Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések

Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   27 / 53
(#) papus51 válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Köszi az infót.
Az adatlapja szerint a nagyjelű válaszjel fel- és lefutási ideje 2-300 nsec.
(#) dokidoki válasza papus51 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Az is lehet, hogy valami hamisítványt fogtam ki, mert a lábai csak vakargatás után voltak forraszthatók.
(#) pucuka válasza papus51 hozzászólására (») Szept 1, 2015 / 1

Lassan kell sweepeltetni, és akkor nincs gond. 50 - 100 Hz már bőven megteszi.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2015
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Idézet:
„RF jelgenerátorból is bevezetek jelek akkor a rezonanciagörbén egy kis hullámosodás fog látszani ott”

Igen ezt nevezik lovas markernek is !
Jobb esetben nem is kell rákötnöd mert elég ha a mérendő kör mellé rakod a generátorból jövő koax meleg erét.Ez attól függ mekkora érzékenységű a detektorod (a diódás csúcs egyenirányító kissé "süket ") ezért beleküldheted pár 10-20 pF-el csatolva a marker generátor jelét is.
Passzív négy pólusok esetén nem gond. Aktív erősítő elemek mérésénél lehet elég ha mellé teszed. A lényeg , hogy a marker jele ne verje szét nagyon a görbét.
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Tegnap megpróbáltam, de sajnos semmi eredmény. Egy három lábú 455kHz-es AM piezoszűrőt mértem, a külső generátor egy 1 tranzisztoros kvarcoszcillátor volt, 456kHz-es rezonátorral. Az oszcilláció beindult, ez biztos, de nem láttam a jelet a rezonanciagörbén. Még fogok vele kísérletezni, de ma délelőtt megnyitották az iskolaévet, kevesebb lett az időm.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Wobblerhez inkább szélesebb sávú szabadon futó oszcillátort érdemes építeni amit varikappal lehet hangolni. A varikap feszültséget az oszcilloszkóp vízszintes eltérítésből kapja(már ha ki van vezetve).
Vagy megfordítva pár 10 - 100 Hz fűrész generátor ami tekeri a varikapot + bevezetve a szkóp X tengelyére.
Mert most ha minden igaz valami felharmonikus generátor szerű áramkört használsz.
Marker generátor többféle lehet.
Ha van 1 v 10MHz Kvarcod akkor azokból leosztható 1000 500 200 100 50 20 10 5 1 KHz négyszög jeleket is kaphatsz 7490 (TTL/CMOS) IC-kből kialakított osztókkal.
Persze ez elég durva lépésköz de van mikor elég bőven a markereket látni.
Másik lehetőség , külső generátorral oda hangolsz ahova szeretnél.
Lehet a tranzisztoros oszcillátorod kimenő jelét beterhelte a rendszer.
Ezért veszett el az ábráról és nem jelent meg.
(#) Kera_Will válasza gtk hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

Idézet:
„valami szoftveres korrekcio, ha jol emlekszek.”

NWT500 esetén valóban kell egy ilyesmit is végezni.
Mivel a DDS kimenete után nincs semmilyen AGC rendszer.Így részben freki függő a kimeneti amplitúdó.
Ezt kell a szoftveres kalibrációval megoldani sok darab frekin méri a kimenő jelet (összekötött be/ki menet mellett majd a 40dB csillapító tagja beiktatása után is rámér) aztán ezt a korrekciós tábláját használja fel a mérések során.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 2, 2015 /

TESLA BM556-os oszcilloszkópom van, ki van vezetve a fűrészjel és csatalakozik is a jelenlegi voblerhez. Megpróbálok más marker generátort. Hamarosan szándékozok építeni egy wien-hidas generátort, 1MHz-ig. Azt amelyik nemrég jelent meg az oldalon, csak még egy dekáddal kiegészítem a Rózsa féle könyv alapján. Az alkatrészek már megvannak, csak nem tudom mikor lesz időm rá.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2015
(#) ha1drp válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Valójában az AD8307 sem teljesen frekvenciafüggetlen (Adatlap 17 oldal 33 kép). Ha van lehetőség, és fontos a pontosság azt kalibrálni kell.
(#) Kera_Will válasza ha1drp hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Igen valóban akkor ezt is korrigálja az NWT programja.
AD8307 500MHzig hiteles utána meg 1 GHz-ig saccolni, indikálni még jó.
Habár erre egy dióda is alkalmas lehet .
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

De uraim! Vegyétek figyelembe, hogy egy kezdő fiatalemberről van szó, tanácsokat kell neki adni a fejlődéshez, és nem csörtéket vívni, ki mit tud jobban.
Ő épített egy egyszerű wobblert, ami mérésre ugyan nem nagyon, de játéknak, tanulásra kíváló, lehet fejleszgetni is, de csak apró lépésekben, ahogy Ő igényli. Az igazi wobbler építése még számára odébb van, ha csak -gondolom- az anyagi lehetőségeit tekintjük is.
(#) gkari hozzászólása Szept 13, 2015 /

Hölgyek, Urak! Van egy EMG 1172-m, de bizony megbolondult, KHz beállításokra nem reagál, de a MHz-ek sem stimmelnek, 0-helyzetben cca. 11 MHz-et produkál (a frekv. mérőm szerint, az pedig biztos, hogy jó, másik szignált jól méri). A tápfeszek is kissé elmásztak, de azokat be tudtam állítani, mégsem szuperál. A modulációk mintha működnének, de ez sem biztos. Vajon van-e olyan szaki, aki tudná javítani?
(#) Kera_Will válasza gkari hozzászólására (») Szept 14, 2015 /

Indulásnak: cikk az eszközről
(#) Kera_Will válasza gkari hozzászólására (») Szept 14, 2015 /

Indulásnak: cikk az eszközről
folytatás részletei
2011.12 és 2012.01 és a többi 2012 RT havi számokban tárgyalják a műszer javítását ... no meg elvileg a 2003as RT évkönyvben is.
Ami jó hír , hogy nincs benne kurrens anyag vagy cél ic.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
(#) MAGA VAN hozzászólása Szept 14, 2015 /

A műszer leirása az alábbiakat tartalmazza:
8.1.2.1. Bekapcsalás
Ellenőrizzük, hogy a feszültségválasztó állása és a biztosítékok
áramerssége megfelel-e a hálózati :feszültségnek.
Ezután a POWER ON/OFF nyomógomb benyomásával kapcsolhatjuk
be az előzőleg hálózatra csatlakoztatott készüléket'.
Az előlapon levő pontosságat jelz5 LED-ek közül egy vagy
kottő kigyullad a beállttott üzenunódtól :fiiggöen.
Megjegy·zés: A lámpák villogó jelzése azt jelenti, hogy
Valamelyik f'ázisszárt hurok /PLL/ nyi tot t. A villogása
üzemképes készülék esetében néhány másodperc alatt megszünik.
Amennyiben a készüléket olyan méréseld1ez akarjuk
alkalmazni, ahol. nem lényeges az összes specif'ikáoió teljesítése,
úgy azonnal alkalmazhatjpk.
Saját megj.:A műszer felső fedelét eltávolítani, és a modulokon lévő LED-ek megfigyelése.
Minden PLL huroknak van megfelelő LED. Amennyiben világit az esetben nem zárt a hurok. A gépkönyv részleteiben leirja melyik hurok zárását hol kell ellnőrizni és beállítani. A javításhoz elengedhetetlen javító kábel használata ha a modulokba is bele kell nyúlni.
Nem kis feladat- célszerű a gépkönyv beszerzése - de nem lehetetlen.
Jó munkát!
Üdv.:
M-V
(#) gkari válasza MAGA VAN hozzászólására (») Szept 14, 2015 /

A tanácsokat köszönöm. A hivatkozott cikkek az RT2010.12., és ..11.01.-ben vannak -de tovább nincs folytatás, és az RTÉK 2003. is - szerintem ez a legjobb, neki is állok az M1 egység vizsgálatának. A gépkönyv megvan, terjedelme felér egy Tolsztoj regénnyel, igyekszem tanulmányozni. Furcsa, hogy a PLL ledek egyike sem virít. Szóval folytatom.
(#) MAGA VAN hozzászólása Szept 15, 2015 /

Üdv gkari!
A jelenség első közelítésben egyértelműen PLL hurok híbára utal. A PLL-hurkok ellenőrzése (több is van!) a 8.2.4.7. ponttól kezdődően szépen le van írva azt célszerű követni. A táp bekapcsolásakor az egységeken lévő LED -eknek világítani kell , amikor a PLL megfogja akkor alszik ki. Biztos hogy minden modul belsejében megvan a tápfesz? Talán nem az M1 -el kellene kezdeni,és széttekerni a potikat. Általában javasolt, először a hibás egység kiszűrűse. Sajnos ez kíssé időigényes és munkás feladat ha nincs megfelelő működő csere modul.
Üdv.:
M-V
(#) gkari válasza MAGA VAN hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Persze, hogy eszemben sincs bármit széttekerni, pont arra gondoltam én is, hogy a tápfeszeket végigméricskélem, nem egyszerű, mert a kapcs rajzokat végig kell bogarászni, hogy melyik pont micsoda stb., alig vagyok 70 éves, lehet, hogy még van 20 évem is erre a feladatra, de még nem adtam fel. Mindenesetre kösz!
(#) MAGA VAN hozzászólása Szept 15, 2015 /

Modulok alsó felén jól követhető a vezetékek alapján a tápfesz. Sajnos a belsejében lévő hiba esetén kell javító kábel. A procedúrát a 8.2.4.-tól kezdődően célszerű kezdeni. Deállitások előtt a PLL hurkok ellnőrzése a gépkönyvben leírtak szerinti sorrendben célszerű végezni. A mérőpontokon DC feszt mérni és ellenőrizni ,hogy kb. a megadott tartományban van-e?. A hurkok megbontása az SMC kábelek kicsavarásával is ad információt, mert a LED-nek ekkor világítani kell ,hiszen nem zárt a hurok. A nagyobb gond akkor van ,ha több modul is híbás. Az eszköz elég bonyolult felépítésű az egymásra épülő PLL -ek miatt.
Egy hétig nem tudok foglalkozni a témával , remélem addig összegyűlik néhány tapasztalat ami alapján valamilyen generális megállapítást lehet tenni.
Üdv.:
M-V
(#) gkari válasza MAGA VAN hozzászólására (») Szept 16, 2015 /

Nagyon köszönöm!
Üdv: GK
(#) gkari válasza gkari hozzászólására (») Szept 28, 2015 /

M1 feszejeit beállítottam, a többi következik. Mivel a frekimérőm csak 20MHz-ig mér, ezzel nem sokra megyek, rendeltem "rfcandy" - tól egy 2,5 GHz-es frekimérőt, ha igaz, hogy tudja, amit igér, nem is sok az ára (postával 104.- juró), persze be kell dobozolni, táppal ellátni, bizonyára menni fog.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 14, 2015 /

Sziasztok.
Elkészültem a dip mérőmmel végre. A Rádiótechnika 2007-es évkönyvében megjelent cikkben közöltet építettem meg. Már ki is próbáltam, szépen működik.
A doboz nyáklapból lett forrasztva, a piezo azért lett a dobozhoz forrasztva, mert így hangosabb.
(#) Medve válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Ügyes, a skála hogyan lesz? Mekkora a frekvenciatartománya?
(#) elektroncso válasza Medve hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Skála nem lesz, van digitális frekvenciamérőm, azt használom. A frekvenciamérőt induktív módon csatolom a dip mérő tekercséhez.
A képen látható tekercsel 1,7MHz-től 4,73MHz-ig hangolható, ez nekem egyenlőre elég, mivel ez átfogja az alsó három RH amatőr sávot ahol játszani szokok (160,80,40 méteres).
Később, ha más frekvenciára kell akkor készítek más tekercset is.
(#) MAGA VAN válasza gkari hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Üdv.gkari!
Most kaptam csak értesítést,de amint látom már van történet. A továbbiakban a PLL-ek ellnőrzése a célszerű lépés. A MHz-es kapcsolókat 200MHz-re -ra állítani.
PLL1 (M3-as egység) M6-ról jön 1kHz es jel? A 9. lábra DC mérőt kötni,a 000-999 ig terjedő (kHz-es lépések) peremkerekes kapcsolók beállításával a feszültségnek változni kell. A legmagasabb helyértékű kapcsolót 5-re állítani és a tetején lévő P302-vel beállatani a DC feszültséget "0"-V-ra. Utánna "9".llletve" 0"-raállítva kb minusz 5-és + 5V közötti feszülséget kell tudni mérni, amely arányos a kapcsolók állásával. Szükséges lehet a P302-vel ismét beállítani az 555-nél a "0"V-ot és a két szélső értéknél ellnőrizni. Ez a fokozat a lehető legegyszerűbb.
A szignál generátor kimenetét freki mérővel lehet megfigyelni , hogy a kHz-es kapcsolók kapcsolgatása során az értékek megfelelően változnak-e a beállított értéknek megfelelően. Célszerű ellenőrizni az M6 egységből kijövő egyéb frekvenciákat is (1,2, 40 és annak felharmónikusai amely freki mérővel egyértelműen nem mérhető, 1200 ,1440 MHz)
PLL2 beállítása : ( M5 egység) Freki 200MHz M5 13-as lábára fesz mérőt kötni. a kivánatos érték 0,7 és 1.7V között kell lenni. Ha ettől több akkor az M6 tetején lévő két trimmel kell a megadott értéktartoményba húzni. Frekit 239-re állítani, az értéken belül kell maradni.

Frekit 200MHzre állítani és az M5 14-es lábán a P502-vel "0" V-ot beállítni. 239-re állítani és a P503-al ismét "0"-ra állítani. Ezt szükség esetén megismételni.
Ha ezek rendben vannak akkor lehet a további PLLáramköröket beállítani.
Eredményes munkát kívánva
Üdv.:
M-V
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
(#) gkari válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 24, 2015 /

Hát kösz, nagyjából itt tartok, amit leírtál, de sajnos pl. a vezéroszci valamiért nem igazán állítható (50 helyett majd 68MHz), lehet, hogy a trimmerkondi halott, M5 13. lábon 0V van, nem hagyja magát állítani; ugyanakkor M6 kivezetésein mérhető a 80, 1, és 2 MHz-ek. Megnézem a trimmerkondit, meglátjuk....
(#) MAGA VAN válasza gkari hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Nem tudom mit értesz vezéroszcillátor alatt?
Az M6-os egység önállóan is mérhető, mert csak kimenő jel van rajta. Alaposcillátor amelyből minden származtatható az 40MHz. (feltételezem 1172 és nem 1172/B tipusú ) Megbontás nélkül a tetején az SMAC csatalakozón a három egymás melett lévőn a szélsőn 1kHz azt követőn 2kHz és 1MHz-5V -os négyszöglenek kell lenni. A másik szélső csatlakozón a 40MHz-es alaposcillátor felharmónikusi jönnek ki , 560MHz-ig azonos értékkel szintje kb 100mV. Frekimérővel nem lehet egyértelműen mérni. A 40 MHz-es ocsilláror frekijét trimmerrel az egység alján egy vékony csavarhüzóval lehet elérni és állítani a pontos 40MHz-et. Ha az érték eltér 1-2kHz-el attól még az eszköz működik! A 80-as érték nem tudom honnan származik? Ha mérhető 2 MHz az egységben lévő további 7490-es(-ek) hibája lehet.
Üdv.:
M-V
(#) gerenk válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Valóban, nincs 50 MHz kristály referencia, csak 40 MHz a sima 1172 M6-ban és külön termosztált
5 MHz az 1172/b-ben. a sima 2 MHz referenciát szolgáltat a B [b]/2 KHz[b]-et.A kéopen 1440 Mhz
mérése látható, a kijelzett érték az előosztó 256 miatt ennyiszer szorzandó.
(#) MAGA VAN válasza gerenk hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Tekintettel arra ,hogy a gyártó fentartotta a változtatás jogát, ime az M6-os egy másik változata, ami kristályosc-ot illeti. A B tipus is 40MHz-es, de egy 5MHz-es termosztálttal támogatva és szinkronzva. Az M2-es szabadon futó 2MHz-helyett pedig 2MHz-es PLL-es FM modulációt alkalmaz, ami nem mászkál el. A SAT tunner alkalamzását abban az esetben érteném, ha az spekrum analizátorként lenne használva szintmérésre. Az 1440MHz-et egy valamire való 2,5GHz-es frekimérőnek kell tudni mérni. (kb -10-15dBm jelszint van ami 30- 70mV) Ugyan ez vonatkozik a 1200MHz-re is.
Van mit küzdeni, és ez csak a kezdet! A referencia jelek nélkül sajnos , hacsak nincs egy külső generátor vagy egy másik működö képes 1172-es ahol legalább egység szinten ellenőrizhető a modul működő képessége akkor ezt az utat kell járni. A többi egység pedig csak kikábelezve lehet faggatni.
Üdv.:
M-V
(#) gerenk válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 25, 2015 /

Igen, az M2 PLL-es FM modulációt alkalmaz a B változatban és ehhez a 2KHz referenciajelet
kap az M6 modulból. Ott viszont ne keressük a 2 MHz-et legalább is a B típusban.
A SAT tuner megtévesztő, nem spektrum analizátorként , csupán valamire való 2,5 GHz-es
frekvenciamérő előosztóként használatos az MB506 osztó része.
üdv. gerenk
Következő: »»   27 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem