzussal, PPM-el (Pulse Position Modulation) vezérlenek.
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2015
(#) kt válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 14, 2015 /

Köszönöm, így már letisztult a dolog.
(#) gepesz13 hozzászólása Aug 18, 2015 /

Sziasztok!
Lehet, hogy nem jó helyre írok, de akkor legyetek szívesek "küldjetek jobb helyre"!
Olyanra lenne szükségem, hogy egy léptető motor vezérlője kap egy impulzust, és utána a motor lép egy tasztatúrán beállított számú lépést, ezután visszafut az eredeti helyére. Nincs szükség csak egész lépésekre, és 200-tól 5000 lépésig kellene beállítani. A beállított lépésszámok mindig ugyanazok, ameddig a tasztatúrán nem változtatok rajta. Ha valami kapcsolásban tudnátok segíteni, akkor nagyon jó lenne.
Üdv, és köszi
(#) pipi válasza gepesz13 hozzászólására (») Aug 19, 2015 /

pl teszel elé egy mikrovezérlőt, ha tudsz programozni....
Arduinóval talán egyszerűbb, mellé egy ilyen kijelző+nyomógomb, még nyákot gyártanod sem kell, csak drótozni, meg progranyozni
(#) pont hozzászólása Aug 24, 2015 /

Bocs hogy ide írok, de itt biztosan tudtok segíteni. Van egy frekvenciaváltónk amit csak rs 485-ön lehet programozni( Procon ISD0,55 2000-es évjárat). A gyári kábel tizensokezer forint, de a cég saját bevallása szerint is tökéletes a kínai átalakító Bővebben: Link A kérdésem az lenne, hogy kössem be a "telefoncsatlakozó" hat erére azt a kettőt ( A, B) ami az átalakítón van, a Pl. számítógép házáról vegyem a GND-t?
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) gepesz13 válasza pipi hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Sajnos programozni nem tudok, de ha megkeresnélek privátban tudnál segítení?
(#) GPeti1977 válasza pont hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 1

Ezt találtam:
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) pipi válasza gepesz13 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Hali!
írtam magánba
(#) pont válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Köszönöm, már csak tényleg egy kérdés, a Gnd-t, a 8-as lábról a másik felét hová célszerű kötni?
(#) GPeti1977 válasza pont hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 1

Az RS-485 szimetrikus GND nélkül is megy, viszont ha nincs 120 ohm lezáró ellenállás akkor az kell az érpár 2 végére.
(#) kt hozzászólása Aug 26, 2015 /

Sziasztok.
C# egy cnc vezérlőt írok ami USB elküldi a vezérlőjelet egy PIC nek ami aztán továbbítja azt egy a4988 drivernak. A kérdésem az lenne hogy hogyan számoljam ki milyen frekvenciás jelet generáljak a c# amit továbbít a PIC-nek hogy a motor pontosan annyit forduljon és olyan gyorsan mint amit a Gkód ír.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) pako válasza kt hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Szia,
A motor step frekijét még könnyű kiszámolni. Tudni kell hozzá, hogy 1mm-t hány lépésből tesz meg (célszerű paraméterezhetőnek leprogramozni), legyen ez mondjuk 100. Ha jön egy pl. F300 kód, akkor 300mm/perc -> 30000 step/perc -> 500Hz-el kell léptetni.

A bonyolultabb a gyorsítás/lassítás rámpa kiszámolása. Nekem ez a pdf segített sokat.
(#) kt válasza pako hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Köszönöm, ez tényleg jó doksi.
(#) kt hozzászólása Aug 29, 2015 /

Sziasztok.
Step jel előállítására milyen megoldást javasoltok ?
Van egy C# programom, ebből küldjem a 4 step jelet vagy maga a PIC generálja (szerintem ez a legkörülményesebb) esetleg 4db timer IC-vel ?
(#) pako válasza kt hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Mindenképp a PIC generálja, a rámpával együtt! Ha a PC számolja, az USB miatt olyan jitter-es lesz hogy befulladnak a motorok.
(#) seat hozzászólása Szept 1, 2015 /

Sziasztok.
Hozza jutottam harom egyforma lepteto motorhoz P532 258 004 10,le toltottem az adatlapjat de szamomra nem derult ki belole h menyi a motor nyomateka es a lepesfelbontasa.Ha valaki jobban erti mint en az kerem segitsen ezt kideriteni,es meg a velemenyeteket szeretnem kerni arrol,hogy meg felel ez egy cnc gephez es hogy mit lehet ebbol kihozni.
A segitseget elore is koszonom!
(#) Peter65 válasza seat hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

A lépésfelbontása a 12. sorban van, 100 lépés / fordulat. Megadja a lépés szögét is a 10. sorban, ami ezzel összhangban 3,6 fok.
Több nyomaték értéket is megad. A névleges áram mellett a tartó nyomatéka a 6. sorban olvasható, 205mNm(mili-Newton-méter). Másfélszeres névleges árammal ez 360mNm-re felmegy.
Az, hogy ez mire elég, abban nem tudok segíteni, mert CNC-t nem építettem. Nyilván függ az alkalmazott áttételtől, hogy mekkora erőt lehet elérni. Az elérhető sebesség a motor bekötésétől, a tápfeszültségtől és a meghajtótól is nagymértékben függ.
(#) seat válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Koszonom!
(#) Scala hozzászólása Szept 11, 2015 /

Sziasztok!
Egy olyan problémám van, hogy egy CNC vezérlőhöz nem tudom eldönteni, milyen tápegységet használjak (feszültség, áramerősség stb.). A vezérlőmhöz ezt a motort vettem PM55L-048-SRB3 . A PDF két motort említ, nekem az unipoláris változata van meg. A motorra eredetileg 12V 30Ohm van írva, viszont a leírás már 24 voltot említ. Egyébként az áramkör három tengelyt képes vezérelni, mindegyik tengelyhez egy-egy égő van kötve. Ez elvileg a feszültséget szabályozza, de mivel az eddig összegyűjtött adatok nem elég világosak, ezért ezeknek a teljesítményét, feszültségét sem tudom meghatározni. Előre köszönöm a segítséget.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
(#) Medve válasza Scala hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

Izzóval???Mekkora ötlet! A fenébe chopperrel! Amúgy én azt ajánlom, hogy add össze a három motor csúcsáramát, legfeljebb annyi kell majd. Nálam 1.2A. Nem sok. Feszültségre jó irányérték a 24V.
(#) Szebence hozzászólása Szept 11, 2015 /

Sziasztok!

Azon gondolkodom, hogy építeni kellene egy picike kis lézer gravírozó gépet "játszani". A kérdésem az lenne, hogy milyen ingyenes és fizetős programok vannak, amik képesek mondjuk kép formátumból gravírozni, illetve milyen elektronikát ajánlotok hozzá, mivel kompatibilis?
Következő: »»   86 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem