Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kondenzátor

Témaindító: Alba, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   70 / 102
(#) gyulank válasza kadarist hozzászólására (») Jún 15, 2015 /

Vagyis akkor nem jobb, mint a másik, csak nagyobb nála, és ezért olyan a lába, de emiatt ne válasszam a snap-in lábast, mert csak nagyobb?
(#) hal111 hozzászólása Júl 10, 2015 /

Üdvözlet mindenkinek!

Erősítő nagy generál vol. 2.0-nál tartok, így minden elkót újakra cserélek ismét. A kérdésem az lenne, hogy a kerámia kondenzátorokat mennyire érdemes cserélni? Fóliát, vagy poliésztert nézegettem helyettük, de nem tudom javítana, avagy rontana-e az összképen a használatuk. Egyáltalán a kerámia kondiknak van öregedési periódusa?

Segítségeteket köszönöm!
(#) didyman válasza hal111 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Nagyon hosszú élettartamúak, és rendszerint, ahol kerámia van, ott ahhoz célszerű ragaszkodni. öregkorukban szeretnek átütni, ha eleve nagyon határ közelében méretezett a feszültségük. Tápot szűrni, gerjedést, nagyfrekvenciás átvitelt megfogni-rendszerint ilyen helyen van kerámia. Elkóból, ha japánt veszel, akkor a kondicserét 15 évre nyugodtan letudhatod (én hagytam helyén 20 éves, 2,2 µF-os RDE-t is, mert mérve egyszerűen annyira jó), ha nem fűti őket semmi, a fóliát én a kimeneti Boucherot tagban kimérném esetleg, de amúgy annak sem szokott baja lenni.
(#) hal111 válasza didyman hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Köszönöm válaszod, akkor nagyon nem foglalkozok velük!
(#) didyman válasza proli007 hozzászólására (») Júl 10, 2015 /

Egy apróságot teszek csak hozzá, a 2000 óra élettartam az a feltüntetett maximum hőfokon értendő, nem az átlagos szobahőfokon.
(#) Macsek71 hozzászólása Júl 10, 2015 /

Valószínűségszámítós kérdésem lenne :

Egy elkó (kb 1 cm átmérőjű)szerelés közben beszorult a doboz oldalához. Kb 1-2 mm-t összenyomódott. A fizikai behatás mennyire viselhette meg ? (az áramkör amiben van nem a tervezett módon működik,de ezt okozhatja más hiba is...)
(#) didyman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

A gyártó a legrosszabb értéket adja meg. A dolog függ a doboz méretétől (nagyobb doboznak tovább tart kiszáradni), kondin áthajtott áramtól (disszipáció) és a környezeti hőfoktól. Egyes adatlapokon az élettartamot táblázatban tüntetik fel, átmérőkhöz kötve.
(#) didyman válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 11, 2015 /

Van olyan kondi, ahol a dobozon belül van némi levegő is a fegyverzetig (Yageo SX ilyen volt például), de erre nem tudunk mérget venni, én kicserélném. Deformálódhat a gumidugó, amitől a kondi hamarabb kiszárad, sérülhet a fegyverzet is.
(#) konyak6 hozzászólása Júl 18, 2015 /

Lenne egy kérdésem. Orosz olajpapír kondenzátort lehet-e katódnál használni? Nekem 10µF/50V elko kellene, ez pedíg 10µF/160V. Ez az első találkozásom ilyen kondival. Ez elko, vagy nem? Van polaritása?
Köszönöm a segítséget!

IMG00373.jpg

(#) granpa válasza konyak6 hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Nem elektrolitok, nincs polaritásuk, megfelelnek.
(#) konyak6 válasza granpa hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Köszönöm!
(#) pereznyak hozzászólása Aug 11, 2015 /

Üdvözletem

Meg tudná valaki mondani, hogy egy darab 160 w szoli csőgőz mekkora kondi kell ?
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2015
(#) Bakman válasza pereznyak hozzászólására (») Aug 11, 2015 /

Ha normál neoncső, akkor semekkora, csak fojtó/gyújtótekercs.
(#) granpa válasza Bakman hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Izé; fénycső, tehetsz neki akár 3 db. 40W-oshoz való 4.2µF-ost, de nem kell annyira 'javítani a fázist'.
(#) pereznyak hozzászólása Aug 12, 2015 /

köszönöm

igazából azt szeretem volna ezzel elérni hogy szoli szerelő vagyok és van x cső akkor ahoz hány uf-kell pl 10 csőhöz mennyi kell stb..
(#) Bakman válasza pereznyak hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

A pontos értékhez mérni/számolni kellene, de kondenzátor nélkül is működik.
(#) granpa válasza pereznyak hozzászólására (») Aug 12, 2015 /

Sok cső esetén nem árt a kondi, amit írtam, kb. jó.
(#) sunside hozzászólása Szept 29, 2015 /

Sziasztok,
Inkább elméleti mint gyakorlati kérdésem lenne:
Egy régi 28766 pF-os 0,25% tűrésü Remix kondenzátort méregettem. (lásd: kép)
Szerintetek a kondenzátort vagy a műszert tartsam meg?
Az utóbbi 40-50 évben ennyit vesztett a kondi a kapacitásából vagy ennyire *pontosak* ezek a műszerek?

28766pF.JPG

(#) kadarist válasza sunside hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Szia!
Ezeknek a műszereknek az 1nF-os pontossága már jónak számít. Ez nem egy laborműszer.
(#) sunside válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Valahol én is így gondolom.
A kérdés másik része: ennyi év után is várható, hogy hozza a ráírt pontos értéket a kondenzátor?
(#) gyuszo válasza sunside hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Vajon a műszer is kibír 40-50 évet ??
Szerintem mindkettőt tartsd meg.
(#) sunside válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Ááá, addigra lemerül az elem benne.
(#) kadarist válasza sunside hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Mérj meg több kondit, újat, régebbit és a mért értékek alapján vonj le következtetést. A stiroflex eléggé strapabíró dielektrikum, úgyhogy bízhatj az értékállóságában.
(#) sunside válasza kadarist hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Ma kaptam meg ezt a szerkezetet, nyílván próbálgattam sokat. Sok régi 0,25%, 0,5%-os kondim van, összeségében elég jól hozta a ráírt értékeket. Pl.: egy 268,6pF-os csak 7pF-al tért el a ráírt értéktől.
(#) teszti hozzászólása Okt 25, 2015 /

Üdv!

10µF elektrolit kondenzátor helyettesíthető kerámia kondival?
(#) q765 válasza teszti hozzászólására (») Okt 25, 2015 /

Nem... ,csakha dísznek van.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
(#) Nemtudhatod válasza teszti hozzászólására (») Okt 25, 2015 /

(#) pucuka válasza teszti hozzászólására (») Okt 25, 2015 /

Miért ne lehetne? Sokkal jobbak a veszteségi paraméterei, mint egy elektrolit kondinak, ha a méret nem okoz gondot, akkor helyettesíthető.
(#) proba hozzászólása Okt 27, 2015 /

Kondenzátor miért lesz kapacitás szegény ? Sok hálózatos eszköz tápegységében fordul elő ilyesmi, ami rendszerint kapacitásszegénnyé válik. Egyet szétszedtem, egy fémezett fólia volt benne. Igencsak érdekesnek találom, hogyan tud ez elromlani. Illetve az kor okozza a pusztulását , vagy "túlterhelés". Esetleg van ezekből valami jobb fajta, hasonló helyigénnyel?
(#) kadarist válasza proba hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Szia!
Idézet:
„Öngyógyító képesség
A szigetelő fólia (dielektrikum) öngyógyító képessége azt jelenti, hogy ha sérülés éri ezt a felületet (tipikusan átütés), az érintett terület automatikusan leválasztódik, mivel a rövidzárlat azonnal elpárologtatja a nagyon vékony fémborítást innen, így csak a szigetelő réteg marad.”
Forrás: Bővebben: Link.
Ennek a képességnek az az ára, hogy csökken a kapacitás minden öngyógyulás után.
Következő: »»   70 / 102
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem