Fórum témák
» Több friss téma |
Ha neked így megfelel, hajrá! Lassan itt a karácsony, lehet gyakorolni a csomagolást. Már ezért érdemes volt felkelni.
Pontosan, minden rosszban van valami jó is.
Üdv mindenkinek!
Segitséget kérnék medence fütéssel kapcsolatban.Tettem fel kapcs rajzot ami n látszik remélem,hogy 3 féle bekötése van,a 230 lenne az aktuális.3 fütöbetét van benne hasonló mint a bojlerben van,amit lemezekkel lehet variálni mint egy motornál.Ugy gondoltam mig meg nem érkezett a fütés és ki nem bontottam egyszerüen bekötöm 230-ra és kész.De látva a rajzot h van vmi relé is(áramvédö?)berajzolva C1,C2 jelöléssel igy el bizonytalanodtam.Milyen relé lehet?Ha egyáltalán az. Jó lenne tudni pontosan milyen tipus h be tudjam szerezni.Teljesitménye 3-6Kw ez a rajzon is rajta van. Köszönöm elöre is a segitséget!
Az egy sima mágneskapcsoló(relé).Azért van, hogy a hővédelem(szabályzás) ne közvetlenül kapcsolja a nagy áramú fűtőbetétet.
Nehezen derül ki, tulajdonképpen mi a kérdés. Most érkezik a fűtés? Mit kell akkor bekötni? Hogy van ez?
Ami kiderül a rajzról, hogy ez egy egyszerű fűtés kapcsolás. A termosztát nem tud ekkora teljesítményt kapcsolni, ezért ez nagy-áramú relén keresztül történik. Valószínűleg biztonsági okból két darab van sorba kötve (pl. ha beragad az egyik, nehogy probléma legyen). A reléket a szivattyú motor árama kapcsolja, azaz ha a szivattyú megszakad valamiért, akkor fűtés sincs. A motorvédő kapcsoló inkább túláramra (tekercs zárlat, földzárlat), esetleg túlmelegedésre kapcsol le. A rövidzár lemezekkel a három féle bekötési módot lehet meghatározni. Csak halkan kérdezem, értesz kellően az elektromos dogokhoz? Ps: most látom (a következő oldalon volt), hogy már válaszoltak. Nem baj, amit írtam, marad. A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2015
Üdv Mindenkinek!
Van egy RENOVA ELECTRIC 9 kW kazánom bekötötték a 3X20Ampert igy meg van az amperszámom is. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e valahogy hogy ha a vezérelt áram elmegy, akkor még valahogy a kazán kijelzője menyen. Bővebben: Link A bekötést a 32 oldal szerint csináltam. Előre is köszi!
Szerintem nem, mert a kezelési utasításban olvasható:
Idézet: „Villanyáram-kimaradás Áramszünet esetén a kazán kikapcsol. Az áramellátás helyreállásával a kazán automatikusan bekapcsol, a beállított paraméterek nem vesznek el. Amennyiben az áramellátás helyreállásával a kazán nem áll üzembe, lépjen kapcsolatba a hivatalos szervizzel.” A vezérelt áramod pedig megszűnik, ha kikapcsolják. Lehetne esetleg játszani a terhelés figyelő funkciójával, de ahhoz is az kellene, hogy a feszültség ellátás folyamatos legyen. Vezérelt esetben pedig nem az. Ahhoz, hogy kapcsolt áramról működhessen, hőtárolós funkcióval, a vezérlésnek, és a fűtésnek pedig külön hálózatról kellene tudni működnie, ilyenről a leírásban szó sincs. Lehet, nem ezt a kazánt kellett volna beszerezned. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2015
Jó hir viszont, hogy áramkimaradás miatt nem vesziti el a beállitásokat. Legfeljebb nem lehet nyomkodni/nézegetni (azt meg úgysem igazán kell egy idő után)...
Elég fegyelmezett üzemvitel kell egy olyan berendezéshez, ami 12 órás némaság után akkor indul el, amikor akar...
A kapcsolt hálózatnál a "kimaradás" igen sűrűn is jelentkezhet. Nem egy jó dolog, ha az egész fűtés ilyen szakaszos. Szerintem ez a kazán nem ilyen üzemmódra készült.
Ahhoz, hogy kapcsolt hálózatról is működni tudjon, ahhoz csak a fűtőelemeknek kellene a kapcsolt hákózatra kötve lennie, és kellene egy hőtároló tartály, amiről gyorsan felfűtve tudna a fűtés működni. Kapcsolható ugyan hozzá egy hőcserélő, hőtároló, de az csak a melegvizet készíti, nincs benne a fűtőkörben.
Valószínű, nem tudod, mit takar a szórási kapacitás kifejezés...
Egyébként, az, hogy egy villanyszerelő mit ír le a neten, még nem jelent követendő példát. Esetleg valami szabványra tudnál hivatkozni? Mert addig szerintem gulyi88 elrendezése a logikus. A későbbiekben is, mert ugye vannak rossz, vagy idejétmúlt szabványok is.
Egyáltalán, engedélyezett villamos kazán működtetése kapcsolt hálózatról?
Sziasztok!
Egy ismerősöm távollétemben kiszerelt egy zárlatos konnektort. Jól tette! De nem jelölte meg a testet, így egyforma a három szál. Kérdésem? Hogy találom meg a testvezetéket? Köszönöm előre is a válaszokat!
Hát, ez a kérdés sosem fog eldőlni.
Ha a szolgáltató ad akkora teljesítményt a kapcsolt hálózatodra, miért ne?
A testet - sehol. Van fázis, nulla és védővezető. Fázis, ami ráz is. Nulla az üzemi föld. A védővezető a hibaáram levezetésére szolgál. Három színnek kellene lennie: fekete (vagy a három közül a legsötétebb szín) : fázis. A kék mindig nulla, a zöldsárga a védővezető. Ha nem így van - nem szabványos a szerelés. Még szigetelőszalaggal sincs jelölve???
Szia! Csak buta kérdés: Ha már 9kW villany - miért nem egy kisebb hőszivattyú, vagy egy inverteres klíma, ami sokkal jobb hatásfokú? Akkor Geotarifát is kérhetnél.
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2015
Nem, nem ismerem ilyen behatóan a szabványokat, de az tuti, hogy ma is élő, hogy leválasztás után nem földelünk. De, tudom mi az a szórt kapacitás, de onnan sokkal kissebb a veszély, mint egy másik, hibás készülék felöl. Földeljen, de akkkor ne oda, ami az elektromos hálózathoz tartozik hanem külön, ami csak ahhoz a motorhoz szól.
Pont az a lényege a vezérelt áramnak, hogy akkor kapcsolják be, amikor teljesítményfelesleg van a rendszerben, ne kelljen az erőműveket gyorsan visszaszabályozni, hanem a teljesítményfelesleget elvezessék. A feladatra a bojler, kazán, hőtároló kályha tökéletes.
Szerinted bármelyik javaslatod fog működni kapcsolt hálózatról?
Mert a kérdés arra vonatkozott, hogy a meglévő kazánja hogy működne kapcsolt hálózatról.
Igazad van. De egy mágneskapcsoló a "normál" hálózatra, ami a kijelző tápját egy diódáról viszi - már megoldás lenne. A saját tápja és a külön táp diódás vagy kapcsolattal táplálhatná egy kis kondenzátorral.
És a fűtéssel mi lesz ha épp nincs kapcsolt hálózat? Nomeg egy ilyen tudományos kazán gondolom nem olcsó játék, és mi lesz a garanciával? Mit jelez a kijelző? ha nincs vezérlés? Túl sok a kérdés, vásárlás előtt kellett volna átgondolni. Hőtároló meg attól még nem lesz a rendszerben.
Közben gondolkoztam (előfordul néha ) :
Az eredeti kérdésre a válasz egy nagyobb mágneskapcsoló (VMK64 vagy hasonló) rákötve az "éjszakai" áramra, váltogatva a "nappali" és az "éjszakai" között. Segédérintkezőjével letiltja a kazán kapocslécén kivezetett "reteszelésen" (lásd az eredetileg linkelt dokumentum) keresztül a "nappali" áramról való működést. Kicsit csattog, kicsit melegszik és búg, de (szabályosan) megoldja a kérdést. Azt mondjuk még mindig nem értem, hogy miért kell a "folyamatos kijelzés és nyomkodhatóság", de ez nem az én problémám... Nem tudom mit fűt, de vélhetőleg van akkora hőtehetetlensége, hogy nem gond a "kapcsolt táplálás". Potyó mesternek sok igazsága van abban amit mondott, azaz hogy a hangfrekvenciás vezérléssel a terhelési csúcsokat egyenlítik ki. Értsd annyi a garantált, hogy napi "N" órában "biztosan" van áram. De inkább jelentősen többet adnak. Cserébe viszont "kedvük" szerint kapcsolhatják ki és be...
Nekem alapesetben is sántít ez a dolog, mivel motorrol van szó aminek a háza, ha nem direkt szigeletőn keresztül van rögzítve hanem fémesen, akkor kap valamilyen földet már akkor is ha csak leteszem a betonra vagy faasztalra.
Innentől kezdve egy leválasztásra egy készülék kerülhet, vagy több készüléknél direkt ügyelni kell arra, hogy a mechanikai rögzítések is tökéletesen "földmentesek" legyenek plusz a telgelykivezetésteket is át kell vinni egy-egy villamosan szigelető kuplungon. Ez elég sok macera, ellenben meg nem biztos a galvanikus elválasztás.
Ezt én is tudom, ( van/volt berendezésem az OVT-ben ) csak valahol azt olvastam, hogy ez boylerre való, mást tilos rákötni. De lehet, hogy azóta változott a világ. Akkoriban a felesleges áramot eladták a környező országokba. Simán el tudom képzelni, hogy most már ez nem megy az árak miatt...
Jól gondolod, erről gondoskodni kell. De az, hogy leválasztott gépet a hálózat földelésére kötsz, veszélyes is lehet.
Igazad van, és egészítsük ki azzal, hogy nem csak földelni nem szabad a vázat hanem direkt szigetelni kell a földtől, és akkor a szórások nélküli rész rendbenvan.
Ha számba kell venni a szórási kapacitásokat, mert nagyfrekvenciás nagyamplitúdójú jelek kerülhetnek érinthető felületre, akkor semmit sem ér a galvanikus elválasztás.
Ez elég egyszerű. A vezérlés kap egy hőigényt, amit nem fog tudni kielégíteni. Ez olyan, mint amikor nagyon lassan fűt fel. Jobb esetben elviseli a rendszer, rosszabb esetben hibát jelez. Magunk között szólva: 1.) Szerintem pazarlás, de ha már megvan az a kazán - készítenék neki egy saját vezérlést. Akkor nem gond ha épp nincs hálózat. 2.) Van még egy alternatíva..... Ha nincs kapcsolt hálózat - tiltani kell (meg kell szakítani) a termosztát vezetékét. Így nincs hőigény, ergo a vezérlés nem kapcsolja be a fűtést. Egyébként sem fűtene, hiszen nincs kapcsolt energia.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |