Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1801 / 2519
(#) steelbird válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 25, 2015 / 1

Csatolva. Ellenállást beforraszt, kondit ellenőriz. (a névleges feszültségét is)

Másik oldalnál ugyanígy, értelemszerűen...
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2015

80x50.png

(#) gernerakos válasza reloop hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

A kondik vadonat újak, jó polaritással vannak beültetve. Raktam egy 100K-s ellenállást a bemenet és a föld közé, így nincs feszültség a bemeneten, nyilván. A tranyók sem melegednek.
Kipróbálom, ha így már rendben van.
(#) steelbird válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

A végtranyókat tedd hűtőbordára, mert melegedni fognak.
(#) gernerakos válasza steelbird hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

Úgy lesz, elég nagy hűtőbordát fognak kapni!

24V -ról csak pár Watt lesz a kimenő teljesítmény, nagyon nem fog melegedni. 8 Ohm -ra kb 5W lesz a kimenő teljesítmény.

Ez volt az eredeti kérés, a néhány Watt kimenő teljesítmény, és hogy tranzisztoros legyen.

Köszönöm a segítséget neked is Reloop-nak is, mennek a zöld pacsik!

Ok, csak arra írtam, hogy nagyon nem fog melegedni, nem kell hatalmas borda.
Köszi!
(#) gernerakos hozzászólása Dec 25, 2015 /

Na, mégis van egy kis gond.... Ha csatlakoztatok egy jelforrást, csak zúg mint a veszedelem...

Tegyél egy-egy 22pf -es kerámia kondit a 30kOhm -os visszacsatoló ellenállásokra párhuzamosan. Valószínűleg gerjed.
Szerintem ez földhurok miatti gerjedés lesz, mert a nagyáramú és a bemenő jel a GND ágon közösen fut. A tápot a nagy elkóra kösd, és a hangszórók GND -jét is oda forraszd, az elkóra.
Lehet, hogy a Zobel-tagokat is át kell majd oda huzalozni.

Muszáj pont 2pF? Csak mert akkora nincs itthon...

22pf, nem 2.

Azt akartam írni.

47pf -ig nyugodtan fölmehetsz az értékkel.

33pF-t tettem be, megszólalt. Köszönöm a segítséged!

Kösd át a vezetékeket is oda, ahová írtam.

Rendben!
(#) lukacsp válasza portoky hozzászólására (») Dec 25, 2015 /

A kisjelű fokozat stabi tápján lévő puffer kondikat cseréld ki mindet.
A hangerő szabályzó tisztítás nem túl konstruktív tanács volt, de ezt valószínűleg érzékelted.
(#) hapro válasza reloop hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Most már tisztább fejjel... Szóval a végfokot kiemeltem a gépből, labortápról járatva hibátlan két oldal, az említett diódákat is kivettem belőle, a tápot lekötöttem a hibás oldalról, a végtranyókat kiszedtem belőle, meghajtóival együtt, és emitter ellenállásait is lebontottam végül. Eredmény, hogy kimeneten 0,01mV DC van jelen csak stabilan, szóval semmi (elképzelhetőnek tartom, hogy ez csak a műszerem pontatlansága), az OL kimeneten viszont 0,44V teljesen lezárt bemenettel, ha pedig a bemeneten lévő potit állítom, akkor ez a 0,44V lekúszik egészen 0,2V-ig.
Ha itt nincs 5V akkor elvileg azért jelez túlterhelést a proci. Ha jól gondolom.
Valami "maszek" módszerrel nincs értelme ide 5V-ot varázsolni, és akkor elvileg minden megy eredetiben? Mondjuk kikötöm ezt a védelmet az emitter ellenállás környékén és a tápról csinálok pár alkatrésszel az OL kimenetre 5V-ot? Ez nagyon barkács?
Mindemellett a szinusz jel tökéletes a kimeneten.
(#) reloop válasza hapro hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Az OL ponton valami zavarfeszültséget mérsz, semmi nyoma az 5V-ra felhúzásnak. Gondolom nem változik a helyzet ha lehúzod a J8-at.
Mértél az R847-en?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015

Ez az a mérés volt amikor nincs bent a végfok, hanem labortápról az asztalon összecsipeszezve mértem, tehát kvázi lehúzott J8-al csatival. Ha beteszem az erősítőbe akkor a következő eredményeket mérem:
OL ponton : 1,47V
DC ponton : 4,95V
R847-en: egyik felén az említett 1,47V, ez az amelyik közvetlen a procira megy, a másik felén pedig 4,89V (ez már közelít az 5V-hoz)

Húzd le a J8-at! Ha az R847 1,47V-ja változatlan, akkor a csatlakozótól az ellenállásig keresd mi húzza le. Ha az R847 mindkét lábán megjelenik az 5V akkor meg kéne szűnni a túlvezérlés hibajelzésnek, és a végfok panelen kéne keresni átvezetést az OL és a test között.
Érdekes, hogy a doksi a DC DET alapállapotát 0V-nak jelöli, szerintem itt is +5V-nak kéne lenni.
Ezek a vezetősávok nem futnak esetleg azon a részen ahol megpörkölődött az erősítő?

Lehúzott J8-as csatival végig mértem a végfok OL pontjának megfelelő csatlakozási pontot egészen a prociig. Hibátlan a vezetősáv. Az alaplapon csak vezetősáv van, ezen semmi szemmel látható hiba, vagy testre vezetés nem figyelhető meg és nem is mérhető. A kijelző panelen amin a proci is van mindössze 4 alkatrész található a prociig ezen a vezető sávon. Alapban egy dióda (D837) a testtel köti össze, ez kiszedve, megmérve hibátlan. Majd a 3db párhuzamos alkatrészt is kiszedve megmérve hibátlan értékeket muatttak ( D836, R847-10k, C836-47nF) Próbaképp kipróbáltam, hogy a kondit kicserélem egy másik kondira, csak 68-as volt itthon fóliában, de nem hozott eredményt. Szóval szerintem a végfoktól a prociig nincs hiba, már ha jól és jókat mértem.
Nincsen valami barkács módszer, akár úgy is, hogy kiiktatjuk ezt a figyelést, hogy beinduljon a gép. Ez nem fog soha bulizni, csak egy kis hangerővel üzemelő erősítő lenne amit kb naponta 1órára bekapcsolunk, hogy rádiót hallgassunk róla. Kb ennyit kell teljesítsen.

Amit viszont nem értek, hogy a rajzon miért megy a proci OL pontja a J10-es csati 3-as pontjára az AC relay pontra. Mert a valóságban nem megy oda! Oda szigorúan egy másik pont csatlakozik a prociról, a rajz szerint a proci AC relay pontja megy a csati OL pontra és fordítva is a proci OL pontja megy a csati AC realy pontra. szóval szerintem a rajzon elkötés lehet...

A válaszodban nem találom az eredményt, tehát lehúzott J8 esetén megjelenik az R847 mindkét lábán az 5V?
A barkács módszer abban áll, hogy kap az erősítő bemenete egy hagyományos hangerőszabályzó potit, és a meglévő DC védelmet kiegészíted pár alkatrésszel, hogy a rendszervezérlő nélkül is működjön.

Sajnos akkor is ugyanaz az eredmény.

A processzor megkapja a tápfeszültséget? Ha igen, akkor félő, hogy hibás és tényleg meg kell kerülnöd.

4,87V amit a proci kap. Akkor ezek szerint kuka a proci?

Sajnos nem találok adatlapot a processzorról, hogy tisztázódjon a 23, 24 lábak milyen funkcióval rendelkeznek. Ha van kedved erőltetni ezt a vonalat a +5V-os tápot kéne módszeresen átvizsgálnod.

OK. hogy lehet átverni a procit, hogy egy megszólaló erősítő legyen belőle? Akár úgy is, hogy beteszek egy másik végfokot belülre? Mik azok amik nem fognak semmiképp működni az eredeti felálláshoz képest?
Egyáltalán átverni lehet, vagy csak kikerülni egy tök más rendszerrel?
Adatlapot én sem találtam sajnos. Csak hogy nagyjából 20.000Ft-ért lehetne rendelni egy ilyen procit
(#) jdani hozzászólása Dec 26, 2015 /

Üdv. Van egy egyszerű kis erősitő, talán egyszerű kis hibával, mégis kifog rajtam:
A kép közepén látható barnulásnál fát az 5V1 zener dióda, és a 100R ellenállás. Mint a két pár. Ez egy szimmetrikus tápról jön, bele 3 darab műveleti erősítőbe. Az ICket már kivettem, gondolván hogy azok hibásak, de nem.
2. képen jól van szemléltetve, mi is hova van kötve. Jön a + feszültség rá az egyik 100R ellenállásra. Az ellenálás másik vége már az IC táplábaira vannak kötve.
Ugyanúgy a - feszültség is megy a másik 100R ellenállásba, annak a másik vége az IC -táp lábára.
Az IC táp lábairól megy még vissza egy zener diódán és egy kondin keresztül a minuszba.
Enyni az egész, mégis fűt. kondit és diódát cserléltem, ellenállást mértem, és jó. Mi a gond?
(#) Szabi1 válasza jdani hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Mérd le a feszültségeket GND-hez képest a 100R előtt! Fontos, hogy egyenáramot vagy váltóáramot látsz-e és a polaritás is fontos!?
Következő: »»   1801 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem