Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia gondolom akk az a 2 sárga vezeték lehet az igaz? mert még van egy csatlakozó ami vagy 6 szines vezeték azzal nem kellene csinálni semmit? Tehát a +5 V-ra esetleg kötni vmi fogyasztót vagy hogy érted?
A bemenetválasztó, és a hangerő +5V-ról, illetve +9V-ról megy. Ha azokra nem tartanál igényt (az sem biztos, hogy jók) akkor is kéne egy +5V a TA7269-esek némításának kikapcsolásához.
Akkor foglalkozz vele ha nem okoz nehézséget a hiányzó áramkör elkészítése és a csatlakozási pontok beazonosítása.
Aha értem köszi tehát akkor kikell keresnem hova adjak neki 5v-ot hogy beinduljon, a megépítéssel nem volna gond csak a csatlakozási pontok megkeresése
De ha nem is tartanék igényt a bemenetválasztó és hangerőszabályzóra akkor a Tda7269-esekkel szerelt panelt hogyan lehetne megszólaltatni hiszen ha le választom az imént említett 2 panelt akk mar maga az erősítő is hiányos lesz szóval az nagyobb munkát igényel?
Ha LED-et említettél akkor valószínűleg az a rajza amit mellékelek, bár biztosat akkor lehet mondani, ha leegyeztetted.
A TDA7296 működőképességét majd akkor látod, ha a CON25 csatlakozón beviszed az 5V-ot. Ha a bemenetet megérintve zúgás hallatszik a hangszóróban, akkor van benne élet és lehet agyalni a bemeneti csatlakozáson és a hangerő szabályzásán.
Értem köszi és igen ez a rajza amit mellékeltél igaz már bogarászom egy ideje ugyanezt mert megvolt nekem is csak nem nagyon értettem De köszi mégegyszer remélem sikerel járok majd.
Sziasztok, AEG SLS4705-höz keresek rajzot, esetleg van valakinek?
A sub időnként "pukkan" egyet ha fel van tekerve a basszus, illetve halk zúgás hallatszik belőle, ha nincs bemenő jel. Köszönettel...
Az 5V helyett a próba idejére egy 4,5V-os laposelem is megteszi, csak ügyelj a polaritásra, negatív megy a GND-re!
Na megpróbáltam az 5V-al a próbát de semmi ugyanúgy csend viszont láttam hogy con12-re kell 9v na annak is adtam még 9voltot csakhát sajnos annyira igyekeztem vele hogy véletlen 12v lett belőle és hát pici pattogás és füst vmeik kondi megadta magát sajnos mert onnan füstölt és más nincs ott sőt olyan ügyes voltam hogy a bementválasztón sikeresen elfüstöltettem az Ic-t szóval maradt a végfok panel simán amit gondoltam kiszedek és vhogy külön azt beindítani.
Mikor a STBY megkapta az 5V-ot hogyan vizsgáltad a hangját?
az 5 hangszóró kimenetére kötöttem hangszórót mindegyikre és közben hozzáértem a bemenetekhez hogy vmi zúgás halatszon(mindegyik bementnél)
Lehúztad a bemenetválasztótól jövő CON23 csatlakozót? Ha nem, akkor így ismételd meg a próbát.
Rendben megisnézem mert sztem én azt kihagytam.
Na megnéztem lehúztam a con23-ast ugynúgy végeztem a próbát de megint semmi.
Jók a végfok IC-k, vagy csak reménykedsz benne?
Az 1, 3 és 5 lábain meg tudod mérni a feszültséget testhez képest? Abból látszana kapnak-e tápot és sikerült-e a némítást kikapcsolni.
Semmit nem tudok róla hogy jók e csak reménykedem most mérni pl perpillanat nemtudom de majd megnézem most inkább félrerakom egy kicsit de köszi az eddigit
Tuti, hogy jó a TR507? Bekapcsoláskor a C510 megfogja a nyugalmi áramot, aztán már
csak a Zenerek, pedig ezek csak védelmi célra szolgálnak,a nyugalmi áramot nem befolyásolhatnák. Kiépítés helyett az FL4 és a kollektor között mérnék, talán könnyebb beforrasztani két drótot.Ha kb.7V-t mérsz, oda a tranzisztor, ha ennél nagyobbat, minimum az egyik Zener is. Ha a fesz.max kb.3V, akkor dobd fel a meghajtó rajzát is! Üdv.T. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2015
Én is még erre gyanakszom, de ehhez hozzájutni ( csupán méréshez) is nehéz bányagépek kellenek. Maga tranyo be van ragasztva a hütöbordába, még azt sem tudom, hogyha kicserélem, hogyan fogom visszaragasztani.
Némi lelki tarnára lesz szükségem ujra szétszedni, kialakitani a méröpontokat, majd ujra összeszerelni és bekapcsolni..... Itt a meghajto rajza:
Jobbat mondok. Gondolom a kimenet-föld zárlatellenőrzése megvolt.Ha kiépítetted, az FL4 és az R525-R527 ( a két 5.6k) közös pontjára adjál mondjuk12V-t egy 1k keresztül (nehogy az induló áram megölje az után-húzó elkót vagy az alsó Zenert/diódát. DWM az FL4 és TR507 kollektora között. Tekered a potit, a fesznek változnia kell kb.1.2V ás 2.8V között. Ha nem változik: akkor vagy a tranziszor vagy a poti ill. ennek kiütköztetője,vagy D521 szakadt,
Na jó, nagy valószínűséggel a bázis-emitter közötti ellenállás nem csökkent le. Fólia szakadásra ellenőrizd a két bázis között is a feszváltozást. A TR518-t is nézd meg! Vajon ennek hogy tudott a bázisellenállása (R551) elpattanni? (A több SHORT, OPEN felírat milyen célt szolgál?) Ugye nem az akarod mondani,hogy nincsenek bányagépeid? Üdv.T. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2015
Szia! A SHORT átkötött, az OPEN üresen hagyott alkatrészhely.
Bányagépeim vannak, csak idöm nem volt, minden szétszedés kb 10 perc, az összerakás ugyanennyi, azaz egy alkatrészcsere 20+ perc.
A TR518 szintén beteg volt, az valoszinü a DC monitor a központi processzorba. Nyilván ha elfüstöltek a 0,22 ohmos ellenállások az R551-re kb 57 V került....remélem a proci nem szenvedett. Ha minden jol megy holnapután megprobálom külsö táppal lemérni ezt azt, hátha valamit sikerül kitalálni.
Sziasztok , ismét segítségért fordulok hozzátok. összeraktam a Tda végfokot feszemelővel , müködik minden szépen csak kellene esetleg tipp hogy mekkora dobozt csináljak a hangszoronak a kocsimba, a hangszoró 20cm jensen gemini 160w os. Fogalmam sincs mekkora és milyen kialakítású doboz lenne jo neki.
Szia! Hangsugárzó témában érdeklödj!
Azért nézd majd meg a 330 ohm jelenlétét a végtranzisztor bázisok között, a meghibásodás során tapasztaltak és a javítás utáni hibajelenség roppant gyanússá teszi.
A nyugalmi áram beállító áramkör a rajzon szereplő ellenállás értékkel nem valami meggyőző, ha eltérést tapasztalsz ne lepődj meg. Trimmer középállásban a kollektor-bázis közé eső eredő ellenállásnak közel a bázis-emitter közti háromszorosának kéne lennie. A TR507 tipikus kollektor-emitter feszültsége 2,2V ennél a végtranzisztor struktúránál.
Azt még tegnap kimértem 328 ohm. Mint irtam nekem is gyanus a TR507, de sajnos az a leghozzáférhetetlenebb. Gyakorlatilag kis em igen tudom forrasztani, mert ugy van szerelve, hogy a NYÁK-on van egy csücsök ahol a tranyo van felette meg a hütöborda ( azaz a tranyo direkt bordában van. Ha ki akarom venni le kellene szereni a hütöbordát ( mintegy 20 tranzisztor van rajta, meg az tartja össze az egész konstrukciot) szoval legalább egy napi munka ha minden jol megy...
A TR507 ellenőrzéséhez ne bontsd atomjaira a készüléket. Ha nem emitter-bázis zárlatos kihozod segédvezetékkel a három lábát, olyan pontról ami forrasztással, jobb esetben csipesszel könnyen elérhető és párhuzamos felállásba rákötsz egy N-es általános kistranyót. Ha kiderül, hogy itt a probléma még mindig eldöntheted felfogatod ezt a tranyót, vagy bontással viszed be a helyére.
Na majd meglátom csütörtökön. Addig is megnézem van-e megfelelö tartalék tranyom ( kellene lennie).
Szia!
Ma ismet volt idom a javitgatasra. Talaltam is egy hibat, kit forrpony kozt volt zarlat. Amint orvosoltam megszunt a hiba, a T410 B-E labai kozt megszunt a zarlat, de tovabbra sem mukodik az erosito. Keszitettem egy ujjabb terkepet a tranzisztorok labain levo feszultsegekrol.
Szia! Az R438 0,5 ohm ellenállás nem köti össze a végtranzisztor emittert a kimenettel. Ez lehet az ellenállás, vagy a vezetősávok hibája. Kikapcsolt állapotban keresd meg szakadásvizsgálóval!
Kicsereltem a hibas ellenallast, mukodik most jol. Koszonom szepen a segitseget.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |