Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
A hidat csak oda kellene csavarozni a bordához. Eleve így terveztem, azért van éppen ott a panelon.
A 7812-es stabilizátort nálam nem kellett hűteni, még hűtőzászlóval sem. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015
Hello! Igazából Alkotó első tesztje során leírt tapasztalat miatt döntöttem úgy, hogy nem fogatom a hűtőbordához a diódahidat. Ünnepek után letesztelem mennyire melegszik a híd és megírom a tapasztalatokat és az előlap is kap még feliratot. Köszönöm a dicséretet.
Kellemes Ünnepeket és Békés Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Idézet: „Egyenlőre külső labortápról tápláltam,” Itt van a kutya elásva! Ac áramforrásról (trafóról) már jobban fog melegedni a graetz! De ezt majd úgy is meglátod.
Szia!
Amit idéztél, azt Alkotó írta az élesztési folyamatról. Mint látod, a fenti kollégánál mér egy készen összerakott készülék látható, transzformátorral.
Pontosan! Ezért a különbség.
Én is használtam milyen graetz-et de nekem igencsak melegedett.
Használj olyan műszert, ami nem közvetlenül áramot mér, hanem feszültséget (pl. 60mV/FS), így egy sönt ellenálláson tudod mérni az áramot és egy dupla potméter másik ellenállásával és egy kapcsolóval át tudod váltani a beállítottra is. (Vagy egy földfüggetlen táp segítségével a tényleges áramérték beállító ellenálláson keresztülfolyatva is meg tudod mérni, hogy milyen értéken van.)
Gratulálok! Nagyon szép és ízléses lett a tápod! Használd sok-sok örömmel!
Szia!
Annyit jegyeznék meg, hogy függőlegesre állított hűtőbordák jóval hatékonyabb hőátadást biztosítanának a mostani fektetett elrendezéshez képest.
A kis bordákon nincs aktív, ezért elsősorban őket kellene függőlegesíteni
Sziasztok!
Tudnátok nekem ajánlani egy egyszerű kapcsolást LM723CN-hez? Amin működik és lehet külön állítani a feszültséget és az áramerősséget. Előre is köszönöm!!!
Tessék. Ha visszalapozol akkor tettem fel hozzá egy hevenyészett nyákrajzot is, ami úgy lett kialakítva hogy egy procihűtőre fel lehet csavarozni a tranyókkal együtt. Így az egész áramkör hűtéssel együtt kb. 15cm hosszú és 8cm széles, és nagyjából olyan magas amilyen magas a cooler. A potik ki vannak vezetékezve, így szabadabb beépítést biztosítanak különféle dobozokba is.
Az ötös és hetes láb közé érdemes egy 100µF kondit tenni, mert a manapság kapható 723-ak flicker zaja elég magas. Meg sem közelíti a '80 évekbeli szériát minőségben.
Hello
Tudnátok ajánlani olyan kapcsolást ahová nem kell trafó, hanem egy 19V-os laptoptöltőről üzemeltethető, és nem kell hozzá sok alkatrész? Feszültség és áramerősség szabályozható legyen. 0-15V és 0-3A elég lenne. De ha nagyobb az áramerősség az nem gond.
Vásárolsz egy ilyen egységet ,kicseréled a potmétereket, rákötöd a 19 V-os tápegységed és a kimeneti feszültséget és arámot tetszés szerint allitod.itt
Ez jól néz ki, köszi! Ennél olcsóbban nem hinném hogy megépíthető lenne, kijelzőkkel együtt.
Te is használsz ilyet?
Igen és pont úgy ahogy te is szeretned használni csak 24 V tápról járatom.2 db NiMH fúrógépet alakítottam át lítiumosra (balanszeres elektronika van beépítve az akkutartóba) és ezeknek a töltését valósítottam meg ezzel a tápegységgel.
Vagy ha mindenképp építeni szeretnél, egyszerű és működőképes szakszavak alatt tudom ajánlani a néhány hozzászólással feljebb lévő Ge Lee által favorizált kapcsolást!
Sziasztok
Tudna valaki segíteni ebben a labortápban? http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/egyszeru_labor_tapegyseg.html?pg=2 A dolog csak félig működik, azaz használhatatlan. A kimeneten 0 - 1.25V közötti feszültség jelenik meg és semmi más. Az 1k potival le tudom nullázni a kimenetet, viszont az 5k-s nem szabályoz semmit, hiába tekergetem, nem történik semmi. A 4700 mikrós kondit egy 1000 mikróssal helyettesítettem a próba idejére, mert nincs még 4700-asom, de gondolom ez nem számít. Az 5k poti közös pontját ha leteszem testre és úgy tekergetem, akkor sem történik semmi. A 2. LM317-es bemenetén 35V egyenfeszt mérek, a kimenetén pedig az említett 1.25-öt. A 2. LM317-est kicseréltem egy másikra, eredmény nélkül. Az 5k poti jó. Előre is köszönöm.
Egy hülye kérdés! Miről kapja a tápot a kapcsolás?
2x12V-os 7cm2-es trafóról, minden úgy van bekötve, ahogy kell.
Így kötötted be az LM317-est?
" minden úgy van bekötve, ahogy kell. " - Ha ez így lenne, akkor jól működne a kapcsolás.
A 2. LM317 ADJ és OUT lába között zárlat van. A c2-n meg van a negatív segédfeszültség? 35V egyenfeszültséggel nagyon a határon mozogsz, főleg, ha ezt a 2. LM317-en mérted. Az első bemenetén mekkora feszültség van?
Igen, így van bekötve
Külön-külön kellene próbálgatni a két LM317-et. Olyan kevés az alkatrész, hogy ennek mennie kell. Tüzetesen össze kell hasonlítani a kapcsolási rajzot azzal, amit megépítettél. Lábkiosztásra figyelni. Ha az első LM317 nem szabályozza a feszültséget, akkor felesleges a következő fokozattal foglalkozni. Válaszd le azt, nehogy az okozza a galibát. Szépen sorban haladj. Legalább a negatív feszültség meg van. Ez már jó jel.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
Mindegy melyiket veszed ki. Az első a feszültséget, a második az áramot állítja. Javaslom, hogy először a feszültség állíthatóságát teszteld.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |