Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
De az is jó, ha mind a négy pont ki van vezetve az előlapra, és akkor akár négyvezetékes bekötést is lehet használni. Ha meg nem kell, csak össze kell zárni a két-két pontot.
(Gyári táp is van így kialakítva)
Ez csak részben van így. Ha a "segéd" kimenetet terheled véletlenül (ami közben nincs direktbe hozzá kötve a teljesítmény kimenethez), akkor borul az egész szabályozás. Az NTC éppen azért van ott, hogy lehetőleg ne legyen maradandó károsodás.
A gyárilag így kialakított tápoknál is hasonló problémák vannak. De az igaz, hogy ahol a két pont össze van kötve (ez lehet a tápon kívül is), ott lesz a feszültség optimális. Viszont ha tápon kívül van az összekötés, akkor fokozott kezelői figyelem szükséges.
Szia!
Megtudod mondani a doboz méreteit amibe a tápot raktad?
Hello! Igen, jól láttad nem volt összekötve a teljesítmény és a mérőkimenet, a "hiba" korrigálva, köszönöm.
A kért képek mellékelve.
Hello! A doboz méretei 440x250x100mm.
Ha így is ésszerű a hőmérséklet, akár maradhat is ilyen.
Esetleg mérlegeld annak lehetőségét, hogy ezt a külön bordát teljesen elhagyod, és a nagy bordához egyszerűen odacsavarozod a diódahidat is (ez volt az eredeti gondolatom).
köszi!
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy a bd140-es maradhat a panelon egy kisebb hütözászlóval, vagy inkább feltegyem a nagy tranzisztorok hütöbordájára?
Sziasztok!
A proli007-es labortápjaim immáron működnek! A gond a TL072-es IC volt, de kipróbáltam vagy 4-et mire találtam egyet amivel jól működik. Nem tudom miért mert totál újak voltak, mondjuk kicsi ferdeszemű barátainktól rendeletem szóval lehet ez volt a gond. És közben elkészültek a tervek is a hozzá való panelmérőhöz. Még csak a terv van készen de ha minden jól megy akkor ma már meg is lesz a nyák. Holnap meg nekiállok programozni Egy két kép ízelítőnek:
Ha vissza olvasol, akkor Én is írtam, hogy nem minden TL072-vel működik sajnos jól!
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Kihasználatlanná vált egy masszív szimetrikus tápegységem otthon. Arra gondoltam hogy összedobnák belől egy szabályozható feszültségű labortápot. A toroid 2x26V 300VA-os. A táp kimeneti feszültsége +-36V 6.3A. Valami egyszerű kapcsolást keresek amivel tudnám szabályozni a kimeneti feszültséget és a maximális áramot. Ha valakinek lenne ötlete a kivitelezésre, szivesen várom.
Ha 26VAC, akkor pontosan Alkotó v2.7.4b tápegység Fenn van itt a rajza a fórumon, szerintem ennél egyszerűbb és használhatóbb nemigen van. Ebből kettőt is meg tudsz építeni a trafóddal, egyet-egyet a két szekunderre.
Megelőztek de pontosan így van nálam is ez működik duplán és remekül teszi a dolgát.
Üresjárásban 28VAC az nem gond? Mekkora maximális áramerősségre van az a kapcsolás? Nincs meg valamelyikőtöknek, csak mert nincs kedvem végignézni 639 oldalt.
Szerintem a 28V egyáltalán nem gond.
Biztos kiokosítanak majd, de tudtommal csak arra kell vigyázni, hogy a például kondenzátorok feszültségtűrését ne lépd túl. A 28V nem lépi túl úgy gondolom azokkal a fajtákkal, ami a tervekben benne van.
Többféle panelterv is létezik, van lehetőség az elképzelésednek leginkább megfelelőt választani.
Bánj csinnyán azokkal azokkal az Amperekkel! Azokat a tranzisztorokat hűteni kell!!
Sziasztok! Egy haverom szeretne magának építeni egy labortápegységet, nincs semmi extra igénye, egy 30V/3A-es labortáp bőven megfelel.
Ebay-en néztük ezt. Van valakinek bővebb tapasztalata vele? Mennyire érdemes megvenni? Köszönöm!
Jól néz ki egszen biztos jó is és fillerekbe kerul.
Ezért gondoltam, hogy megkérdezem, nekem is eléggé megtetszett, és az ára is.
Közben megtaláltam a kapcsolási rajzát is.
Két apró probléma van csak vele, az egyik hogy 1db tranyó sosem fog tudni elfűteni 90W-nyi teljesítményt, ahhoz minimum 2db kellene. A másik, hogy nincs rajta védődióda, így ha nagyobb fesz lesz a kimenetén mint az éppen beállított (induktívan, vagy feltöltött kondiból) akkor szintén lehet végtranyót cserélni.
Sziasztok!
Bocsánat ha valaki már kérdezte, lusta voltam elolvasni ezt a röpke 640oldalt. Szeretnék laboltápot építeni de szükségem lenne +/- 50V-ra és 5A-re. Valaki épített már hasonlót? Sehol nem találtam olyan kapcsolást ami képes lenne erre a teljesítményre. A válaszokat előre köszönöm!
Szia.
Az is gond, hogy 24 V bemenőnél nem lesz 30 V kimenőd.Nekem ez van már évek óta de 26-27 V a kimenője.
Pedig itt is van olyan. Proli és Alkotó fórumtárs munkái. Elvben 50V/5A amit tud. Nekem ilyenenm van de azért 50V/5A-nél már fűt ám becsületesen szóval huzamosabb ideig nem célszerű használni.
Egyébként a keresőt használni nem nagy tudomány. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
Erre mondana Alkoto, hogy : " vagy - vagy" és a teljesitmeny ne nagyon legyen 100W-nal több!
Bár Ésszel lehet kezelni mind a két parameteredet! /50V 5A / De egy kerdes? mirre kell neked ez a fél kilowattos teljesitmeny? / 2x (50V*5A) / Avagy van 2db egymastol fuggetlen szekundered, igy elso körben?
Na igen. Én megépítettem duplán a tápot. Tudja az 50V/5A-t. De tényleg minek ekkora teljesítmény nem értem. Egy labortápot nem erre találtak ki.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |