Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   178 / 4001
(#) monyi22 hozzászólása Feb 18, 2008 /

Sziasztok!
Arra szeretnék megkérni egy kedves jelentkezőt, hogy jó volna, ha felrakna nekem ide egy equalizer kapcsolási rajzot. Ha lehetne akkor trnzisztorral megvalósítottat, mert ez lenne a feladatom és sehol nem találok normálisat. Nem kell túl bonyolult. Még annyit, hogy jobb lenne, ha mailbe küldenétek el! (monyi19@freemail.hu).
Előre is köszönöm!
(#) Murci válasza uli hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Köszi

Eddig nem értettem. Túl bonyolultan magyarázták el ...
Vagycsak szimplán nem figyeltem rájuk mikor kellett volna.
(#) jdani hozzászólása Feb 18, 2008 /

Helló. Milyen név alatt keressem aztalakot, amit a nyákra fújsz azért, hogy ne oxidáljon?
(#) kalkri hozzászólása Feb 18, 2008 /

Sziasztok, volna egy számomra elgondolkodtató kérdés amiben tudnátok segíteni: az autóerősítők, tulajdonképpen csak végfokok plusz egy-két funkcióval még ellátva, vagy ezekben van előerősítő is, mert szerintem a fejegységből már "előerősítve" jön a hang. vagy nem? Azért kellene mert autóerősítőt akarok csinálni, és nem tudom kell-e külön előerősítő is bele.Köszi
(#) Peti_85 válasza kalkri hozzászólására (») Feb 18, 2008 /

Szerintem nem kell, ha jól értettem a kérdésedet...
Mert hát te egy olyan erősítőt akarsz ami a rádióból kijövő jelet tovább erősíti. És ugye a rádiódból gondolom eleve "line out" jel jön ki, ami meg már elegendő ahhoz hogy kihajtson egy erősítőt.
Remélem segítettem.
Üdv.
(#) gonci12 hozzászólása Feb 18, 2008 /

Sziasztok!

Mivel eléggé kezdő vagyok ezen a téren, ezért írok erre a fórumra tanácsért :yes: .
Szóval:
Optokaput szeretnék illeszteni számítógép soros kimenetére. Ha tudna valaki segíteni abban, hogy milyen kapcsolással lehet ezt mogoldani, azt megköszönném.

R
(#) btom hozzászólása Feb 19, 2008 /

sziasztok!

olyan kérdésem lenne, hogy egy mosfet (jelen esetben: irf540) átengedhet-e kikapcsolt állapotban a d és a g között minimális feszt?
(#) Csovi hozzászólása Feb 19, 2008 /

Valaki nem tudná megmondani, hogy mivel lehet megrajzolni a panelt(nyákot), azon a szpeciális ceruzán kívul, s ami ellenáll a savnak?Vmi olyansmi amit konnyen be lehet szerezni
Udv!˛
(#) vicsys válasza Csovi hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Anyu körömlakkját csórd el. (ne röhögj! 30 évvel ezelőtt ezzel rajzoltam ic-s nyákot )
(#) Csovi hozzászólása Feb 19, 2008 /

Na ezt megpróbalom Köszi!
(#) Vacok válasza Csovi hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Azzal az alkoholos filctollal, amit bármelyik írószerüzletben megvehetsz, meg lehet rajzolni a nyákot, és ellenáll a savaknak, de órákon keresztül nem, szal nem árt minél hamarabb elvégezni a maratást.
(#) levii válasza Vacok hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Nem jó mindegyik flic pl.: az EDDING alkoholos filcet nekem leszedte a marató. Ezzel szemben ajánlom az OHP marker típusut.

Üdv!
(#) Vacok válasza levii hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Én eddinggel csináltam, és nem szedte le, sikerült kimaratni, persze nem volt 100%-os, de sikerült.
(#) levii válasza Vacok hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Nem tudom miért szedte le de már nem is zavar mert azóta áttértem a fotózásra.
Lehet hogy már régebbi volt és azért nem volt jó....
(#) Vacok válasza levii hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Az lehet, már én sem használom, mert lézernyomtatós technikával dolgozok.
(#) Peti_85 válasza Csovi hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Meg a legjobb filctoll az amiben olyan golyócska is van, mert az olyan igazi festéket tartalmaz. Az tuti ellenálló, de körömlakk téma az nálam is működött.
Sőőt, volt már olyan is, hogy az egész nyákot bekentem festékkel és kikarcoltam belőle azokat a részeket ahol a savnak marnia kell. (persze ez nyákfüggő, egyszerűbbeknél ez is beválik)
(#) nar_ancs hozzászólása Feb 19, 2008 /

Helo!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mivel lehet helyettesíteni a TFM-27DT típusú piezot a telefonban?

A készülék működőképes, de ha engem hívnak akkor nem cseng.
Ha kicserélem egy autóba való világításjelző zümire, akkor zümmög és villog a benne lévő led, de nagyon halk.
A piezo amúgy úgy viselkedik esetünkben, mint egy kis kondi egy prüttyenést követően elhalgat a szakadásvizsgáló, ha megfordítom a pólusokat akkor még 1x.

plz help!
(#) _JANI_ válasza nar_ancs hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Talán ha szervívbe adnád, ott a rosszat egy jóval helyetesítenék.
Vagy egy U.A.-tipusú készülékből kellene kitermelni, aminek egyéb szervi gondjai vannak.
(PL: kijelzőtöréses...) De ez csak egy 5-let.
(#) Szárnyas válasza jdani hozzászólására (») Feb 19, 2008 /

Akrilan lakk. Festékboltokban kapható.
(#) Frankye válasza vicsys hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Ilyen ifjan kezdted?!
Amúgy gyógyszertárban kapható kisméretű injectios fecskendő, valamint vastag(abb) injectios tű. A tű hegyét finoman le kell köszörülni a hossztengelyére merőlegesen, rövidebbre, így olyan lesz, mint egy hosszabb csövű csőtoll, de - azzal ellentétben - a fecskendő és a tű ellenáll az acetonnak!
A fecskendő felső részébe, felhúzott dugattyú mellett, a dugattyú alatt, legalább 2 db, egyenként 0,5~1 mm átmérőjű lyukat kell fúrni, hogy a festék nyugodtan folyhasson.
Ez után az így előkészített eszköz úgy használható, mint a csőtoll. Ebbe körömlakkot töltve lehet a továbbiakban használni. A lakkot kicsit hígabbra kell keverni az acetonnal, mint amit a hölgyek szeretnek, hogy jól follyon, de még rendesen fedjen. Legjobb a sötét színű körömlakk (fekete, vagy piros), de mindenképpen olyan legyen, amiben nincsenek apró fém szemcsék (csillámos), mert azok a maratáskor kioldódhatnak.
(#) vicsys válasza Frankye hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Igen, kb. 9 éves voltam amikor Apu segítségével megalkottam az első komolyabb panelomat. Ez egy 2 tranyás multivibrátor volt ami 2 zseblámpa izzót villogtatott felváltva, laposelemről. Aztán külföldröl hozattam ic-ket (mert itthon csak szovjet gyártású TTL ick voltak) Később megépítettem életem első ic-s végfokát egy TBA810-el... 13-14 éves lehettem amikor megépítettem a csökkentett tápfeszes Quad405-ömet. Nem volt kereskedelmi forgalomban olyan végtranyó ami elbírta volna a +- 50V-ot. Most jut eszembe, hogy az első áteresztő tranyós tápom még germánium teljesítmény tranyóval készült.
Pfuuuu, bazi öreg vagyok! :smoke:
(#) sanyatuning hozzászólása Feb 20, 2008 /

Sziasztok
Az érdekelne hogy egy mezei graz (KBL406)
Mekkora max frekvenciá működik rendesen?
És hogy menyire érzékeny mágneses, elektromágneses térre?
A simsonom "generátorára" van kötve.
max 800hz-et kap.

IMG_5262a.jpg

(#) Vacok válasza sanyatuning hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Elméletileg azon a frekvencián is kellene működnie. A dióda úgy működik, hogy egyik irányba vezet másik irányba nem, szóval az egyik félfullámot átengedi, a másikat nem, és ennek így kell lennie 50Hz-en is, és 800-hz-en is.
(#) Medve válasza sanyatuning hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Megnézve egy 1N00XX adatlapját, (feltehetőleg egy hídban is hasonló típus van) annak záróirányú feléledési ideje 30 mikrosec, ez lefordítva 33kHz, amit nem közelítesz meg, igy 800Hz-en problémamantesen kell működnie.
(#) mex válasza sanyatuning hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Biztos hogy jobban fog melegedni 800Hz-n mint 50Hz-n a relative hosszú ki és bekapcsolási ideje miatt,de azért használható....
(#) Frankye válasza vicsys hozzászólására (») Feb 20, 2008 /

Kb. ugyan ezt az utat jártam be én is. Nekem is az első "komoly" kapcsolásom a két zseblámpaizzós, laposelemes, 2xBC107-es astabil volt, az első végfok nálam is a TBA810-es volt, csak utána nem a hangtechnika felé mentem el...
Idézet:
„Pfuuuu, bazi öreg vagyok!”

Rólam nem is szólva... Az első tranyóm egy AC-s sorozatú Ge volt! Ma is megvan!
De ne OFF-oljunk, mert jön egy moderátor, és szétrúgja a hátsónkat!
(#) Gery hozzászólása Feb 21, 2008 /

Lenne egy elég kezdő kérdésem, de úgydöntöttem megmerem kérdezni
Szóval. Ehez semmi programozás nemszükséges ugye? Mert az tudom hogy ehez nemkell, de szerintem ezek a 7szegmens kijelzők csúnyák. Programozás nélkül ezt meglehetne csinálni LCD-vel?
(#) szabi83 válasza Gery hozzászólására (») Feb 21, 2008 /

Idézet:
„Programozás nélkül ezt meglehetne csinálni LCD-vel?”

igen, ha ELOLVASTAD a cikket kiderül, mi hajtja meg az LCD-t, vagy is 7136 -s IC....

üdv
(#) Gery válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 21, 2008 /

Jaa igen, csak nemvoltam benne biztos
De azt még nemtom hogy a feszmérőt is meglehet-e így csinálni...Bár megnéztem az LCD árakat és lemondtam róla
Inkább azt kérdezem hogy nekem max 20V-ig kéne mérni, és esetleg megoldható hogy tizedesig mérjen netalántán még századot is?
(#) Frankye válasza Gery hozzászólására (») Feb 21, 2008 /

Mindent meg lehet oldani...
Az LCD kijelzőshöz ennek az IC-nek a testvérére van szükség. Az adatlapját ha megnézed, abban le van írva, hogy azt hogyan kell beüzemelni. Ott van leírva az is, hogy a méréshatárt hogyan lehet beállítani. Nyilván, ha kevesebb digit szükséges a méréshatárig való kijelzésre, akkor több marad a tizedes jegyeknek.
(Alapból, ha jól emlékszem, akkor 3,5 digitet hajt meg az IC, tehát egy tizedesjegyet lehet kijelezni, meg az előjelet.)
Következő: »»   178 / 4001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem