Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás

Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   23 / 203
(#) Robkadett válasza toto hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Van egy jól összeszedett, de sajnos német oldal (nem erősségem).
Most találtam, így azt hiszem kezdem sejteni miért írják sok helyen, hogy le kell védeni a melzit.
Jól látom?, hogy a probléma az lehet, hogy 12V-ról megy és 12V jelet küld érzékeléskor és nem simán kapcsol???
Bővebben: Link

A szalagra visszatérve, elkezdtem keresgélni, hogy amit több magyar webshopban is árulnak 3M Blue Tape ugyan mi lehet. aztán megláttam egy jobb oldalon a képet jó felbontásban
sima festő maszkoló szalag a 3M-től.
Azonnal ki is próbáltam a TESA maszkolót pont 6-od áron .
A durva az, hogy gyakorlatilag már már túl jó a TESA, van hogy alig tudom leszedni a nyumtatványt . a kékkel volt bajom már az 5-6.-ik nyomtatásnál. A TESA-val már a 10-en is túl vagyok és néha bosszantóan jól tapad még mindig.

Az azért fontos lehet, hogy nem mindegy melyik olcsóbb szalagot használjuk. A hárombetűs barkács áruházban van még olcsóbb változat is, de annak fura, nem papír szerű felülete van. Azzal nem próbálkoznék.
(#) Robkadett hozzászólása Jan 11, 2016 /

A véleményetekre lennék kiváncsi.
Szerintetek sebesség probléma a képen látható jelenség?
(első képért elnézést, sötétben készült és túl közeli is)
a Terminator fejen tapasztaltam először. a második képen nem jön ki rendesen, de ott is ugyan az a probléma: a függőleges "fal" részeken recésre csinálja, mintha minden 2. réteg szélesebbre sikerülne. A Terminator fejnél a hátsó vékony részen figyelhető meg a csíkozás. holott van hogy egy függőleges rész szép egyenletes, sima felületű lesz.
A telefon tartón a ferde íves felső részek szépek, de az alsó egy centin (nem magasság függő) már barázdált a széle.
De ha pl egy teljesen kör formát nyomtatok nem jelentkezik ilyen probléma.

szóval sebesség problémám van, vagy a munkapaddal, annak siklásával lehet a probléma??
(#) Cavalier válasza Robkadett hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

A szíjak feszesek? Próbáld ki, hogy csökkented a sebességet.

Akinek alu lap a munkaasztal, nem fordult még elő, hogy elvetemedett? Nekem igen, a közepe kb. fél mm-el magasabb lett, ami elég durva. Raktam helyette egy 4mm vastag üvegszálas lapot, ez könnyebb is, stabilabbnak is tűnik.
(#) Robkadett válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

köszönöm, ki fogom próbálni a sebesség csökkentést is. a szíjakat leellenőrzöm, szuper ötlet köszönöm, valamiért eszembe sem jutott.

Ti milyen sebesség beállításokat használtok nagy általánosságban?

nekem jelenleg (PLA-hoz):

Perimeters: 50 mm/s
Small perimeters: 15 mm/s
External perimeters: 50%
Infill 80 mm/s
Solid infill: 20 mm/s
Top solid: 15%
support: 60 mm/s
Support material interface: 100%
Bridges: 60 mm/s
Gap Infill: 20 mm/s

Travel 100 mm/s

Max print speed: 60 mm/s

kinek mi vált be ?
(#) kameleon2 válasza Robkadett hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Szia! Más anyaggal is ilyen jelenségeket produkál?
(#) toto válasza Robkadett hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Az aceton nálam nem jött be igazán, bár az is lehet, hogy a mechanika kotyogása miatt a fej és a tálca távolsága változik, és így nehéz egyértelműen megítélni.
A festő-maszkoló szalag viszont elsőre sikerült, jobban tapad, mint az eredeti kék színű, bár a tálcát most 70 fokra melegítettem, hogy ne vetemedjen a munkadarab.
A 12 voltos induktív érzékelőnél szerintem is kell a feszültségosztó, a mikrokontroller zokon venné, ha az 5 voltos tápjától nagyobb feszültség lenne a bemenetén. Ez nemcsak a Melzinél, más vezérlőknél is így lehet.
A recés szél nálam általános és egyenletes. Még nem jutottam odáig, hogy foglalkozzak vele, kivéve, hogy a legtöbb sebességet, ami a Slic3r-ben be volt állítva, azokat már majdnem lefeleztem, de még mindig ugyanolyanok a recék. A szíjak kissé talán lazák, azokon lehetne még feszíteni.
(#) Robkadett válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

még nem próbáltam más anyaggal, még a nyomihoz járó PLA-val nyomtattam csak.

ma nekiülök megnézem tudok-e feszíteni a szíjakon. aztán B terv jön a sebességek csökkentése, de akkor már nagyon lassúra lesz szerintem állítva.
reménykedem, hogy a szíj lesz csak a probléma.
(#) kt válasza Robkadett hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Szia. Tárgyhűtésed van?
Kicsit olyan mintha a rétegidő kevés lenne es nem hülne ki eléggé a réteg mielőtt a következő réteg feléjönne. Próbáld meg jobban hűteni , vagy növeld a rétegidőt (több tárgyat nyomtatsz), esetleg az exdruder hőmérsékletét csökkentsd.

Más téma:
Valakinek nincs véletlen elfekvőben 5db nema 17 es léptető motor (0.4Nm es) a mostaniak kicsit gyengék a gépembe.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
(#) Robkadett válasza kt hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

szia,
igen van hűtésem. 0. réteg 0 rpm-el tapadás miatt, utána 70-100% megy a hűtés.
a szíjakat ellenőriztem, feszeseknek tűnnek mint összerakáskor (akkor nem jelentkeztek ilyen kiugró csíkok).
egyre logikátlanabb a hibám. amit tegnap nyomtattam lassítás és szíj ellenőrzés után a melléklet képen látható továbbra is a bajom
lehet slic3r beállítás baj is??
vagy függőleges léptetéssel lenne baj és azért csíkos a tárgy alján és feljebb nem?

Tudnátok írni egy extruderes fejjel szerelt (gondolok itt a nem bowdenesre) slic3r sebesség beállításokat ? köszönöm az eddigi és további segítségeket is !!

IMG_0534.JPG

(#) KBal76 válasza Robkadett hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Mi mozgatja a Z irányt? M8 menetes-szár, vagy trapézmenetes orsó?
Ha az elsô, akkor mérd meg tolómérôvel, hogy az ismétlések (a hibák) nem 1.25mm-enként vannak-e.
(#) Robkadett válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

trapézmenetes orsó. és felxibilis összekötővel a hejtásnál.
lehet csapágy probléma is? bár a szabad futásban kézzel nem érzékelek akadásokat.
igaz nem méregdrága japán a csapágyazás hanem a jó kis kínai lm8uu
(#) casnica hozzászólása Jan 12, 2016 /

Udv mindenkinek.
Egy ojan kerdesem lenne hogy neki szeretnek fogni egy 2 az 1ben gepnek ami egyben cnc es 3ds nyomtato is.
Az lenne a kerdesem hogy a 3ds nyomtatohoz kelle melegito agy vagy nem muszaj.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
(#) sastas01 válasza casnica hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Anyagfüggő. PLA-hoz nem kötelező, de könnyebb nyomtatni ha van. Szóval erősen ajánlott.
(#) casnica válasza sastas01 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

honnan lehet jo arba rendelni?
(#) kt válasza casnica hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Szia. Ebay vagy hasonlo oldalak. Ha van kedved te is tudsz kesziteni egy 21x21 as nyákból.
(#) casnica hozzászólása Jan 12, 2016 /

bocsi mar mint az anyagot amit olvaszt a fej
(#) Zozi85 válasza casnica hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Nem lesz egyszerű mindkét felhasználást beletervezni. Én is ilyen megoldást építek, de eddig csak a nyomtató része került beüzemelésre. Mindenesetre jó sok kompromisszum és ötletelés kell az öszvér megoldáshoz....
(#) kt válasza casnica hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Tőlük szoktam. Árban ott van mint amit kínából rendelsz, de tapasztalatom szerint ezekkel könnyebb dolgozni, annyi hogy itt a házhozszállítás nem igyenes.
(#) Mdavid válasza kt hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Hát nekem a Herz filamenttel rengeteg bajom volt. Én BQ-t használtam nagyon sokáig, kipróbáltam egy tekercs erejéig a kínai Esunt, mostanában már egy barátom által gyártottat használok. Az jól van tekercselve, nem akad el és nem is törik, meg normálisan egyenlő az átmérő. Nekem fontos, hogy mindegyik nyomtat ugyanolyan legyen, mert nincs nagyon időm tesztelgetni és tekercsenként átállítani a flow rate-et. Főleg, hogy 2 nyomtató megy 7/24
(#) Robkadett válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

mi a jó tesztelési módszer eltalálni a a flow-rate-et? még ez is lehet a keresett hibám baja akár
(#) cserei1209 hozzászólása Jan 13, 2016 /

Szeretnék egy saját tervezésű 3d nyomtatót készíteni. Habár elektronikát lehet kapni hozzá, arra gondoltam, hogy egy önálló projekt keretében megalkothatnánk azt is azonban én programozó vagyok és ehhez nem értek.

A DIY típusú 3d nyomtatók ezeket használják:

Első körben villamosmérnökre gondoltam.

Milyen szakembert keressek egy ehhez hasonló mikrovezérlő megtervezéséhez? Vajon egy másod harmadéves hallgatótárs segíthet kivitelezni ezt, vagy ehhez már komoly tapasztalatokat szerzett szakember kell?
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
(#) Kera_Will válasza cserei1209 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Ezek csak üres uC panelek, és periféria illesztők készen is megkaphatóak.
Tehát igazándiból nem kell összerakni , de ha szeretnétek nincs akadálya, feltéve olcsóbban ha olcsóbban hozzátok ki mint készen árulják.
Ebben kell bele írni az alsó szintű vezérlő programot (firmware).
Ez az vezérlő/illesztő áramkör usb/rs232/eth/lpt porton csatlakozik a PCvel.
PC is írhatsz saját felsőszintű progit vagy használod a már meg lévő számtalan free és kevésbé free 3D nyomtató tervező , generáló programot.
Ezek mögé kell rakni valami vázat mechanikát ,tengelyeket, servokkal , fejjel.
Ehhez szerszámgép műhely kell, gépész tervező ember.
Nézzél szét itt a 3D nyomtató témában inkább.
(#) Kera_Will válasza cserei1209 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Ezek csak üres uC panelek, és periféria illesztők készen is megkaphatóak.
Tehát igazándiból nem kell összerakni , de ha szeretnétek nincs akadálya, feltéve ha olcsóbban hozzátok ki mint készen árulják.
Ebbe kell bele írni az alsó szintű vezérlő programot (firmware).
Ezt a vezérlő/illesztő áramkört usb/rs232/eth/lpt porton csatlakozhat a PC-vel.
(kompatibilitás)
PC is írhatsz saját felsőszintű progit vagy használod a már meg lévő számtalan free és kevésbé free 3D nyomtató tervező , generáló programot.
(kompatibilitás ?! szeretnél saját formátumot fejleszteni vagy már az eddig kialakult 3D-s leíró formátumokat használod)
Ezek mögé kell rakni valami vázat mechanikát ,tengelyeket, servokkal , fejjel.
Ehhez szerszámgép műhely kell, gépész tervező ember.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2016
(#) cserei1209 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Köszi a választ.

Úgy gondolom, hogy nem fejlesztenék külön fájlformátumot, a gépem inkább használná a meglévő szabványokat.

Véletlenül nem iC panelt akartál írni? Mert ha így van akkor ezeknek utánanézek, bár majdnem biztos, hogy ilyen igényes munkát szabad kézzel nem tudnék végezni.
(#) Cavalier válasza cserei1209 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Nem fogsz tudni olcsóbban jobbat, de még csak ugyanilyet se kifejleszteni nulláról. Vedd meg a kész paneleket, rakd össze a gépet, használd, és ha utána látod, mit lehetne fejleszteni, nekiállhatsz.
(#) cserei1209 válasza Cavalier hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Értem. Nem feltétlenül szempont az olcsóság. Prototípust nem is lehet olcsón kifejleszteni szerintem.

Most vettem egy elektronika KIT-et 3d nyomtatókhoz. Van benne RAMPS 1.4, arduino mega 2560, 5 stepper driver, lcd panel, van extruder, stepper motor stb. Nem is volt drága. Kínából hozzák majd.

Ez egy hobbi gép lesz más projektekhez amihez kell 3d nyomtatás és nem akarunk állandóan mással nyomtattatni.

Csak arra voltam kíváncsi, ha egyedi gépet fejlesztünk akkor milyen szakember kéne az elektronika megtervezéséhez. A programozása nem gond.
(#) casnica válasza cserei1209 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Honnan rendelted a kittet?
(#) kt válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

És a barátod mennyiért árulja a cuccot ?
Lehet érdekelne egy tekercs. :]
(#) Mdavid válasza kt hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Most találjuk ki az árakat, csomagolást, egyebeket. Privátban beszéljük meg, az adminok nem szeretik, ha a témában ilyenről megy a diszkurzus
(#) GPeti1977 válasza cserei1209 hozzászólására (») Jan 13, 2016 /

Nem is tudom, akkor lenne értelme ha 2010 körül írnánk mikor lejárt a technológia szabadalma, vagy ha tudnál valami újat hozzá tenni amit más nem tudott, most azon gondolkozom mi lenne az, de nem jut eszembe semmi, talán leírom de ez inkább CNC mint 3D nyomtatás, léptető motor helyett találj ki hobbistáknak olcsó AC szervó meghajtást, motor van olcsón brushless modell motor például, elektronika hardveresen 6 FET mikrokontrollerrel meghajtó IC-n keresztül PWM jellel meghajtva, áram figyeléssel, PID szabályozással, és step dir bemenet lenne rajta, ami necces az a nagy felbontású enkóder házilag meg maga a szoftver.
Következő: »»   23 / 203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem