Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Központifűtés cserépkályhából elektronikával
Témaindító: makelele, idő: Jún 24, 2007
Témakörök:
Mint látod feltettem pár képet, de nem tudom melyik csavart kéne meghúznom, van tipped?
Azt a burkolatot vedd le róla, a mi beszerelt állapotban is levehető. Sajnos sosem szereltem ilyen készüléket, de úgy sejtem ott lesz az őrláng csöve és onnan lehet kiszerelni a fúvókát is.
Akárhogy keresem, nincsenek sehol olyan csavarok amik a külső burkolatot tartanák a külseje felől. Nincs egy se, mintha egybe lenne legyártva.
Ha gondolod körbefotózom innen is hogy te is lásd...
Lejött!!
![]() De nem csavar tartotta hanem csak le kellett feszegetni csavarhúzóval meg ilyenekkel! ![]() és nem én szedtem le elsőnek mert a peremen ahol feszegetni kellett körben, a legjobb pontokon ahol én is csináltam, találtam korábbi karcolásokat ![]() Na mindjárt mennek a fotók ![]()
Na íme, így néz ki, most van valami tipped melyik csavart forgassam?
![]()
Ez egyre érdekesebb amúgy... azt írja a (22 éves) gépkönyv egyik oldalán, hogy:
"A gyújtóégő a hagyományos gyújtóégőkkel szemben, amelyek a termoelemet melegítik, és egyben a főláng begyújtását is lehetővé teszik, egy harmadik funkciót is ellát. Nevezetesen érzékeli a helység szénmonoxid és széndioxid tartalmát. Ezen értékek feldúsulása esetén - amelynek oka lehet a kémény dugulás, kályha tömörtelenség - a gyújtóégő kialszik, a termoelem lehűl, és ezáltal a készüléket teljesen kikapcsolja." Ez két dolog miatt is érdekes: 1. Lehet ezért kapcsolt ki néha magától? 2. Amikor itt járt a gázos azt javasolta vagyenk szénmonoxid érzékelőt. Ezek szerint nem kell.... A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2015
Helló! Csatoltam egy képet, amin bekarikáztam két csavart, ami szerintem az őrláng gázcsövét fogja. Ezeket kellene meglazítani és kivenni, így levehető a kis alucső. Óvatosan, ne hajlítsd, mert könnyen törhet. Előbb emeld ki a szelep felőli végét, majd az égéstér felőlit. Az égéstér felőli végében van a fúvóka, ami valószínű csak egy kis domború rézlemez. Csak ez a cső kúpos vége fogja be. Azt kellene kitisztítani, de nagyon kicsi lyuk van rajta, valami kefével, esetleg többerő réz villanyvezeték egy vékony erével. Át ne bökd nagyobbra, mert nagy lesz az őrláng. Utána a két csavar meghúzva ellenőrizni kellene a tömítettséget szappanos vízzel pl.
Ahogy Tomi111 kolléga írja a szerint járj el.
Köszönöm!
A kifelé eső csavart simán leszedtem. Azonban a befelé, az égéstér felé eső csavarhoz nem férek hozzá. A csavarleszedőm kulcsom kb 10 centi hosszú, a vége nekiütközik a henger alakú burkolatnak és ezért nem lehet befogni a csavart. 1-2 centivel hosszabb mint kéne... egyszerűen nincs elég hely. Na most kérek pár perc türelmet, addig valahogy megpróbálom kitalálni hogy tudnám azt valahogy lecsavarni...
Üdv!
A gépkönyv megfogalmazása átverés. Nem érzékel az semmit, csak a meleget. Ha kialszik az őrláng, kihűl és kikapcsolja az égőt. A széndioxid csak úgy kapcsolja ki, ha magas a széndioxid(monoxid) tartalom, akkor nem kap oxigént a láng és kialszik. Csak addigra már lehet, hogy megfullad a páciens is a szobában. Azért megfogadnám a gázos tanácsát.
Hát ha más nem vedd ki a burkolatból az égőfejet. Ott belül a rozsdás peremen körben négy talán nyolcas(13-as kulcs) csavar. De lehet, hogy 6-os csavarok. A kép csalós.
Ja nem négy, több csavar is van ott körben. A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2015
Hát igen, néztem jobbról-balról-mindenhogy de másképp ez nem fog menni
![]() Macerás lesz mert hat csavar tartja amikhez csak kívülről lehet hozzáférni, ráadásul dupla fal van az égéstér felől (a belső fal nem rozsdás hanem a festék részben lepattogzott, részben feketére sült), és a két felület között valami fehéres anyag van, gondolom hőszigetelő hogy védje a szerkezetet a melegtől. Magyarul szét kell kapni az egészet darabjaira ![]() Na jó, nekilátok, drukkoljatok ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2015
huh, kivettem!!!!!
mindjárt leírom hogy, ez nagy menet volt ![]()
na szóval az 5 perc alatt kiderül, hogy az égéstér felőli végét nem fogom leszerelni. ugyebár az az a rész ami 22 éve izzik a hőségben minden télen. ehhez képest a csavarok meglepően jó állapotban voltak, szemre el sem deformálódtak, de lecsavarni azért nem lehetett egyiket se. volt amelyik meg se moccant, volt amelyik könnyen jött egy darabig de aztán elakadt. full reménytelen.
kínomban még egyszer megpróbáltam a másik irányból, ahonnan fényképeztem. ugyebár a csavarkulcsom hosszú volt, de "nagy ötlettel" eldöntöttem bő 45 fokkal az anyacsavar síkjához képest. így is alig fértem hozzá, akadt mindenbe, miniméterről miniméterre haladtam, vagy 20 percig küzdöttem, de kijött ![]() ![]() na jó, mindjárt nyomom fel a fotót.
Akkor a fúvóka képei alant. Egyik végén sem túl kicsi a végében a lyuk, olyan bő 2 mm lehet, mint amilyen maga az egész alumínium cső belső átmérője lehet. Szemre szennyeződést nem látok benne, nem látok okot a tisztítására. Belefújtam, szépen szelel. Félek nem ezzel volt a baj.
(A képeken a háttérben amúgy a gépkönyv műszaki rajza látszik.)
Szerintem a fúvóka még bent van a fészkében. Amit fotóztál az csak a cső végén lévő roppantó gyűrű. A fúvóka ahogy Tomi111 leírta ez előtt van egy lemezke, (vagy egy csavar) a közepén körülbelül 6-8 tized milliméteres furattal. Most nézem az alátét rajzot. Tedd már fel azt is, vagy legalább nézd át nincs-e rárajzolva a fúvóka.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
Leirás szerint csak van ott "égésbiztositó" termoelem, ámbár nem sikerült felfedeznem a képeken. Mondjuk mentségemre szóljon, hogy nem értek hozzá
![]()
Szia, igen igazad van elismerem. Ha előre láttam volna hogy ez ilyen mélységű feladat lesz akkor lehet szakit hívtam volna. Elég sok háztartási eszközt megszereltem már hűtőtől tévéig, már a gázboilert is rutinból savazom évek óta. Így hát bíztam benne hogy ezzel is megbirkózom, természetesen a segítségetekkel, iránymutatás alapján.
Lehet így is szaki lesz a vége, pláne hogy a gáz nem játék. De ha már így benne vagyok most már nem állok meg félúton.
Mindjárt megnézem ezt a fúvókát, addig itt van beszkennelve a rajz:
Valóban, ott az a pici kis lyuk. A legmélyén van, zseblámpával bevilágítva láttam csak meg. Egy nagyobb csavar belsejében van, de azt a csavart kivenni onnan.... atyaég
![]() Egyelőre azon gondolkodom hogy kiszedés nélkül hogy tudnám kitisztítani azt a pici lyukat. pl. egy cső segítségével át tudom fújni (elméleteben...) vagy így messziről óvatosan belevezetni egy benedvesített cérnaszálat vagy extra vékony drótszálat. (Nem panaszkodom, mert 22 évig jól szolgált ez a gázégő, de azért nem a szerelésre optimalizálták a kialakítását.)
A rajzon az 5ös jelű maga a pilot/őrláng fúvóka.
Képeket elnézve itt nincs hőelemem. Az áram bekötés egyenest megy a mágnesszelepre, ha nincs áram, elzárja a fűtést (ha keringető szivattyúval menne érteném is miért). Nem látok a sorkapocsba semmilyen más drótot bekötve. Van az őrláng, mellette egy érzékelő, ami lehet a egyszerű mechanikus is, mint a legtöbb gáztűzhelyen. Ez egy vékony csővel van elvezetve a gázblokkhoz, ott van csavarral rögzítve, mint a már leszedett (sima) gázcső. Ha ez a rögzítőcsavar meglazult az okozhat nem várt kikapcsolást. Keresd meg, nézd meg azt. A hajlított hőérzékelő vége hova megy, mibe van rögzítve (cső, vagy mégis drót a vége).
Szia, a csatolt képeken látható részen megnéztem van-e bármi ami meglazult volna, de elég stabilan áll minden. Maga a kis vékony hajlított hőérzékelő egy vastagabb henger alakú egységbe csatlakozik, mint látható is, talán legjobban a 3. képen. Ha ezt az érzékelőt megfogom és óvatosan megmozgatom akkor az is stabil, egyedül a függőleges tengely mentén felfelé van egy egészen pici kis mozgása, tán 1 mm, de szerintem azt semmi olyan erőhatás nem éri működés közben ami mozgatná.
Ez a cső egyik vége, és belül hová megy a másik vége?
szerk: Ha ez a piezo gyújtó, akkor alatta van barna védőcsőben, a biztonsági kapcsoló. A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
Lefotóztam újra mindkét oldal felől, én is csak ennyit látok:
Hát.... találtam egy hajszálvékony drótot itthon, azt megpróbáltam belevezetni abba a pici lyukba... de épp mivel vékony, a legkisebb ellenállásra hajlik... rátekertem egy csavarhúzóra a szárát hogy tartást adjak neki és csak a legvégén nyúlt ki 3 centire a drót, így próbálkoztam de szerintem nem ment át a lyukon. Alig látni is, csak akkor látszik a lyuk ha zseblámpával egyenesen belevilágítok, de akkor meg pont a lámpától nem férek hozzá a dróttal. Meg a fejemet is be kell közéjük szuszakolni valahová hogy lássam mit csinálok
![]() Egy hajlékony csövet odatartottam, ahogy tudtam ráfogtam és fújtam erősen. Aztán hogy ez elég-e? Vannak kétségeim... Mást lehet még tenni? Vagy rakjam össze az egészet és reménykedjek hogy működni fog?
Keress merevebb drótot, vagy esetleg damil szálat. Persze van erre célszerszám is.
Hát nem volt könnyű de csak összehoztam
![]() ![]() Most a drót mindkét irányban kilóg mint a képeken is látszik, át lehet lehet húzni a lyukon. Most mi legyen? ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |