Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szerver táp bekapcsolása (compaq PS-7431-1)
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szpeter7 hozzászólása Feb 25, 2008 /

Sziasztok!
Van egy COMPAQ PS-7431-1 típusú (425W-os) szerver tápom. Szeretném bekapcsolni, de nekem csak a 12V kéne róla erősítő meghajtásához (amit a címke szerint 18A-rel tud leadni).
Sajnos azzal a módszerrel, ahogy az ATX tápot kell bekapcsolni, nem működik (zöld vezetéket a feketére(GND) kötni).
Egyetlen leírásfélét találtam a neten, ami a lábkiosztását jelzi és az ATX-re való átalakításáról ír.
Itt úgy jelzi, hogy nem a zöld vezeték a power on, hanem egy másik fekete, ami a 7-es PIN-en van.
Bővebben: Link
Sajnos én ezt nem értem (nem azért mert nem tudok angolul...) Próbáltam a PS_ON lábat a GND-re kötni, de így se működött.
Hogyan lehetne a legegyszerűbben megoldani, hogy a 230V-ból 12V-o csináljon nekem 18A-rel? (lehetőleg szétszerelés és belső átforrasztás nélkül szeretném megoldani)
Csatoltam képeket a csatlakozóról és a címkéről. Ha kell kép a belsejéről, szóljatok és töltök fel arról is!
Előre is köszönöm a segítségeteket!
(#) tbence3 válasza szpeter7 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Elvileg a lila kábelnek kellene bekapcsolnia az ATX-es tápot. 7végén én azzal kapcsoltam be. Egy kis réz drótot hajlítottam meg és azzal kötöttem össze a GND-vel.
(#) tbence3 válasza szpeter7 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Egyébként működik még a táp egyáltalán? Mert ne várj csodát ha rossz
(#) szpeter7 hozzászólása Feb 25, 2008 /

Működik természetesen! lemértem multiméterrel, a PINeken adja a 3,3 és 5V-okat. Egyébként úgy se akar bekapcsolni, ha a lilát a GND-re kötöm (multiméterrel 0,06V-ot mértem rajta, a bekapcsoláshoz úgy tudom h 5V kell)
(#) potyo válasza szpeter7 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

A linken azt írja, hogy a PS_ON láb invertált, tehát nem gnd-re, hanem az 5VSB-re kell kötnöd, hogy bekapcsoljon, tehát a 15-ös és a 7-es lábakat kösd össze.
(#) szpeter7 válasza potyo hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

sajnos így sem kapcsol be, és a két vezeték között 0V-ot mértem, viszont találtam egy lábat amin 5V-ot mértem (a láb és a PS_ON között), de erre se kapcsol be. Biztos hogy működnie kell, mivel a szerverben még működött és a PINeken is megfelelő feszültségeket ad.
(#) b-max válasza szpeter7 hozzászólására (») Feb 25, 2008 /

Én úgy kapcsoltam be ilyet, hogy mekerestem melyik lábon van készenlétben 5V és azt jól letesteltem.

(#) potyo válasza szpeter7 hozzászólására (») Feb 25, 2008 / 4

Próbáld a 14-es és a 9-es lábakat összekötni. ATX tápnál elvileg a 14-es láb a PS-ON, a 9-es pedig az 5VSB.

Azon a linken, amit betettél, elég érdekesen vannak a kivezetések jelölve. Az egy dolog, hogy a tápon esetleg nem a szokásos szinűk a vezetékek, de azért a gnd-t nem szokás többféle színnel vezetni. Márpedig a link alapján ez jönne ki.
(#) Atis57 válasza b-max hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Sziasztok!
És terhelést nem is tesztek rá?--igy mitől maradna bekapcolva? 1 izzó a +12V-ra és két izzó a +5V ra -az izzók 12V 21W -k
(#) wargapityu hozzászólása Feb 26, 2008 /

hát én nem vagyok jártas az elektrtonikában, nem értem a tápok felépítését de volt már a kezemben vagy 20db táp és mindegyik elindult terhelés nélkül (nem szerver ugyan).
egy kicsi off 300w-os tápomba az elkók kicsit megfeküttek ki voltak már folyva pontosabban és az nem mindíg akart elindulni meg ha elindult is mint 1 kávédaráló sercegett zizegett minden baja volt a 10V 2200µF-os kondik adták meg magukat namost újra nem tudtam cserélni pláne nem akkorára mert 1 másik tápból szedtem ki ami csak 1000µF-os de mindjárt szép csöndben indul elsőre. Így ez használható, vagy mindenféleképp az eredeti kapacitásúra kéne cserélnem? köszi a válasz előre is
(#) valve válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Szia, Nemkell mindenik tápnak terhelés, hogy működésben maradjon, vagy-hogy bekapcsoljon,..
(#) Atis57 válasza valve hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Szia!
ez igy igaz ---ha TL494 Ic vezérki elég a +5 V-ra
ha más Ic van benne akkor a +5 és +12 -re is kell.
Wargapityu-nak:
maradhat igy is -- a brumm lessz nagyobb--ha nem ámitógép v audió a terhelés jó lessz.
(#) potyo válasza Atis57 hozzászólására (») Feb 26, 2008 /

Idézet:
„ha TL494 Ic vezérki elég a +5 V-ra ha más Ic van benne akkor a +5 és +12 -re is kell.”

Nem ettől függ, hanem hogy honnan van a visszacsatolás. Ha csak az 5V-ról, akkor elég az 5V-ra a terhelés. Ha az 5V-ról és a 12V-ról is, akkor kellhet mindkettőre. Mondjuk semmi gondot nem okoz, ha az ember tesz mindkettőre, függetlenül attól, hogy elég volna csak az egyikre.

Ha a táp akarna indulni, akkor a ventilátornak meg kellene mozdulnia. Az még akkor is megmozdult, ha a kettős schottky egyik fele zárlatos volt. Persze csak ha nem valami hőmérsékletfüggő fordulatszámszabályzós ventilátor van benne...
(#) szpeter7 válasza potyo hozzászólására (») Feb 27, 2008 /

Mindenkinek köszönöm a segítségét! A 9-es és a 14-espin összekötése volt a megoldás!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem