Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Gratulálok, szuper! Kapcslási rajzot nem akarsz belinkelni?
Kapcsolási rajzot szeretnénk. légyszi-légyszi
Kedves san398 és StefuPeti! időközben próbáltam egyszerűsíteni a kapcsolást: egyik barátom megkereste Kaninjot, hogy változtasson a progin,de a változtatás nem lett tökéletes,mert minden gomb szinte mást csinált,mint eredetileg... Ezért kérném meg most Kaninjot:ha van rá lehetőség,akkor úgy módosítson a forgórész progiján,hogy valamelyik szabad lábon egy impulzus jelenjen meg egy gombnyomásra(olyan gomb,melynek nincs még funkciója,vagy vmelyik használatlanabbra cserélje) Ha ez a módosítás létrejön és mükszik,akkor nagyban egyszerűsödne a kapcsirajz! (mondtam h programozással egyszerűbb lenne ) ha ez megvan,akkor rakok rajzot,mert addig feleslegesen bonyesz az áramkör!!! Ez meg senkinek sem jó!
Kaninjonak külön köszönet az esetleges fáradozásért,illetve annak a személynek aki ezt meg tudná oldani!
Akkor végülis mennyi bemenő feszt kell adni a tápnak?És ez mennyit ad le a tekercs iletve a motor felé?Jah és hány amper kell neki?Választ előre is várom!
Most reggel elkezdtem próbálgatni az órát.Ráadtam az órára 4 volt egyent a (prop részére) és felvett 1,7 ampert Ez kicsit dúrva Deh lehet az a baja h a pic nincsen benne?Vagy mih lehet a baja?Kicsi bele az 1,5 amperes grezz? Valaki mondjael mih lehet a baja!Az órát elektrocsib szerint készítettem el!Választ előre is várom!
Sziasztok!
Én is most állok neki az órának és két kérdésem lenne. A bázison L1-el jelzett állótekercse induktivitása hány H?? Én sima hálózati trafóval(nem a 2X12v-os trafós diódás megoldással) üzemeltetném és ebben az esetben egy 12V-os 800mA-es elég? Vagy mivel a motornak kell külön 12V,akkor 24V-ossal egy feszosztóval megoldható? Előre is köszönöm aki segít! üdv!
tony994!
PIC nélkül semmi áramot nem szabadna felvennie, ott valami nagy elkötés lehet a nyákodon. robbbb! A bázison jelzett tekercs (L1) a légmagos trafó primer tekercse, amit a cikkben leírt módon tekercseltél. Az induktivitását nem tudni, de nem is olyan fontos, inkább a menetszám. Megoldható 1x12V-os trafóval is, de a 800 mA-es elég kicsi, én 2A-est használtam, de legalább másfeles legyen az a trafó. Nem kell a motornak külön 12V, ha nagyon akarod 24V-os is lehet a trafó, egy stabkockával, de az elég rendesen melegedni fog..
Sziasztok! Csak egy ötlet: egész nyáron mellettem zúg egy ventillátor arra szerintetek lehetne adaptálni? Gondolok itt az esetleges fordulatszám eltérésre. Valaki látott már ilyen próbálkozást?
Köszönet Scampi
Deh mih baja lehet?Vki eltudja mondani?4 volton felvesz 1,8 ampert kb deh én egyent adok a grezz re!Lehet váltót kéne adni? (A prop részére közvetlenül adom) lehet h valami a zénerrel van?Választ előre is kjöszi!
Az teljesen mindegy, hogy egyent vagy váltót adsz rá. Ha a zéner nagyon melegszik, akkor fordítva kötötted be. Ha azt leellenőrizted, mérjél ellenállásmérővel a tápfesz és a föld ágak között, elvileg (természetesen) szakadást kell mérned.
Azé annyira nagyon nem melegszik inkább a greez kocka melegszik a greez és a zéner is jólvan bekötve!És én nem a tekercsre adom a feszt hanem közvetlenül a propellerre.Vajon mih lehet a baja?
Könyörgöm írd már helyesen: graetz (gréc-nek ejtjük)
Mondd, miért adod közvetlenül a propellerre a feszt? Sztem a graetz előtt v. után van zárlat. Vedd ki és mérj rá műszerrel a panelra.
Valószínű a graetz (gréc-nek ejtjük) után lehet a zárlat.Azé közvetlenül a propra adom a feszt h megnézzem h a pic megkapja e az 5 voltot és ha nemm a akkor baj van. És azért mert nemakarom kinyírni egyből a pic-et.Nem minden nam mek chip cad hez Akkor végülis csak zárlat lehet?
Ezt műszerrel könnyedén ki tudod mérni. (és a válasz gombot használd légyszi! Köszönöm)
Ne csak a graetz-t, de a többi szót is helyesen írd, egyenesen undorító az írásod kinézete. Szedd össze magad, ez itt nem a szlengek fóruma, és nem is egy chatoldal!
Üdv mindenkinek!
Az óra egyes részei(bázis,propeller,tekercs stb.) készen vannak. Az a kérdésem lenne az egésszel kapcsolatban, hogy az IR led mikor ad jelet és a két tsop egyaránt reagál-e a távirányitóra, vagy egyáltalán ezek, hogy dolgoznak? Csak azt néztem eddig, hogy a bázisnak adtam feszültséget, majd távirányítóval adtam jelet a tsopnak(a bázisénak) és néztem az IR ledhez "illesztett" másik tsoppon hogy lesz-e valami. De nemlett.. Nekem ez a rész nemvilágos és nagyon megköszönnék egykis magyarázatot. Előre is kösz. Üdv
Szia!
A két TSOP egyaránt veszi ugyanannak a távirányítónak a jeleit, csak funkcióik más-más gombokra vannak állítva, tehát egy gomb megnyomására csak az egyik "reagál", de akár el lehet érni azt is, ha úgy állítgatod be a gombokat, hogy egy gomb megnyomására reagáljon mindkettő (Pl. az óra beállítása gomb megnyomására - propelleri TSOP - a motor forgását leállítsa a bázisi TSOP). Ezek egyénként IC-k, ne próbáld megérteni hogy működnek, a különféle gombok megnyomása esetén különféle adatsorozatot továbbítanak a PIC-nek, amire az vagy csinál valamit, vagy nem. Az IR lednek semmi köze a TSOP-hoz. Annak a fototranyóval kel szemben lennie, mindkét TSOP feladata, mint már korábban írtam, a távirányító figyelése, míg az IR LED - fototranyó páros a szinkronizálásért felelős... Remélem érthető voltam, szólj ha van még kérdés...
Köszi. De akkor a lednek magában igy nem is kell adnia jelet? Vagy amit ad azt a fototranzisztoron keresztül nézzem? Vagy ne nézzek semmitse csak pakoljam mostmár össze? Mégegyszer kösz.
Ha elindítod a bázist, a led világítani fog. Ezt a mobilod kameráján keresztül láthatóvá teheted. Állítsd össze a kapcsolást és kezdd el tesztelni.
Most kivettem a zénert a prop-ból.Még nemraktam bele a pic-et.Ráadom a feszt és vílágít az utólsó két led.Ez baj vagy ez normális?És a pic foglalatánál 5 voltnál csak kevesebbet mérhetek?Választ előre is köszi!
Szia
A ledeknek nem szabadni világítani, de ez még nem gond. Lehet, hogy zavart szed össze a tranya. A stabil 5V-nak meg kell lenni. Mennyi van a stabic bemenetén? Vigyázz, ha a zenert kiveszed a puffer kaphat magasabb feszt mint az üzemi feszültsége!
Tony994 tegnap megkeresett privin...
Ott segítetettem neki, mert a segítségek, vagyis a kérdésekre a válaszok mennyisége igen terjedelmes formát öltött! Ezt nem kibúvóként írom a fórum használata alól! Én tanácsoltam Neki, hogy vegye ki a zénet, mivel csak sima DC-tápról üzemeltette egyenlőre. Egyébként amit elektrocsibről leszedett beültetési rajzot, az HIBÁS, mert a zéner fordított polaritással van bekötve!!! A rövidzárlat ezáltal megszűnt. Most a két utolsó soros LED világít Neki folyamatosan. Később küldött egy rajzot, miszerint a LED-eket meghajtó tranzisztor E-C atmenete zárlatos. Amennyiben a zárlat megszűnik, még egy lépéssel előrébb jutunk a működőképes állapothoz!!! A kérdés arra, hogy lehet-e magasabb feszültség 5V-nál az IC-foglalatban: tegnap mikor kivette a zénert,mondtam Neki hogy mérje meg a foglalatban mérhető feszültségeket és itt volt még valami problemo... Egyenlőre ezzekkel néz szemben tony994...
Zolee1209 nagyon nagyon sokat segített nekem kb 4-5 órát Deh már a prop része működik!Veszi a jelet a TSOP és a foto tranzisztor már csak a bázis kell és kész is.Valaki nemtudja hogy a Lomexen kívül hol lehet biztosan kapni LM2942-et Budapesten?Lehetőleg az XI kerben deh jó máshol is!
LEnne egy kérdésem!Az LM 2941 -et nemlehet kiváltani valami elektronikáva?Mert sajnos nemkaptam a boltban.Akinek van valami kapcsolása,nyákrja,beültetési rajza arról hogy mivel lehet pótólni az LM2941-et az linkelje már be.(ha eggyátalán létezik ilyesmi)A válaszokat előre várom
tony994
Igen van kapcsolás ennek a megoldására!
És mi lenne ha nem csak VÁRNÁD a segítséget, hanem használnád a google-t???
Sziasztok!
Na összepakoltam az órát . Gond az, hogy nem gyulladt ki egyik led sem, ez mellékes megoldom remélem, csak az a kérdésem lenne, hogy az lehet-e a baj, ha a primer meg secunder tekercs között olyan 4-6mm van? Az távoli lenne. Meg még az, hogy a PICet kivéve forgópanelről még előtte végigórbáltam a ledeket és mind világított. Viszább olvastam itt a fórumon és valahol valaki azt irta, hogy úgy nemkéne világítani . Szerintem nem záróirányban vannak bennt. Bocs a kecmecért és választ előre is kösz.
Szia!
Ha jól értettem a problémádat: ha a PIC ledmeghajtó kimeneteire 5V-ot kötsz akkor világítania kell az adott LED-nek. A 4-6 mm lehet hogy sok egy picit, meg kellene mérned a prop-ra jutó feszt. Ennek 12-14 V körül illene lennie. Ha ez a probléma, akkor vagy újratekered a forgórész tekercsét, vagy módosítani kell a bázis programján, hogy nagyobb fesz indukálódjon a szekunderben! Idézet: „a primer meg secunder tekercs között olyan 4-6mm van” Az valóban nagyon sok. Kb. 2mm lenne az ideális távolság... |
Bejelentkezés
Hirdetés |