Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Üdv!
Igen, nagyjából ilyen szélességű, akkor biztosan jó így. Gratulálok, nagyon szép szkóp! Az enyém kicsit be van mattulva, szürkésebb. Azt nem vetted esetleg észre, hogy az egyik sugár a másikhoz képest(??) el van fordulva? Vagyis ha az 1.csatornához beállítom a Rotationt, akkor a 2.csatorna a 10cm hosszon kb fél mm-t emelkedik? Olcsón vettem a szkópot, szóval semmi okom nincs panaszkodni, de azért szeretnék biztosabb lenni, hogy tökéletes a gépezet, mivel nem hinném hogy tudok másikat venni a közeljövőben.
A Rotationt GND-re kapcsolt bemeneteknél, és legnagyobb V/Div beállításnál -5V/Div, vagy nagyobb- kell beállítani, hogy semmi jel ne legyen hatással a vonalra pld. 50Hz. És képernyő raszter középvonalon legyenek a sugár vonalak. Talán azért van "elfordulva egyik sugár a másikhoz képest, mert jel is volt rajta.
Egy alapos takarítás után lett ilyen tiszta, előtte nagyon piszkos volt.
Nem mindegy, hogy a képernyő melyik részére van állítva a második sugár, amikor az eltérést tapasztalod. Úgy kell beállítani, ahogy nagym6 írja. Ha utána elpozícionálod a sugarat lefelé/felfelé akkor nem meglepő ha eltér egy kicsit a raszterhez képest. 100%-os pontosságú sosem lesz, minnél inkább a széle felé (függőleges irányban fel/le) pozícionálsz annál inkább észrevehetőbbek az aberrációk. Ennek részben köze van ahhoz a tényhez, hogy a képcső eleje egy sík lap, nem pedig enyhén domború, mint a crt-s TV-nél és monitornál. Adatlapokban is megadják százalékban az aberrációt különféle körülményekhez viszonyítva. Ha az egyik oldalon mégis nagyon észrevehetően torzítódik a sugár akkor lehet, hogy felmágneseződött a képcső árnyékolóhengere, vagy van a szkóp közelében egy mágneses fémtárgy... Készítettem egy képsorozatot, ahol úgy állítottam be a sugarakat, hogy mindegyik vízszintes rasztervonal a sugár közepén haladjon át, lépésenként a középvonaltól kifelé. Meg lehet figyelni, hogy legfelül és legalul már enyhén ívelt alakja van a sugaraknak. De ez nagyon minimális torzítás, ettől még nem lesz használhatatlan a készülék. Ha olcsón sikerült hozzájutni akkor nagyon jó vétel volt, első szkópnak meg egyenesen tökéletes, sokan ettől sokkal kisebb tudású géppel kezdik el a szakmát. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
Na akkor a képsorozat mégegyszer, mert a fórummotor jól betömörítette az előzőt!
Úgy rémlik, hogy ezeken a szkópokon van geometriai torzítás állítási lehetőség trimmerpotival.
A képernyő legalsó és legfelső részén a legnagyobb a torzítás, ezen a képen ez minimális, jobb nem lesz.
Elnézést kérek a tragikus képminőségért, sajnos a mobiltelefon kamerának nem volt elég a fény, így zseblámpával világítottam rá. Az én sugaraim ilyenek.
Azt vettem észre, hogy az elfordulás nem a 2.csatorna hibája. Csak az alsó szélen jelentkezik, de mind a két sugárnál, ha oda állítom. A felső szélén ugyanúgy egyenes mindkettő, mint ahogy középen is
Igen, valóban van ilyen állítási lehetőség. Ma próbálgattam is kíváncsiságból. Ha úgy állítom be, hogy a legalsó és legfelső részen legyen szép egyenes akkor meg máshol nem lesz egyenletes, a közepe felé - ami ugye mégrosszabb. Szóval vissza is állítottam olyanra mint amilyen volt.
Annyira nem rossz ez azért. Ha van hozzá kedved akkor próbálkozhatsz esetleg az R870, "GEOM" feliratú trimmer (a k.s. cső hátsó része felé van a nyákon) és a trace rotation együttes állítgatásával, egy picit talán jobb lesz (én ma tököltem vele vagy fél órát, hát nem lett jobb ). Ha megnézed a korábbi hozzászólásomban a "4.jpg"-t akkor ott láthatod, hogy nekem meg felül, bal oldalt van a tiédhez hasonló eltérés. Megintcsak azt mondom, hogy ez ilyen, együtt kell vele élni...
Egyébként ez csak azért annyira feltűnő, mert ott van a képcsőben a berajzolt raszter és tudsz hozzá viszonyítani. Ha nem lenne viszonyítási alap akkor szerintem észre se vennéd az ilyen kis torzításokat. A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2015
A markergenerátor hasznos dolog, érdemes elkészíteni jól be lehet állítani vele az eltérítési időket és a linearitást.
Csak az a baj nem kapok integralt arramkoroket hogy megepitsem.
Koszonom az ajanlatott.Valahogy megoldom.
Sziasztok!
Az egyik tápkondi melegszik a hameg 203-5 szkópomban 1db ilyen 250V 47µF-os kondi van benne, de axiális típusú (arany ROE). Korábban már javasoltátok, hogy cserélni kéne, most jutottam el ideáig. Milyen kondival lehet ez helyettesíteni? Konkrétan az a bajom, hogy normális axiális kondi már nem elérhető, a radiális meg elég kókányolás. Most amit tudok szerezni a következő: Nichicon kondi 47µF 400V 10000h radiális vagy 250/315V 47µF 2000h axiális szintén Nichicon (igaz 2x árban). Szerintetek mennyire gáz hogy csak 2000 órás? A ROE élettartama vajon mennyi lehetett? A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
Ha a megengedett max. feszültsége magasabb, akkor szerintem akkor abból tápegység szinten gond nem lehet ! A Nichicon is jó ugyanúgy bele. Hallottam már megszállott erősítősöktől, hogy ha nagyobb a max. fesz. értéke, máshogy szól, de szerintem ez is inkább legenda.
Értem, de engem inkább az üzemideje érdekelne a kondinak. 2000 óra elég sovány, míg a radiálisnak 10000 óra. Bár mintha ez az érték nem 25°C-on van megadva hanem 85°C-on bár nem tudom pontosan. Attól függetlenül 5x a különbség. Csak az axiálist könnyebb cserélni axiálisra, mint radiálisra.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
Sziasztok!
A kepen lathato plexik vedot szeretnem kicserelni. Egy Hameg 203-4 szkoptol van,tulajdonkeppen a katodsugarcso vedoje.0.8mm vastag.Honnet lehet mast beszerezni?Koszonom.
Ha nem ragaszkodsz a 0.8 mm-hez, akkor papírboltban nagyon sok színben kapsz ESSELTE
iratgyűjtőt elég vastag és víztiszta. A4 méret, abból vághatsz megfelelő darabot.
Koszonom.Megnezem.Szeretnem kerdezni toled,milyen kondenzator amelyik a kristaly melett van?A rajzon azt irja hogy 150.Te milyent tettel bele?Koszonom.(A markergeneratorol van szo).
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
Kerámia lencse típust használtam, feszültségtűrése nem kritikus.120-180 pF között megfelel
az értéke.
Helló!
Én is cseréltem a 203-5 szkópomban, de nem találtam hasonlót így maradt a jó öreg átlátszó 1mm-es plexilap. Kidobott mikró ajtajáról levehető (típusfüggő). Igaz hogy utána szürke lesz a képcső, de kevésbé jól megvilágított helyen kifejezetten előnyös, ráadásul elég alacsony fényerő mellett is nagyon jól látható.
Koszonom a valaszt.
Koszonom az otletett.
Kicseréltem a melegedő ROE kondit. Van egy LCM műszerem amit az itteni cikk alapján csináltam a szerint 56µF esr 400 ohm körüli. Az új nichicon kondo 44µF esr 600-700 ohm. Nekem annyira nem tetszik a régi kondi ezek szerint sokkal jobb mint az új?
Melegedni pedig annyira melegedett, hogy kellemesen langyos volt fél óra után. Az új kondival még nem próbáltam, hogy melegszik e, de csalódtam kicsit a nichiconban. Érdemes visszatenni a régi aranyRoE-t? A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2015
Nekem is van LCM műszerem, én többszáz ohm-os értékeket még sosem mértem vele, pláne új kondiknál nem. A kijelzett érték biztos nem milliohm? Mert egy olyan kondi aminek néhányszáz ohm az esr-je az egyértelműen kuka. Vagy nem mér jól a műszer vagy tényleg rosszak a kondik.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2015
Bocs az m lemaradt szóval miliohm-ban értendő az összes érték.
De a lényeg arra akartam kilyukadni, hogy az új kondik a mérték értékek szerint nem jobbak mint a régi. Közbe kipróbáltam az új kondival ez is langyosodik kicsit. Esetleg megpróbálok szerezni Rubycon 100µF-os 250V-ost. Sokkal jobb lesz az esr-je mint a 400V-os 47µF Nichiconnak. A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2015
Üdv! Azért nem mindegy, mennyire melegszik. Ha megtapintod kézzel, az még nem meleg. 50fok fölött már forrónak érzed, és a kondikra 85 vagy 105C van. Van több kapcsolóüzemű tápom, azok nagy részében is langyos a 400V-os kondi, még is működnek.
Szerintem próbálj bele a low esr kondit, ha szeretnél, de nem biztos hogy sokat változtat
Értem, de itt nincs kapcsolóüzem, sima 50Hz váltó.
Egyébként kíváncsiságból a szkóp földje és a kondik külseje között feszültséget akartam mérni multiméterrel. Ennél a 400V-os kondinál 35V-ot mértem, még volt egy másik 40V-os kondi ahol mértem 12V-ot. Az összes többi kondinál semmi. Csak viszonyításképpen a 400V-os kondin 210V van a 40V-oson 20V körüli, míg van egy másik 40V-os kondi ahol nem mértem semmilyen feszültséget a külseje és a szkóp földje között, ott pl. 30V körüli feszültség van a kondin. De ahogy említettem csak két kondin mérek bármilyen feszültséget a kondi külső aluhengere és szkóp földje között. Ez mennyire normális? Elvileg a kondik külseje szigetelve van, nem?
Hello! Igen, a kondik háza elvileg szigetelve van. Ez után már teljesen mindegy hogy egy 10Mohm-os műszerrel mit is mérsz rajtuk. Régi csavaros kondik háza volt a kondi negatív pontján. Mivel ez a láb nem is volt sok esetben kivezetve, ott volt jelentősége ennek..
Sziasztok!
Gerenk korábban közzé tett egy markergenerátor kapcsolási rajzot. A BCY 58 tranyót mivel lehet helyettesíteni? Mondjuk BC 549B? BC sorozatból van itthon pár, de 2n2222-t pl nem találtam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |