Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Használj selyempapírt,kalappapír a neve,a kereskedelem használja csomagolásra.
Az itt-ott relatív dolog... megméred, terhelés nélkül mennyit fogyaszt, 30-40 foknál ne legyen melegebb a vas...
Azt hiszem tudom melyik az. Minden réteg közé be kellene tenni? Neked is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Értem. Na meglátjuk mi lesz. Elkezdem a nagyját lekaparászni és majd alakul. Köszönöm a segítséget!
Nem kell kaparászni.. kicsit törölgeted és ahol nagyon "fémes", oda beteszel papírt.
Ha javasolhatom, ne kaparászd, az fizikai sérülést okoz.
Tedd bele citromlébe (minél nagyobb %-osba) az megeszi a rozsdát. A tiszta fémet, lakkozást festést (vagy akárhogy van szigetelve) nem bántja... Behatási idő a rozsda vastagságától függ. Ha nagyon gány a szigetelés, esetleg tubusos spray festékkel le lehet festeni az egyik oldalát mindegyik lemeznek vékonyan... A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2016
Persze,annó 40-50 éve a trafólemez kincs volt! De vágtunk sima biliacélból is,közé a selyempapír(rétegenként),olajjal bepamacsoltuk itt-ott,hogy rátapadjon,majd kalodába szorítottuk és nem is zúgott nagyon.
Üdv! Hasonló cipőben jártam régebben, nekem is itt segítettek. Ha szétszedted ne smirglizd le. Vegyél ha tudsz RO55 t, vagy EVIPASS nevű folyadékot. Nagyrészt asszem foszforsav. Ez nem csak leszedi a rozsdát, de passziválja a felületet és nem lesz gond az örvényárammal. Kevesebb meló, és jobb is.
Ez a nyerő! Lekéstem, ez lett volna a tanácsom. Én egy kisebb E I lemezcsomagot mártottam le egyenként a lemezeket még a nyáron és csodálatosan alakította a felületet, bár egy kicsit vastagított is rajta.
Az én trafóm is festve volt, meg rozsdás is. Egy EI 130 as. Csöves kimenőnek kellett. Leszedte a festéket is a fent említett lötyi, és kis mosogatással "szinte új" lemezek lettek. Csak ne öblítsd le a végén, hanem hagyd rászáradni és szárazon töröld át ha kiül rá kicsit a só. Akkor szigetel illetve passzivál.
Azért,mert passzív felület keletkezett rajta és ezért kiváló trafóhoz!
Üdv! Hirtelen nem ugrott be, hogy az mi lenne, de aztán csak leesett. Szerencsére az pont van itthon vagy fél liter, pedig kidobásra várt 'nem való az semmire' címszó alatt.
![]()
A rozsda egészen jól szigetel. Csak az a baj vele, hogy nehéz egyenletes réteget lére hozni belőle, illetve később is dolgozik még.
Ha csak lefújod a laza részt, akkor a megmaradt felület jó úgy ahogy van. Készen lehet lakkozni, és akkor jó eséllyel nemfog tovább dolgozni.
Sziasztok!
Átjöttem ide a csöves topikból. Van egy NOVIK 1202 Black fire erősítő. Úgy került hozzám hogy leégett a hálózati trafója. Sehol nem találtam a trafóról információt. Egy méretező programmal kiszámoltam a trafó tekercseit, és nagyjából egyezik az általam szétszedett tekercsekkel. A csöves topikban azt tanácsolták számoljam újra a trafót, mert valószínű hogy buherálva volt. A kérdésem hogy megrendelhetem a huzalokat, jók az adatok? Bővebben: Link Köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2016
Én is átjöttem utánad.
![]()
Erre gondoltam én is, hogy kicsit növelem a huzal átmérőt. Legyen egy kis tartalék. Meg hely is van.
Sziasztok! LL vagy Mag tipusú trafó méretezésével kapcsolatban tud e valaki nyilatkozni . Köszönöm
Mire vagy kíváncsi?Semmi különbség, az egyik oszlop a magkeresztmetszet. A méretezés meg itt van a téma képei közt. Mondjuk LL köpenynek is összerakható.
Szia! Tehát nem a két oszlop keresztmetszetével számolunk hanem mint az EI magnál, ha jól értem? Köszi
Sziasztok!
Hamarosan elkezdem első trafóm tekerését. Orosz erősítő hálózati trafója. Készítettem egy csévetestet 1mm-es kartonból. Ez megfelelő? Vagy van vékony bakelit lemezem. Esetleg abból jobb? Vagy nem számít? Eredetileg orosz újságból volt készítve ![]()
A csévetest anyagában kb annyi megkötés van, hogy elég merev legyen, hogy tudj rá tekercselni megfelelően, és ha leveszed a sablonfáról amin tekersz, legyen annyi merevsége és tartása, hogy ne roggyon össze a huzal feszítőerejétől.
Ezen kívül megfelelő elektromos szigetelő, és ha számottevő melegedés várható, akkor valamelyest hőálló is legyen. Szóval a bakelit jobb választás, de a kartonnal sincs semmi baj, ha jól meg van csinálva. Valamint ne felejtsd el a primer meneteket soronként szigetelni. Ezenkívül a primer és szekunder tekercs közt a megfelelő érintésvédelem megvalósítása végett kellően vastag szigetelést használni, és ha szükséges esetleg árnyékolást is használni... A kellemetlen zizegő "transzformátorbúgás" elkerülhető, ha minden menet és szigetelőanyag kellően feszesre van húzva tekerés közben. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Természetesen soronkénti szigetelés használok. Az eredeti cséve szétszedésekor gondosan felírtam, hol hány réteg szigetelés volt. A primer és a szekunder között (több réteg szigetelés között)volt egy réz fólia ami a testre volt kötve. Ez vissza fog kerülni. Az eredetinél nagyobb huzalátmérőt használok majd. Ha jól tudom, így kevésbé fog melegedni a trafó.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Szia! Az alábbi videóban pont a kartonpapíros csévetest készítést mutatják be. Kb. az 5. perctől a csévetest készítése és ami még neked fontos lehet a 7. perctől az impregnálása. Az egész videót érdemes egyébként végignézni, nem hosszú.
Bővebben: Link
Jó a karton ha impregnálod valamivel ami merevvé teszi, meg javítja a nem lévő szigetelési tulajdonságát. Házilag hígítóban oldott epoxi dolgokkal szokták, vagy lakkban áztatják.
Aztán nem tudom manapság milyen szabványok vonatkoznak rá, de régen valami olyasmi volt, hogy miután elkészült a trafó, szigetelésvizsgálat 500V DC-vel, a szigetelési ellenállásnak min. 1Gohmnak kellett lenni. Utána nagyfesz vizsgálat a tekercsek között, valamint a tekercsek és a vasmag között U=2E+1500, de minimum 2kV fesszel 50Hz-en, ahol E a két pont között üzemszerűen fellépő legnagyobb feszültségcsúcsok összege, illetve az adott tekercs és a vasmag között üzemszerűen fellépő feszültségcsúcs.
Ezt a videót már többször végignéztem. Innen vetten a karton csévetest készítésének a módját.
El ne feledd, a rézfólia nehogy zárt menetet képezzen, vékony szigetelőpapírral tekerd fel együtt...
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Köszönöm a figyelmeztetést! Gondolom azért, hogy nehogy egymenetes tekercs legyen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |