Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Nekem is sikerült rádiót építenem, de úgy hogy nem akartam. Az egész úgy indult, hogy megépítettem egy kivezérlésjelzőt, melyhez a jelet nemes egyszerűséggel kivezettem az erősítőmből, közvetlen annak bemenetéről,de már a hangerőpoti után. Az bemenetre egy Philips Tuner volt kötve, nyilán a hangerőpoti elé, alapesetben erről szoktam rádiót hallgatni. Ez a tuner rendesen földelve van (radiátorcső), illetve egy kb 5m hosszú vezeték van rajta mint Középhullámú antenna. URH-ra csak egy 1m-es drót jutott, de oda az is elég. A kivezérlésjelző a labortápomról kap áramot. Észrevettem, hogy az Tuner lekapcsolása után, még mintha szólna valami az erősítőből. Halkan, de érthetően szólt a Kossuth. Ekkor kezdtem kísérletezni, hogy lehetne hangosabb. Rájöttem, hogy ha a kivezérlésjelzőhöz menő vezetéket meghosszabbítom, akkor hangosabb. Nyilván ez az antenna(?). Plusz érdekesség, hogy a hangerőpotival tudom hangolni a "rádiót". Félúton a Kossuth, teljesen letekerve egy angol adó van, de előfordult más is. Maximum hangerő felé változó, van hogy másodpercenként más-más adó szólal meg, de van, hogy, fél óráig ugyanaz. Persze a hangerő nem változik, mindegyik adó körülbelül ugyanakkora hangerővel szól... Mindegyik adó mellet van egy egyenletes sípolás, melyet néha normális rádiókon lehet hallani, két egymáshoz közel lévő adó között. Fülre olyan 4-5Khz körül van... Ez mi lehet? Egyáltalán hogy sikerült ezzel a felállítással egy rádiót létrehozni? Hogyan tűnik el pl. a moduláció? Miért pont KH-n veszek adásokat? A válaszokat előre is köszönöm!
Az erősítőd bemenetén lévő félvezetők egyik PN átmenete az AM detektor.
A detektált jelet tovább erősíti az az erősítő mivel erre építették. Az árnyékolt vezetéket nem hiába találták ki. Lehet sikeresen földhurkot is sikerült kialakítanod, habár gerjedni nem gerjed és zúg , de mint + antennaszerű vihet be plusz zavar jelet az erősítőre. A táp felől is érkezhet be némi RF jel, habár abban kellene lenni némi RF szűrésnek is ha már labortáp .
Egy szuperheterodint felepiteni nem nagyon nehez de behangolni igen,kulonleges muszerekre van szukseg,de en is epitettem mar 14 eves koromban csoves szuperheterodint ECH81,EF80 es egy tv tartalek lampa volt a vegerosito PCL82,amibol aztan problema lett a futesfeszultseg miatt,egy ismeros bacsi akkor aki egy nagy gyarba dolgozott segitett nekem,csinaltatott egy trafot a tekercselomuhelybe,amelyen volt 200v,6,3v es 14v a PCL nek,szerencsemre a a hangolas se okozott gondot,mert akkor lehetet kapni keszen telyes tekercskeszletet H,K es RH-val es kesz kozepfrekvencias trafokat is behangolva,igy mar csak egy par alkatresz kellett hozza,persze a graz hid (akkoriban szelenbol volt) es a szurokondenzatorok.A hangzorot egy padlason kaptam,egy antik radiobol szarmazott es elektrodinamikus volt,meg kimeno trafo is volt rajta, mukudokepes volt igy az eletromagneset fojto tekercskent hasznaltam a tapban.Ez a keszulek ma is mukodik,egy gyerekkori emlek.
Szia képet kérhetnénk!
Szerencséd volt akkor, de én nem tudtam róla, hogy árulnak tekercskészletet csöves rádiókhoz. Én annak idején tranzisztorosokkal kínlódtam, de a Sokol-ból és társaiból nem lehet épségben kitermelni a hőre lágyuló csévetesteket. Talán most, hogy van ónszippantóm, még így is kevés az esélye hogy épségben kivegyem, de már néha sikerült. A japán roncs akkoriban még elég ritka volt. Azok talpa bakelit, kissé strapabíróbb csévéjük van. Irigyeltem az amerikaiakat, mert van egy könyvem, a Raytheon gyár kiadványa, amiben azok, az általuk ajánlott gyári tekercskészletből építgették már a 60-as években a szupervevőiket.
En abban az idoben Erdelyben laktam Csikszeredan es lehetett kapni az uzletekben egy ugynevezett Carmen ,roman csoves radiohoz tekercskeszletet ,meghozza hullamvalto nyomogombos mechanikaval,HH,KH es RH, es kozepfrekvencias trafokat is,es meg learazva is voltak,mivel akkor kezdtek felvaltani a tranzisztoros radiok a csoveseket,volt meg egy antik radiobol szarmazo forgokondenzatorom is meg egy masik antik radio (Ingelen Mentor) fadoboz,persze az csak sajnos doboz volt de nagyon szep, ket ajtoja volt amit kesobb ellattam egy kapcsoloval,hogy az ajtok kinyitasanal kapcsolja be a keszuleket,sajnos nem volt meg a az eredeti skala sem,ugy a skala helyere kerultek a hullamvalto nyomogombok
De ma napsag mit is er egy AM szuperrel kiserletezni,mindjart semmit se lehet fogni rajta ami erdekes,Magyarorszagon manapsag mar csak a Kosuth radio maradt meg,az is el van rendezve,99% duma,a zenes adok mar atkoltoztek az FM re es a kozel jovore onnan is eltunnek,atternek a digitalisra,meg digitalis vevot mar nem eri meg amatornek epiteni.A regi idokben mikor Erdelyben laktam,meg az is gond volt hogy a Kosuth adot vegyuk,mar ahoz is egy jo erzekeny szuper kellett,nem beszelve a kozkedvelt Szabadeuropa Radiorol a rovid hullamon.Akkor minden amator alma az volt ,hogy szupert epitsen
Igen. Ez mind igaz, bár van még egy kis menekülési útvonal. Építesz egy kis AM adót. És azt fogod a rádióddal...
Na jó, nem lenne DX-élmény. De legalább hallhatnád, hogy milyen lenne, ha lennének más adók is. És a műsorszerkezetre sem lehetne panasz. Semmi duma, semmi politika, csak zene.
Én is csak azért építgettem, mert kipróbáltam egy-két dolgot, ami annak idején valamiért elmaradt ifjú koromban. Játszadozásra meg kár tényleg túl sok energiát befektetni. De már AM szupert pontosan azért nem építek, amiket leírsz.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2015
Ezt meg lehet oldani egy egyenes vevovel,nem kell hozza harom hullamhosszos szuper,es az egyenes vevo tisztabban is szol,tulajdonkeppen ez volna egy drot nelkuli mp3-as megoldas,de ilyesmit mar keszitettem a csak sajat epitesu hifi erositomhez egy drot nelkuli fulhalgatobol es az mar FM es sztereo,meg hozza kvarcal vezerelt ado es sztereo szuper vevo van benne.A fulhalgatot sem kellett a kukaban dobni mert a megoldas nagyon egyszeru volt,csak egy kapcsolo es egy kabel jackkel kellett meg hozza,igy tudom hasznalni vevonek az erositohez vagy eredeti drotnekuli fulhalgato valtozataban is
Nem reg voltam Erdelyben es azert ott ma is vannak szekelyfoldon AM radioadok,peldaul a KH-n ott van a Bukarest 1 orszagos foado (ma mar atkereszteltek Romania Hirek-re),de az adasai nagyon jok,ossze se lett hasonlitani a Kossuth -al,nagyon sok zene van benne tobsegben regi kulfoldi zene,pop ,rock de meg country is,a duma es a politika nagyon keves,ugy latszik ezt a romanok nem szeretik,az utan van egy helyi ado Marosvasarhely,fele magyar es fele roman nyelvu musorral es rengeteg zenevel,es meg van egy nagy telyesitmenyu HH ado ami egy Falvak Antennaja musort sugaruz altalaban roman nepzenevel.A tobbi helyi adok mar csak az FM-en uzemelnek,abbol rengeteg van de nagyon kis tererovel mukodnek,ugy az aki autozik nehezen veszi oket
Most azt is sajnalom hogy rengeteg sajat epitesu keszulek es sok rajz kerult a kukaba,kozottuk volt egy FM szuper amit a 90-es evekben epitettem sima tranzisztorokbol es diodas aranydetektorral,akkor azt akartam bemutatni a barataimnak,hogy szemetbol osszeszedet alkatreszekbol epitek egy FM szupert,persze az alapanyag egy szomszedomtol szarmazott aki tokreszegsegeben egy Toshiba radios magnot foldhoz vagott es aztan azt mondta hogy vigyem el maskeppen a kukaba dobja,Telyesen ossze vort torve minden meg az aramklor is,de en nem elegedettem meg hogy a KF trafokat felhasznaljam belole,hanem szetszedtem oket es megszamoltam a menetszamaikat.Azon kivul volt nekem rengeteg ismeretlen japan KF trafom ,leirtam a menetszamokat a trafoknak 2 db egyfajta a harmadik az aranydetektor.Volt egy Toshiba rajzom,de nem az osszetorott radioe.Aztan megtekercseltem harom ismeretlen KF trafot a leirt menetszamakkal es elkeszitettem a harom tranzisztotos KF fokozatott,csak a FM reszet.Volt egy mukodokepes taskarasiom amelyken vot FM tuner,onnan levalasztottam a KF jelt es reakotottem a KF fokozatomra,mukodott es behangoltam a tekercseket addik amik a maximalis jelt kaptam torzitas nelkul.Sajnos a tekercsek adatait is elvesztettem azok sincsenek mar meg.Ezek utan epitettem fel a tunert az osszetort radio alaktreszeibol,volt ott minden,URH forgo,tranzisztorok , kis kapacitasu kondenzatorok es varicap dioda az AFC-nek is.Akkorban az OIRT FM-et vettuk es a tekercsek valami 6-os atmerojuek ,ugy emlekszem 6 menettel 0,5-os huzalbol voltak.Nagyon jol ment a keszulek,nagyon erzekeny volt.A hang fokozatot is tranzisztorokbol epitettem ,BC107,177,AC180 es AC181,ezek is bontasbol voltak.A dodoz egy orosz vezetekes radio hangszoro lett.Sajnos ez mind a kukaba kerult
A 6 tranzisztoros FM vevőm befejezett állapotát szeretném megmutatni. A lógó vezetékekkel majd még kezdek valamit, de úgy érzem kész van. A dobozzal nem volt sok kedvem foglalkozni, azért talán ez is megteszi.
Melyik kapcsolási rajz alapján készült? Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Elnézést ha kifogásolok valamit!
Miért a tápbemenet mellé raktad direkt az antenna csatit a hátsó oldalon ? Ez nem igazán biztonságos megoldásnak látszik. Persze sejtem ... ekkora darab tartót találtál ott sarokban minden elfér, avagy pont megvolt ez a komplett hálózati csatlakozó ezen a konzolon és még 2 lyukkal ellátva lett rajta kapcsoló is + antenna csatlakozó is.
Az a doboz van olyan jó, mint amilyet egy Conrad-os kit-hez adnak. A hangja, és az érzékenysége milyen? Már a viszonylag sok KF fokozat miatt. Nekem még egyetlen 10,7 MHz KF-es gyári rádiómat sem sikerült olyanra feltuningolni, mint amit a CD 9088 IC-k tudnak. Nem is értem, miért ragaszkodnak a 10,7 MHz -es KF hez annyira, amikor az ilyen 100 kHz alatti KF-es készülékek még tekercset sem tartalmaznak, mégis 100x érzékenyebbek. Csupán a sztereo vétel hiánya szól ellenük. Egyedül a NOKIA 108 telefon tartalmaz ezeknél is érzékenyebb készüléket, de annak a lapos kivitele kizárja, hogy sok tekercs lenne benne, viszont sztereo a hangja. Nem a mobil szolgáltatótól veszi pedig a rádió adást, mert írja is hogy a fülhallgatózsinór az antennája.
Ugyan, örülök az észrevételnek, sejtettem, hogy valakinek feltűnik. A tartót én vágtam ki, én fúrtam ki. A tápbemenet hátulja, valamint a banán-aljzat is teljesen be van burkolva zsugorcsővel.
Fecameca! Érzékenysége kitűnő. Szelektivítás is nagyon jó. Tükörszelektivítás viszont gyakorlatilag nincs. Van a műhelyben egy IC-s zsebrádió, sehol nincs érzékenységben ehhez. Veszi az összes adót, amit az itthon található gyári rádiók, vagy még többet. Hangja nem volna rossz, de kicsit gerjedékeny. Régebben tárgyaltuk, hogy ennél bőven lehetne jobb nyákot rajzolni neki. A legnagyobb térerejű állomás (Kossuth) úgy jön, hogy folyamat búgás van alatta... Van hova fejlődni, műhelyrádiónak megteszi. Lehet, hogy majd valamikor megcsinálom a harmadik verziót is.
A 100 kHz alatti KF -el az a baj, hogy abba nem fér bele a 180 kHz sztereó sávszélesség.
Az érzékenységet egyrészről a gerjedésveszély korlátozza, ez ellen lehet védekezni pl. fokozatonkénti árnyékolással. Másrészről a vevő saját zaja korlátozza. Ez függ a sávszélességtől, de függ az erősítőláncban használt félvezetők zajszámától. Ma már azért elérhetők 1 dB alatti zajszámú eszközök is.
A rajz kb olyan mint az amit a 90-es evekben epitetten,de egy KF fokozattal tobb van benne,nem ertem valami titok az a rajz ? Nincs benne semmi ertek fektuntetve.Meg megegyy,nagyon hianyos,a KF trafok primer tekercsere ugy tudom hogy jar egy kondenzator ami az enyembe 100 pf volt,annekul nem lehet hangolni es a keszulek nem mukodik.Szerintem tul bonyolultak is a KF trafok felepitese is ,en nem hasznaltam kozep leagazast nekik a primeren.Nem tudom ,hogy mire jo az a kozep leagazas,vajon a szelektivitas szempontjabol ?
Idézet: „Nem tudom ,hogy mire jo az a kozep leagazas” Hát, az nagy baj. A tranzisztorok kimeneti impedanciája elég alacsony, pár kohm. Ez nagyon beterhel a rezgőkörnek, ezért a kimeneti impedanciát egy "auto trafós" módszerrel feltranszformálják. Ezáltal ez az impedancia az áttétel négyzetével arányosan fogja terhelni a kollektor köri rezgőkört, kevésbé fogja terhelni azt. A leágazás nem is középen van, hanem 0,1 és 1/3 között menetszámtól függően. A magasabb frekvenciájú KF -ek esetén a kis induktivitás, kis menetszám esetén használatos az 1/3.
Titok? Szerinted ha az lenne, megosztanám a fórumon? Különben sem a saját rajzom. Ellenben ha vennéd a fáradságot megtaláltad volna az egész munkamenetemet itt a fórumon. Ha pedig mégsem találod, szívesen belinkelem. Ha érdekel....
És nem, nem hiányos a rajz, csak a hangvégfok hiányzik róla.
A KF tekercsekhez jar egy kondenzator maskeppen nem rezgokor az tutti,meg a rajzon nincs feltuntetve, szerintem itt ezen a forumon senki sem tekercselt KF trafot es gyari trafokat hasznal,meg a gyariban mar benne van a kondi es azert nem tuntetik fel.En lattam az interneten olyan rajzokat is ahol a menet szamokat es a drot atmeroet irja,kozottuk a legtobb roman radio,meg a csoveseknel in neha meg lehet kapni az adatokat.Rengeteg trafot lehet kapni a bontasokbol,a legtobb ismeretlen es kar lenne eldobni oket,ha volnanak adatok,ujra lehetne tekercsekni es hasznalni oda ahol kell.
Azt mondtad ,hogy Cd (TDA 7088) 9088-al nem lehet sztereo vevot epiteni,hat akkor ez hogy a feneben mukodik,egyebkent a rajzot ezen a forumon kaptam
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
Így már értem.
Bővebben: Link Tényleg van benne kondenzátor. Én is láttam már ennél részletesebb leírást is adott trafók adatairól, de én nem szívesen tekercselnék ilyen mütyür trafókat. És akkor még a kondit is suvassza az ember a serleg alá... V@terán, padláson, ajándékba szerezhető rádiókból szoktam kitermelni trafókat, az olyan ami nekem kell. Enélkül is elég kalandos utánépíteni egy-egy rádiót. A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
Hat igen eleg nehez a KF-ek tekercselni,de egy haveromnak azt akartam akkor megmutatni,hogy szemetbol fogok FM vavot epiteni,es en maskeppen dolgoztam valamikor a kommunizmusban mint villanymotor tekercselo,es ott a 100kw-os motortol a kaveorlo motorjaig mindent csinaltam,meg kazettasmagno motort is,igy megvoltam szokva az apro dolgokkal es a vekony drottal,meg a 10,7 KF menetszamai nagyon kicsik,igy valami rabszolga munka azert nem volt.A kondikat pedig a nyakra tettem kozvetlen a tekercs melle,igy is mukodott. az en KF-jein nem volt leagazas es meg sem rontotta az erzekenyseget meg a szelektivitast,ma mar a szilicium tranzisztoroknak a betaja eleg nagy ,nem ugy mind a hajdani germanium tranzisztoroke ,ahol eleg kicsi volt
Csak azt a TDA7040-et kellene beszerezni, és holnapra megmondanám, hogy sztereó hangot hallok-e? Az a baj, hogy valami horror ára van, és nem kapni nálunk boltban. Olyan 200 Ft körüli árig pedig szaladnék megvenni, ha tudnám, hogy van? Mert nekem 3 ilyen rádióm van, és fülhallgató antennával csak ezek szólnak tisztán az ágyamban. Csakhogy gyárban ilyen IC-vel mégsem készítenek sztereo rádiót. Vagy tévedek?
Kulfoldi oldalakon lattam tda7040-est,1 euro,az meg kb 300 ft,nem hiszem hogy meregdraga,hat persze 1000 ft-ert mar lehet kapni kesz radiot is.Itt tulajdonkeppen nem az ara a fontos,mikor hobbirol es nem szuksegi megoldasrol van szo,mint valamikor Erdelyben a komunista diktatura alatt,akkor olyan draga volt minden,hogy tenyleg erdemes volt epitteni alkatreszekbol.Arra emlekszem hogy egy videomagno ara annyi volt mint egy ketszobas lakase,persze videomagnot nem lehet hazilag epitteni,de peldaul zenekari cuccot,erositoket meg keverot azt erdemes volt,mert az is pont olyan draga volt.Akkoriban a radio epitok ingab AM szupereket epitgettek,hogy tudjak venni Szabadeoropat,FM-en egyetlen ado volt az OIRT savban ,Bukarest 3,napomta 6 ora musor,ott meg neha lehetett kulfoldi zenet hallgatni a 85-os evekig,aztan a kommunistak vegleg kitiltottak az "imperialista"zenet es ott is csak a partunk es kormanyunkat lehetett hallani est ot dicsoito zenet,egesszen a forradalomig,aztan jott a sok cucc kulfoldrol,eleinte mereg dragan de aztan esett az ara es vegul odajutottam,hogy radiot epiteni mar nem erdemes
http://www.reichelt.com/TDA-7040-T-SMD/3/index.html?ACTION=3&GR...16& A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
Ez az oldal TDA4040 keresésre nulla találatot ad.
Honnan vetted az 1 euro-s infót, mert ennyiért én nem találtam, főleg nem ingyen fuvarral.
Én 8, 8,5 US dollár közti árakon találtam, persze, külföldi oldalakon. Nem tetszik nekem az egész,mert nincs benne például sztereo vételt jelző Led sem, gyanús nekem, hogy valami álsztereo megoldás netalán? Azért viszont nem dobok ki 1,5-2,5 ezer Ft-ot plusz postaköltséget, csak hogy kipróbálhassam. Viszont van itthon KIA7343 autós roncsból. Persze, csak ezt az orosz leírást találtam róla. Ott 5 V tápot ír, próbáltam, min. 4 Volt kell neki. Viszont a CD9088 (TDA7088) Irgalmatlanul gyenge jelet ad ki, nagyságrendekkel kevesebbet, mint egy aránydetektor. Nem mértem, de kipróbáltam több rádióval. Végül is egy zsebrádió lett nyerő, amiben SONY CXA1619BM van, azzal szépen szól. Tévedtem, amikor általánosítottam: Van egy rádiós walkman belem, amiből csak a rádiórészt hasznosítottam, AN7205 és AN7025 IC-k vannak benne. Hiába építettem abba +1 KF fokozatot, és antenna erősítőt, össze-vissza suhog, lehet, hogy rosszak az IC-k, vagy nem 3 Volt kell neki, mert úgy kaptam doboz nélkül, nem tudom, milyen táp kellett neki eredetileg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |