Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   600 / 782
(#) etm hozzászólása Jan 15, 2016 /

Hali! Elnézést,ha rosszul fogalmaztam! Köszönöm mindenkinek a segítséget.Olyan sorba kötött tápot akarok,amivel egy állítható trafó és egy (vagy akár több) akksi sorba kapcsolásával hozhatok létre pl.12V - tol akár 70V-ig is állítható feszültség forrást ,amin pl.2 Voltonként emelhetem a kimenő feszt. Köszönöm Mindenkinek!
(#) vteo válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Klassz a video.
Az egyik előző hozzászólásomban ajánlottam a Puklus féle teljesítmény elektronikai tankönyvet.
puklus tk.
Ez alapján a csúcsáram =1/2 V*Gyök(Cr/Lr), ez alapján nálad durván akár 80A is lehetne.

A kimeneti teljesítményre és az energia transzferre optimalizálva fr=43kHz, P=360W, akkor a Cr=2*47n és az Lr=147uH. A csúcsáram ebben az esetben csak 3,8A.
Egy másik eset (amit magamnak terveztem) fr=60kHz, P= 360W akkor a Cr=2*33nF és a Lr=106uH. A csúcsáram ugyan annyi, hiszen a Gyök(Cr/Lr) nem változik.

(tudom 43kHz-en, a PC trafóból irreális kiszedni 300W-ot vagy a feletti teljesítményt, ezért is mentem feljebb a frekvenciával. Viszont a 60-70kHz feletti tervezés az IR2153 a holtideje miatt nem a legjobb)
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
(#) pepe1125 válasza vteo hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Szuper!

A többi számítás is érdekelne. Hogy is jött ez ki?
(#) pepe1125 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

A szimulátorral annyi a probléma, hogy hiába szimulálgattam rezonáns tápot, a valóságban úgy se tudtam olyat tekerni, a kondenzátorok értéke is más, öregedéssel meg pláne változó, így a sok sok változóval már a szimulátor se tud mit kezdeni. Inkább forrasztgatok, és mérek, és potméterrel állítgatok, megkeresve azt a pontot ahol a legjobb a működés.

A jelenlegi táp deszkamodellen még a freki változása se történt meg. Azzal meg lehetne keresni az adott terhelésre a ZVS módot is.

A kérdésem az, hogy a sárga fojtó vasmag ami a PC tápokban van, az is jó soros induktivitásnak? Vagy valami értelmesebb ferrit gyűrűre készítsem azt a soros Lr tagot?
(#) (Felhasználó 46585) válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

A szimulátor pont azt fogja kiszámolni, amilyen alkatrész beteszel. És ha jól láttam, akkor van induktivitásmérőd is, tehát, ha a szimulátorban kitalálsz valamit, ami jó, azt megtekered, megméred, beteszed és a valóságban is úgy fog működni, mint a szimulátorban. Ha nem tudsz olyat tekerni, akkor baj van, mert a valóságban sem fog úgy működni, ahogy kell. Ez persze nem a szimulátor hibája... de attól te még beteszed, hátha...
De a szimulátor még olyat is tud, hogy "parameter sweep". Vagyis változtatja egy adott alkatrész értékét, egy előre megadott minta alapján. Vagyis, mindenféle változásra kaphatsz választ.
Egyébként a szimulátor igazából arra való, hogy megértsd egy adott áramkör működését. Ha értenéd a működést, akkor a tegnapi videót be sem teszed... A nagyobb problémád azzal van, hogy meg kellene tanulnod egy szimulátor használatát. A legtöbben ezért fanyalognak tőle, pedig elképesztő dolgokra képes értő kezekben...

Nem találsz ZVS működést, ahhoz több kell, először is érteni kellene a működését.

Az a sárga vasmag ( ha jól tudom ) a pc tápok kimenetén van, nagyfekvenciásan nem jó, de kimeneti simítófojtónak megfelelő. Én is használtam már.
(#) Skori válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

A sárga gyürü nem jó soros tekercsnek, sőt a legtöbb gyürüvasmag általában nem jó ilyen célra. Légréses ferritvasmag kell hozzá. Pl. kisebb flyback táp trafójából lehet csinálni. De PC trafóból is, csak a vasmag összeillesztésébe légrést kell tenni, és azzal beállítani a kívánt induktivitás értéket. A légrés növelésével az induktivitás csökken. Ha van műszered akkor könnyű beállítani.

Ettől többet nem lehet szimulálni. Ha már áramot mérek, kifagy...
(#) lorylaci válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Meg kell tanulni használni.. így nem csuda, hogy lefagy
(#) pepe1125 válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Miért? Hol a hiba? Megy rendesen, kitöltést, holtidőt is lehet állítani. Kimenő feszültség is megvan.

Először is. Minek kell bele izzólámpa? Nem jó bele egy sima ellenállás? Minél több alkatrészt teszel bele, annál lassabb a futásidő...

A FET-ek meghajtásában hol van a holtidő? A meghajtást nagyon egyszerűen meg lehet csinálni négy darab négyszöggenerátorral, amiknél minden paraméterezhető. Még a holtidő is. És persze az S3...6-ra nincs szükség. ( lehet, hogy jó ahogy rajzoltad, de nem tudok eligazodni, nem tudom milyen generátort használtál )

Nagyon jó, hogy kapcsolóval helyettesíted a FET-et. A baj csak az, hogy a FET nem így néz ki. Ez a kapcsoló mindaddig rövidzár, amíg kap vezérlést. Vagyis, a kapcsolóval sorba kell kötni egy diódát és az egésszel párhuzamosan egy diódát, ami a substrat diódát modellezi. A kapcsoló átmeneti- és lezárt ellenállását be lehet állítani a kapcsoló editálásával.

Kezdetben, míg az áramkör nem működik rendesen, addig használj virtuális alkatrészeket, vagyis virtuális diódát. Kevésbé hajlamos a progam a lefagyásra és persze sokkal gyorsabb is lesz.

Hol van a trafó szórt induktivitása? Ha máshol nincs, akkor bekötsz egy fojtót sorba a trafóval.
Kicsit nézz körül a Multisim topicban, mert ott elég sok minden le van írva.

Nem lenne baj, ha tennél fel a png mellé eredeti fájlt is.

Én nem használom a műszereket, nekem nagyon bonyolult, meg nem tud elég sugarat megjeleníteni. Használj Display Graphot, arra akárhány sugár elfér.

A lefagyás ellen az analízis beállításánál tudsz beavatkozni. RELTOL, számolási időlépcsők, sönt reziszancia, van ott egy pár lehetőség.

Természetesen ez egy olyan generátor, ami paraméterezhető holtidő, kitöltés, frekvencia, stb... Mindenre. A kapcsolók valóban ilyen virtuális kapcsolók, amikkel pontosan az ellenfázisú meghajtást megcsináltam, mint ha egy egy emitterkövető lenne. Természetesen MOSFET-et tettem oda bele, azért néz így ki az eleje, ahol a lámpa is van, meg a másik kapcsoló. A lámpán lehet szépen látni az ellenfázist és a holtidőt is ha lelassítjuk a szimulációt.

A transzformátor-nál beállítottam a PC trafó paramétereket, 40:7:7 az áttét, 7uH szórás, stb...

Próbáltam a valósághoz közelit alkotni. Ez így nem vagy ki, de abban a pillanatban, hogy beteszek egy áramváltót, vagy a vezetékben folyó áramra vagyok kíváncsi, szimulációs hiba.

Állítok az analízis paraméterein, de akkor se tudja tovább szimulálni.

Pedig nagyon ritka, hogy nem lehet elindítani egy szimulációt.
(#) Skori válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

A szimulátor ideális alkatrészekkel dolgozik alaphelyzetben. Tehát az van amiket katt írt. Annyit tennék hozzá, hogy ha további alkatrészeket raksz be, akkor azoknak a veszteségeit is be kell tenni, pl. egy elkó esetében be kell építeni a modellbe a soros veszteségi ellenállását. Én a Tina áramkörszimulátort szoktam használni, de arra is ugyanezek igazak. Ha megtanulod mikre kell odafigyelni, és a valóságoshoz hasonlító alkatrészekkel szimulálsz egy áramkört, akkor a szimuláció eredménye nagyon jól megközelíti a tényleges áramkör működését. A weblapomon vannak egyszerűbb áramkörökről szimulációk (pl. előtétkondis ledmeghajtó hálózatról), szerintem pár sorban le is írtam miért olyan a modell amilyen.

Mondom működik a szimuláció. Csak ha beteszem mondjuk az áram méréshez azt a 0.1 Ohm söntöt akkor már problémázgat. Egyelőre most mér...

Nyilván ideális alkatrészek, azért teszek be valóságosakat, mint a MUR1560 dióda, meg a trafó paraméterei, egyedül a FET-et nem tudtam még megoldani, csak kapcsolókkal. De mindjárt valahogy kicserélem.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Skori hozzászólására (») Jan 15, 2016 /

Igen, pont az a jó, hogy megy az áramkör tisztán ideális elemekkel is. Ez persze bizonyos esetekben nem fogja a valóságot tükrözni,pl: hatásfok mérésnél. De ha már megy ideális alkarészekkel, akkor lehet betenni a valóságosakat. És akkor nagyon pontos tud ám lenni!

Egy bajuk van: nem tudják szimulálni a nyákra elkészített áramkört... egyáltalán, létezik ilyen?

Ne tegyél bele söntöt. Van olyan a Power modellek között, hogy áramvezérelt feszültéggenerátor. Ezt tedd be, a bemenetét sorbakötöd a primerrel, a szekundere meg olyan, mint egy áramváltó, csak nem kell lezárni. De le is zárhatod, mert a kimenete feszültséggenerátor.

Nem tetted fel a fájlt. Így csak a sötétben lehet tapogatózni...

Ez eléggé valóságos? IRF740... Előtte a fetmeghajtó ideális csak. De az nem számít, mert a felfutás és a holtidő is állítható. Bár azt nem tudom mekkora az IR IC holtideje, meg fel lefutási ideje ezen a frekvencián. De rezonál szerintem.

Na most tedd fel az alsó FET drain-source feszültségét is a szkópra.

Azt figyeld, végre szimulál rendesen IRF740 kellett neki csak. Imádom amúgy ezt a programot, eléggé jó már a 13-as verzió és eléggé közel hozza valóságot mindenféle trükközés nélkül. Be van táplálva a FET összes paramétere ami az adatlapban van.

Előfordul ( sűrűn ), hogy nem jó egy modell...

Ez azért messze van a rezonanciától. Fel kellene tűnnie, hogy az Uds feszültség az átkapcsolások után kb. 1 Volttal a tápfesz felett, illetve alatt van. Jó hosszú ideig. Miért van ez? Azért, mert ott a diódák vezetnek. Egyébként, erre való a Display Graph, mert ott mindjárt meg tudnád jeleníteni a gatefeszeket, az áramokat, meg amit csak akarsz, egyszerre, egy oldalon. Ez a Tek csoda csak játékra jó. Ez nem a valóság, itt más világ van, ki lehet használni, hogy számgépen nagyjából mindent lehet.
Kár, hogy a 13-as verziót használod. Én a 14-est, ami nagyon jó, tehát, felülről kompatibilis, én be tudom hívni a 13-as verzióban készült rajzokat, de nem tudom, hogy ez fordítva is igaz e. Holnap megnézem, meg egy kicsit fazonírozok rajta.

Szuper, most kivettem a trafó paramétereit, és ideális lett. Betettem a skori rezó tápban használatos értékeket amiket ma is leírt.

Utána nézek, hogy a 14-es veriót be tudom-e szerezni.

Szóval ez az áram elég messze van a szinusztól...

A kérdésem majd az, hogy miért?! De ha holnap ránézel, akkor annak nagyon örülni fogok. Hátha lehet valami értelmeset kihozni ebből. Köszönöm.
(#) lorylaci válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

S3-S6-ot vedd ki a pé-be. V3-V4-el együtt. izzókat is vedd ki a pébe. D1 és D2 helyett rakj ideális diódát. Szekunderre pedig tegyél egyenirányítást (ideális diódákkal!) és egy feszültségforrást. Azzal szépen mennie kell. Továbbá kihagytál egy nagyon fontos elemet, ez pedig a FET Cooss-ja.
Ha meg már iylen bonyolultan akartál gate meghajtást modellezni (Minek....), akkor a Ciss kellett volna, de most ezeket hagyjad, nem a meghajtás érdekel még téged, gondolom.
A display graph használata valóban javasoltabb, jobb a megjelenítés. Ha mégis az interaktív szimulációhoz ragaszkodsz, akkor ott meg használd ki az automata iteráció javítás funkciót. Tehát ha a szimuláció lefagy, mert az iterációja nem fut be, akkor a progi általbáan megkeresi a szimulációs paraméterekben a hibát.

Idézet:
„, 40:7:7 az áttét, 7uH szórás, stb...”

Ebben csak az nem stimmel, hgoy ha tegyük fel, te a trafóra 7uH szórást mérsz, akkor az a primer szórt induktivitás és a transzformált szekunder szórt induktivitás összege (utóbbi repluszolódik még a mágnesező induktivitással).
Amikor multisimben a trafó modellnél berakod a 7uH, azt ő berakja a primerhez is, és transzformáltját berakja a szekunderhez is (legalábbis Mulitism 14-ben, te egy nagyon régi verziót használsz, így ott nézd meg a help-ben hogyan csinálja).

Ajánlom próbáld ki az új multisimeket, mert sokkal jobb trafó modellekkel dolgozik. Most pontosan melyik verziót használod?

Az ideális elemeket akkor célszerű valósokra cserélni, ha a nemideálistól való eltérések részlete izgat. A dióda nyugodtan maradhat ideális, mert a rezonásn tápoknál szépen lassan kapcoslnak be és ki, nincs reverse recovery.
(#) lorylaci válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Szekunder egyenirányítást ne hagyd ki, fontos elem...
Más lesz a primer hullámforma, és más impedanciát fog a primer látni. Ezzele gyütt ugye egyeniráynsítás után kondi kell, vagy dolgozhatsz fezsütlséggenerátorba is a szekunderen, amivel az áttéteket és az üresjárati felkúszást tudod szimulálni.
(#) Transztyuszeres hozzászólása Jan 16, 2016 /

Sziasztok!
Ezt le tudná nekem valaki szimulálni, hogy rendben van-e mielőtt jövő hét közepén "lenyákolom"?
A Skori féle segédtáp rajta TNY256-al van megoldva.
Köszi!
Üdv!
(#) lorylaci válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Egyszer már feltetted, akkor elmondtam mi vele a baj (a meghajtás kiegészítésében a dióda a kondi szerintem vagy felesleges, vagy rosszul van méretezve, így a kikapcsolás nem elég erős).
Azóta nem méltattál értelmes válaszra, csak kítérésre. Most sikerül összehoznod a választ?
(#) Transztyuszeres válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Ehhez a FET típushoz ezt a gate hajtást ajánlották, annyira nem értek hozzá, elfogadtam a tényeket, röviden ennyi.
(#) lorylaci válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

És ha én egy másik gate hajtást ajánlok hozzá, azt elfogadod?
(#) Transztyuszeres válasza lorylaci hozzászólására (») Jan 16, 2016 /

Kipróbálhatom, csak ne legyen SMD, max. BC639/640, bár a 640 csak 0.5A-es, a BC327 meg 0,8A.

Szerk.: most nézem az ONS 0,5A-es, a Fairchild meg 1A-es...de lehetőleg jó lenne, ha a 327/337 benne maradna.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2016
Következő: »»   600 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem