Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi az infót.
Az adatlapja szerint a nagyjelű válaszjel fel- és lefutási ideje 2-300 nsec.
Az is lehet, hogy valami hamisítványt fogtam ki, mert a lábai csak vakargatás után voltak forraszthatók.
Lassan kell sweepeltetni, és akkor nincs gond. 50 - 100 Hz már bőven megteszi.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
Idézet: „RF jelgenerátorból is bevezetek jelek akkor a rezonanciagörbén egy kis hullámosodás fog látszani ott” Igen ezt nevezik lovas markernek is ! Jobb esetben nem is kell rákötnöd mert elég ha a mérendő kör mellé rakod a generátorból jövő koax meleg erét.Ez attól függ mekkora érzékenységű a detektorod (a diódás csúcs egyenirányító kissé "süket ") ezért beleküldheted pár 10-20 pF-el csatolva a marker generátor jelét is. Passzív négy pólusok esetén nem gond. Aktív erősítő elemek mérésénél lehet elég ha mellé teszed. A lényeg , hogy a marker jele ne verje szét nagyon a görbét.
Tegnap megpróbáltam, de sajnos semmi eredmény. Egy három lábú 455kHz-es AM piezoszűrőt mértem, a külső generátor egy 1 tranzisztoros kvarcoszcillátor volt, 456kHz-es rezonátorral. Az oszcilláció beindult, ez biztos, de nem láttam a jelet a rezonanciagörbén. Még fogok vele kísérletezni, de ma délelőtt megnyitották az iskolaévet, kevesebb lett az időm.
Wobblerhez inkább szélesebb sávú szabadon futó oszcillátort érdemes építeni amit varikappal lehet hangolni. A varikap feszültséget az oszcilloszkóp vízszintes eltérítésből kapja(már ha ki van vezetve).
Vagy megfordítva pár 10 - 100 Hz fűrész generátor ami tekeri a varikapot + bevezetve a szkóp X tengelyére. Mert most ha minden igaz valami felharmonikus generátor szerű áramkört használsz. Marker generátor többféle lehet. Ha van 1 v 10MHz Kvarcod akkor azokból leosztható 1000 500 200 100 50 20 10 5 1 KHz négyszög jeleket is kaphatsz 7490 (TTL/CMOS) IC-kből kialakított osztókkal. Persze ez elég durva lépésköz de van mikor elég bőven a markereket látni. Másik lehetőség , külső generátorral oda hangolsz ahova szeretnél. Lehet a tranzisztoros oszcillátorod kimenő jelét beterhelte a rendszer. Ezért veszett el az ábráról és nem jelent meg. Idézet: „valami szoftveres korrekcio, ha jol emlekszek.” NWT500 esetén valóban kell egy ilyesmit is végezni. Mivel a DDS kimenete után nincs semmilyen AGC rendszer.Így részben freki függő a kimeneti amplitúdó. Ezt kell a szoftveres kalibrációval megoldani sok darab frekin méri a kimenő jelet (összekötött be/ki menet mellett majd a 40dB csillapító tagja beiktatása után is rámér) aztán ezt a korrekciós tábláját használja fel a mérések során. A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
TESLA BM556-os oszcilloszkópom van, ki van vezetve a fűrészjel és csatalakozik is a jelenlegi voblerhez. Megpróbálok más marker generátort. Hamarosan szándékozok építeni egy wien-hidas generátort, 1MHz-ig. Azt amelyik nemrég jelent meg az oldalon, csak még egy dekáddal kiegészítem a Rózsa féle könyv alapján. Az alkatrészek már megvannak, csak nem tudom mikor lesz időm rá.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
Valójában az AD8307 sem teljesen frekvenciafüggetlen (Adatlap 17 oldal 33 kép). Ha van lehetőség, és fontos a pontosság azt kalibrálni kell.
Igen valóban akkor ezt is korrigálja az NWT programja.
AD8307 500MHzig hiteles utána meg 1 GHz-ig saccolni, indikálni még jó. Habár erre egy dióda is alkalmas lehet .
De uraim! Vegyétek figyelembe, hogy egy kezdő fiatalemberről van szó, tanácsokat kell neki adni a fejlődéshez, és nem csörtéket vívni, ki mit tud jobban.
Ő épített egy egyszerű wobblert, ami mérésre ugyan nem nagyon, de játéknak, tanulásra kíváló, lehet fejleszgetni is, de csak apró lépésekben, ahogy Ő igényli. Az igazi wobbler építése még számára odébb van, ha csak -gondolom- az anyagi lehetőségeit tekintjük is.
Hölgyek, Urak! Van egy EMG 1172-m, de bizony megbolondult, KHz beállításokra nem reagál, de a MHz-ek sem stimmelnek, 0-helyzetben cca. 11 MHz-et produkál (a frekv. mérőm szerint, az pedig biztos, hogy jó, másik szignált jól méri). A tápfeszek is kissé elmásztak, de azokat be tudtam állítani, mégsem szuperál. A modulációk mintha működnének, de ez sem biztos. Vajon van-e olyan szaki, aki tudná javítani?
Indulásnak: cikk az eszközről
Indulásnak: cikk az eszközről
folytatás részletei 2011.12 és 2012.01 és a többi 2012 RT havi számokban tárgyalják a műszer javítását ... no meg elvileg a 2003as RT évkönyvben is. Ami jó hír , hogy nincs benne kurrens anyag vagy cél ic. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
A műszer leirása az alábbiakat tartalmazza:
8.1.2.1. Bekapcsalás Ellenőrizzük, hogy a feszültségválasztó állása és a biztosítékok áramerssége megfelel-e a hálózati :feszültségnek. Ezután a POWER ON/OFF nyomógomb benyomásával kapcsolhatjuk be az előzőleg hálózatra csatlakoztatott készüléket'. Az előlapon levő pontosságat jelz5 LED-ek közül egy vagy kottő kigyullad a beállttott üzenunódtól :fiiggöen. Megjegy·zés: A lámpák villogó jelzése azt jelenti, hogy Valamelyik f'ázisszárt hurok /PLL/ nyi tot t. A villogása üzemképes készülék esetében néhány másodperc alatt megszünik. Amennyiben a készüléket olyan méréseld1ez akarjuk alkalmazni, ahol. nem lényeges az összes specif'ikáoió teljesítése, úgy azonnal alkalmazhatjpk. Saját megj.:A műszer felső fedelét eltávolítani, és a modulokon lévő LED-ek megfigyelése. Minden PLL huroknak van megfelelő LED. Amennyiben világit az esetben nem zárt a hurok. A gépkönyv részleteiben leirja melyik hurok zárását hol kell ellnőrizni és beállítani. A javításhoz elengedhetetlen javító kábel használata ha a modulokba is bele kell nyúlni. Nem kis feladat- célszerű a gépkönyv beszerzése - de nem lehetetlen. Jó munkát! Üdv.: M-V
A tanácsokat köszönöm. A hivatkozott cikkek az RT2010.12., és ..11.01.-ben vannak -de tovább nincs folytatás, és az RTÉK 2003. is - szerintem ez a legjobb, neki is állok az M1 egység vizsgálatának. A gépkönyv megvan, terjedelme felér egy Tolsztoj regénnyel, igyekszem tanulmányozni. Furcsa, hogy a PLL ledek egyike sem virít. Szóval folytatom.
Üdv gkari!
A jelenség első közelítésben egyértelműen PLL hurok híbára utal. A PLL-hurkok ellenőrzése (több is van!) a 8.2.4.7. ponttól kezdődően szépen le van írva azt célszerű követni. A táp bekapcsolásakor az egységeken lévő LED -eknek világítani kell , amikor a PLL megfogja akkor alszik ki. Biztos hogy minden modul belsejében megvan a tápfesz? Talán nem az M1 -el kellene kezdeni,és széttekerni a potikat. Általában javasolt, először a hibás egység kiszűrűse. Sajnos ez kíssé időigényes és munkás feladat ha nincs megfelelő működő csere modul. Üdv.: M-V
Persze, hogy eszemben sincs bármit széttekerni, pont arra gondoltam én is, hogy a tápfeszeket végigméricskélem, nem egyszerű, mert a kapcs rajzokat végig kell bogarászni, hogy melyik pont micsoda stb., alig vagyok 70 éves, lehet, hogy még van 20 évem is erre a feladatra, de még nem adtam fel. Mindenesetre kösz!
Modulok alsó felén jól követhető a vezetékek alapján a tápfesz. Sajnos a belsejében lévő hiba esetén kell javító kábel. A procedúrát a 8.2.4.-tól kezdődően célszerű kezdeni. Deállitások előtt a PLL hurkok ellnőrzése a gépkönyvben leírtak szerinti sorrendben célszerű végezni. A mérőpontokon DC feszt mérni és ellenőrizni ,hogy kb. a megadott tartományban van-e?. A hurkok megbontása az SMC kábelek kicsavarásával is ad információt, mert a LED-nek ekkor világítani kell ,hiszen nem zárt a hurok. A nagyobb gond akkor van ,ha több modul is híbás. Az eszköz elég bonyolult felépítésű az egymásra épülő PLL -ek miatt.
Egy hétig nem tudok foglalkozni a témával , remélem addig összegyűlik néhány tapasztalat ami alapján valamilyen generális megállapítást lehet tenni. Üdv.: M-V
M1 feszejeit beállítottam, a többi következik. Mivel a frekimérőm csak 20MHz-ig mér, ezzel nem sokra megyek, rendeltem "rfcandy" - tól egy 2,5 GHz-es frekimérőt, ha igaz, hogy tudja, amit igér, nem is sok az ára (postával 104.- juró), persze be kell dobozolni, táppal ellátni, bizonyára menni fog.
Sziasztok.
Elkészültem a dip mérőmmel végre. A Rádiótechnika 2007-es évkönyvében megjelent cikkben közöltet építettem meg. Már ki is próbáltam, szépen működik. A doboz nyáklapból lett forrasztva, a piezo azért lett a dobozhoz forrasztva, mert így hangosabb.
Ügyes, a skála hogyan lesz? Mekkora a frekvenciatartománya?
Skála nem lesz, van digitális frekvenciamérőm, azt használom. A frekvenciamérőt induktív módon csatolom a dip mérő tekercséhez.
A képen látható tekercsel 1,7MHz-től 4,73MHz-ig hangolható, ez nekem egyenlőre elég, mivel ez átfogja az alsó három RH amatőr sávot ahol játszani szokok (160,80,40 méteres). Később, ha más frekvenciára kell akkor készítek más tekercset is.
Üdv.gkari!
Most kaptam csak értesítést,de amint látom már van történet. A továbbiakban a PLL-ek ellnőrzése a célszerű lépés. A MHz-es kapcsolókat 200MHz-re -ra állítani. PLL1 (M3-as egység) M6-ról jön 1kHz es jel? A 9. lábra DC mérőt kötni,a 000-999 ig terjedő (kHz-es lépések) peremkerekes kapcsolók beállításával a feszültségnek változni kell. A legmagasabb helyértékű kapcsolót 5-re állítani és a tetején lévő P302-vel beállatani a DC feszültséget "0"-V-ra. Utánna "9".llletve" 0"-raállítva kb minusz 5-és + 5V közötti feszülséget kell tudni mérni, amely arányos a kapcsolók állásával. Szükséges lehet a P302-vel ismét beállítani az 555-nél a "0"V-ot és a két szélső értéknél ellnőrizni. Ez a fokozat a lehető legegyszerűbb. A szignál generátor kimenetét freki mérővel lehet megfigyelni , hogy a kHz-es kapcsolók kapcsolgatása során az értékek megfelelően változnak-e a beállított értéknek megfelelően. Célszerű ellenőrizni az M6 egységből kijövő egyéb frekvenciákat is (1,2, 40 és annak felharmónikusai amely freki mérővel egyértelműen nem mérhető, 1200 ,1440 MHz) PLL2 beállítása : ( M5 egység) Freki 200MHz M5 13-as lábára fesz mérőt kötni. a kivánatos érték 0,7 és 1.7V között kell lenni. Ha ettől több akkor az M6 tetején lévő két trimmel kell a megadott értéktartoményba húzni. Frekit 239-re állítani, az értéken belül kell maradni. Frekit 200MHzre állítani és az M5 14-es lábán a P502-vel "0" V-ot beállítni. 239-re állítani és a P503-al ismét "0"-ra állítani. Ezt szükség esetén megismételni. Ha ezek rendben vannak akkor lehet a további PLLáramköröket beállítani. Eredményes munkát kívánva Üdv.: M-V A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
Hát kösz, nagyjából itt tartok, amit leírtál, de sajnos pl. a vezéroszci valamiért nem igazán állítható (50 helyett majd 68MHz), lehet, hogy a trimmerkondi halott, M5 13. lábon 0V van, nem hagyja magát állítani; ugyanakkor M6 kivezetésein mérhető a 80, 1, és 2 MHz-ek. Megnézem a trimmerkondit, meglátjuk....
Nem tudom mit értesz vezéroszcillátor alatt?
Az M6-os egység önállóan is mérhető, mert csak kimenő jel van rajta. Alaposcillátor amelyből minden származtatható az 40MHz. (feltételezem 1172 és nem 1172/B tipusú ) Megbontás nélkül a tetején az SMAC csatalakozón a három egymás melett lévőn a szélsőn 1kHz azt követőn 2kHz és 1MHz-5V -os négyszöglenek kell lenni. A másik szélső csatlakozón a 40MHz-es alaposcillátor felharmónikusi jönnek ki , 560MHz-ig azonos értékkel szintje kb 100mV. Frekimérővel nem lehet egyértelműen mérni. A 40 MHz-es ocsilláror frekijét trimmerrel az egység alján egy vékony csavarhüzóval lehet elérni és állítani a pontos 40MHz-et. Ha az érték eltér 1-2kHz-el attól még az eszköz működik! A 80-as érték nem tudom honnan származik? Ha mérhető 2 MHz az egységben lévő további 7490-es(-ek) hibája lehet. Üdv.: M-V
Valóban, nincs 50 MHz kristály referencia, csak 40 MHz a sima 1172 M6-ban és külön termosztált
5 MHz az 1172/b-ben. a sima 2 MHz referenciát szolgáltat a B [b]/2 KHz[b]-et.A kéopen 1440 Mhz mérése látható, a kijelzett érték az előosztó 256 miatt ennyiszer szorzandó.
Tekintettel arra ,hogy a gyártó fentartotta a változtatás jogát, ime az M6-os egy másik változata, ami kristályosc-ot illeti. A B tipus is 40MHz-es, de egy 5MHz-es termosztálttal támogatva és szinkronzva. Az M2-es szabadon futó 2MHz-helyett pedig 2MHz-es PLL-es FM modulációt alkalmaz, ami nem mászkál el. A SAT tunner alkalamzását abban az esetben érteném, ha az spekrum analizátorként lenne használva szintmérésre. Az 1440MHz-et egy valamire való 2,5GHz-es frekimérőnek kell tudni mérni. (kb -10-15dBm jelszint van ami 30- 70mV) Ugyan ez vonatkozik a 1200MHz-re is.
Van mit küzdeni, és ez csak a kezdet! A referencia jelek nélkül sajnos , hacsak nincs egy külső generátor vagy egy másik működö képes 1172-es ahol legalább egység szinten ellenőrizhető a modul működő képessége akkor ezt az utat kell járni. A többi egység pedig csak kikábelezve lehet faggatni. Üdv.: M-V
Igen, az M2 PLL-es FM modulációt alkalmaz a B változatban és ehhez a 2KHz referenciajelet
kap az M6 modulból. Ott viszont ne keressük a 2 MHz-et legalább is a B típusban. A SAT tuner megtévesztő, nem spektrum analizátorként , csupán valamire való 2,5 GHz-es frekvenciamérő előosztóként használatos az MB506 osztó része. üdv. gerenk |
Bejelentkezés
Hirdetés |