Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mozgásérzékelő

Témaindító: jana, idő: Jan 8, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 30
(#) péter71 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 3, 2015 /

Oké. Mérni nem mértem a kondikat, de felpuffadt vagy kifolyt nincs benne.
(#) CHrissDock hozzászólása Júl 20, 2015 /

Sziasztok!

Van egy ledes mozgásérzékelős reflektorom amiben valószínüleg tönkre ment egy lp8072c IC. Lehet állítani a szenzor érzékenységet a világítási időt és a szürkületi érzékenységet. Nos a kérdésem az lenne hogy ezt az IC-t mivel tudom helyettesíteni?
(#) laszlo100 hozzászólása Aug 22, 2015 /

Sziasztok.A mozg. érzékelőkkel lenne kérdéseim. 1,adva van egy kinai mozgásérzékelő LIVOLO VL-W291RG-12 tipusú. Kapcsoló helyére berakható. Elektronika van benne semmi relé. 2 vezetékes 1.fázis-2. az izzón keresztül a O. 60-300w ig. 2 vagy netalántán 3 mozgásérzékelőt lehet e egy közös rendszerbe fogni? ha bárhonnan jönnék felkapcsolódjon ugyan az a lámpa? Ez egy folyosó lenne? Próbálkoztam párhuzamosan kötni de ki be kapcsolgat. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2015
(#) proli007 válasza laszlo100 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Hello! Nem ismerem, de ha kétvezetékes, várhatóan nem lehet párhuzamosan kötni. Mert kikapcsolt állapotban a feszültség adja a tápját, bekapcsolt állapotban pedig az átfolyó lámpa árama. Így ha egyik bekapcsol, a másik táp nélkül fog maradni. Amikor meg kikapcsol (a bekapcsolt), a másik újra fog indulni és ect.
(#) laszlo100 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Köszönöm. A problémát tetézi,hogy 12v ledes lámpát kéne működtetni. Persze 230v/12v táp-on keresztűl.) Ezek a mozgásérzékelők pedig min 40-60w tol működnek. Van e ismereted olyan mozg. érzékelő ami kapcsoló helyére elfér (65 doboz) 2-3 at párhuzamosítani lehet. (gondolom relésnek kellene lenni az nem érzékeny a fogyasztásra és akkor 3 vezetékesnek kell még lennie . Oda kell vinni a O-is.Ha tudsz ilyen mozgásérzékelő típust oszd meg velem . Köszönöm.
(#) proli007 válasza laszlo100 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Én, mint írtam, nem ismerem ezeket, de valóban vagy 230V-os kell relé kimenettel, vagy veszel valami kicsit, amit lehet táplálni a 12V-ról. Annak kimenetét lehet párhuzamosítani, mert az biztos hogy három vezetékes lesz.
(#) laszlo100 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 22, 2015 /

Köszönöm.
(#) iceman82 hozzászólása Okt 10, 2015 /

Sziasztok!
Úgy tudom létezik olyan mozgásérzékelő ami súly alapon kapcsol. Nekem vannak állataim (csirke, kacsa, sőt! egy kutya aki kb. 50kg).
Úgy hallottam, hogy létezik olyan mozgásérzékelő ahol ezt lehet állítani, hogy ne kapcsoljon mindenre hanem csak 50-55kg fölött.

Tudnátok ebben segíteni, hogy milyen típus lehet ez?
Köszönöm!
(#) Inhouse válasza iceman82 hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Nem súlyt mér... Az érzékenységén is lehet állítani (nem csak az időt és a sötét/világost, van egy harmadik poti), de amiket eddig láttam egyik sem volt tökéletes, nem különböztette meg pl. egyértelműen a kutyát az embertől, volt, hogy fordítva kapcsolt, mint szerettük volna.
Talán a radaros, vagy kombinált érzékelősök jobbak.
(#) proba válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Igazából a vevő szerintem hőmérséklet változást jelez. Nem igazán tudom elképzelni egy nagytestű kutya és egy pl gyermek között hogyan lehet különbséget tenni . Ha az állatok is "veszélyt" jelentenek, talán az elhelyezéssel lehet kicsit szelektívebbé tenni, pl ember magasságba fordítva felszerelni , így ami ez alatt van azt talán nem veszi észre, vagy a lencserendszert (fehér plexi az elején) leragasztani bizonyos helyeken.....
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

A profi érzékelökben a lencsével oldják ezt meg, ugy lehet felszerelni az érzékelöt, hogy az csak kb 40cm-töl magasabb mozgo élölényekre reagál.
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Ezt azért elég nehéz, hiszen vízszintesen sem egy sávot lát, hanem többet. Tehát távolság függő, hogy az a nyaláb milyen magasan lát... Így e...
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Nem tudom, annyira nem érdekelt, de ilyet szereltek fel az aposnál. És eddig a macska nem inditotta el (igaz az ilyen háziállat kerülö érzékelö 3x annyiba kerül mint a mezei).
Az is kb 2,5 m magasságban van és müködik már több mint egy éve és a macskák szinte mindig bent vannak.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Azért azok lényegesen kevesebb hőt termelnek mint egy nagytestű kutya...
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Okt 11, 2015 /

Azt mondták, hogy kutyára is jo, valahol irva is volt hogy 40 kg-ig. ( a macskák viszont néba az asztalra is felugranak...).
(#) Nemtudhatod hozzászólása Okt 12, 2015 /

Idézet:
„az infrák csak a hőt, illetve annak a változását érzékelik. A köznyelv mozgásérzékelőknek nevezi ezeket az eszközöket, pedig a mozgást csak közvetve képesek érzékelni.”

Ha nem akarom, hogy a macsekra jelezzen, elveszek az érzékenységéből és ennek meg az árához nincs semmi köze.
Az igaz, ha a térdem magasságába teszem, akkor elég nehéz lesz, kizárni a közelben ugróló macsekot. Ezért praktikusan magasabbra és távolabbra helyezem minden lehetséges mozgástól, ahol már kényelmesen állíthatom az érzékenységet.
(#) iceman82 hozzászólása Okt 14, 2015 /

Sziasztok!
Köszi a válaszokat. Tehát akkor ebben sem létezik jó megoldás.
Pedig már megörültem, hogy talán mégis......és esetleg nem kell kamerákra több tízezret elkölteni.
(#) szokola hozzászólása Okt 30, 2015 /

Sziasztok!

Egy sima 12 voltos szirénához szeretnék kötni mozgásérzékelőt.

Visszaolvastam a topicban és igen a 230V-os mozgásérzékelő jelét lehetne letranszformálni 12 voltra. Ezt nem szeretném.
Vettem egy PIR-t KX 15ED. az 12 voltos. Csak azt nem tudom ennek a kimenetén van e 12 V, tehát ha érzékeli a mozgást a PIR be tudja kapcsolni a szirénát?

+ - alarm Tamper feliratú sorkapcsok vannak rajta és ellenállások :5K6,4K7. 2K2.1K
Mit jelentenek a különböző módon összekötött ellenállás kombinációk?

Vagy milyen megoldással tudnám a 12 V-os szirénát mozgásra kapcsoltatni?
Köszönöm előre a segítséget.
üdv
attila
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2015
(#) wargapityu hozzászólása Nov 3, 2015 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, van egy kerti mozgásérzékelőm már évek óta teszi a dolgát egy 150w os halogén reflektorral. Vettem egy 50w os ledes reflektort, kicseréltem a kettőt, és ki be kapcsolgat azóta magától folyamatosan a mozgásérzékelő. Amint letelik az ideje egy pillanatra lekapcsol, és egyből vissza. Mi lehet a gond? Terhelés nem hiszem, egy 15w os energiatakarékos izzóval is szépen megy ahogy kell.
(#) Johnycorp válasza szokola hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia!

Miért is nem szeretnéd a 230V-ot 12V-ra átalakítani?
Akkor miként üzemeltetnéd a szirénát? Akkuról?

A KX 15ED egy riasztóhoz való mozgásérzékelő. 12V DC ! feszültségről üzemel. Két "kimenete" van. Az egyik a Tamper, ami csak egy kapcsoló és az érzékelő fedelét figyeli. Need nem kell most.
Az alarm kimenet egy - a panelen lévő - miniatür relé érintkezője. Zárt kontaktust ad, ha az érzékelő tápfeszültséget kap és nincs mozgás. Természetesen a feszültség alá helyezés után kb fél percig ki-be kapcsolgathatja a kimenetet, mivel ennyi idő kell, mire "beállítja magát".

Az ellenállások nem használatosak jelen esetben. Azokra riasztóközponthoz való csatlakoztatás esetén lenne szükség. Így nem kell egyetlen jumpert sem felraknod.

Viszont leírom alább az érveket (+) és ellenérveket (-):
+12V-os, mint a sziréna
+ viszonylag olcsó

- nem alkalmas kültérre
- kis áramot tud az alarm kimenet (kevesebb, mint 0,5A tpikusan)
- állandóan zárt érintkezője miatt külső relé kell a sziréna működtetéséhez (az áram miatt is)
- nem állítható a kimeneti idő (általában pár másodpercig szakítja az alarm kimenetet csak mind)

Ennyi rizsa után neked egy normál lámpa kapcsolásra alkalmas mozgásérzékelő az ajánlott.
Ha kell csinálok skiccet, csak írd le az elképzelést (tápfeszültség, sziréna, stb...)
(#) Johnycorp válasza wargapityu hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia!

Amennyiben normál (tehát relés kimenetű) a mozgásérzékelőd, akkor nem zavarhat be a LED.

Nem lehet, hogy a fénye ráesik vagy rátükröződik a mozgásérzékelőre?
Olyannal már találkoztam, ahol a mozgásérzékelőben lévő fotóellenállást (ez figyeli, hogy milyen fényviszonytól dolgozzon a mozgásérzékelő) megbolondította.
(#) wargapityu válasza Johnycorp hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Próbáltam letakarni is, ugyanaz a probléma... nem értem relès kimenete van az tuti mert kattog, elvileg nem lehetne gond és mégis...

Mozgásra való érzékenységet lehet állítani rajta?
Nappal is csinálja (vagy állítható a fényérzékenység rajta)?

Amennyiben lekötöd róla a LED-et és normál halogén vagy kompakt fénycső van rajta, akkor jó?

igen, minden más variációban működik, próbáltam hogy mellékötök egy kompakt fénycsövet, azzal együtt is ezt csinálja, de ha csak a fénycső van rajta akkor is jó, halogénnel is jó, csak a ledes refivel nem...
(#) szokola válasza Johnycorp hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia!

Köszönöm a segítséget. A sziréna ház most is 12 V-os kis tápról megy. CSak a ledek miatt, hogy világítsanak. És bekötöttem egy kapcsolót, ami megszólaltatja a szirénát, kvázi pánik kapcsoló. Ezt szeretném most "továbbfejlesztetni" úgy, hogy ha elmegyek itthonról, manuálisan bekapcsolom a 12 Voltos tápra kötött mozgásérzékelőt és megszólaltatja a szirénát, ha mozgást érzékel.
Ez lenne a cél. Ez a relés megoldás érdekel. 12 Voltos relé, ami a kocsikban van kellene, hozzá?
Tudnál ebben segíteni, egy rajz is sokat segítene igen.

üdv

Attila

Akkor a LED fényforrásod kapcsolóüzemű szabályzója tápmodulja lesz a ludas.
Valószínűleg megbolondítja a mozgásérzékelő elektronikáját.
Sajnos ezekben a tápegységekben nulla a zavarvédelem. Esetleg próbálj meg egy PC tápegység bemenő oldali zavarszűrőjéhez hasonlót a mozgásérzékelő és a LED lámpa közé berakni.

Megnézem van-e még otthon rossz táp, anno volt pár darab aztán megnézem mit lehet tenni, ha nincs az pech :S
(#) Johnycorp válasza szokola hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szia!

Mellékelek egy kis skiccet az elképzelésről. Elnézést, ha kicsit primitív, gyorsan készült.
Benne van az eredeti megoldásod is, gondolom valami ilyesmi volt. Nincs túl részletezve az ábrán semmi.

Relé gyanánt például ez jó lehet:
F 36.11.9.012 relé

Adatlapja:
Bővebben: Link

A lényege az, hogy a mozgásérzékelő tápfeszültségét nem szakítjuk meg, mert visszakapcsoláskor vagy fél percig ki-be kapcsolná a szirénát.
Mivel a mozgásérzékelő Alarm kimenete állandóan meghúzza a relét és csak riasztáskor ejti el: a relé bontó érintkezőjét használjuk a sziréna kapcsolására. Amint látod, a kapcsolásban van egy "Élesítés kapcsoló", melyet a távozásodkor kell bekapcsolni. Így a mozgásérzékelő aktív.

Ezen kapcsolás nagy hibája továbbra is az, hogy a mozgásérzékelő jellegéből adódóan csak pár másodpercig működteti a szirénát érzékelés esetén. Ennek a növeléséhez még egy kis áramköri átalakítás lenne szükséges, további alkatrészekkel. Mennyire vagy elektronikában jártas?
(#) szokola válasza Johnycorp hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Szia!

Köszönöm szépen a segítséget.

Elektronikai szakközépbe jártam. Régebben sok áramkört építettem. Még vár rám a Quad 405-ös javítása is.

Szóval elboldogulok, ha építeni kell egy kis áramkört.

üdv
a.
(#) Johnycorp válasza szokola hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Szia.

Szívesen.
Amennyiben szeretnéd megoldani, hogy a sziréna a mozgásérzékelés után tovább szóljon, akkor egy kis elektronika beépítése szükséges.
Gyakorlatilag a mozgásérzékelőből relé tekercsére menő vezetékbe építsd be. A mozgásérzékelő jelét fogadja az elektronika és a mostani relét vezérelné majd időzítve.
Ne feledd, hogy "trigger" jelen esetben állandóan ott van és csak mozgásérzékelés esetén szűnik meg pár másodpercre. Triggerelhető időzítő áramkör szükséges ide. Vagy komplett univerzális időrelé.
Következő: »»   17 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem