Fórum témák
» Több friss téma |
lenne egy kérdésem mindenkihez. azt nem lehetne csinálni hogy egy 3.5mm-es jack-dugót rákapcsolni egy trafóra és a trafó szekunderére meg egy olyan hangszórót amit el tud látni??? Vagy a telefonnak fájna a primer rövidzára??? Nézzétek el nekem ha óriási marhaságot írok mert csak 13 éves vagyok a suliban még nincs fizika és nem vagyok annyira otthon az elektrotechnikában.
Nem lenne rövidzár, de nem is működne és értelme pláne nem lenne.
De mért nem működne?? nem tudna erősíteni?? a frekvencia változna vagy mi??
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
Igazából az sem egyértelmű, hogy mit értesz 3.5mm-es jackdugón, de felteszem fülhallgatókimenetről van szó. Ha nagyobb feszültséget akarsz kihozni belőle, nem fog menni, mert a kimenet nem bírna az alcsony impedanciát. Ja és amikor ennyi idős voltam kipróbáltam ugyanezzel a céllal, nem működött
A trafó nem tud erősíteni, sőt veszteséges az üzemltetése, nagyobb feszültséget lehetne kihozni belőle így,nagyobb teljesítményt lehetne elérni, de az drasztikus terheléstöblet lenne a kimenetnek. A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2015
Jó lenne ha minél hamarabb aktív építővé válnál. Valakire szeretném már ráhagyni a lomjaimat. Nem leszek már húsz éves.
Elnézzük.
Ahhoz hogy meghajts egy hangszórót teljesítmény kell. Valamekkora teljesítmény kijön a telefonból is, és általában meg is hajt egy hangszórót, de csak akkora teljesítménnyel ami mondjuk egy fejhallgatóhoz elég. Ha erre rákötsz egy trafót azzal a teljesítmény nem fog nőni, sőt csökkenni fog a trafó veszteségei miatt. Azért, mert nem teljesítményátalakító. Lehet a trafóval feszültséget vagy áramot transzformálni, de teljesítményt növelni nem. Ha nagyobb feszültséget vársz a szekunderén akkor kisebb lesz a kivehető áram és fordítva (P=UxI, tehát a kapott szorzat értéke sosem lesz több).
Sziasztok!
Melyik erősítőt ajánlanátok? Yamaha AX-700 vagy a Yamaha A-700-as modelt? Előre is köszönöm!
Szia! Mindkettő jóféle,de az A700 lenne nálam a befutó.
Szia! Megtudnád mondani hogy miért azt választanád?
Az számít valamit hogy az A-700-as öregebb kb 4 évvel?
Mielőtt a körmünkre koppintanának az adminok hogy ezt ne itt tárgyaljuk ki konkrét okot nem lehetne felhozni,mivel mindkettő jó konstrukció.Válassz ízlésednek megfelelően.Nálam talán a tápnál kialakított tisztességes puffer ami így elsőre szemet szúrt valamint a tisztességes hűtés az a 700 nál,szerintem nem sokat számít hogy öregebb.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
Köszi!
Hátha lesz még valakinek valami észrevétele.
Javíthatóság szempontjából az AX-700.
Értem, köszi!
Most kérdeztem ismerősömet,ő azt mondta hogy a A-700-nak jobb a tápellátása.. A-700-nak 630Watt trafója van,valamint 2x69V 22000µF pufferek állnak rendelkezésre! Míg a AX-700-nak 600Watt-os trafó,és 2x71V 18000µF pufferek vannak!
Olyan minimális eltérés ez a tápban, hogy egyáltalán nem döntő érv. Hasonlatos ahhoz amikor egy gyárilag 350 lovas kocsit egy tuning cég kezelésbe vesz és 365 lovat hoznak ki belőle. Ember legyen a talpán aki megmondja látatlanban csak vezetési élmény alapján, hogy melyik melyik...
Sziasztok, elméleti erősítős kérdés:
mikor használjuk az előerősítő, erősítő, végerősítő kifejezéseket? Nyilván nem a sorrendiségre gondolok , hanem arra, hogy pl. egy előerősítőt mindenképpen kell kövesse egy erősítő (vagy egy végerősítő?), mert egy előerősítőnek nincs hangdoboz felé kimenete? Más szintű bemenő jellel működnek? (Pl. az MP3 lejátszómból kinyerhető jel kevés egy végerősítőnek?) Ill. mintha láttam volna olyan erősítőt, amin nem volt potméter(?) - ez egy végerősítő lehetett, ami "arányosan" erősíti tovább az (elő-)erősítő jelét? (vagy valamit rosszul láttam...? ) Butának tűnő kérdések, de tényleg érdekel, hogy mit és miért nevezünk annak, aminek... Köszönöm.
A végerősítő kifejezetten teljesítmény erősítő. Lehet, hogy a feszültség erősítése 1, vagy akár még kisebb. Hogy hány fokozatú erősítőt készítesz, az attól függ, mekkora erősítés szükséges a végerősítő kivezérléséhez, a forrásod kimeneti szintjéről. A végerősítő bemenetétől visszafelé általában feszültség szintről beszélünk.
A végerősítő bemenő szintjét (hogy általánosan használható legyen) valamilyen szabványos, (0,775; 1,5 V) vagy általában használt 1 V -os bemenőszintűre készítjük. Erre a bemenő feszültség szintre van szükség a végerősítő névleges kimeneti teljesítményének elérésére. Ha a forrásod ezt a jelszintet nem tudja produkálni, előerősítőre van szükség, ami a jelforrás kimeneti feszültségét valamelyik szabványos végfokozat bemenő szintre erősíti. (mikrofon, lemezjátszó, stb.) Közbenső erősítőt akkor használunk, ha a jelen valamilyen procedúrát végzünk, pl. hangszínszabályzó. Nagyjából ennyi, de lehet ragozni, tovább részletezni.
Pont az ilyen kérdéseket (is) várjuk ide a "kezdő" topic-ba.
Ez csak nagyon rövid összefoglalás, de szerintem segíteni fog. Kezdjük az "erősítővel". Ez egy gyűjtőfogalom (általános kifejezés), hasonló mint a "kenyér". Abból is van sokféle, például "zsúr", "rozsos" és "szeletelt". Tehát mindenre mondhatjuk, hogy "erősítő". Hátulról: végerősítő. Ez állítja elő a megfelelő teljesítményt a hangfalaknak (amelyek nem hangfalak, hanem hangsugárzók...). A bemenetén "szokásos" jelszintet fogad. A kimenetén pedig leadja a "megfelelő" teljesítményt (ebből a szempontból mindegy hogy 1W, vagy 1.000W és hogy "hány" Ohmos... Másik vége: előerősítő. Ez állítja a elő a végerősítő(k)nek a "szokásos" bementi jelszintet. A szokásos jelszint, néhány száz mV és 1..2 Volt között szokott lenni. Majdnem mondtam, hogy körülbebül megfelel a PC-k "vonali" jelszintjének. Profi rendszereknél azért ragaszkodni szoktunk az egységességhez (mondjuk 1.55 V, de ez már egy másik történet ). A kutya a másik végén van elásva: Nagyon sokféle jel fogadására lehet szükség, vegyük például a mikrofont. Ezekhez persze mindegyikhez másféle előerősítőkhöz van szükség (hogy a másik oldalon meglegyen a "szokásos" jel). Amit nem említettél, az a "keverő" erősítő. Segítségével a sok különböző jelforrás (énekes, playback CD, gitár, stb.) jelét lehet a "végfokra" küldeni. Mellesleg sokszor a keverőpultban vannak az előzőleg említett különböző "előerősítők, jelformálók, effektek és társaik). Ha jársz valami nyilvános rendezvényen, akkor onnan ismered meg, hogy rettenetesen sok gomb van rajta, amit hátul eldugva egy ember tekerget
Jé, eltűnt az eredeti kérdés. Pedig semmi sértőt nem láttam benne
Szépen leírtad, csak az a baj, hogy ha valaki nem érti az egészet, hová tegye a "megfelelő teljesítmény, és szokásos" szavakat? Neki nem szokásos.
Ha elolvassa elejétől végéig, akkor megérti (különösen ha Pucukát is hozzáolvassa). Ha nem érti meg, akkor akkor elolvassa megint. Ha akkor sem, akkor pedig kérdez. Szerintem erre lenne a "kezdő" topic...
Sem kérdezni, sem tanulni nem bűn. Sőt!
Szia! Míg az előerősítő 100 ohm -47k kimeneti impedanciájú, addig a végerősítő tipikusan 4-16 ohm-os, legalábbis hangszóró meghajtására alkalmas.
Az erősítő tágabb fogalom, bármire használható, amely a képes a korábbi fokozatnál nagyobb feszültséget és/vagy áramot szolgáltatni.
Nem tűnt az el, csak gondolom áthelyezték (vagy két helyen tette fel a kérdést, és innen törölték) az Erősítőkről általánosságban topikba, a válaszok meg itt maradtak.
A válaszodat remélem nem nekem szántad
Köszi a válaszokat, próbálom értelmezni.
Amúgy kérdésemet a "Elektronikában kezdők kérdései" topikba tettem fel eredetileg, de a moderátor áthelyezte ide. Reloop: "előerősítő 100 Ω -47k kimeneti impedanciájú, addig a végerősítő tipikusan 4-16 Ω-os, legalábbis hangszóró meghajtására alkalmas." - ezek szerint ahogy én, hozzá nem értőként megfogalmaztam (t.i. hogy az előerősítő egyik ismérve az, hogy hangforrás nem csatlakoztatható hozzá), az igaz, még hozzá azért mert a kimeneti impedanciája nem/sem teszi erre alkalmassá.
Bevallom, ilyen válaszokra számítottam profiktól: nem mindent értek belőlük, de a lényeget ki tudom hámozni.
Amúgy a pörgősebb erősítős topikokat rendszeresen olvasgatom, de ott -érthető módon- a sok ezredik hozzászólásnál, ahol már a jól bevált és több százszor megépített erősítők nyákjait elemezgetik, tökéletesítgetik, azokból az eszmecserékből az ilyen infók, amikre én rákérdeztem, nem derülnek ki.
Hangforrás csatlakoztatható az előerősítőhöz, mégpedig a bemenetére. A kimenetének terhelhetősége korlátozott.
Azt szeretném kérdezni, hogy az most elterjedt, zsebben hordható kis "ketyerék" (MP3 lejátszó, mobiltelefon, tablet, stb) milyen jelszintet szolgáltatnak? Az eszköz céljának megfelelően nyilván fülhallgató meghajtására alkalmasak, de feszültség szempontjából az általad említett 1 V környékén dolgoznak? (a kimenetre értve)
Ill. a komolyabb asztali audioeszközök (pl. rádiótuner, magnódeck, CD lejátszó) milyen feszültségszintet produkálnak a kimenetükön? Köszönöm!
Nem jó kifejezést használtam, elnézést: a kimenetre csatlakoztatható (vagy nem csatlakoztatható) hangszóróra gondoltam.
Ha mondjuk egy 32R-os fülhallgatón létre tud hozni kb. 0,2W teljesítményt (e körül szoktak lenni), akkor az kb. 2,5V kimeneti feszültséget jelent [U=gyök(P*R)]. Ekkor a kimeneti áram 80 mA.
De ha a fülhallgató 60R-os, és továbbra is ragaszkodunk a 0,2W-hoz, akkor már kb. Uki=3,5V, de már csak 58mA a kimeneti áram. Az "asztali" hangforrások régebben szinte egységesen 775mV-ra voltak méretezve, de ma már nem ritka a 2V körüli szint. |
Bejelentkezés
Hirdetés |