Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   431 / 980
(#) elektroncso válasza KTobi hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Tudom. Azért írtam rá a rajzra, hogy nem fedi teljesen a valóságot. Az átláthatóság kedvéért egyszerűsítettem. Annak a cégnek ahol apám dolgozik van engedélye mérőhelyek gyártására, párat segítettem már bekötni.
(#) potyo válasza yulo5310 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Nem különféle árakon kapják a háztartások és az ipari jellegű fogyasztók az áramot? Mert ha igen, akkor ezért tették a külön mérőt.
(#) potyo válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 19, 2015 / 1

A fázisjavítás a meddőáram kompenzálásra van, nem a nullapont eltolódásra. A nullapont eltolódásra a nullapontok egyszerű összekötése szolgál.
(#) potyo válasza pont hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

A háromfázisú mérőóra tud mérni két fázist is, a harmadik fázishoz tartozó kapcsait egyszerűen üresen hagyják. Kb. ugyanaz, mintha a három közül az egyik főbiztosítékot lekapcsolnád.

Amúgy nem mondom, hogy nem láttam még olyat, hogy valahová két fázist kötöttek be, de egyetlen egy háznál láttam eddig ilyet összesen
(#) yulo5310 válasza potyo hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Nem,saját kertem végébe építettem egy nagy műhelyt,nagy és sok gépekkel,de nem váltottam ki az ipart. Rendes háztartási fogyasztóként fizettem a delejt.
(#) kameleon2 válasza potyo hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Ha asszimetrikus háromfázisú fogyasztód van, ami nem a nullához képest terhel, akkor hogyan kötsz össze nullapontot?
(#) elektroncso hozzászólása Nov 19, 2015 /

Amúgy hétfőn-kedden-szerdán megyek be apámhoz a cégre, fogyasztásmérőket kötni, csak azok már messze nem hobbi kategóriásak. 8 mérőhelyes 1200A-es fogyasztásmérő mező, UPS-el, motoros felhúzású kompakt megszakítókkal (deonokkal), 100x10mm-es rézsínekkel, áramváltós mérőrendszerrel és mégy egyéb nyalánkságokkal. Már láttam pár gyönyörűséget és segítettem is őket bekötni (pl. 6 mezős elosztószekrény szennyvíztisztító állomásra 8 frekvenciaváltóval, 2000A-es betáplálással), de ilyet még nem láttam, már várom. Apámék kedden voltak a mohi atomerőmű nukleáris hulladéktárolójában elosztószekrényeket bekötni, mehettem volna én is segédmunkásnak, csak még nem múltam el 18 éves. Pedig nagyon érdekes lett volna.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) KipKap hozzászólása Nov 20, 2015 /

Sziasztok!

Nem tudom, jó topikban teszem-e fel a kérdést...
Találkozott már valaki ilyen kütyüvel?
Bővebben: Link
Érdemes lehet beruházni rá? Sokszor igen hasznos lenne, ha valóban működik a dolog. Van valakinek tapasztalata egy ilyen keresővel?
(#) Gafly válasza KipKap hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Igen, hasonlót használnak nálunk is az ELMŰ-sök, "áramlopást keresvén".
Abba gondolj bele, hogy "mennyi idő alatt" termeli vissza az árát az eszköz?
(#) pont válasza KipKap hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Én nem látom értelmét, mert egy égőt is bedughatsz, amelyiknél elalszik, az a konnektor kismegszakítója, persze ha messze vannak egymástól konnektor és kismegszakító és nincs társa az embernek jól jöhet, de a leggyakoribb ilyen jellegű problémára, a kiégett hagyományos biztosíték (például aminek azért még nem esett le jelzője) keresésére nem alkalmas, mert csak áram alatti konnektoroknál jó.
(#) KipKap válasza Gafly hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Ezen az elven akár egy elág. dobozban is azonosítani tudja a vezetéket, ha jól értelmezem?
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Sehogy, de mi köze ennek a fázisjavításhoz?
(#) KipKap válasza pont hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Értem, én sajnos jellemzően egyedül dolgozom. Ha kívülről táplálom meg, akkor elvileg mőködhet, mert ha jól értem a vezetéken küld ki egy jelet. (persze, ahhoz meg kellene bontanom a kütyüt...)
(#) pont válasza KipKap hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

De ha kívülről tudsz áramot adni, akkor azt a vizsgálandó vezetékre is kötheted és a kötődobozban vagy akárhol mérheted, hogy melyik szálon van fesz, persze valami szigeteletlen részen. De ha van lehetőség "toronyiránt" vinni egy mérőszálat akkor szakadásvizsgálóval szoktam beazonosítani, feszmentes állapotban.
(#) KipKap válasza pont hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

A kötődobozban több fázisvezető is futhat, illetve ennél a bigyónál pedig nem kell megbontani a kötést sem a méréshez. A gond szerintem az lehet, hogy túl közel fut egymás mellett több vezető és áthallás lehet. Hmm....
(#) kendre256 válasza KipKap hozzászólására (») Nov 20, 2015 /

Én egyszer használtam ugyanilyen elven működő vezeték keresőt, UTP kábelre köthetőt. Azzal szépen meg lehetett találni az egymás mellett futó (de egymástól elhúzható) 8-10 kábel közül a megtáplált kábelt. Annak az érzékenységét lehetett állítani, és érzéketlen állásban csak akkor jelzett, ha szinte hozzáértem a kábelhez, pár centiméterről már nem.
(#) Gombszem hozzászólása Nov 20, 2015 /

Pont egy ilyen elven működő vezetékkereső van az Apróhirdetésben is
(#) gyuszo hozzászólása Nov 21, 2015 /

Adott egy 4 lakásos kertes sorház . A csoportos mérőhely a telekhatár közelében van kialakítva. ( 4 db 3 fázis) Innen földkábellel vannak kialakítva a lakásokhoz a bekötések. A mérőhelynél földelő szonda 3 m mélyre leütve. A lakás távolságok 20 m -60 m között . Lakásonként a csatlakozásnál is le van ütve 1-1 földelő szonda.
3 fázis esetén elegendő-e a 4x16-os vagy 5x16-os kábel szükséges ? Kinek mi a véleménye ?
(#) pont válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Mivel a mérőnél már ki kell alakítani a PEN-ből A PE, N-t , utána már nem közösíthető, öt szállal kell továbbvinni.
(#) gyuszo válasza pont hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Igen, ez ok, de ha 4 szálon a 3 fázis és a N van vezetve, a lakás csatlakozásnál a helyi földelő szonda a PE, és már nincs összekötve ?
Tehát csak 1 helyen van közösítve a mérőhelyek előtt az első túláramvédelmi helyen.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) frank tibor válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Szia.
Gondolom ez egy kiépített lakásbekötés?
(#) V.Cs. válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

A mérőhelyen már szét szokták választani. De a 16mm2-esen mehetne a PEN vezető.
Az áramszolgáltató biztos előírja, hogy a mérőhelynél szét KELL választani...
(#) gyuszo válasza V.Cs. hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Igen, a mérőhelynél már szét van választva PE és N-re. De a kérdés az, hogy elegendő a 4 ér, tehát a 3 fázis és a N-t ( 20-60 m távolságokra ) vinni , a PE a helyi földelő, vagy szükséges az 5 ér, a PE-t is továbbvinni ?
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015

Négy ér esetén maximum a 3 fázist és a földelést visszük, mert a földelés folytonossága elengedhetetlen feltétel. Gondolj bele mi történne ha azok a bizonyos további földelő szondák nem lennének elég hatékonyak.....
(#) frank tibor válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ha a mérőhelyen már öt vezetéked van három fekete+kék+zöld/sárga akkor ezt így kell tovább vezetned függetlenül a vezeték keresztmetszetétől. Tehát öt szállal.

És így hiteles a mérés és nem lesz szükség újbóli szétválasztásra ?

Nem tudom mire gondolsz. A Te felvetésedben Öt szállal kell továbbvinni, mint ahogy már többször írtuk. A négy eres rendszerről, általában írtam, hogy az csak 3f+PEN vagy 3f+PE lehet (pl.: villanymotorokhoz)

Sorházi lakásokról van szó, de ezt írtam is a legelején.
(#) gyuszo válasza frank tibor hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Igen én is ezt érzem a helyesnek, tehát az 5 eres megoldást.
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Viszont 10 m távolság és 10mm2 vezeték keresztmetszet felett alkalmazható a 4 eres rendszer ( L1, L2, L3, PEN) de ekkor a vezeték végén is meg kell lenni a földelőszondának ( segédföldnek) és az elosztószekrényben kell szétválasztani a N és PE sínre.
Így N szakadás esetén a zárlati áram útja a földszonda, 5 eres vezeték esetén a PE vezeték.
A szétválasztás után megy a FI-relé, utána már nem szabad összekötni a N és a PE vezetőt.
Következő: »»   431 / 980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem