Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   296 / 577
(#) Koncsar válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Szia! Nem tudom melyik az a készülék aminél gyújtó őrlángot használnak. Ott sem ég az őrláng folyamatosan, csak amikor indul a szerkezet.
Az is lehet, hogy az égősor csatlakozásánál nem húzott meg valamit a szerelő, és valami plussz gáz durran be. Meg kell vizsgálni, visszahívni a szakit.
Pdig egy jó Völgázos szivárgás ellenőrző műszert illene egy szerelőnek magával hordani.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) mugab válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
A régebbi készülékek tudtommal mind őrlángot használtak, és az folyamatosan égett, és ha a gázszelep kinyitott akkor gyújtott be a teljes égősor. Kazán, átfolyós, tárolós bojler, konvektor mind.
És az ilyeneket egy piezo gyújtóval lehet-ett begyújtani. Bizony még nem is olyan régen
(#) Koncsar válasza mugab hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Na majd ha a Zoszka itt lesz, igazat fog nekem adni.
(#) zoszka válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Mi a vita tárgya?
(#) Janna00 hozzászólása Nov 9, 2015 /
 
Sziasztok szeretnék segtséget kérni leállt a kazánunk egy Viessmann vitoped 100 Whe6 os . Ki ir egy hiba kódot de senki nem tudja mit jelent hol a hiba. Ha esetleg valaki tudna küldeni nekem egy listát a hibakődokról hogy melyik milyen hibát jelez azt nagyon magköszönném.
(#) Koncsar válasza zoszka hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
Nincs nagyon vita, bbalázsnak és mugabnak írtam, hogy van olyan kazán, ahol a szikráztatással először begyújtja az őrlángot és az tovább gyújtja a főégőt. Termosztát kikapcsolja a kazánt elalszik az őrláng a főégővel együtt. Így dolgozik.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) zoszka válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 9, 2015 / 1
 
Így van ahogy írod. Junkers, Buderus, Vaillant, stb... általában atmoszférikus égővel ellátott nagykazánoknál használják, hogy ne az ionizáció gyújtsa közvetlen az égőt. Kisebb hangal és biztonságosabban gyújt. De pl van vízmelegítő is ami így működik, de ott elveszi a gázt az örlágtól amikor a főégő begyújt. Elem kímélés, hidrogenerátor terheléscsökkentése miatt. Bár ez már csak technikai kérdés, mivel csak a gyújtást segítik ezek a fajta rendszerek. Az ellenőrzés mindig ionérzékelős, tehát felesleges tovább égetni a gyújtóégőt. Gázszelepe válogatja. Olcsóbb a technológiai kialakítás, ha tovább égeti.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2015
(#) Koncsar válasza zoszka hozzászólására (») Nov 9, 2015 /
 
(#) Szendy hozzászólása Nov 10, 2015 /
 
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni. Ariston Genus 23 kéményes kombi kazán. Fűtés megy. Melegvíz megy, de miután elzárom a csapot 5-10mp múlva kattan és kialszik az őrláng. Ha melegvíz elzárás után, de még kattanás előtt visszanyitom 1-2mp-re a vizet akkor nem alszik ki. Gondolom lehűtöm az érzékelőt (ami túlmelegedést érzékel) ami lezárja a gázt az őrlángnál. Mit kell cserélni? Hol lehet kapni?
Ez ugyanaz az NTC ami a melegvíz hőfokát szabályozza?

Közönettel
(#) bbalazs_ válasza Szendy hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Az nem a tulmelegedes erzekeloje, hanem a thermoelem. Egy fontos alkatresz, ami erzekeli, ha nem melegit a lang (mert nincs) es ezert elzarja a gazt. Fontos a barmilyen okbol letrejovo langelalvas esetere, nem engedi szivarogni (omleni) a gazt.
Alacsony feszultsegen es nagy aramerosseg segitsegevel egy kis magneses korongot tart bent a tekercse. Mechanikusan (kezzel) nyomod oda az elejen ez meg, amig van eleg meleg az elem vegen, bent tartja.

Szerintem a kontaktus nem jo. Altalaban szet lehet szedni, kicsit megcsiszolni es erosen visszaszoritani a helyere. Legtobbszor egyetlen vastag rezvezetek megy oda, az az aktiv polus, a testet a nagyobb tomegu fem alap adja.
(#) Koncsar válasza Szendy hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Szia! Szerintem a forráspont elleni védelem a hőcserélő oldalán tílt, vagy nem tílt. Valami oknál hogva túlmelegszik a hőcserélő, és a klixon bontja a thermoelem és a mágnese körét.
Idézet:
„Ha melegvíz elzárás után, de még kattanás előtt visszanyitom 1-2mp-re a vizet akkor nem alszik ki.”
(#) Koncsar válasza Szendy hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Lemaradt: Nem ugyanaz az érzékelő. A forráspont elleni védelem klixonját kicserélheted, de nem biztos, hogy sikerrel is jársz majd.
(#) MAC72 hozzászólása Nov 10, 2015 /
 
Sziasztok!
Tanácsot, segítséget kérnék én is. Megpróbálom leírni a problémám, a magam laikus módján.
A problémás egyed egy Biasi M90B.24S turbós kombi fali kazán. Bekapcsoláskor (például fűtés indítása, vagy melegvíz csap megnyitása) elindul, teszi amit ilyenkor tenni szokott, gázégő szépen begyullad, majd néhány másodperc után hirtelen kialszik. Ekkor automatikusan újrakezdi a folyamatot. Az benne a vicces, ha lehet így mondani, hogy néha hosszabb ideig is működik hibátlanul. Mondjuk este letusol az egész család kazánhiba nélkül. Máskor viszont be sem akar gyulladni sokszori próbálkozásra sem.
Ha sikerül működtetni hosszabb ideig, és utána leáll, akkor csak hosszabb pihentetés után indul el újra.
Mintha meg kéne várni, hogy valami visszahűljön benne. Szeretném, ha segítene valaki néhány ötlettel, mielőtt szerelőt hívok. Még valami. Hátha fontos lehet. Ez a kazán egy társasház első emeletén van, a kéménybe több készülék van bekötve. Köszönöm szépen!
(#) zoszka válasza MAC72 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
A legelső amit megnéznék, mivel gyűjtőkémény, hogy nem kerül e vissza égéstermék a levegő oldalra. Lehet hogy valamelyik készülék füstcsöve szétcsúszott, kicsúszott. Nemrég volt dolgom hasonló rendszerrel és hibával. Füstgázelemző műszerrel megállapítható.
(Vagy sima kéményest belekötött valaki a beszívó oldalba. )... na jó, ez viccnek is rossz..
Ebben az esetben, mások általi használattal van összefüggésben a hol megy hol nem.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
(#) Koncsar válasza MAC72 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Ha hivsz egy szakit, akkor mond meg neki ideiglenesen a presszosztát kapcsolót próbálja meg összekötni amíg nézelődik a kazánban, mert akkor esetleg kiderül a Zoszka által leírt hiba. Első lépésben én is ezt tenném.
(#) MAC72 válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 10, 2015 /
 
Köszönöm szépen a gyors válaszokat! Holnap megnézem az általatok javasolt hibalehetőségeket.
Jelzem majd, hogy mire jutottam. Köszönöm!
(#) Koncsar válasza MAC72 hozzászólására (») Nov 11, 2015 /
 
Rendben! Utána ha ez nem jött be, akkor keressük a hibát tovább. Azt azért tudni kell mindenkinek, hogy elég nagy felelősség tippeket adni itt a fórumon gázszerelés ügyben, mert nem szeretnénk senkit látni a híradóban. Én segítséget csak úgy szeretnék adni, hogy rálátásod legyen a készülékedre, hibákra mielött kijön a gézkészülék szerelő. Elég kellemetlen, ha ledobja magát a készülék a falról és még a tető is megy vele.
Ez a topik kicsit távol áll a hobbielektronikától. De jó , hogy van!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2015
(#) Koncsar válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 11, 2015 /
 
Ezt csak azért írtam le, mert jó példa volt pár oldallal előlrébb, hogy valaki a kazánja durranásáról írt, és hogy mennyire meg is ijedt tőle. Az autónkat is elvisszük szerelőhöz ha nem úgy fog a fék ahogy kéne.
Gondolom mindenki szeret nyugodtan alukálni.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2015
(#) vttibor hozzászólása Nov 12, 2015 /
 
Sziasztok! Kérdeznék egy hozzáértőt .Van egy ariston clas 24 ff kombi cirkóm,ami Hmv üzem módban beállított 50fok a következőt csinálja :meleg víz engedése közben a beállított 50fok olvasható a kijelzőn . Ha elzárom a csapot a kijelzőn 60-70 fok olvasható. Következő meleg víz engedésekor, előbb nagyon meleg,(60-70fok) majd a beállított 50 fokos körüli víz folyik Mi lehet a baj?
(#) zoszka válasza vttibor hozzászólására (») Nov 13, 2015 / 1
 
Nincs vele baj.
(#) vttibor hozzászólása Nov 13, 2015 /
 
Köszi.
(#) Zsombori Erno hozzászólása Nov 13, 2015 /
 
Adott egy Colibri KT-E indirekt tartályos parapettes
kazán piros led világit se fűtés, se meleg víz.
Szétszed átvizsgál termosztátcsere fűtés van.
Meleg víz bekapcsol megy 2 percig lámpa piros
indirekt tartályon termosztát kapilláris csere
melegít 2 perc kíkapcs led piros
Kapcsoló 45 fokról 30 fokra fűtés megy meleg víz nincs
mílehet a hiba

Válaszokat
Nagyon köszönöm
(#) Maczi0 hozzászólása Nov 14, 2015 /
 
Üdvözletem!
Segítséget kérnék abban,hogy a Renova c 24F gyújtó elektronikáját át lehet-e alakítani hogy a C24 E turbós kazánhoz jó legyen?A 7-8 csatlakozót kellene valahogy megoldani ami a nyomás érzékelőhöz csatlakozik.Köszönöm a segítséget előre is.
(#) farkymester hozzászólása Nov 19, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Végig olvastam a fórumot, amennyire tudtam.
Nekem is egy Viessmann Vitoped 100-as kazánom van, és már hetek óta szenvedünk vele.
Hol ad meleg vizet, hol nem. 3 hónapja cserélték ki a váltószelepet, a szivattyút.
Mellékeltem egy képet is, arról az állapotról, amikor a fűtés megy és közben meleg vizet szeretnék engedni a konyhai csapból, de a kazán melegítője nem kapcsol be.
Mi lehet a probléma? Még a nyomás is megfelelő.

Nagyon köszönöm a válaszokat.
Farkas Laci
(#) Lala88 hozzászólása Nov 19, 2015 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van egy SD Isotwin F24 -es kazán. A probléma vele annyi, hogy mondjuk be van állítva 65fokra a fűtő víz, elmegy fölé majd kikapcsolja a lángot.(addig tolja a hidegebb vizet) Ezt a folyamatosan csinálja.
Olyan mintha nem tudja megfelelő sebességgel elvinni a vizet. A ByPass szelepet teljesen lezártam, mert azt gondoltam így csak a radiátorok felé tolja max. szállítással.
Amit tudni kell a kazán alsó szint, az utolsó radiátor 3m magasan 23m távol van töle. Lehet ezt a távot nem bírja a szivattyú megfelelő sebességgel forgatni?
Előre is köszönöm a választ!
(#) ipasztoi válasza farkymester hozzászólására (») Nov 20, 2015 /
 
Amikor megnyitod a meleg vizet, az áramlásérzékelő érzékeli a nyitást, és jelzi az elektronika felé ? Ezt a típust nem ismerem, de nekem is volt ilyen problémám. Az áramlásérzékelő rövid zárat adott ohm mérővel mérve, de a csatlakozó kontakt hibás volt. Másik lehetőség, ha külső lemezes hőcserélővel csinálja a meleg vizet ( a váltószelep erre utal) akkor ha nincs a rendszerben iszapszűrő a fűtés visszatérő ágban közvetlenül a kazán előtt, akkor ez az aránylag kisméretű hőcserélő fekete trutyis lesz, megbolondul a meleg víz előállítás, ki kell savazni. Ezt általában egyszerű kiszerelni és a kazánon kívül kisavazni. Hangsúlyozom ezt a típust nem ismerem, de egy másiknál ezután már megszűnt a meleg víz probléma.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2015
(#) Clausi hozzászólása Nov 21, 2015 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Adott egy IMMERGAS NIKE STAR 23KW-os kombi kéményes kazán.A felszerelése óta minden évben ellenőrizve,tisztítva van (kb. 2 hete volt a szerelő,kipucolta,mindent rendben talált).Ma (szombat) este elkezdett sárgán villogni a kijelző (mikor máskor) és kikapcsolt a kazán.Fűtés off,meleg vizet csinál.A hibakód 27-es,a kézikönyvében azt írja,hogy ez a keringető szivattyú meghibásodását jelenti.A külső borítás eltávolítása után laikusan minden a helyén (csatlakozók,saruk,vezetékek).A keringetőn lévő kapcsoló a kettes fokozatban.Ki-be kapcsolás,áramtalanítás nem segít.Hibaüzenet azonnal visszajött.A kézikönyvben azt javasolja a gyártó,hogy a szivattyút egyesben semmiképp,kettesben,de inkább hármas fokozatban érdemes használni.Ott a legjobb a hatásfoka.Újra áramtalanítás,átkapcsoltam hármas fokozatba és működik.Van fűtés.
A kérdés,hogy most mire számíthatok???Ez valamiféle előrejelzés?
Kezdjek el keringető szivattyút keresgélni?Ha igen milyet?
Mindenféle észrevételt,segítséget nagyon szépen köszönök...
(#) ipasztoi válasza Clausi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
A keringető szivattyúk hajlamosak úgynevezett letapadásra. Ezért az újabb kazán típusokban van egy olyan funkció amely rendszeresen, naponta automatikusan megjáratja. Olyan kazánoknál ahol pl. fűtési időszakon kívül a keringető nincs rendszeresen járatva, után keringetés nélküli a meleg víz előállítás, az hajlamos a letapadásra. Lehet a kazánod ilyen. A többfokozatú keringető szivattyú egyébként hasznos a kazánhangok csökkentésére, pl. éjszaka akit ez zavar. Az utóbbi időkben azonban inkább egyfokozatú keringetőket építenek be, lehet pont a letapadás miatt, alacsonyabb teljesítményen még nehezebb kihozni a letapadásból. A keringetőt meg nem árt a lerakódott kazániszaptól időnként megtisztítani. Egyszerűen négy imbisz csavar kicsavarásával leemelhető a motor rész. De csak akkor érdemes belepiszkálni, ha már nagyon rendetlenkedik. Cserénél meg általában elég a motort (a járókerékkel) cserélni, használtan olcsón ki lehet fogni. De óvatosan, mert pl. a Grundfoss-nál 15 - 20 év használat után a járókerék tengelyre rögzítése elenged. Ilyenkor a motor forog, zúg, látszólag működik, rásózzák a tájékozatlanokra, de nem képes a vizet mozgatni.
(#) makkaik hozzászólása Nov 22, 2015 /
 
Tisztelt Szakértők!
Segítséget/ötletet szeretnék kérni az alábbi problémában:
Házunkban 7 évvel ezelőtt szerelt Termomax Amica Condens állókazán üzemel. Az idei fűtésszezonig a kötelező szervizeken kívül nem kellett javítani.
A mostani szezon kezdetétől (október) azonban állandó és visszatérő nyomás gondokkal küzdünk (A1 hibakód) és az eddig a karbantartást végző szerelő úgy tűnik nem tud megbirkózni a feladattal.
4 alkalommal járt itt és az alábbiakat végezte el.
-Felszerelt egy különálló, nagyobb tágulási tartályt, mondván az ment tönkre és amúgy sem elég nagy a ház méreteihez képest.
-Kicserélte a nyomásérzékelőt, mondván az romlott el.
-Külön-külön lezártuk az emeleti illetve a földszinti fűtésköröket, a probléma ekkor is fennállt (a házban egyébként nem észlelünk vizesedést amúgy sem).
A hibától függetlenül:
-Elvégezte az éves karbantartást, takartítást.
-Ki kellett cserélni azt a szelepet ami a földszinti padlófűtésbe engedte a vizet, mert meghibásodott (ez a probléma megoldódott).
A nyomás a feltöltést követően legkevesebb 12-15 óra, legtöbb 2 és fél nap elteltével esik le 0,5-re, amikor is a kazán leáll. A feltöltés az automatán keresztül viszonylag rövid ideig (10-15mp-ig tart).
Szeretnék érdeklődni hogy a fenti leírás alapján tudnak-e egyéb meghibásodásra gyanakodni.
Köszönöm
(#) Clausi válasza ipasztoi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Ez a letapadást gátló funkció a mi kazánunkban is megtalálható.Szoktam hallani éjszaka,vagy nyáron mikor nincs fűtés,hogy egyszer csak bekapcsol és olyan jó 30 másodpercig forgatja a vizet.
Tehát,ha esetlegesen sűrűbben elkezd szórakozni a szivattyú csak akkor érdemes szétszedni,kipucolni.Addig békén kell hagyni.Ha tisztításra kerülne sor,előtte le kell engednem a vizet a kazánból?Ha igen hol?
Még egyszer köszönöm szépen a segítséget!!!
Következő: »»   296 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem