Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Arra lennék kíváncsi az ónozással mit futtattál esetleg össze, ennyi rossz IC tényleg valószínűtlen.
Képek alapján nem derül ki számodra semmi? Később ránézek a dologra alaposabban.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2015
A kicsi BC tranyók most nincsenek bent a panelban . Ez nem okozhatja a problémát?
A BC tranzisztorok csak túláram esetén lépnek működésbe, nincs közük a normál üzemhez.
A korábbi fotón roppant túlmaratottak a vezetősávok, a képek alapján néhol még a vezetés is kétséges.
Sziasztok! Alkotó féle 2X130W-os erőlkődőjét szeretném megépíteni. Alkatrészeim többsége megvan már kirajzolódott mit szeretnék ( koppanásgátló hővédelem dc védelem.) Viszont olvasgattam kicsit a tápegység kérdésében, Összesen vettem 4X10000µF kondit illetve 2 diódahidat. A trafóval bajban vagyok nem tudom milyet kellene venni, hallottam olyat, hogy jobb 2 trafóból. Ez a két trafós történet ( gondolom ha egy trafó van, de 4 szekunder az is ugyan ez a szituáció) mivel jobb? Esetleg nekem elég link is ahol ez ki van vesézve. Még annyi lenne, hogy hány VA-es trafót vegyek, elvileg csatornánként a 200VA kevés, pár oldallal ez előtt kérdeztem is ilyet. Mekkora teljesítményűt vegyek 600VA elég a 2 csatornára? (Sajnos csak a trafó kerül annyiba, hogy tudnék venni nagyobb teljesítményű erősítőt úgyhogy nem szeretnék mellélőni, illetve nagyon túlméretezni sem csak éppen ahogy szükséges ) otthoni hallgatásra, de házibuliba is szeretném használni.
Az említett kapcsolás Itt található. A segítséget előre is Köszönöm!
Bocsánat már nem tudtam módosítani, de a tápegység rajz(ok) amik szimpatikusak nekem csatolom: Skori quad táp. Annyi lenne még, hogy elvileg kellene kisebb kapacitású hidegítő kondi is, 100nF vagy 1µF ot tegyek még pluszba rá?
Elővettem a VF paneleket. Átónoztam az egészet. Szebb nem lett de tutira vezet. Kimeneten -20v visszacsatolásban az IC lábán -13v ha bent van az IC. 3 IC-vel próbáltam mindig ugyan ez van. Mind a kettő panel ugyan azt csinálja. Nem értem hogy a visszacsatolásban hogy lehet ilyen feszültség. A nyugalmi áram beállítható mind a két panelon. Ötlet?
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2015
Próbálom elhinni, hogy vezet, de lásd be nehéz dolgom van
Írd rá a kapcsolási rajzra a 2,3,4,6,7 IC lábak, a két tranzisztor és a FET-ek valamennyi lábának feszültségét testhez képest mérve, előjel feltüntetésével! Ebből be lehet a hibát határolni.
Multival mérve vezet. De igazad van átónozom ott is, és remélem hogy igazad lesz.
Az a -20V kimeneti feszültség azért nem ettől lesz, inkább valami piszlicsáré alkatrészhiba. Innen a távolból csak akkor tudok segíteni, ha gondosan feltérképezed a feszültségeket.
1:+10.8
2:-13.5 3:-13.6 4:-12.4 5:-0.05 6:+0.2 7:+12.3 8:+11.0 Ezeket mértem.
Az IC 2-es lábára semmi esetre sem kerülhet ekkora negatív feszültség, hiszen azt egy 47k ellenállás húzza a testre. Ezt ellenőrizd is le, a 47k ellenállás másik végén feszültségméréssel!
Feltéve, hogy jó(k) az IC(-k) azt kell feltételezzem, hogy a 2-3 lábak között átvezetés, netán zárlat van. Mérj közöttük ellenállást feszültségmenetes állapotban! A tranzisztoros, FET-es rész rendben.
A 2-3 lábak között az IC-n 5k-t mérek. Ha kiveszem az IC-t akkor a tokon nincs zárlat. 2 -es láb és föld között 47k Ohmot mérek ez is rendben van.... Az IC-t egy jól működő Quadból vettem ki. (Remélem azóta nem ment tönkre ez az IC is ) 2-es lábon IC nélkül kerek 0V van. 3-ason viszont -70v... Nem értem. Vagy sorra mennek szét az IC-k. Vagy nem tudom. Holnap elindítom a Quadot ellenőrizni az IC-ket.
Az IC ellenőrzésére valami kevésbé brutálisat is kieszelhetnél
Nem akarok beleszólni, de követem egy ideje az eseményeket, és a képeken a nyákot elnézve elég gáz. Nem lenne egyszerűbb elsőnek egy normális nyákot gyártani / gyártatni, azt ebből kiszedett és bemért alkatrészekkel felépíteni?
Pl? Van pár működő quadom. Beleteszem aztán szól ha jó....
Most ebből a panelból kell főzni. Ennek is kellene mennie.
A visszacsatolásnak IC nélkül hogyan kellene működnie?
A visszacsatolás IC nélkül nem jön létre. Ha arra gondolsz merre billen ilyenkor a kimenet, akkor az adott áramhoz tartozó alacsonyabb Ugs feszültség miatt az IRFP240 felé.
Lehet, hogy kellene, de mégse megy. A paneleken ellenőrizted a vezetősávokat, oda megy mind ahova kell(kapcs rajz alapján)? Gyantát lemostad a panelről? Alkatrészeket szintén ellenőrizted a kapcsolási rajz alapján? Esetleg valami nincs fordítva? Megnyúlt ellenállás stb? Amikor indítottad, a feteket elszigetelted?? Meg is mérted? Élesztési szabályzatot betartva éleszted?
Arra gondolok, hogy mekkora feszt kellene mérnem IC nélkül a visszacsatolásban az IC-tok 3-as lábán.
A 3-as lábon a visszacsatolásban lévő kondenzátor feltöltődése után a kimeneti feszültségnek kell megjelenni. A kondenzátor persze arra nincs felkészítve, hogy tetszőleges polaritással a tápfeszültségig töltődjön. A gyakorlatban párszor 10mV-ról van szó, erre van méretezve.
Azért mérd meg annak a 47k ellenállásnak a tényleges értékét a test és az IC 2-es láb között, melyen az IC bemenő árama 13V-ot képes ejteni!
47.1kOhm IC nékül 3-as láb -68V 2-es 0V. A 47.1k megvan a tok 2-es lába és a föld között is.
Sajnos nem tekinthető jónak a műveleti erősítő. Milyen típust használsz? Nézd meg az adatlapján a bemenő áramát és szorozd ki 47k-mal, láthatod csak mV nagyságrendű feszültség eshet ezen az ellenálláson.
A mérések során testre volt zárva a bementi csatoló kondi?
Hopsz tényleg. Nincs is bent csatoló kondi. Majd még küzdök vele. Van még pár ötletem. De ezt a visszacsatolásosdit megfejthetnénk. Normális ekkora negatív fest IC nélkül?
Az IC nélküli állapot nem normális, nincs is mit vizsgálni rajta, minden kísérlet egy kondenzátorba kerül.
Nem írtad az IC típusát.
NE IC. Ezek szerint tönkrement a kondi a visszacsatolásban?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |