Fórum témák
» Több friss téma |
Koszi. Nekem is van egy ilyen, de nem hasznaltam meg komolyabb celra.
Szep. Meg egyszer lattam korabban az oldalt.
Azért ne becsüld le az analóg rádiótechnikát!
Építsd meg nyugodtan a azt a rádiót amit elkezdtél ! Legalább lesz összehasonlítási alapod ... A dongle az csak dongle ... nem kevés hiányossága van ... pl.: antenna bemenete csak 1 soros 100nanó az az összes sávszűrője ... persze így is működik .. úgy ahogy ... mondom ezt 1 éves folyamatos üzem után.
Sziasztok! érdeklödésel olvasgatom a topikot, mühold vétellel foglalkozom hoby szinten
"C"- és "Ku" sávokban. Érdekelne hogy egy technics ST-G5 tunert át lehetne e egyszerüen hangolni meteorologiai mühold vételére? tipus kapcsolási rajz a melékelt linkben a ( Get Manual ) ban.Aki tud kérem segitsen . http://elektrotanya.com/technics_st_g5.pdf/download.html A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Szia!
Ez egy szintézeres hangolású készülék, úgyhogy nem egyszerű. De ha még hagyományos lenne, akkor sem gyerekjáték egy ilyen áthangolás.
Megépités is szóba jöhet, de a behangoláshoz semmi tapasztalatom, rádiót még nem épitettem- kivéve gyerek koromban egy detektoros rádiót.
Esetleg valaki segithetne egy nyák és alkatrész csomaggal, de tartok tőle hogy skop hiányában nem megy a dolog. A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
Rádióépítéshez még véletlenül sem kell szkóp, tehát ezen nem fog megbukni a projekted.
Hello thbalint! összerktam a vevő de elég érzéketlen igaz fet nélkül próbáltam.levittem a frekit de a műsorszórót elég ******(rosszul) fogja .gondolom kicsi a sávszélesség.nekem nem a 20as láb ami méri a frekit hanem az oszci tekercseknél.(22,23körül)
2. ha a kf tekercs rossz működhet e egyáltalán.?elég nagy ellenálást mértem a tekercsek között. szal sok időt elcsesztem vele ,értelmetlenül és nem az igazi.(ott az olcsó sdr vevő) ja a rajzban is van hiba a trimmer poti néhol 100ohm néhol 100k a rajzon . atesz. Figyelj oda a helyesírásodra, és kerüljük az obszcén kifejezések használatát! (sz) A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2015
A dual gate Mosfet nélkül ne csodálkozz hogy érzéketlen, az feltétlenül kell a műholdvételhez.
Pedig a 20-as lábon kéne mérni az oszcillátor frekvenciáját, próbálj bekötni egy 3,3kohmos ellenállást bekötni a 20-as láb és a föld közé, majd az ellenállás és az IC közös pontjára tenni egy 22pF-es kicsatolókondenzátort tenni és ezen keresztül kösd rá a mérőre. Nagyon fontos a RÖVID!! árnyékolt kábel használata ( én egy kb. 3cm koax darabot használtam). A koax árnyékolását is feltétlenül kösd össze a mérő és a vevő földjével. A rajz valóbanhibás, a potik mindenhol kilo ohmban értendők. A műsorszóró adók nem is fognak jobban jönni mert csak 30 kHz a sávszélesség. Ez nem hiba, az enyém is ilyen volt, ha lehangoltam a Ccir sávba. Ha beállítottad a frekvenciaátfogást 136-138MHz közé a trimmerekkel, akkor utána ne felejtsd el lekötni a frekimérőt mert nagy zajt visz be a vevőbe és hullámos lesz a kép (tapasztalat). KF kvadratúra tekercs honnan van? Biztos 455kHz-es? +Még valami: egy videó és egy hangminta is sokat tudna segíteni, úgy hogy a vevő kimenetét rákötöd a számítógép hangkártyájának vonalbemenetére (úgyis össze kell előbb utóbb a képek dekódolásához). A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
hello!tbalint.akkor sorban , a 20ast ki fogom próbálni.
100ohmos a trimmer helyett akkor az 100Kohm-os? kf tekercs fehér de 600 ohmot mértem a tekercs lábánál.szerinted ha rossz működne? hétfőn még méregetem.
Igen, a trimmer 100K ohmos.
KF tekercset multiméter ellenállásmérőjével nem fogod tudni megmérni, ahhoz bonyolultabb műszer kell. Nekem egyszer az élesztésnél kontakthibás volt a tekercs lábának a forrasztása (gyakorlatilag nem érintkezett a láb), ekkor is működött valamennyire, de nagyon nagyon halk volt és mindenféle furcsa hangokat adott ki magából. Rendes forrasztás után már tökéletes volt. Kf tekercset honnan szedted? Rendelted valahonnan vagy kisrádióból szedted ki? Én a kisrádiós változatot választottam, visszafejtettem a rádió kapcsolási rajzáról a 455kHz-es tekercs helyét (a 455-ös kerámiaszűrő mellett volt, így egyszerűen beazonosítható volt a nyákon is). Ez kéne nálad is. Ha nincs meg a rádió rajza, akkor nézd meg a benne lévő IC típusát és annak az adatlapján szereplő példakapcsolásban is leírják melyik lábra csatlakozik a 455-ös tekercs. (Ha IC-s a rádió).
Ma volt ismét volt időm a műholdakra, úgyhogy készítettem is képet két áthaladásról.
Az egyik a NOAA19, a másik a részletesebb felbontású a Meteor M2-es műhold LRPT módban (de ugyanúgy 137,1MHz-en). Mindkettő az RTL-SDR USB-s vevővel készült (az LRPT nem is lehetne mással mondjuk). A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
Mai Meteor M2 áthaladás és késő délutáni NOAA 18 áthaladás. Érdekes hogy a NOAA18 a felvétel végénél már átkapcsolt éjszakai módba.
Bocs hogy belevau, de létezik olyan oldal ahonnan egy linkkel letölthető egy (viszonylag) friss műholdkép? Beállítanám élő háttérképnek
Megjött a dongle hát nem valami érzékeny igaz padláson van a keresztdipól erősítő nélkül próbáltam.
Mikor jön ma és holnap a fogható 4db műhold ?valaki ideírhatná. A francia rádió még nincs kész majd télen. atesz.
Az Orbitron program megmondja neked Mikor melyik műhold jár merre .
A pontosabb és folyamatos TLE (2line) adatokért pedig regelni kell a celestrak/spacetrak oldalakon (Orbitron program beállításai közt meg találod a pontos linket). Ha ezt meg teszed akkor az Orbitron leszedi a netről az aktuális adatbázis halmazt "minden" műhódról. Orbitron Ezen kívül házasságra is tud lépni a megfelelő közvetítőkön keresztül a SDR# programmal és a rádiód a dopplercsúszást is követni tudja a műhold mozgását kompenzálva szoftverből. a dongle skáláját a ppm változó beállításával lehet pár 100Hznyi hibára pontosítani, különben akár 10-50 KHz et is csalni fog ... lehet ezt már írtam ... de inkább többször mint egyszer se és szivassák magukat mások is. Idézet: „dongle hát nem valami érzékeny” Ezt nem mondanám ... E4000, R820T, chipsetek 0,1 uV körüli érzékenységet produkálnak 50-500 MHz közt majd feljebb 1GHz után kissé kezdenek süketülni, 2-5 uV szintre. Habár a mostani eresztésűeket nem mértem ... 3 - 4 éve ezt tapasztalhattuk.
0,1uV ?? Hát erre kíváncsi lennék... Milyen jel/zaj viszony mellett, milyen sávszélességnél ?
Ekkora érzékenység egy komoly rádiónak sem könnyen elérhető kategória..., egy ilyen gyak. szűrő nélküli vacakból töredékét nézném csak ki. Egyébként az adatlapja is inkább 90-97dBm érzékenységet ígér..., ami messze van a 0,1uV-tól...
A szép digitális világ. Nem a jel/zaj viszony számít, hanem a hibaarány BER. A digitális technika még a zajból is ki tudja hámozni az információt, csak reflexió ne legyen, az meg kis szinteknél nemigen van.
Ok jogos a kérdés !
CW módban , 1 kHz sávszélesség mellett ezt tudta. Persze szélesebb löketű FM esetén kicsit másabb lesz , persze ott se sokkal rosszabb ennél. Habár a tized uV alatti jelet (vivőt) is sikerült rajta detektálni (E4000 tuner ami a régebbi széria 3-4éve). A vevő szoftver (HDSDR) spectrum ábráján egy halovány másabb színű jelként. (rhode&swarz generator) Újabb R820T-T2 chipset se rosszabb, amint lehetőségem lesz labor közelébe jutni , akkor beszámolok. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2015
sziasztok. próbáltam ma a nooa jött du az sdr vevÅvel. mit kell beallitani a softveren a beállÃtásoknal. Elég gyenge a jel a keresztdipollal igaz padláson van.másnál hol van az antenna í ½í³¶ Pl
atesz
Igen, ezt sejtettem én is...hogy spektrumanalizátoron lett detektálva valami maszat )))
Csak hát...amit ott látsz, és amit jel/zaj viszonyban mérsz, aközött elég nagy különbség van. Érzékenységet min 10dB jel/zaj viszonyra kell mérni, ami messze nem a zajvonalból 10dB-re kilógó tesztjelre vonatkozik, mert annak az energiája "szétkenődik" a mindenkori sávszélességben!
Milyen szoftveren ?
Vételi skálát a frekvenciára ppm változóval hitelesíteni. A demodulátornak legalább 40 KHz KF (IF) sávszélességet. FM üzemmódot . Inkább padláson kívül legyen a kereszt dipól.
Pedig a digitalizálódásnak pont ez az egyik lényege, hogy hiába rossz az analóg jel minősége, vagy kifogástalan az adatátvitel, vagy semmilyen! És ez igencsak a jel/zaj viszonytól függ a végén, mert ha nincs jeled, kit érdekel, hogy reflexiód sincs ! De ha torz jelet vesz, még mindig sanszos, hogy ki lehet belőle hámozni a hibajavított információt!
OK hibajavítás ! Csak jelen helyzetben az analóg RF jelek és az SDR vevők analóg jelfeldolgozó képességeit feszegetjük. A másik véglete ennek a modulációs módok és tartalmak mögötti újabb jel/zaj viszony javulás. Pl.: a több féle weaksignal modulációs módok közül az egyik a WSJT persze itt a sávszél igen keskeny 10-20 karakter átvitele 2 percig tart és zajszint alatt -10, -20 dB jeleket érzékelnek VLF-UHF ig .
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2015
sdr sharp a sw.sima keresztdipollal próbáltam.
Legyszi valaki rakjon már ki egy képet a sharp sw beállításával. semmit nem állítottam a gyári musorszoro FM beállítással próbáltam
Lessé rá ide :
sdrsharp és noaa
Az a baj , hogy nem néztél utána annak mi az , hogy FM moduláció és sávszélességek kapcsolata. Ha ezek után némi rádió adás vétel technikai alapismeretekkel is felvértezed magad akkor nem jelenthet problémát a vevő megfelelő beállítása se.
CSAK az alapok hiányoznak. Az FM műsorszórók széles 150-200 kHz löketű jelekkel dolgoznak. A NOAA holdak pedig sokkal keskenyebb FM (~36KHz)lökettel ezért kell hozzájuk igazítani a rádiók beállításait. |
Bejelentkezés
Hirdetés |