Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   156 / 248
(#) szikorapéter válasza gerenk hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Üdv,sikerült Кп303E-t találnom,már csak annyi volna a kérdésem hogy lábkompatibilis-e a Кп103л-el? Ha igen ár cserélem is ki.
(#) gerenk válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 27, 2016 /

Nem láb kompatibilis, de a lábak hajlításával beültetheted. Figyelmesen nézd a képeket.
Az első 301 a második 303
A képeken C= drain I= source Z= gate korpus=ház
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016

Nekem 103 van a készüléknem és nem 301-es.

Bocsi, elnéztem, de a helyzet nem jobb. Az sem kompatibilis, és nincs kivezetve a ház, a 303
nál van ház, keresned kell hozzá egy test pontot.

ussr fet.png

A ház bekötése mindenképpen szükséges?

Igen a 303-nál mert voltak olyan jók és a félvezető lapkát összekötötték a házzal. Innen kezdve ha nincs testre kötve összeszedi a környezete elektromos és sztatikus zaját. A 303-at nagyfrekvenciás felhasználásra készítették. A kapcsolási rajzon meg kell nézni a source kivezetés
orosz И testre van-e kötve , ha igen együtt kell beforrasztani a ház kivezetéssel.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2016

A lejebb lévő kapcsolásnál a VT3 fet volna az amit most cserélek,de egyik lába sincs testen,viszont akkor ha szükséges a ház testelését meg tudom oldani.

Mindenféleképpen tedd meg, a legközelebbi testpontot vidd oda, legalább 1 mm-es csupasz rézvezetékkel ha nem ér el a fet lába.
(#) etm hozzászólása Jan 29, 2016 /

Hello! Nekem van egy TELEQUIPMENT D61a oszcilloszkópom,és pár napja elkezdte azt a hibát,hogy amikor bekapcsolom,és megjön a kijelzőn a vízszintes csík középen,akkor ezt elkezdi össze húzigálni .Van mikor annyira össze ugrik,hogy a kijelző jobb és a bal szélén is üresen marad 2 cm is.
Szerintetek a vízszintes eltérítéssel van gond? Különben mikor össze ugrik,akkor is reagál minden gombra. Tudom le fel jobbra balra mozgatni a potikkal. Mi lehet a gond? Ha megkocogtatom ,arra nem reagál.
(#) nagym6 válasza etm hozzászólására (») Jan 29, 2016 /

Első a tápfeszültségek ellenőrzése, de vigyázat, mert 1000V, 2500V feszültségek is vannak ott.
A 13V és a 100V ellenőrizhető, még az 1000V is egyes multikkal mérhető, figyelembe véve a multi beállításán, hogy hol AC, és hol DC mérést végzünk.
Óvatosan, áramütésveszély.
Nagy valószinüséggel a ks. cső áramkörében, a nagyfeszültségek körül lehet a hiba, az okoz képméretváltozást.
A nagyfeszültségű részeknél porosodás, vagy valami réteg lerakódás is okozhat problémát. Sötétben nézve nincs-e szikra, vagy ez hallható esetleg.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2016
(#) szapcsika válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 30, 2016 /

Nos, megválaszolom saját kérdésemet, a cső volt rossz. Csőcsere után kitűnően működik. Tanulság: ha minden feszültség jó a csövön, mégsem jó, akkor gyanús, hogy tényleg a cső rossz.
(#) Pityu9 hozzászólása Feb 2, 2016 /

Sziasztok!
A következő problémával fordulok hozzátok: RFT EO213-as szkópban javítás/takarítás közben leszakadt a képen látható sárga vezeték jobb oldalt az időalap jaxleynél és nem találom, hogy honnan . Esetleg valaki megtudná mondani, hogy honnan szakadt le vagy mellékelne egy fotót, amin látszik?

DSCF3636.JPG

(#) etm válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Hali! Felteszem a linket a kapcs.rajzról. A 36.oldalon van a trafó. Ellenőrizzem le a feszültségéket? Aztán merre tovább, ha azok rendben vannak?
Bővebben: Link
(#) gerenk válasza Pityu9 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Szia !
Kapcsolási rajz alapján meg kell keresned. Szerencsére az egyik vége beazonosítható.
A takarításkor bizony történnek ilyen kis apró hibák.
(#) nagym6 válasza etm hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

A 2500V ingadozása a legvalószinűbb, ez gyorsítófeszültség. Ennek változásától kisebb, vagy nagyobb lesz a kép minden irányban, miközben minden más rendben működik. Nagyobb feszültség kisebb képet eredményez, nem tudom, ez mitől nőhet.
C401, C404 átütése, vagy D408, D409 diódák hibája gyanítható, feltéve, ha a trafóról stabilan kijön az ott írt 1000V AC.
Ellenőrizni kellene a 28. oldalon az X végerősítő 110V tápfeszültségét, és 26. oldalon az Y végerősítő 80V tápfeszültségét.
(#) etm válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Köszönöm a válaszod! Holnap ránézek.Ha a próba idejére bekapcsolva hagyom szerinted nem lehet nagyobb baj? Nem szeretnék nagyobb kárt tenni benne. Üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2016
(#) nagym6 válasza etm hozzászólására (») Feb 3, 2016 /

Elvileg nem lehet nagyobb baj, sokkal több feszültség nem lehet, azt sem igen értem, hogy egyáltalán nagyobb hogyan lehet. Van egy feszültségkétszerezős egyenirányítás a 2500V-nak, nem igazán lehetne nagyobb feszültség hiba esetén sem. De kisebb kép viszont nagyobb feszültségtől lesz.
Van a D408 diódánál 117V, ezt is kellene ellenőrizni.
(#) Pityu9 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 5, 2016 1 / 1

Nem véletlenül tettem fel a kérdést, ugyanis a kapcsrajzot magamtól is megnézhetem, viszont ezeknek a kelet európai gépeknek a kapcsolása a legritkább esetben egyezik meg a valósággal és nincs kedvem ezzel szívni, viszont fontos lenne, hogy mihamarább működjön a gép. Ez alapján bárkinek írhatnád, hogy oldd meg, ott a kapcsrajz, sok szerencsét.
(#) silent15 hozzászólása Feb 7, 2016 /

Sziasztok, van egy EMG-1567 szkópom. Olyan hibája van, hogy csak egy pötty látszik a képernyőn. Tanácsot szeretnék kérni hogy merre kezdjek kutakodni, mit érdemes megnézni?

Köszönöm szépen !
(#) gerenk válasza silent15 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Szia !
Első megközelítésben nincs vízszintes eltérítés, hol van a pötty a képernyőn ?
(#) silent15 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Most sajnos nincs nálam, de a pötty le is van csúszva a kijelzőről , de azt hiszem a trace finder kar meghúzásával előbújik.
(#) nagym6 válasza silent15 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Esetleg X-Y módban van, akkor is egy pötty van a képernyőn.
(#) silent15 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Sajnos minden beálításban egy pötty van csak :/
(#) gerenk válasza silent15 hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

A TRACE FINDER /sugár kereső / gomb megnyomása lecsökkenti a végerősítők erősítését azért bújik elő a pötty. Normál működés esetén a képernyőn egy jóval kisebb képet látnánk.
A pötty helyzetét azért kérdeztem mert fiókos gépek esetén a fiókok kihúzása után az anyagépben
lévő függőleges és vízszintes végerősítők helyes beállítása esetén a pötty pontosan a képernyő közepén van. Mivel ez nem fiókos rendszerű gép az előerősítő és végerősítő fokozatokat együtt kell vizsgálni. A pötty a függőleges helyzet potméterrel a képernyő teljes felületén mozgatható kell legyen, a poti középhelyzetében a pont is kb. középen kell legyen. Az Y bemenetre adott
megfelelő nagyságú DC vagy AC jel a pontot a képernyőn függőlegesen teljesen ki kell térítse.
Ha ezek rendben vannak az Y átviteli láncba nincs komoly hiba, legfeljebb kalibrálni szükséges.
A következő a vízszintes erősítő vizsgálata.
(#) silent15 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 7, 2016 /

Rendben, köszönöm, akkor előbb ezeket leellenőrzöm Holnap tudom csak ezt megnézni, de utána akkor megírom hogy mi a helyzet .

Köszönöm addig is
(#) silent15 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Hazahoztam a szkópot , átfutottam lámpával, és 3 hibát is találtam (ezért be sem kapcsoltam).
-R720 4,75K
-D720 1N4244
-C743 220uF
Ezek az alkatrészek mind töröttek. (Sajnos a szkóp előélete nem a legfényesebb) . Ezek a vízszintes eltérítőnél játszanak szerepet. Nem tudom ezek okozhatják e a hibát ? Sajnos itthon csak 220µF-os kondim van a többi cserélésére holnap kell várni, csak kiváncsi vagyok hogy számíthatok e látványosabb javulásra, vagy ennyire ne igyak előre a medve bőrére ?

Köszönöm !
(#) gerenk válasza silent15 hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Az R720 kritikus alkatrész, a D725 alagút dióda munkaellenállása, hibája esetén nincs vízszintes eltérítés. A D720 igen gyors kapcsoló dióda hibája szintén az eltérítés megszűnését okozza.
(#) silent15 válasza gerenk hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

Holnap elmegyek, megveszem a cserealkatrészeket, kicserélem és írom majd az úljabb fejleményeket.

Itt találsz képeket, eredeti méretben érdemes letölteni, jól jöhet a javításhoz.

Ha találsz 1N4151 diódát az is megfelel, egy 250 Mhz-es szkópban hasonló pozicióban alkalmazzák.
Itt is van a HESTORE 10 Ft
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2016
Következő: »»   156 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem