Fórum témák
» Több friss téma |
Tudom. Azért írtam rá a rajzra, hogy nem fedi teljesen a valóságot. Az átláthatóság kedvéért egyszerűsítettem. Annak a cégnek ahol apám dolgozik van engedélye mérőhelyek gyártására, párat segítettem már bekötni.
Nem különféle árakon kapják a háztartások és az ipari jellegű fogyasztók az áramot? Mert ha igen, akkor ezért tették a külön mérőt.
A fázisjavítás a meddőáram kompenzálásra van, nem a nullapont eltolódásra. A nullapont eltolódásra a nullapontok egyszerű összekötése szolgál.
A háromfázisú mérőóra tud mérni két fázist is, a harmadik fázishoz tartozó kapcsait egyszerűen üresen hagyják. Kb. ugyanaz, mintha a három közül az egyik főbiztosítékot lekapcsolnád.
Amúgy nem mondom, hogy nem láttam még olyat, hogy valahová két fázist kötöttek be, de egyetlen egy háznál láttam eddig ilyet összesen
Nem,saját kertem végébe építettem egy nagy műhelyt,nagy és sok gépekkel,de nem váltottam ki az ipart. Rendes háztartási fogyasztóként fizettem a delejt.
Ha asszimetrikus háromfázisú fogyasztód van, ami nem a nullához képest terhel, akkor hogyan kötsz össze nullapontot?
Amúgy hétfőn-kedden-szerdán megyek be apámhoz a cégre, fogyasztásmérőket kötni, csak azok már messze nem hobbi kategóriásak. 8 mérőhelyes 1200A-es fogyasztásmérő mező, UPS-el, motoros felhúzású kompakt megszakítókkal (deonokkal), 100x10mm-es rézsínekkel, áramváltós mérőrendszerrel és mégy egyéb nyalánkságokkal. Már láttam pár gyönyörűséget és segítettem is őket bekötni (pl. 6 mezős elosztószekrény szennyvíztisztító állomásra 8 frekvenciaváltóval, 2000A-es betáplálással), de ilyet még nem láttam, már várom. Apámék kedden voltak a mohi atomerőmű nukleáris hulladéktárolójában elosztószekrényeket bekötni, mehettem volna én is segédmunkásnak, csak még nem múltam el 18 éves. Pedig nagyon érdekes lett volna.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
Sziasztok!
Nem tudom, jó topikban teszem-e fel a kérdést... Találkozott már valaki ilyen kütyüvel? Bővebben: Link Érdemes lehet beruházni rá? Sokszor igen hasznos lenne, ha valóban működik a dolog. Van valakinek tapasztalata egy ilyen keresővel?
Igen, hasonlót használnak nálunk is az ELMŰ-sök, "áramlopást keresvén".
Abba gondolj bele, hogy "mennyi idő alatt" termeli vissza az árát az eszköz?
Én nem látom értelmét, mert egy égőt is bedughatsz, amelyiknél elalszik, az a konnektor kismegszakítója, persze ha messze vannak egymástól konnektor és kismegszakító és nincs társa az embernek jól jöhet, de a leggyakoribb ilyen jellegű problémára, a kiégett hagyományos biztosíték (például aminek azért még nem esett le jelzője) keresésére nem alkalmas, mert csak áram alatti konnektoroknál jó.
Ezen az elven akár egy elág. dobozban is azonosítani tudja a vezetéket, ha jól értelmezem?
Sehogy, de mi köze ennek a fázisjavításhoz?
Értem, én sajnos jellemzően egyedül dolgozom. Ha kívülről táplálom meg, akkor elvileg mőködhet, mert ha jól értem a vezetéken küld ki egy jelet. (persze, ahhoz meg kellene bontanom a kütyüt...)
De ha kívülről tudsz áramot adni, akkor azt a vizsgálandó vezetékre is kötheted és a kötődobozban vagy akárhol mérheted, hogy melyik szálon van fesz, persze valami szigeteletlen részen. De ha van lehetőség "toronyiránt" vinni egy mérőszálat akkor szakadásvizsgálóval szoktam beazonosítani, feszmentes állapotban.
A kötődobozban több fázisvezető is futhat, illetve ennél a bigyónál pedig nem kell megbontani a kötést sem a méréshez. A gond szerintem az lehet, hogy túl közel fut egymás mellett több vezető és áthallás lehet. Hmm....
Én egyszer használtam ugyanilyen elven működő vezeték keresőt, UTP kábelre köthetőt. Azzal szépen meg lehetett találni az egymás mellett futó (de egymástól elhúzható) 8-10 kábel közül a megtáplált kábelt. Annak az érzékenységét lehetett állítani, és érzéketlen állásban csak akkor jelzett, ha szinte hozzáértem a kábelhez, pár centiméterről már nem.
Pont egy ilyen elven működő vezetékkereső van az Apróhirdetésben is
Adott egy 4 lakásos kertes sorház . A csoportos mérőhely a telekhatár közelében van kialakítva. ( 4 db 3 fázis) Innen földkábellel vannak kialakítva a lakásokhoz a bekötések. A mérőhelynél földelő szonda 3 m mélyre leütve. A lakás távolságok 20 m -60 m között . Lakásonként a csatlakozásnál is le van ütve 1-1 földelő szonda.
3 fázis esetén elegendő-e a 4x16-os vagy 5x16-os kábel szükséges ? Kinek mi a véleménye ?
Mivel a mérőnél már ki kell alakítani a PEN-ből A PE, N-t , utána már nem közösíthető, öt szállal kell továbbvinni.
Igen, ez ok, de ha 4 szálon a 3 fázis és a N van vezetve, a lakás csatlakozásnál a helyi földelő szonda a PE, és már nincs összekötve ?
Tehát csak 1 helyen van közösítve a mérőhelyek előtt az első túláramvédelmi helyen. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
Szia.
Gondolom ez egy kiépített lakásbekötés?
A mérőhelyen már szét szokták választani. De a 16mm2-esen mehetne a PEN vezető.
Az áramszolgáltató biztos előírja, hogy a mérőhelynél szét KELL választani...
Igen, a mérőhelynél már szét van választva PE és N-re. De a kérdés az, hogy elegendő a 4 ér, tehát a 3 fázis és a N-t ( 20-60 m távolságokra ) vinni , a PE a helyi földelő, vagy szükséges az 5 ér, a PE-t is továbbvinni ?
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
Négy ér esetén maximum a 3 fázist és a földelést visszük, mert a földelés folytonossága elengedhetetlen feltétel. Gondolj bele mi történne ha azok a bizonyos további földelő szondák nem lennének elég hatékonyak.....
Ha a mérőhelyen már öt vezetéked van három fekete+kék+zöld/sárga akkor ezt így kell tovább vezetned függetlenül a vezeték keresztmetszetétől. Tehát öt szállal.
És így hiteles a mérés és nem lesz szükség újbóli szétválasztásra ?
Nem tudom mire gondolsz. A Te felvetésedben Öt szállal kell továbbvinni, mint ahogy már többször írtuk. A négy eres rendszerről, általában írtam, hogy az csak 3f+PEN vagy 3f+PE lehet (pl.: villanymotorokhoz)
Sorházi lakásokról van szó, de ezt írtam is a legelején.
Igen én is ezt érzem a helyesnek, tehát az 5 eres megoldást.
Viszont 10 m távolság és 10mm2 vezeték keresztmetszet felett alkalmazható a 4 eres rendszer ( L1, L2, L3, PEN) de ekkor a vezeték végén is meg kell lenni a földelőszondának ( segédföldnek) és az elosztószekrényben kell szétválasztani a N és PE sínre.
Így N szakadás esetén a zárlati áram útja a földszonda, 5 eres vezeték esetén a PE vezeték. A szétválasztás után megy a FI-relé, utána már nem szabad összekötni a N és a PE vezetőt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |