Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   84 / 119
(#) Ge Lee válasza kt hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Az nem IC hanem egy FET. A kondikat ESR mérővel nézted és úgy vannak rendben, vagy ránézésre? Mert utóbbi édeskevés, még úgy is ha röntgenszemed van.
Minden kapcsolóüzemű dolog esetén ha az normál üzemi körülmények mellett megy tönkre, szinte 100% az elkó hiba, ez idézi elő a többi hibát. Ritkább esetben dióda.
(#) zoszkar válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Sziasztok,

Elősszor is köszönöm a hozzászólásokat és a tippeket..
Sikerült kölcsön tápot szerznem, igy az alaplap probléma kizárva.. Az új táppal rendessen indul a gép, szóval valószinűleg kondenzátor problémám lesz. Csatoltam egy képet, melyen láhatóak a szekunder oldali kondenzátorok és értékeik.
A kérdésem az lenne, hogy célszerű lenne a feszültség figyelő áramkörök kondenzátorait is cseréni?
Ezt csak azert kérdezem, mert a vertikálisan elhelyezett lapok miatt ez egy kicsit nehezebben hozzáférhetőbb, illetve, 2 kondenzátoron nincs jelölés (ez a második képen van jelölve)..
(#) Ge Lee válasza zoszkar hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Az IC közelében lévő összes elkót cseréld ki. A többit meg jó lenne mérni ESR-re, mert ez így olyan mint a lottó. Lehet hogy a jót kicseréled a rosszat meg benne hagyod. És ne tegyél nagyobb feszültségűt bele mint ami benne van, mert annak is nagyobb az ESR értéke.
(#) levaitamas válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 9, 2015 /

Tapasztalatod szerint a primer vagy a szekunder oldali kondikat kell cserélni (ESR mérő hiányában)?
(#) Ge Lee válasza levaitamas hozzászólására (») Okt 9, 2015 / 2

Elsősorban a vezérlésben lévőket (1µF-50V vagy valami hasonló illetve néhányszor 10µF az IC tápjában), eztán a szekundert, a primerrel ritkábban van gond.
(#) kisbatyu75 hozzászólása Okt 11, 2015 /

Sziasztok!
Nem biztos, hogy a kérdésem jó helyen teszem fel, akkor elnézést előre is.
A számítógépemben egy Chieftec iArena GPA-450S tápegység van. Olyan problémám van, hogy amikor be akarom kapcsolni a számítógépet, akkor a gomb megnyomása után olyan 5-6 másodperccel később kapcsol csak be a gép. Ekkor kezd világítani a led, pörög fel a vinyó, és jön be a bootolás képe a monitoron. Utána működik minden normálisan, nem fagy a gép, nem sípol a táp.
Azóta tűnt fel ez a jelenség, mióta kicseréltem a tápegység ventilátorát, mert a régi zajos lett. Paramétereiben szinte azonos ventilátort raktam bele.
Izguljak a tápegység miatt?
(#) belfi2 hozzászólása Okt 28, 2015 /

Sziasztok!
Lenne nekem egy szutyok Mercury tápom, 2005 z vezérlővel. A két kimeneten lévő elenállat ami a két tranzisztorhoz megy melegszik (füstöl) és egy kondi meleg. A táp azonnal indul és leállítani sem lehet.Van valakinek ilyen vezérlős táp kapcsolási rajza , vagy rajz nélkül is kuka?
(#) gernerakos válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Cseréld ki az összes kondit. 90%ban azok kiszáradása okozza a bajt...
(#) belfi2 válasza gernerakos hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Egyenlőre várok rajzra , feleslegesen nem áldozok rá. Látszólag jók a kondik , még az is ami melegszik.Azt viszont mértem .
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2015
(#) IQNUKU válasza belfi2 hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Szia!

Itt egy kotta a mellékletben. Nem biztos, hogy 100%-ban egyezik, de "szamárvezetőnek" megteszi.
Jó munkát!
Ha mégis ki akarod dobni, ne tedd, "csontozásra" donorként érdekelne. Több hibás táp még inkább!

Ui.: Kotortam egy másik rajzot is.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2015
(#) belfi2 válasza IQNUKU hozzászólására (») Okt 28, 2015 /

Köszi szépen!
Első nekifutásra az 1 raj hasonlít hozzá. Jobbára a power on illetve a SMPS vezérlés érdekel. Ha nem bírok vele majd szólok. Még egyszer köszi
(#) BeNO52 hozzászólása Nov 2, 2015 /

Sziasztok!
Van egy Zalman tápegységem, amit használtan vásároltam.
A tápegység a következő hibajelenségeket produkálja:
Az esetek nagy részében első indításra csak pillanatra üzemelnek az alaplapi ledek és ventilátorok, majd leálnak. Második indításra viszont elindul a rendszer. 20PIN-es csatlakozás esetén, ha meghajtók is csatlakoztatva vannak már nem indul el (pedig a meghjatók külön meg vannak táplálva), 24 PIn esetén (általában) elindul. HA elindul a konfiguráció, a feszültségek nagyon pontosak és stabilak, a csatlakoztatott meghajtó mennyiségtől és igénybevételtől függetlenül, minden kimeneten.
A konfiguráció leállítása után (és általában első indításnál is) teljes áramtalanítás, majd a már említett két indítás szükséges, hogy valóban el is induljon. Sokszor a feszmentesítést is többször (3-4szer) végre kell hajtani, hogy sikerüljön elindítani a konfigot.
A hiba jelenséget a tápegységre korlátoztam le, mivel másik (noname, kisebb teljesítményű) táppal működik a rendszer kifogástalanul, nekem viszont a mostanira lenne szükségem a gépben, nem szeretnék újat vanni.
Kondenzátor(ok) okozhat(nak) ilyen hibát? Esetleg más?
Ha valaki találkozott már ilyesmivel nagyon megköszönnék bármilyen infót, segítséget az ügyben!
(#) Sly válasza BeNO52 hozzászólására (») Nov 2, 2015 / 1

Szia.Igy ahogy mondod!A kondik okozhatnak ilyent,söt szinte biztosra mondom hogy az a baja a tápodnak.Ellenörizd le a primer és szekunder körben is a kondikat és ha ez nem segit akor mehetsz tovább...
"attol hogy nem pupos a kondi,még lehet rossz"
Ezt is vedd figyelembe,legjobb egy ESR mérövel is átmérni öket,mert az hogy megvan a kapacitásuk,még nem jelenti azt hogy tökéletesen jók is..
(#) Trivium93 hozzászólása Nov 2, 2015 /

Sziasztok!
Mi lehet a hiba, ha egy táp beindul üresen (nincs számítógépre kötve), de amikor a számítógéppel össze van kötve akkor nem indul. Szétszedtem volt benne egy púpos kondi, kicseréltem egy nagyobbra, próbaképp. Utána egy ugyanolyanra ami volt benne, de sehogy se.
Üresen szépen megy, sőt még ha aksit is töltöttem, ment szépen.
Megnéztem egy 3.7V-os aksival, rádugtam az amper mérőt sorba a 12V-os táp ággal, 11A se kottyant meg neki.
Ja és amikor szgépbe be van téve és össze van dugva, meg se próbál indulni.
Segédtápja lenne rossz?
(#) pittti válasza Trivium93 hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Nem biztos hogy a táp a rossz. ellenőrizd a bekapcsoló gombot (nincs-e megszakadva, vagy rossz helyre dugva), ha jó akkor pedig valószínűleg zárlat lesz valahol - a tápegység ilyenkor blokkol.

Ajánlatos lenne egy próbaindítás egy másik tápegységgel - ez mindent eldönt...
(#) Trivium93 válasza pittti hozzászólására (») Nov 2, 2015 /

Azt el is felejtettem írni, hogy másikkal tökéletesen megy, csak ami most van 300W-os elvileg "papíron". Nem bízom a neve sincs tápokba, ami nekem volt az 400W-os, PFC-s .

Szóval tuti a táppal van valami. Az előtt meg, olyan volt, hogy ki kellett húzni és bedugni és el is indult bedugáskor (az alapom olyan, hogy megjegyzi, ha áramszünet van, amikor vissza jön az áram, akkor elindul).
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2015
(#) BeNO52 válasza Sly hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Úgy lesz, köszönöm szépen!
(#) Ge Lee válasza Trivium93 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Ha a segédtápja lenne rossz akkor el se indulna. A segédtáp elkója (úgy ahogy azon kívül bármelyik) viszont lehet rossz, és produkálhat ilyet. Fogni kell az ESR mérőt és végig kell mérni az összes kondit, a legapróbbakkal kezdve (segédtáp puffer, vezérlés környéke).
(#) Trivium93 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Méregettem és a segédtápja omlik össze, 5V ami állandó lenne lecsökken 3.3-ra, ez meg kevés az alaplapnak. Segédtápja áll le terhelés hatására, szóval akörül lesz a hiba.
Köszönöm a segítséget.
Majd írok, ha sikerült megcsinálni.
(#) erbe válasza Trivium93 hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Vannak ATX tápok, ahol a segédtáp "utóstabilizált". Az első pufferkondi 10-47 µF 50 V-os. A feszültsége 25-40 V is lehet állapottól függően. Ha kiszárad a kondi, meghaladhatja az 50 V-ot, ami végzetes lehet. A terhelés veszi lejjebb, hibás kondinál túlságosan is. Ahol normális optós visszacsatolás van, stabilabb a kimenő fesz. és az első pufferen se túl magas. Azokban 470-1000 µF az első kondi és 10-16 V-os. Ritkábban is megy tönkre.
(#) Trivium93 válasza erbe hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Idézet:
„Ahol normális optós visszacsatolás van, stabilabb a kimenő fesz. és az első pufferen se túl magas. Azokban 470-1000 µF az első kondi és 10-16 V-os.”

Igen optocsatolós, 1000µF-os kondi.
És csak akkor nem indul ha a gépre rá van dugva, az alaplap meg olyan, hogy az usbre az 5V-ot kiadja kikapcsolt állapotban is. Szóval a segédtápja mehetett végig. Nagyon ritkán volt kihúzva.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015

Attól, hogy ritkábban megy tönkre, még előfordulhat.
(#) Trivium93 válasza erbe hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Tudom, de még azt megfogom nézni, hogy ha megterhelem fél amperral a segédtápot akkor mit csinál. Ha lecsökken akkor új és nagyobb kondi lesz.

Nem kell nagyobb, elég ha új.
(#) zoli0078 hozzászólása Nov 5, 2015 /

Sziasztok,

Kaptam egy laptop töltőt ami első ránézésre semmit sem csinál. Szétszedés után semmit nem találtam benne hibásnak se zárlatosnak kivéve a biztosítékot. A biztosíték kiment átmértem még egyszer mindent de zárlatot most sem találtam. Biztosíték csere után primer körben izzóval indítva a töltő életre kelt az izzó csak felvillant és a kimeneti feszültség is rendben volt. Ezt követően újabb próba izzó nélkül és akkor szintén kiment a biztosíték, semmi más nem történt (kivéve azt, hogy a villanyóránál lévő kismegszakító is lement). Mi lehet ilyenkor a probléma mit érdemes megnézni.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Trivium93 válasza zoli0078 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Szia.
Nincs benne túlfeszültség védelem? Nézd meg a diódahidat, a primer oldalon a trafóval sorosan kötött kondit, optocsatolót is nézd meg, az ic-t.
Vagy az y-kondik nem vezetik át az áramot, mert ha átvezetik akkor a földre fázis kerülhet és akkor, rövidzárlatot okoz, így a benti alkatrészek nem sérülnek meg.

Ezt úgy tudod megnézni, hogy mindkét tápágba izzót kötsz és a földet meg bekötöd a földre. Ha valamelyik izzó teljes fényerőn megy akkor az y-kondi nem működik.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
(#) Trivium93 hozzászólása Nov 7, 2015 2 /

Sziasztok!
Sikerült a tápot megcsinálni.. Egyetlen egy kondi baja volt, az össze többi kiváló még 6 év után is (ez tükrözi, hogy nem egy gagyi táp). Ahogy a segédtáp folyamatosan ment, sose volt kihúzva, kivéve vihar esetén amikor elment egymás után kétszer az áram. Ahogy ment egy kondinak csökkent az értéke és kevés volt már neki.
Idézet:
„Ha a segédtápja lenne rossz akkor el se indulna.”
Ennyit a tudásodról.
Ahogy kicseréltem az amperok meg se kottyannak a segédtápnak, az ellenállás amivel teszteltem majdnem szétolvadt a kezembe..

Idézet:
„Attól, hogy ritkábban megy tönkre, még előfordulhat.”
Igen a jobb tápoknál általában sok sok idő utána az romlik el, de amivel szoktam találkozni az a segédtáp hiba, túlmelegedés...
Köszönöm segítséget Erbe !
(#) Ge Lee válasza Trivium93 hozzászólására (») Nov 7, 2015 / 2

Neked valami problémád van a szövegértelmezéssel. Még egyszer: "ha a segédtápja lenne rossz el se indulna". És ez bizony így van, mert akkor nem kap delejt a vezérlés sem. Tehát a segédtápról volt szó, nem annak a pufferéről.
Ha visszaolvasol néhányszor 10 oldalt, mindig a vezérlés körüli kis elkók, illetve a segédtáp elkók cseréjét szoktam javasolni azoknak akik nem tudnak ESR-t mérni.
Szóval ennyit a te tudásodról, ami remekül tükröződik abból is hogy a kérdést egyáltalán feltetted. Én az ilyet nem kérdezni szoktam hanem válaszolni rá...
(#) zoli0078 hozzászólása Nov 8, 2015 /

Sziasztok

Adott két Hiper TypeR tápegység az egyik moduláris a másik sima. A helyzet a következő a modulárisban az aktív PFC zárlatos volt cseréje után már volt SB de nem indult a táp. A primer oldalon lévő TL3842-es IC cseréje után viszont szépen elindult csak az a probléma vele, hogy a feszültségek egy kicsit alacsonyabbak (5V helyett csak 4.5V van a 3.3 is kevesebb). Valami beterhelheti a rendszert vagy esetleg a primer oldali pufferkondikat kellene cserélni.
A másiknál a probléma a következő, SB rész rendben van de viszont nem indul el és a 12V-os mérek 2V-ot valamint a 5V-on mérek 1.8V-ot. Lehet itt is a vezérlő IC a ludas?
(#) Trivium93 válasza zoli0078 hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Szia.
Igen lehet, de először a kondikat nézném át, főképp a 16V-ost a 12V-nál, mert ha az a kondi rosszalkodik akkor 12V-nál magasabb feszültség lenne, de mivel az ic vissza veszi így a többi feszültség nem lesz meg. Utána megnézném a diódát, hogy minden rendben van-e vele.
Ha eddig jó, akkor jöhet az ic.

Másodiknál is nézd át a diódákat, szerintem valamelyik hibás lesz.
Következő: »»   84 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem