Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   561 / 782
(#) Mircsof válasza mtomihun hozzászólására (») Nov 7, 2015 /

Idézet:
„Van 3db fénycső elektronikám. Használható valamelyik?”

Igen használható, valójában mind a 3 szerintem, de én a középsöt, vagy a baloldalit javasolnám, ott könnyen hozzáférhető a meghajtás.

Idézet:
„Ill szétszedtem egy szgép tápot, abban van trafó. Az átalakítás nélkül jó,”

Igen teljesen jó! a 3. képen a baloldali trafóról van szó a PC tápon.

Idézet:
„FET-em van IRF630, IRF640, IRF9520, melyik jó?”

Ahogy én nézem egyik sem, mivel mind 200V-os itt viszont többről van szó!
Olvasnivaló: Bővebben: Link Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
(#) mtomihun válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Szia

Köszi a választ.
Átolvasgattam Vicsys és Tobi hozzászólásait.
Vicsys egy szinte ugyanilyen fénycső elektronikát alakított át.
Az nem tiszta nekem, hogy a j3-j4-j5-j6 kivezetéseket hogyan kell kötni.
j4 és j5 között ott van a c5 kondi, amit Vicsys is írt, hogy kivette, viszont akkor ott szakadás lesz!
A j3 és j4 közé kell tenni 56n, meg j5 és j6 közé is, és a j4-j5 közé átkötést a c5 helyére?
Hova kell kötni a PC nagy trafóját?
(#) Mircsof válasza mtomihun hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Idézet:
„j4 és j5 között ott van a c5 kondi, amit Vicsys is írt, hogy kivette, viszont akkor ott szakadás lesz!”

C5 re nincs szükséged, a helyén szakadás lesz, de az csak a fénycsőnek kellett. Azokat a forrpontokat tudod majd használni a később felfogatott alkatrészek rögzítésére, ha akarod.
Olvasd el többször a fórumon leirtakat, és skori linkelt kapcsolását is. Ha sikerül összerakni akkor elsőre mindenképp egy 230V 60W izzóval indítsd tápot a primer körben! Ha elindul akkor már tudsz mérni a kimeneten egyenfeszültséget! Ha teljes fényerővel világit az izzó akkor valami gubanc van!
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2015

IMAG3412.jpg

Szia

Kicseréltem a tranyókat IRF740re, letekertem a tekercset, 54uH lett, áttekertem a kis toroidot, figyelve a tekercsek irányára. Az egy menetet lehet, hogy kicsrélem vastagabbra, vagy jó lesz az? A képen levő C4 kondi egyik lába így nincs bekötve. Azt is kivehetem majd, vagy azt be kell kötni?
A egyik 56n-os kondi a képen látható elkó pozitívjára, a másik 56n-os az elkó negatívjára, ugye?

IMAG3418.jpg

A toroid kísértetiesen emlékeztet az enyémre, az volt a gond, hogy a csupasz ferrit valahogy zárlatot okozott a rátekert dróttal, így én fogtam és szagszilaggal körbetekertem Itt jól látni, hogy a gyűrűn van egy gyári zöld bevonat, így jól szigetelve vannak a vezetékek a ferrit anyagától.
Javaslom valami hasonló huzalt válasz, ami szigetelt. Az egy menet Pl: lehet a PC táp vezetéke is, azzal jóval túl is lövöd a szükséges vastagságot.

C4 lába log a levegőben a másik tápon van, ha jól látom. Nem vagyok teljesen biztos benne. Egyébként ö se kell majd, bár nézd meg az értékét az én esetemben C5 vagy C4 nem emlékszem már pontosan, de pont 47nF volt... Így felhasználható volt az 56nF helyett ezek a kondik legalább 400V értékkel rendelkezzenek!

Van szigetelt vezetékem, csak az nem fér el ilyen jól rajta. De akkor áttekerem.
A C4es kondi kivételét, ill a két 56n-s kondi bekötését jól gondolom?

A csatolt képen megmaradt huzalozást kell felépítened, talán így érthetőbb, mint hogyha leírom.

Elindult a táp, terhelés nélkül graetz, majd kondi, kb12V, ill kb27V-ot tudok mérni.
Viszont ha rakok rá 5W-os izzót, elkezd a PC trafó zizegni, leesik a fesz a 12vos ágban kb 8V-ra és vibrálva világít az izzó. Ugyanez a 27V-ból kb 22V lesz.
Ekkor a FET-ek is melegszenek.
Mi lehet a baj?

(a kis toroidot még nem tekertem át)

Idézet:
„Elindult a táp, terhelés nélkül graetz, majd kondi, kb12V, ill kb27V-ot tudok mérni.”

Nem derült ki, hogy a primer körben a 60W izzó bent van-e?

Ja, nem, azt már kivettem.
47n-s kondikat találtam.

Valamennyit esni fog a feszültség minden esetben.
Idézet:
„vibrálva világít az izzó.”

Nem vagyok biztos magamban, de ha jól emlékszem akkor ebben az esetben a kis toroid menetszámát kell emelni. Mivel a nyákod egy az egyben megegyezik vicsys nyákjával, ezért felkereshetnéd egy kis belső információért. Végül is a neheze már megvan elindult, csak finomítani kell!

Rendben, írok neki, aztán majd jelentkezem!

Köszönöm az eddigi segítséget
(#) mtomihun válasza mtomihun hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Sziasztok

A digitális forrasztóállomás témából áthelyezték ide pár hozzászólásomat.

A lényeg, hogy egy kompakt fénycső elektronikát szeretnék átalakítani forrasztó tápjává.
Viszont van vele egy kis gondom, amit el tudtok olvasni az előző néhány hozászólásban!

A segítséget előre is köszönöm!
(#) Ge Lee válasza mtomihun hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Aktuális rajzot tegyél be, mert ahány fénycsőelektronika van, az annyiféle. Alapból ugye egyik sem jó, mert egy apró TO92 tokos tranyó van benne (vannak 20-23W csövek Dpak fetes meghajtással, az talán egy az egyben is jó lenne).
A gyűrűt mindenképpen át kell tekerni mert tranyóhoz van, ha fetet raksz oda annak jóval nagyobb fesz kell. A Skori oldalán lévő tápot kell megcsinálni, az tuti hogy jó lesz, akár 6-700W-ig is, alkatrészektől függően.
(#) mtomihun válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Szia

Rajzot nem tudok adni, csak a fénycsőelektronika képét.
Az első 2 képen az eredeti elektronika.
Kicseréltem a tranzisztorokat IRF740-re, a tekercset megcsináltam 54uH-re, a kis toroidot áttekertem 13-13-1 menetre, az eredeti tekercselési irányokat figyeltem.

A hibajelenség pedig ez:

"Elindult a táp, terhelés nélkül graetz, majd kondi, kb12V, ill kb27V-ot tudok mérni.
Viszont ha rakok rá 5W-os izzót, elkezd a PC trafó zizegni, leesik a fesz a 12vos ágban kb 8V-ra és vibrálva világít az izzó. Ugyanez a 27V-ból kb 22V lesz.
Ekkor a FET-ek is melegszenek.
Mi lehet a baj? "

Kaptam egy olyan javaslatot, hogy a kis toroidot tekerjem át 16-16-1-re.
Ez segíthet?
(#) Kovidivi válasza mtomihun hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Izzó nélkül próbáld ki, ugyanis nem tud akkora áram folyni, mint szeretne. Vagy rakj be dupla akkora teljesítményű soros izzót, ekkor kicsit tovább tudod majd terhelni.
(#) mtomihun válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Milyen izzò nèlkül?
Az 5W-os izzò terhelèsnek volt rajta a kimeneten.
(#) Ge Lee válasza mtomihun hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Ami eredetileg benne van az egy fojtó a fénycsőhöz, ami elvileg légréses. Ez van sorban a PC trafóval? Azért nem lehet rajz nélkül semmit sem mondani, mert a legtöbben nem diac-os a gyújtás hanem valami egyszerű diódás. A kép alapján ember nem mondja meg hogy milyen fesz van a gate-eken.
(#) Geri86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Nekem is ilyesmi van. Kapcsolási rajza csatolva.

ilesa-21.jpg

(#) proli007 válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Mintha a C4 nem jó helyre lenne kötve...
(#) Geri86 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Én is csak találtam a rajzot.
(#) ferci válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

D5 anódja-diac és a táp negatív közé kell rakni.
Arról indul a diac-kal a V2, ill. a táp.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
(#) Geri86 válasza ferci hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Gondolom így. Az enyémbe van egy PTC ellenállás is.

ilesa-21.jpg

(#) GPeti1977 válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Az azért van benne hogy a fénycső katódjai először felizzanak és csak azután gyújtson be, ezáltal az élettartama hosszabb lesz, éppen ezért van kihagyva legtöbb olcsóbb fénycsőből.
(#) Geri86 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Mesterséges elavulás. Nézegettem itt én is plusz olvasgattam a régi hozzászólásokat, hogy hogyan is lehetne átalakítani ezeket a kis elektronikákat. Ha tényleg mindent kicserélgetünk pluszba belerakunk újabb alkatrészeket azért eléggé szűkös lesz az egész. Fetek, védő zénerek két dióda két rezonáns kondi...
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
(#) V1rusH válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Még mindig az IR2153 PC trafós félhíddal nyűglődök...

Kis bevezetés:
Úgy fest egy trafóval nem fog összejönni a kívánt szimmetrikus fesz, a szétszedésére bár megannyi praktika van és kaptam javaslatokat [...] nem kínlódok vele, trafó marokszámra van!

A kérdésem az, hogy a dupla trafó alkalmazása miként lenne célszerű?
Van aki egy vezérlő IC-vel oldotta meg, és a két trafót párhuzamosította. Nagy ismeretem nincs e téren, de valahogy úgy érzem, hogy ez nem a legoptimálisabb megoldás.

Én úgy gondoltam, hog két külön tápegységet készítek és így állítom elő a szükséges szimmetrikus tápfeszt. Ami úgy nézne ki, hogy a szükséges feszültség a 27V-os és a 12V-os kivezetés közül lenne kivéve. Azonban így a trafó saját közép kivezetését nem használhatom null pontnak. Ezért kellene a két trafó a +/- 32V kinyerésére.
Mennyire ésszerű ez a megoldás?
(#) Geri86 válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Nézd meg ezt a linket is hátha merítesz belőle ötletet.
2xei33
(#) V1rusH válasza Geri86 hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Köszönöm!
Bár valójában tévedésből ment Neked a kérdés, általánosságban akartam feltenni, de ettől még látja más is.
Nézem a linket!
(#) vipera1997 hozzászólása Nov 18, 2015 /

Sziasztok!
Kinéztem magamnak ezt a kapcsolást, addig eljutottam hogy ei33-as trafót szereztem egy pár darabot, csak azt nem tudom hogy szét kell szedni és áttekercselni vagy maradhatnak rajta az eredeti tekercsek?

Köszönöm a segítséget előre is.
Következő: »»   561 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem