Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fluoreszcens kijelzők (VFD) használata

Témaindító: eSDi, idő: Márc 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 51
(#) _BiG_ hozzászólása Dec 6, 2015 /

Szervusztok!

Van két darab (Noritake) itron FG1 015B1 típusú kijelzőm (multiplex kivitel, de nem CIG). Eddig nem találtam hozzájuk adatlapot. Nem szeretném kinyírni őket...
Valakinek esetleg van hozzá?
Köszönöm!

Üdv!
(#) rockersrac válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Kép esetleg?
(#) _BiG_ válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Hát, ha kép alapján találsz adatlapot... Majd tehetek fel (inkább holnap), de a típus megnevezése a kijelző hátulján levő eredeti matricáról származik.
(#) rockersrac válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Adatlapot nem, de legalább hozzávetőleges fűtő, anód, meg rács feszt tudunk mondani, kijelző méret alapján.
(#) _BiG_ válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Akkor a kért képek.

A kijelző, mint látható, 145 mm hosszú, 33 mm széles, a karakterek maguk 15 mm-esek.

4 fűtőszál van párhuzmosan, 130 mm hosszúak. A vastagságukat hadd ne mérjem le
A fűtés ellenállása hidegen 20,5 Ohm.

A hátulján látszik a bekötési rajzolat: közösített anódok vannak, külön kivezetett rácsok, tehát multiplex a meghajtása.
Illetve ott a típusszám, nem csak a címkén de az eszközön is.

A meghajtó eletronika ott van a kijelzők mögött, de valami ismeretlen IC-kkel, meg jónéhány logikai kapuáramkörrel körítve, jó nagy. Emiatt sem használnám, meg nem tudom, melyik csatlék mire szolgál. Inkább építenék én meghajtást. Ehhez kellenek az adatok.
Előre is köszönöm.

Upd: a panelon van egy Mitutoyo MP-53703 felirat, én rákerestem, semmi. Annyi kiderült, hogy ez a cég mérőkészülékeket gyárt. Hát akkor nem videomagnóból van a cucc
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
(#) Bakman válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

A fűtőfeszültséget próbával ki lehet deríteni. Szépen lassan addig emeled, amíg halványan nem izzik. Szerintem olyan 3 - 4 V körüli érték. Innen tekerd vissza kicsit, kb. az a jó. A rács- és anódfeszültség kb. 40 V.
(#) _BiG_ válasza Bakman hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Köszi.
Időzítés a rács- és anódfeszültség viszonylatában? Ahogy néztem ilyen leírásokat, nem mindegy, hogy melyik mennyire és mikor emelkedik-csökken.
(#) Bakman válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Multiplex meghajtásban passzolok.
(#) sooty válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Szia, a meghajtására a kapcsolások között az iv-18-as orosz csőhöz készült kapcsolást javasolom.
(#) _BiG_ hozzászólása Dec 8, 2015 /

Azért közben írtam egy mailt a Noritake Itronnak is, ugye mégiscsak az ő termékük a cucc.

Ma kaptam rá választ!
Íme:
Idézet:
„Dear Csaba Nagy,
Thank you for your inquiry of Noritake display product.

Unfortunately FG1015B1 is customized display therefore
we cannot disclose the datasheet to 3rd parties.

Thank you for your understanding.

If you have any other request/question about display products,
we are welcome to hear from you anytime.

Best regards,
Yuki(Yukinobu) Yoshida - Sales Engineering Manager
Noritake Europa GmbH - Electronics Division
Kurhessenstr.3
64546 Moerfelden-Walldorf
Germany

Tehát, mivel ez egy egyedi tervezésű eszköz (a Mitutoyo-nak, ahogy a nyákról láttam), nincs szerencsém, nem adják oda az adatlapját...

Aranyos, mi? Vegyem meg a boltit, annak utánam is dobják.
Hát megszívták, mert üzemelni fog ez a két kijelző, ha a fejük tetejére állnak, akkor is!
(#) sooty válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

A meghajtása nem okozhat problémát a bekötés szinte ott van a kijelző hátulján, a fűtés szemre beállítható. Ha minden digitet és szegmenst meg akarsz hajtani akkor spec vfd driver ic ajánlott. Az IV-18-as max6921 ic-je helyett használhatsz HV5812 vagy hv518 ic-t (más a lábkiosztása) esetleg pt6311 ic-t (annak más a meghajtása) vagy az alábbi kapcsolást :vfd meghajtó természetesen a kijelző hosszabb így több digitmeghajtó áramkör kell és csak 8 digitet kezel azaz ic. Kis átalakítással az LD8035 avr-es óra kapcsolása is használható: vfd clock (az iv-18 féle meghajtást azért preferálnám , mert hosszú a fűtőszál és egyenáramú meghajtás esetén fényerő eltérés lehet a cső eleje és a vége között a polaritástól függően)
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
(#) _BiG_ válasza sooty hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Köszönöm az infókat!

A lábkiosztás eddig se volt kérdéses.
Majd óvatoskodok a feszültségekkel, főleg a fűtéssel.
(#) Laci66 hozzászólása Dec 28, 2015 /

Sziasztok!
Remélem valaki ráismer a következő cuccra ADS-ANKER-25 pénztárgép (apeh mem nélkül)
Hogy lehetne ebből ÓRÁT csinálni ?
AHOGY A SZOBRÁSZ MONDJA : TUDOM , HOGY BENNE VAN , CSAK MENNYIT KELL LEFARAGNOM?????
MC14081B
MC14049UB
MC14011B
2xTD62003P
2xTC5065BP
L915 5Z05
SN74LS42N 7549AJK
TC5047AP-1
NEC 8535MX D7802G 076

VFD: FIP9C13 No.1 JAPAN
(#) gerry válasza Laci66 hozzászólására (») Dec 28, 2015 /

Szia!
Mivel még senki sem válaszolt, talán azén tudásom is elég lesz.
Én úgy állnék neki, hogy...
1. Kiméricskélném a vdf kijelző tápellátását. Fesz. értékek. A karakterek lábait is.
2. Van itt a fórumon számtalan rajz órához még vfd-hez is. Tessék keresni.
3. Ha megvan a megfelelő rajz, akkor már össze lehet párosítani a kijelzőt az áramkőrhöz.
Én legalábbis így csinálnám. Üdv!
(#) jocka0012 hozzászólása Jan 11, 2016 /

Üdv!Digitális órát szeretnék készíteni VFD IV-11 csövekből.Az lenne a kérdésem , hogy valaki dolgozott - e már a max6921-es shift regiszterrel?Mekkora feszültség kell a VBB lábára , hogy meghajtsa a csöveket?
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
(#) sooty válasza jocka0012 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Az iv-11 multiplexelve 30v körül már szépen világít folyamatos üzem esetén 25v a maximum (a max6921-nél neked kell gondoskodnod a multiplexelésről ha több csövet akarsz meghajtani. Pl. Pt6311 esetén vagy a ledes max 7219+opamp esetén a vezérlőic elintézi a multiplexelést és a pwm fényerőszabályzást) . A max6921 70v -ig hajtható érdemes szabályozható dc-dc konverterrel a megfelelő fényerőt beállítani, de a maximális értékeket figyelembevéve. (1/6 kitöltési tényezővel tehát lehet a folyamatos 25v felé menni a csőnél a kívánt fényerő eléréséig.)
(#) jocka0012 válasza sooty hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Ne haragudj ha hülyeséget kérdezek , de ez a pwm fényerőszabályzás az csak , azért kell , ha én akarom mondjuk valamivel állítani a csövek fényerősségét , vagy valami más funkció miatt?Mert , ha nincs más funkciója nekem jó lenne állandó fényerővel , úgy hogy mondjuk akkor 30V-al multiplexelem a csöveket.Ha 30 V -al akarom multiplexelni akkor a max6921-nek a VBB lábára kell 30V?
(#) Csupasz válasza jocka0012 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Állíthatod Te is, de általában egy fotoellenállás van bekötve és annak az ellenállásváltozása változtatja a fényerőt. Világosban ráad, sötétben sötétít.
(#) sooty válasza jocka0012 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Igen a 30v a max6921 bemenetére megy. Ennél az icnél (mivel ez csak egy shiftregiszter) neked kell megoldani a pwm-et is (nem is igazi pwm hanem a rácsok kimeneteinek maszkolása a fényerővel arányos bitmintákkal a multiplexelés közben pl. 111111111 100% , 10101010 50% 10001000 25% stb.), ha szükséges. Ilyenkor nem árt a magas frissítési frekvencia / órajel a picnél. Természetesen most a szoftveres fényerőállításról beszéltem, ha a bemenő táp fix feszültségű és nem a tápegységet szabályzod.
(#) jocka0012 válasza Csupasz hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

A max6921-nek a BLANK lábára kell adni a pwm jelet a fényerőszabályzáshoz?
(#) otvenkilenc válasza jocka0012 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Igen Azzal a lábbal lehet tiltani a kijelzést és engedélyezni a tároló kimenetét
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2016
(#) jocka0012 hozzászólása Jan 12, 2016 /

Rendben.Köszönöm a válaszokat!Én arra gondoltam , hogy 12V-os adaptert akarok tápellátásnak használni.Nem ismertek egy egyszerű step up converter kapcsolást , ami 12V-ból csinál 25-30V-ot a kijelzéshez?Másik kérdés pedig az lenne , hogy lehetséges - e az , hogy sorba kötöm a 6 cső fűtését(1 fűtés:1.2V , 1.5 V)?Mert akkor nem kéne külön tápegység ahhoz hogy 12V-ból legyen 1.5 V-om.
(#) Buvarruha válasza jocka0012 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

(#) sooty válasza jocka0012 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Ha sorbakötöd nagy lesz a fényerő eltérés az elsô és az utolsó cső között. 3-at még sorbaköthetsz talán.
(#) sooty válasza jocka0012 hozzászólására (») Jan 12, 2016 /

Én az iv-11-es órámban egy lm317-el csinálom a csövek fűtéséhez a tápot. Igaz a bemenő feszültség 7,5v-os kapcsolóüzemű tápból jön. A 3-3 cső van sorbakötve úgy , hogy a közepük a gnd.
(#) jocka0012 válasza sooty hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Összeraktam lm317-el ezt a kapcsolast:Bővebben: Link Az R1 nalam 470 ohm az R2 68 ohm.A kimeneti kondenzator 1uf bementen meg van egy 100nf-os.Az normalis ha nagyon melegszik?Sot igazabol 1-2 perc mulva forro.A kimeneten 1,43V van.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
(#) Hp41C válasza jocka0012 hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Ezt olvastad?
(#) jocka0012 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Még nem olvastam , de köszönöm a tippet!Végig fogom olvasni.
(#) sooty válasza jocka0012 hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Szia, ha 1,5v -ot csinálsz az lm317-el , akkor természetes, hogy forró. Mint ahogy írtam 3 csövet kötöttem sorba és az óra sem 12v-ról jár. A kapcslolóüzem, ami a cikkben van jobb lehet.
(#) jocka0012 válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 20, 2016 /

Az én órám multiplex üzemmódban fog működni , ahhoz is elèg a 28V , amit a cikkben írtál?Ha nem , akkor mekkora feszültség kéne a multiplexeléshez?
Következő: »»   40 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem