Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések

Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   81 / 129
(#) nagysasy válasza lukacsp hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ez így nekem még bonyolult.
(#) Mate78 válasza Magorh hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

szia

Ha 10fokot ugrál a mért érték akkor ott valami nagyon nem jó.Én használok PT100-at, 2,3 vezetékest, van amelyik 20m-re van a PLC-től,3x0,75 árnyékolatlan kábellel.Század fokokat ingadozik.Próbáltad másik szenzorral,másik modullal?
Jó a modul konfigurációja?
(#) K0bzoli válasza Magorh hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Próbáld ki azt, hogy az árnyékolást lekötöd a PE potenciálról (hogy a levegőben lógjon!
Lássuk mi lesz! Úgy is ugrál-e?
(#) Magorh válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

A modullal és a szenzorral sincsen nincsen semmi gond. Teljesen újak, de próbáltam is a szenzorcserét. A konfig is jól van beállítva.
(#) Magorh válasza K0bzoli hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Ugyan úgy ugrál, sajnos.
(#) Mate78 válasza Magorh hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Szia

Ha jól veszem ki, most 3 vezetékes mérést használsz.
Próbáld meg 2 vezetékkel, úgy mit csinál.
Illetve meg kéne próbálni lezárni a mérőkártya megfelelő bemenetét egy 1000Ohmos ellenállással úgyis ugrál-e.Ha igen, akkor a mérőkártya rossz.
Pontosan mi a modul típusa?Egy rajzot skiccelhetnél a szenzorod bekötéséről.
Tápod stabil?Csinál mást is az a PLC, ha igen, a többi funkció rendben van?
Korábban működött már rendesen, csak meghibábásodott?Vagy új építésű a rendszer?
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 12, 2015 /

Sziasztok.

Lehet valahogy S7-1200 CPU-n (pontos típust fejből sajnos nem tudom) firmware-t frissíteni?
CPU sajnos jelszóval védett így programot rátölteni nem lehet. És új felhasználás céljából kellene újra életre kelteni, valaki csinált már ilyet illetve van ötlete hogy lehetne "alaphelyzetbe" állítani?
(#) K0bzoli válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Display accessible nodes / Online & diagnostics / Functions / Reset to factory settings nem segít?
(#) Koleus válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 12, 2015 /

Szia.
Ha a régi program nem lényeges, frissíteni tudod. Elindítod a TIA-t, nem nyitsz meg projektet, hanem az Online & Diagnostic -ra kattintva megpróbálsz csatlakozni a PLC-hez. Ha megtalálta, csatlakozol hozzá. Az ablak bal oldalán lesz egy menü (General, Functions, stb). Nincs előttem, nem vagyok biztos a menük nevében. Itt tudod visszaállítani gyárira, IP címet cserélni, meg ha jól emlékszem, frissíteni is. Minden esetre, ellenőrizd le, milyen firmware-t támogat a hw.
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 13, 2015 /

Köszönöm szépen a segítségeteket, megpróbálom amiket írtatok.
(#) tornyaid hozzászólása Dec 15, 2015 /

Sziasztok egy olyan kérdésem lenne, hogy foglalkozott - e már valaki a VASS standartal ? (VW Audi Seat Škoda standart) Választ előre is köszönöm.
(#) mazso1988 hozzászólása Dec 16, 2015 /

Koleus,K0bzoli.

Megpróbáltam amit tanácsoltatok a problémámra. Kipróbáltam a Reset to factory settings 1214CPU-n de mikor rányomtam egyből kérte a jelszót a CPU.
(#) K0bzoli válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Akkor a neten kell kutakodni.
Siemens technical forum nagyon hasznos. Lehet hogy találsz ott megoldást.
(#) osi válasza mazso1988 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /

Szia.
Befektetsz egy Siemenses Memoria Kártyába kb.20 pénzegy4MB-os.
Idézet a System manualból.

Use a transfer card (Page 110) to copy a program to the internal load memory of the CPU
without using STEP 7. After you insert the transfer card, the CPU first erases the user
program and any force values from the internal load memory, and then copies the
program from the transfer card to the internal load memory. When the transfer process is
complete, you must remove the transfer card.
You can use an empty transfer card to access a password-protected CPU when the
password has been lost or forgotten (Page 118). Inserting the empty transfer card deletes
the password-protected program in the internal load memory of the CPU. You can then
download a new program to the CPU.
(#) tornyaid hozzászólása Jan 9, 2016 /

Sziasztok
Van egy Siemens S7 - 314 - 2DP tipusí PLC - m. Van rajta analóg kimenet és analóg bemenet munkában úgy szeretnék működtetni, hogy 4 digitális bemenettel választanánk 4 konstans állandó analóg kimeneten (2V - 4V - 6V - 8V) és egy áttkapcsolóval az analóg kimenet lineárisan függne az analóg bemenettől. Mivel analóg jel feldolgozásával nem nagyon foglalkoztam így sajnos csak a hardver komfigurálás ig jutotam el. Ha valaki tudna segíteni akor aszt nagyon meg köszönném.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) Tyrannosaurus hozzászólása Jan 9, 2016 /

Kedves hobbielektronikások!

Siemens S7 -es PLC-ékből írnám a szakdolgozatom és azt megelőző félévben egy TDK-át is (most). A tanárom egy másik suliban is tanít ahol S7 es PLC-ék vannak elvileg, pneumatkus kütyük (munkahengerek, útszelepek, ilyen-olyan véghelyzetérzékelők magyarán oktató cuccok). Céghez elmenni elég kilátástalannak néz ki a helyzet,pedig jobb lenne.

A kérdésem az lenne, hogy ezekkel a feltételekkel tudnátok-e ajánlani valami jó TDK és Szakdolgozati témát (ugyanaz) , aminek a legtöbb hasznát venném egy állásinterjún külföldön is, mivel ott tervezek a későbbiekben?

Előre is köszönöm!
(#) K0bzoli válasza Tyrannosaurus hozzászólására (») Jan 9, 2016 / 1

Helló!

Ez az oldal esetleg ihletet adhat.
Különös tekintettel a tartalomjegyzékből elérhető pédafeladatok.
Mint pl. mártogató, szivattyú vezérlés, stb.

De vigyázz, mert némely suliban ismerik ezt az oldalt, ötletadónak ajánlom, nem kidolgozott feladatnak!
(#) K0bzoli válasza tornyaid hozzászólására (») Jan 9, 2016 / 1

Szevasz!

Kicsit több részlet kellene.
Tehát valami olyasmit szeretnél, hogy van egy analóg bemeneted, mondjuk 0-10V-os, amin jelet küldesz neki.
Meg van egy analóg kimeneted, amin a bemenetre küldöttel arányosan változó jel jön ki, de a kimenet "végkitérését" 4 digitális bemenettel szeretnéd kiválasztani 4 lehetséges skála közül?

Tehát ha 4V-ot ír elő a kiválasztó digitális bemenet, akkor az analóg kimeneten 0-4V jön ki a bemenő 0-10V-nak megfelelően (tehát pl. 5V be, akkor 2V ki.
Ilyesmi a cél?
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) tornyaid válasza K0bzoli hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Szia K0bzoli

nagyon jó példát hoztál fel köszönöm. Tehát olyan az elképzelés, hogy:

1. Van egy digitális bemenet DI1 ha logikai nullában van (DI1=0) akor az analóg bemenetre jeletküldökneki, mondjuk 0-10V ez a jel arányosan változó jelként jön ki az analóg kimeneten.
PÉLDÁUL: DI1=0, analóg bemenet AI1=5V tehát az analóg kimeneten is 5V van AQ=5V.

2. A digitális bemenetet DI1 logikai 1 be tesszük (DI1=1), ekkor még 4 digitális bemenet fog állni rendelkezésünkre (DI2, DI3, DI4, DI5) ebben az esetben nem függ az analóg kimenet az analóg bemenettől mivel állandó értékeket szeretnénk az analóg kimeneten. Ezeket az állandó konstans értékeket digitális bemenettel tudjuk elérni.
PÉLDÁUL: DI1=1, az analóg kimeneten például 7V szeretnénk kapni. A digitális bemenetekhez előre definiált értékeket adunk mondjuk ha a DI2 logikai 1 ben van akor az analóg kimeneten AQ1=1V van az összes többi digitális bemenet logikai nullában van. A DI3 esetén a kimeneten 2 V volna, a DI4 esetén a kimeneten 3 V volna, a DI5 esetén a kimeneten 4 V volna. Ahhoz, hogy az analóg kimeneten 10V kapjunk az összes digitális bemenetet logikai egyesbe kell helyezni vagy is DI2=1 (1V) + DI3=1 (2V) + DI4=1 (3V) + DI5=1 (4V) = (1V+2V+3V+4V)= 10V
Tehát abban az esetben ha 7V szeretnénk az analóg kimeneten akor a DI4 és a DI5 ös digitális bemeneteket logikai egyesbe kell rakni így összeadódik a 3V és a 4V úgy 7V - ot kapunk.

Tehát a lényeg, hogy az egész példa szét van bontva két részre az egyikben az analóg kimenet függ az analóg bemenettől és nem függ a digitális bemenetektől a másik részben az analóg kimenet függ a digitális bemenetektől amivel állandó értéket választhatunk az analóg kimenetre és nem függ az analóg bemenettől.

Igyekeztem minél jobban leírni a példát. Ha tudnál segíteni akor aszt nagyon meg köszönném.
(#) Mate78 válasza tornyaid hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Igazából már meg is oldottad a feladatot azzal hogy leírtad az igazságtáblázatot.
A DI-k kombinációjától függően küldesz a kimeneten kívánt feszültségértékeknek megfelelő konstanst az analóg kimenetnek.(Move blokkal, vagy awl-ben transfer-rel)
Ha meg az analóg bemenettől kell függenie a kimenetnek (DI1 =0), akkor meg a bemeneten beolvasott értéknek megfelelő konstanst küldesz az analóg kimenetnek.(Move blokkal, vagy awl-ben transfer-rel)
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2016
(#) tornyaid válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 10, 2016 /

Szia Mate78

nekem azzal van gondol, hogy simatic ban nem dolgoztam még analóg jellel Phoenix Contactal nem volna probléma meg csinálni mert ott tudok mindent hogy mijen könyvtárat használni hogyan beállitani a bizonyos blokokat matematikai lépéseket létre hozni minden menne csak sajnos simaticban még nem vagyok annyira jó így ezért kérem a segítségeteket.
(#) Mate78 válasza tornyaid hozzászólására (») Jan 11, 2016 / 1

szia

Pedig ha létrában csinálod akkor szinte ugyanaz mint a Phoenix-nél.
Csatolok egy lehetséges megoldást.
Az analóg kártyák címeit, és a bemenetek címeit természetesen át kell írnod a sajátodra.
MW0: 0V kimeneti feszültsághez tartozó konstans.
MW2: 1V kimeneti feszültsághez tartozó konstans és így tovább.
MW20-ban a beolvasott analóg érték tárolódik.
A PEW,PAW szimbólumaival ne törődj, egy meglévő projektből használtam fel őket.

paw.JPG

(#) tornyaid válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Köszi Mate78 leirásod alapjám meg póbálom össze hozni köszi még egyszer.
(#) K0bzoli válasza tornyaid hozzászólására (») Jan 18, 2016 /

Szevasz!

Bocs a késői válaszért.
Én így csinálnám: (lásd a mellékletben)

A példában I0.1 a DI1-nek, I0.2 A DI2-nek stb felel meg.
A PIW255 az AI1-nek, a PQW255 az AQ1-nek felel meg.

Az igazság táblázatodból kiderül, hogy minden feszültség választó bemenethez egy konstans fesz tartozik. DI2-höz 1V, DI3-hoz 2V, DI4-hez 3V és DI5-höz 4V.
Ezért nem kell mást tenni, mint az aktív (logikai 1 állapotú) bemenethez tartozó feszültségeket összeadni és kiküldeni az analóg kimenetre.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2016
(#) tornyaid válasza K0bzoli hozzászólására (») Jan 26, 2016 /

Szia K0bzoli

köszönöm a megoldást tökéletesen működik.
(#) patkais válasza Vebber hozzászólására (») Feb 8, 2016 /

szia engem érdekelne ha még megvan
(#) tornyaid hozzászólása Feb 9, 2016 /

Sziasztok
Meg egy gyors kérdés van egy keverőgépünk ahol változtatni kellene a keverési időt. Az volna a problémám, hogy egy késleltetett kikapcsoló időzítőn kellene a időt (s5time#változó) változtatni úgy hogy az analóg bemeneten vagy egy potenciométer és annak a segítségével lehetne növelni vagy csökkenteni az időt. Tehát a lényeg az volna, hogy az analóg bemenetet kellene valahogy átt konvertálni s5time#.... ra. Ha van megoldás előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016
(#) K0bzoli válasza tornyaid hozzászólására (») Feb 9, 2016 / 1

Szevasz!

Át kell konvertálni.
És mondjuk skálázni sem árt, mert nem mindegy hogy a potenciométerrel az időt 0-1 másodpercig tudod tekergetni vagy 50 perc és 2 óra között.

Tehát a dolog menete nagy vonalakban a következő:
Analóg érték olvasása. A beolvasott 0-27648 értéktartomány átkonvertálása ízlés szerinti tartományra (amekkora tartományt állítani szeretnénk a potival). A kapott érték S5TIME formátumúra konvertálása.
Az eredmény alkalmazása egy timeren.

Alább itt egy példaprogram.
Megjegyzem, hogy a példa elnagyolt és nem tartalmaz az értéktartományra vonatkozó védelmet.
FC105 HI_LIM paramétere mondja meg millisec-ben hogy a potméter maximáli állásánál mekkora legyen az időzítés.
FC105 LO_LIM paramétere mondja meg millisec-ben hogy a potméter minimális állásánál mekkora legyen az időzítés.
A legnagyobb időzítés 02 óra 46 perc 30 másodperc amit így el lehet érni, ez az S5 timer max ideje (999*10s).
Ha az IN vagy a limitek valamelyike negatív, vagy a limit vagy az IN nagyobb mint az értékelhető maximum (27648), az időzítés nem jól fog működni, mert ezeket nem vizsgálja.

További megjegyzésem, hogy az S5 timer működésének sajátossága, hogy az időzítés kezdetén olvassa be az időzítési értéket. Tehát ha az idő már telik, akkor nem érdekli ha az megváltozik netán!
Így ha kb. egy egy órás idő van neki megadva a potival ami éppen telik és azt szeretnénk hogy annál hamarabb teljen le az idő ami miatt letekerjük a potit, akkor az nincs rá hatással. A változtatott végérték csak legközelebb fogja érdekelni.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2016

AI_S5T.png

(#) Magorh hozzászólása Feb 10, 2016 /

Sziasztok!
Hogyan lehet azt kivitelezni, hogy a plc analóg kimenetével szabályozni tudjak ellenállás értéket. Valami digitális ellenállásra gondolok...
(#) maszek0005 hozzászólása Feb 10, 2016 /

Adott kettő darab Siemens S7- 200. PLC. Ezekekhez csatlakozik 2- 2db bővítő modul. A két CPU Bus-rendszeren keresztül kommunikál egy Simatec 200 Érintőkijelzővel. Létezik olyan, hogy egyik bővítőnél egy kimeneten bekövetkezett zárlat miatt mind a két CPU elfelejti a programját, és megszűnik a Bus- os kommunikáció. Minden hozzászólást és segítséget előre is köszönök: Jani
Következő: »»   81 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem