Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő
 
Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   164 / 188
(#) Mircsof válasza Pessu hozzászólására (») Nov 23, 2015 / 1
 
Szia!
Nézz szét az apróban! Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) szucsistvan123 hozzászólása Nov 29, 2015 /
 
Helló! építettem egy LCM3-at, de a kapcsolókat, és a banánhüvelyeket nem tudtam a panelbe forrasztani. Ezért ki kellet vezetékeznem. (lehet ez a hiba?)
Az a gond vele, hogy ellenállást, és ESR-t furán mér. Tegnap mértem vele 2 ellenállást, (mind 2 10 ohm, csak az egyik régi típusú a másik új) és a régit azt jól mérte, a másiknál meg 2 Ohm -al többet. (multival hasonlítottam össze) A másik, hogy ESR-t is (szerintem) furán mér
Az egyik egy 470µF 16V -os kondi, a másik 1000µF 35V-os. Zsír újak!
(#) Ideiglenes válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 1
 
A "furán mér" nem túl egyértelmű megfogalmazás arra, hogy mi is valójában a problémád a méréssel. Én aránylag nagy mennyiségű kondikat szoktam venni, s egy-egy sorozatból veszek ki néhányat. Azoknál is van szórás, de a tapasztalatom az, hogy ugyanarra a példányra ugyanazt az eredményt adja a műszer.
Összehasonlítottam már több gyártótól származó ugyanolyan kapacitású kondikat. Meglepő, milyen eltérések tapasztalhatóak. Néha még azon is meglepődök, hogy az állítólagos alacsony belső ellenállású kondik közel azonos eredményt mutatnak, mint a normál kondik. Természetesen vannak jó példák is, ahol látványosan alacsonyabb az ESR érték a normálhoz képest. Azon nem szabad meglepődni, hogy a készülék a kijelzőjén egy 1000 µF-os kondinál éppen nem 1000 µF-ot jelez. Lefelé és felfelé is eltérések lehetnek.
(#) szucsistvan123 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Az egyik problémám az konkrétan, hogy a multi szerint 10 Ohm-os ellenállás az LCM szerint pontos, és van olyan ellenállás ahol 2 ohm-al többet mutat a valós értéknél.
(#) Ge Lee válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 1
 
Azok az ESR értékek szerintem rendben vannak. De nekem volt a kezemben gyári LCM3, az alapján azt mondom hogy ESR-t érdemesebb egy olyan analóggal mérni mint ami nekem van. LC mérésre viszont tökéletes.
(#) szucsistvan123 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Értem, köszönöm a válaszokat!
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
És a kivezetékelt kapcsolóknak van valami hátrányuk?
(#) Ge Lee válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 1
 
Attól függ milyen hosszú, de inkább csak a kis értékű kondiknál és induktivitásoknál. Nekem LCM2 van, úgy csináltam meg hogy a nyák ott van közvetlenül a doboz előlapja mögött, az előlapra kívülről meg tettem egy nyákdarabot. Ez akkora kb. mint egy gyufásdoboz harmada, a közepén 2-3mm széles csík van marva, ez az érintőpanel. Fogom a kondit (vagy a tekercset), nekinyomom ennek a panelnak, a másik kezemmel meg megnyomom a gombot. Ennyi a mérés. Így viszem be a legkevesebb hibát azzal együtt, hogy a mérendő alkatrész mérete és formája lényegtelen, azon a néhány centin belül.
A másik megoldás a mérőkarom (miniatűr mérőfogónak hívják), de ahhoz már kell néhány centi vezeték hogy használni lehessen.
(#) szucsistvan123 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Kb 10cm a vezetékhossz. Máshogy sajnos nem tudtam megoldani!
(#) morgo válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 1
 
Szia!
Arra ügyelj, hogy a lehető legkisebb ellenállású vezetékeket használj. Vastag, sodrott vezeték legyen, gondosan előónozva a végeit, hogy jól befusson az ón a szálak közé.
Sokan meglepődnek, amikor lemérem egy darabka vezeték ellenállását. Az olcsó "piaci" műszereknek is a mérővezeték a leggyengébb pontjuk pontosság szempontjából.
(#) Ge Lee válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 2
 
Annak már lesz kb. 30-40nH induktivitása ha nem több, meg valamekkora kapacitása is. Az ellenállása lényegtelen, akkor lényeges csak az a néhány század ohm, ha ESR mérésre is használod. Bár akkor is csak abban az esetben, ha nincs a kábel ellenállása belekalibrálva a mérésbe. Nálam úgy van az analóg ESR mérőnél hogy van kb. 30 centi kábel, ami kell is hogy egy nagyobb nyákon (pl. monitor alaplap) is kényelmesen lehessen dolgozni vele anélkül hogy ráncigálni kellene vele együtt a műszert, viszont bekapcsolás után a kábel ellenállását mindig kinullázom.
Az LC mérésnél viszont közvetlenül ott van a nyák mellett az "érintőpad", hogy ne vigyek be pluszban induktivitást meg kapacitást.
(#) szucsistvan123 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Itt egy kép a beléről:
(#) vargaf válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 2
 
Szia!
A kapcsolókat és a mérőpontokat bekötő vezetékek ennél a műszernél nem lehetnek ilyen vékony vezetékből és a hosszuk is zavart okoz a mérésnél. A Pudics István féle terven nem véletlenül vannak a kapcsolók a panelbe forrasztva és a mérőpontokat bekötő kábelek is nagyon rövidek és vastagok.
Üdv.: Feri
(#) szucsistvan123 válasza vargaf hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Jó vastagot akartam használni, de sajnos az úgy nem fért volna el. A kapcsolók lábai túl vastagok voltak a panelbeforrasztáshoz. Ez a kábelhossz meg muszáj volt, mert nem bírtam volna összerakni. Így nagyon vészes lehet a pontatlanság?
(#) vargaf válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 29, 2015 / 1
 
Igen.
(#) szucsistvan123 válasza vargaf hozzászólására (») Nov 29, 2015 /
 
Akkor megpróbálom vastagabb és rövidebb kábellel összekötni.
Köszi a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
(#) hg0npj válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 30, 2015 / 1
 
Szia!

Javaslom, hogy a kapcsoló lábaira forassz egy-egy 1,5 mm2 vezeték darabot majd azt bedugod a panelba és beforrasztod. Így a panelt a kapcsolók fogják tartani. És már kész is. Ettől egyszerűbb megoldás szerintem nincs (hacsak nem veszel olyan kapcsolót ami bele való)!
(#) Ge Lee válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Nov 30, 2015 / 1
 
Az úgy nem az igazi. A kábelek is hosszúak, meg a banánhüvely sem ide való. Konkrétan nincs is olyan méretű kondi amit abba bele tudnál dugni. Vagy egy pici érintőpanel amit mondtam, vagy néhány centi vezeték és miniatűr mérőfogó.
Ha kiforrasztasz valahonnan egy kondit, annak a lábai néhány mm-re vannak egymástól, azt nem tudod rátenni a két banánhüvelyre.
Az enyémnek az előlapjára egy ilyen van odacsavarozva, a fóliasávok le vannak ónozva. Teljesen mindegy hogy a kondinak (vagy tekercsnek) 3mm vagy 25mm a lábtávolsága, odanyomom és meg tudom mérni. Bár egy kicsit meg fogom majd nagyobbítani, mert a 27,5mm lábtávolságú fóliakondit már ferdén kell odaraknom, vagy hajlítanom kell a lábán.
Ugyanez igaz a tekercsekre, vagy az SMPS trafókra amikor szórást kell mérni.

érintő.jpg
    
(#) szucsistvan123 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2015 /
 
Értem! köszönöm mindenkinek a választ!
Az érintőpanelt azt mindenképp beleépítem, A kapcsoló bekötését én is így gondoltam!
(#) MAGA VAN hozzászólása Nov 30, 2015 /
 
Az előző hozzászólások egy részében a mérővezeték hosszával kapcsolatosak. Ugy látszik ettől elég nehéz megszabdulni, pedig van más ut is. A vezeték helyett akár 30-40 cm-es koax, lehetőleg vékony , dielektrikuma sem döntő de a 2-3mm-esek rendre teflontöltésűek és kellően hajlékonyak. Erre azlért van szükség, mert a vastag, rideg a szerkezet magávall rángatja. A kábel közvetlenül beforrasztaható , árnyékolás a GND felöli oldalra. Elegáns megoldás de egy kicsit drágább az SMA csatlakozó . A kábel másik végére pedig bontható csatlakozóval , pld aranyozott tüskesorral akár milyen célpanelt lehet elhelyezni, a folia oldalon csuszósaruval ahova a a mérendő lábas alakrész kivezetéseit lehet alá csúsztatni és nem szükséges az alaktrészt szorongatni. Lehet mérőcsipesz kialakítás, vagy éppen SMD-alaktrészeknek megfelelő. Varicapméréshez egy további tipus. A hitelesítés teljes mértékben azonos folyamat. Még mielőtt valaki megkérdőjelezné , kérem ismerje meg a mérés metódusát és nem lesz további kérdése.
Üdv.:
M-V
(#) ic20 hozzászólása Dec 4, 2015 /
 
Sziasztok !
Szeretnék egy kis segítséget kérni, hogy hol lehet az lcm3-nak eredeti műszerház dobozt kapni ( amibe lett tervezve ) ? Segítséget előre is köszönöm!
(#) attika válasza ic20 hozzászólására (») Dec 4, 2015 / 1
 
pl itt néz szét.
Bővebben: Link
itt tuti van.
(#) spgabor hozzászólása Jan 18, 2016 /
 
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne. Épp rakom össze az LCM3-at a leírás alapján. De most vettem észre a neten lévő képeken, hogy lehet kicsi teljesítményű ellenállásokat vettem. Ahová nem volt konkrétan odaírva, hogy mekkora teljesítményű kell, oda 0,4W--sat vettem. Ez probléma, és vegyek bele nagyobbat, ha igen, mekkorát? Ha nem gond, akkor összerakom ezekkel.
Valamint az alkatrészlistában nem találom R11 értékét. Ide mekkora ellenállást kellene raknom. Ha jól tudom, ez a háttérfény előtétje külső táp esetén.

Előre is köszi a segítséget és üdv:
spgabor
(#) attika válasza spgabor hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1
 
Nyugodtan berakhatod,én is olyanokat vettem és hagytam is nem cseréltem másokra.
A mai napig működik a műszerem.
(#) spgabor válasza attika hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Köszönöm a gyors választ. Valamint most átfutottam az alkatrészlistát és azt vettem észre, hogy vagy fáradt és figyelmetlen vagyok, vagy a következő elemek értékei nincsenek még feltüntetve: D3, C7, C11 és R11, amit korábban is írtam.
(#) attika válasza spgabor hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Ha megtalálom a táblázatot akkor berakom ide,de sztem itt az oldalon már többször feltöltötték,ha jól emlékszem innen van nekem is az alkatrész lista.
Vagy a cikkben van leírva,de biztos,hogy meg van.
Kapcsolási rajzon minden rajta van a C7 2,2 mikró.
Rajz
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
(#) spgabor válasza attika hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Néztem a cikket, de nem láttam. Bár lehet átszaladt a szemem felette. Most abba is hagyom, holnap átnyálazom a fórumot is, mielőtt folytatnám.
(#) Mircsof válasza spgabor hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1
 
C7 2,2 µF stab kimenetén (10µF stb mind mehet rá).
C11 100nF ha jól tévedek a Pick táp lábánál van közvetlen.
R11 39R Ezt lehet változtatni a kijelző fényerejét határozza meg minimális eltérés nem számít.
Itt megtalálod mindegyiket

UI: rosszul tévedtem, és a C6 van a Pick lábánál a C11 a stab után van rögtön a nyák jobb felső részén
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
(#) spgabor válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Közben keresgéltem otthon és találtam régi tv-ből bontott remix kondenzátorokat. Ezeket szerintetek felhasználhatom C8, C9,C10 helyére, vagy vegyen inkább újakat? Azért kérdezem, mert amit a fórumon többször láttam linkelve C9 és C10 helyére kondikat, az elég horror árra jön ki szállítással vidékre. C8-ra meg ezt ajánlották korábban. Az olcsóbb, bár ebben meg bizonytalan vagyok, mert szinte minden utánépítő ide mást használ fel.
Nem szeretném, hogy a mérés pontosságára rossz hatással legyen a nem megfelelő kondenzátor, de ha nem feltétlen szükséges, akkor inkább egy elég nagy felesleges kiadástól megspórolnám magam.

Üdv:
spgabor
(#) Mircsof válasza spgabor hozzászólására (») Jan 25, 2016 /
 
Szia!
Az a nagy sárga szerintem megfelel 33nF 5% a feliratok szerint. p_istvan Irta valahol hogy a 33nF nem kell hogy "olyan" pontos legyen.Viszont az 1nf ha jól értelmezem a képeket 10% tűréssel vannak megadva, ami szerintem túl nagy eltéréseket tesz lehetővé, ráadásul egy műszerbe a pontosság a cél, és ezt visszatükrözik a felhasznált alkatrészek is.
Az más kérdés, hogy a régebbi néha pontosabb mint az uj. Ha nincs tervben, hogy rendelj 1nF 1% kondikat akkor mindenképp próbáld ki először a kéznél levőket.
Szokott itt az apróban is lenne eladó kondi LCM3-hoz megfelelő tűréssel.
Az a fekete 33nF X2 pont ugyan ilyet akartam én is beépíteni, de a multi mindent mért csak nem 33, értéket.
Következő: »»   164 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem