Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2734 / 3998
(#) dedtoma hozzászólása Feb 16, 2016 /

Sziasztok.
Szeretnék egy olyan kapcsolást ami 12voltról működik
És egy 21wattos izzót állandó félfényerővel működtet,viszont ha kap plussz 12 voltot az izzo direktben akkor teljes fényerőre vált.
Van valakinek ötlete?
(#) pont válasza dedtoma hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Sorba kötsz vele még egy 21W-os izzót, akár fekete dobozba. Persze a félfényerő az elég viszonylagos kategória. Ha pontosan azt lásd amit szeretnél akkor a kapcsoló felső állása után kell egy állítható PWM kapcsolás a második izzó helyett.

NONAME.JPG

(#) dedtoma válasza pont hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Igazából autóba indexhez kellene hogy vilagitson viszont ha indexelek ravillogjon. 7808 al próbálkoztam de azzal simán nem megy.
(#) pont válasza dedtoma hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Szerintem az index az ne világítson félfénnyel sem, épp elég baj az, hogy az újabb divat miatti fehér búrás indexek gyakorlatilag láthatatlanok.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2016
(#) dedtoma válasza pont hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Nekem nem közútra kell
(#) janikukac válasza granpa hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Ha erre gondolsz , akkor ez nem jó, mert ez szimmetrikus tápfeszt csinál. Nekem 2x12V váltó feszültség kellene, hogy egy paneltrafót ki tudjak váltani vele...
(#) proli007 válasza dedtoma hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Hello! Pld. készítesz egy PWM kapcsolást 555-el. Két P-MOS Fet-el hajtod róla az izzókat. Ha valamelyik a 12V-ot közvetlen megkapja, akkor az teljes fénnyel világít.
(#) dedtoma válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Köszi kipróbálom

Ha a 7808 kemenetére teszek egy 5402es diodát valamint a dióda kimenetére szintén egy ugyanilyen dioda kimenetet akkor ugy mar mukodhet igaz?
Mert akkor az egyik diodan megy a 8 volt de index plussza fele nem enged vissza feszultseget ha pedig a 12ot raadom a diodara akkor nem megy vissza a stabkocka fele

Működhet, csak épp füstölni fog a stabi. A PWM meg nem..
(#) granpa válasza janikukac hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

S mit hajtasz a 2×12V-tal? Merthogy általában szimmetrikus tápfeszhez használatos. Ha csak 2 külön 12V kell, akkor kétfelé viszed a ~13V-ot. Kérdeztem: mihez kell, s mennyire pont 12V~? Lehet, hogy neked 2×15-17V egyen kellene?

Megepitettem egy hutobordara felora teszt utan is megy
Azert koszi a segitseget

Te tudod, de 14V mellett, egy izzónál 10W hő képződik. És 40 fokban, mi lesz? Akkor már egy mezei ellenállás (vagy a másik izzó, ahogy ajánlották) is ésszerűbb..
(#) Peet19 hozzászólása Feb 16, 2016 /

Sziasztok!
A mellékletben lévő képen az RS-el lehet beállítani a töltő áramerősségét?
Nem vagyok benne biztos hogy jól értelmezem ezért gondoltam leírom. Aksi töltőt eddig 2db LM317-el csináltam mindig, az egyik a fesz a másik az áramgenerátor volt, eggyel még nem.
A rajzon a kimeneti feszültség Uki = Vref * (1 + R2 / R1) = 1.25 * 11 = 13.75V
A kimeneti ellenállás Rki = Rs * (1 + R2 / R1) = 5 * 11 = 55 Ohm
A töltő áram akkor Iki = Uki / Rki = 13.75 / 55 = 250mA
Jól számolok? Fontos hogy az áram nem lehet ennél nagyobb. Ahogy töltődik az aksi úgy csökken a töltő áram?
Előre is köszönöm.

charg1.png

(#) Izeg. hozzászólása Feb 16, 2016 /

Tiszteletem Uraim!

Egyszerű a kérdésem, remélem tud valaki segíteni, google a barátom, de nem igazán találtam érdemi választ.

Melyik kábel lenne jó mérővezetéknek BNC csatlakozóhoz?
RG58/RG59? Mindenképpen hajlékony, flexibilis lenne a jó. Egyébként a gyárilag szerelt BNC kábelek RG58-asok? Mi a különbség a kettő között?(Azon kívül, hogy az egyik 50 a másik 75 ohmos, és más a fizikai mérete.)

Vettem ma RG174-t de sajnos a BNC hozzá 600ft/db lenne, ami elég húzós szerintem. Plusz utánna nézve elég nagy a csillapítása, ahogy elnézem.
(#) proli007 válasza Peet19 hozzászólására (») Feb 16, 2016 / 1

Hello! "Ahogy töltődik az aksi úgy csökken a töltő áram?"
Csak hogy ez fordítva is igaz. Vagy is, hogy minél kisebb az aksi feszültsége, annál nagyobb a töltőáram. A számított töltőáram nálad csak a zárlati áramra vonatkozik.

- Az LM317 működése abból áll, hogy mindenképpen tartja az Out és ADJ lába közötti 1,25V feszültséget. Vagy is az R1 és Rs ellenálláson eső feszültség összegét.
- Ha 250mA-t szeretnél 12V aksi feszültség mellett, akkor az R1 és R2-őn folyó áram, 12V/(240ohm+2,4kohm)=4,5mA. Így az R1-en 4,5mA*240ohm=1,08V feszültség esik.
- Az Rs-re így 1,25V-1,08V=0,17V jut. Az Rs-en folyó teljes áram, a töltőáram és az osztóáram összege. 250mA+4,5mA=254mA. A sönt ellenállás értéke így Rs=0,17V/254mA=0,67ohm.

Ekkor teljesül a kívánalmad, de csak 12V esetén. Talán jobban jársz az adatlap 13. ábrájával, ahol egy tranyó korlátozza az áramot. Így az állandó értékű a töltés folyamán, míg el nem éri az aksi a kitűzött végfeszültséget. Mert így csökkenő árammal a töltés a végtelenségig húzódik el. Vagy úgy is lehet fogalmazni, hogy nem lehet terhelés az askin, vagy az önkitülési áram miatt az soha el nem éri a kitűzött töltési végfeszültséget.

Egyébként miért nem az aksitöltős topikban tetted fel a kérdést?
(#) Peet19 válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2016 /

Értem már, köszi szépen
A 13. ábrát még átnézegetem.
(#) (Felhasználó 71690) hozzászólása Feb 17, 2016 /

Sziasztok!
Van egy késleltető relém, aminek nem értem a leírását. Olyan módban szeretném használni, hogy a be és a ki kapcsolás is késleltetve legyen. Ez a leírása: Link
Hogy kell beállítani a dipeket? Az A1, B1 pontokat sem értem.
(#) pont válasza (Felhasználó 71690) hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Szia! Én olyan beállítást nem látok ahol egyszerre, lehetne a be és a ki kapcsolást is kiválasztani a dip kapcsolóval, egyébként akkor két időbeállító tárcsa is kellene.
(#) ftirius hozzászólása Feb 17, 2016 /

Sziasztok!
Az apróban hirdetek egy transzformátort Bővebben: Link ,
az lenne a kérdésem, hogyan kell rájakötni a bemenőt? A két vezetéket a legfelső 0 és a 220 -ra?
Ez a kérdés csak részben a hirdetés kiterjesztése , valóban érdekel is!
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
(#) qvasz2 válasza ftirius hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Először is van neki saját témája!
Másodszor rá van minden írva: az egyik vezeték a 0-ra, a másik a 220-ra úgy, ahogy gondoltad.
(#) ftirius válasza qvasz2 hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Köszi!
(#) sunside hozzászólása Feb 17, 2016 /

Sziasztok,
Egy ilyen kamera jelét szeretném koax kábelen elvezetni, viszont tábegység csak a fogadó oldalon lenne kivitelezhető. Hogyan tudnám egyszerűen a 12 voltot kiküldeni a kamerához ugyanazon a koax kábelen.
Eddig próbálkoztam 10-100 nf-os kondenzátorral leválasztani a videójelet de nem akar jó lenni.
Valakinek valami ötlet?
(#) yoman917 hozzászólása Feb 17, 2016 /

Sziasztok!

Egy fordulatszám-szabályzót szeretnék építeni. Hagyományos, elosztófedeles gyújtásvezérlésű autó, annyi, hogy kalapács helyett hall jeladó van rajta. Magyarán a hall jeladó felől érkező, 12V amplitúdójú négyszögjelet kellene megszakítanom. High side switch áramkörön gondolkodok (csak a pozitív ágat tudom szakítani). Építettem erre a célra egy két tranzisztoros kapcsolást, ami az ábrán látható. A problémám csak annyi, hogy függvénygenerátorral helyettesítve a Hall jeladót elég sok tüske jelenik meg. (Zöld - függvénygenerátorból a hall input-ra érkező jel; sárga - Hall output). Az AVR-ben meg van szabva (természetesen csak tesztelés alatt) a max fordulatszám 4000 1/min-nél. Szóval 66 Hz alatt a kapcsolás tökéletesen működik, ám amikor a frekvenciát feljebb tekerem, ezek a tüskék jelennek meg. Ebben az esetben azt akarom, hogy a Hall-output földön legyen. Van valakinek észrevétele, javaslata hogy mi lehet a hiba?
(#) kadarist válasza yoman917 hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Szia!
Miért használsz meredek négyszögjelet adó generátort, miért nem közelítesz a valósághoz? Egyébként éles helyzetben még több zavar lesz az áramkörödön, mert a gyújtótrafó és szekunder vezetékei eléggé jó zavarforrások lehetnek.
(#) yoman917 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Sajnos csak egy olcsó fgv-generátor áll rendelkezésemre, így nincs sok választásom. A gyújtás nagyfeszültsége még bezavarhat, ebben igazad van, de egyelőre bízok abban, hogy nem fog. Most az a cél, hogy az asztalomon működjön
(#) kadarist válasza yoman917 hozzászólására (») Feb 17, 2016 /

Azt az R5-öt (és az R6-ot is) jó lenne csökkenteni, mert a Darlingtonnak úgy lenne értelme.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
(#) yoman917 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Csökkentettem, nem történt változás. Azonban az NPN kollektor ágát felkötöttem egy ellenállással +12V-ra, így már javult a helyzet. +/- 2V-os tüske azonban megmaradt. Kikötve az NPN tranzisztort, és a PNP bázisát (ellenálláson keresztül) felkötve +12V-ra is megvan a tüske. Képet csatoltam.
(#) moltam válasza yoman917 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Nem lehet hogy a szkópod nem visz át DC t, és egy soros kondi szivat?
(#) yoman917 válasza moltam hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Bakker. 10-es osztást levéve a mérőfejről az a 2 volt már csak 370mV-nak látszódik. Köszi a tippet.
Következő: »»   2734 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem