Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv
1 lépésként készítesz 2db fojtót , méghozzá 2-3 mm-es anyagra pl csavarhúzóra 15-20 menet(et) tekersz 0.4 - 0.6 CuZ drótból . Persze ez légmagos . 2. lépés : kamerától ---> +12 Volt csatira egyik fojtó ----> sorosan a koax meleg ér ( közepe ) + idejön a pl 100nF egyik fele a másik fele a kamera videó csati közepére . 3. lépés : TV fele , koax közepe + a 2. 100 nF kondi egyik fele a másik fele scart ( RCA középső lábra , BNC ,stb ) és még a koax közepéhez megy a 2. fojtó egyik fele másik fele a tápegység +12 Voltjára . A 12 Volt - mínusza koax harisnyán keresztül a kamerához -12Volt és RCA csati árnyékolására . Néztem a linket , vegyél a lengő dúgajnak párt és a videónak is . Holnap inkább lerajzolom . Dugasztáppal vigyázni a 12 Voltos akár lehet valóságban 15-20 Volt is Üdv
Ha jól értem a mondottakat akkor a képen látható kell nekem. Délután megcsinálom.
Köszönöm.
Jól értetted, de én inkább sokkal nagyobb induktivitású, vasmagos tekercseket használnék. A videójelben vannak egészen alacsony frekvenciás komponensek is, azokat is le kellene választania. Ilyen tekercs és kondenzátor értékek antennaerősítőhöz tökéletesek lehetnek, de ott több száz MHz-ről van szó, itt meg DC-től pár MHz-ig van jel.
Szerk: Utólag gondolkodva rajta, lehet, hogy még úgy sem lesz jó, mert a DC átvitel is kellene, vagy ahhoz nagyon közeli frekvencia. Emiatt a kondi is valószínűleg kicsi lesz. (Vagy valami teljesen más megoldás kellene...) A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
Szerintem a 100nF keves lesz a 75 Ohm-mal lezart videojelhez, amiben igen alacsony frekvenciajú osszetevok is vannak.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
Akkor az alapkiépítés használható lenne csak a kapacitás értékével kellene variálni?
Az alapkiépítés elvileg jó, csak a kondenzátornak a "legkisebb" frekvencián sokkal kisebb reaktanciát kellene jelentenie, mint 75 Ohm (mondjuk 5-10 Ohm-ot). Az induktivitásnak meg sokkal nagyobbat kellene jelentenie, mint 75 Ohm (mondjuk 7-800 Ohm-ot). Itt csak az a kérdés, hogy mekkora legyen az a "legkisebb" frekvencia, amivel számolunk, miközben a video jelnek egyenáramú összetevője is van... Azért mondtam, hogy lehet, hogy más megoldás kell, mert nem lehet tudni, hogy a video jelet fogadó oldalon mennyire kell a tényleges DC szint, vagy elég pár Hz-től a jel. Mindenesetre minél nagyobb induktivitással és jó nagy kondenzátorral (akár 10-47 µF is lehet) próbát kell tenni, aztán majd meglátszik, milyen lesz a kép...
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni az autóm fojtószelep potméterének tisztításához. A potméter csúszópályái hasonlóak a csatolt képen lévőhöz. Az első lépés világos, kontakt spray-vel megtisztítom, szárazra törlöm. Viszont, tapasztalataim szerint az így megtisztított potméterek (függetlenül alkalmazási területüktől) rosszabbak lesznek, mert gyárilag be szokták kenni valamilyen zsírszerű anyaggal, amit a kosszal együtt teljesen lemosunk ilyenkor. Van esetleg tapasztalatotok, hogy mivel kell ilyenkor bekenni a pályákat? Wago alupasztám van otthon, ha esetleg szóba jöhet.
Közben találtam képet a sajátomról is.
Sziasztok!
Segítséget kérnék egy TDA 2030 végfokot készítettem de csak jelenleg egy 3.2 ohm 20 w. hangszóróm van . az ajánlott 4 ohm. Belehet kötni a ezt a végfokra.? A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
Sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy miért nem megy az optocsatolóra kötött kis villanymotor semekkora feszültségen, ha leddel működik az áramkör? kép ltv 847-es optocsatoló, és ilyen a motor. Az optocsatlolót 3v-tal vezérlem, a másik oldala pedig szintén 3 vagy több. A leddel szépen működik, de ha a helyére a motort kötöm, az semmi áron nem akar működni. Próbálgattam egészen 12V-ig is felemelni a feszültséget, de akkor sem csinál semmit, viszont ha az optocsatoló két lábát rövidre zárom, megy. Nem értem mitől lehet ez, és miért nem működik... Kérlek ha tudtok segítsetek, Köszi előre is!
Köszönöm, de kezdő vagyok és ez még nekem kínai!
Szia!
Az optocsatoló kimenete nem tudja közvetlenül meghajtani a motort. Üdv.: Feri
A LM3915-ös logaritmikus (3 dB-enként gyullad ki a következő led), az LM3514 pedig lineáris, mint egy sima műszer.
Már megválaszolták helyettem ( igaz a második típusszámot elírták, helyesen LM3914 ) . Ezért írtam, hogy olvasd el az adatlapot. Kivezérlés mérésre a logaritmikus karakterisztikájú meghajtót használják.
Sziasztok! segitségeteket kérném
Van egy nonem egérfogó riasztó jelző világítanak rendesen a ledek piros - zöld és egy ibolya kék gondolom az az érzékelő. de sajnos nem jelez , meglehet javítani, de sajnos nem tudom melyik alk rész hibás . 5 ellenállás 4 kondi egy tranzisztor. egy IC, A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
A távolbalátás nem az erősségünk, tegyél fel egy jó felbontású fényképet.
Rendben,köszönöm!
A logaritmikus azt jelenti, hogy pl. 1V-nál kigyullad az első, a második 1,41V-nál a harmadik 2V-nál, a negyedik 2,82V-nál, az ötödik 4V-nál és így tovább.
A lineáris pedig olyan, hogy pl. 1V-nál az első, 2V-nál a második, 3V-nál a harmadik stb.
Üdv!
Ismét egy kérdés! A lent látható kapcsoláson hova kell kötni a GND-t és a hangot? Előre is köszönöm!
A hangbemenetet az elején lévő kör és benne egy pont jelzi. A pont a + a kör a GND.
A GND-t ugyan oda, ahova a bemenet GND-ja is van. (a 68 ohmos ellenállás alatt az a vízszintes vastag vonal annak a jele)
A GND-t a "legalsó hosszú vízszintes csíkra" (bocsánat a hozzáértőktől ), a hangot pedig a bal oldalon lévő, 25K-val jelzett potenciométer azon lábára, ami nem a GND-n van és nem a 10 µF kondenzátorra van kötve.
Lerajzoltam:
A vastag kék a GND, A 220µF-és 100nF szűrőkondikat közvetlenül a táp bemenetéhez tedd.
3,2 ohmos hangszóró nemigen szokott lenni. Nem véletlen egy 4 ohmos hangszóró ellenállását méred multiméterrel?
Köszönöm mindannyiótoknak, így már értem!
Egy LASONIC táska rádiós magnó hangszórója ez van rányomva fekete festékkel 3.2 ohm- 15-20w
és még van mellette egy kicsi hangszóró arra 3.2 ohm -10- 20 w. kösz. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
Nyugodtan, kissebb terhelőellenállás nagyobb áramerőséget eredményez, tehát nagyobb lesz a teljesítménye a végfoknak.
Persze mivel a hangszóród csak 20W, lehet már 70% -os hangerőnél betorzít majd... Egyébként meg íratlan szabály (legalábbis számomra), hogy a: "végfok kimeneti teljesítménye szorozva kétszer = szükséges hangszóró teljesítmény". Tehát a 20W -os végfokodra legalább 40W -os hangfal dukál... (Persze szükség törvényt bont.) Idézet: „Nyugodtan, kissebb terhelőellenállás nagyobb áramerőséget eredményez, tehát nagyobb lesz a teljesítménye a végfoknak.” Ilyet azért nem hirdetnék, mert még azt hiszi valaki, hogy a végfok teljesítményét korlátlanul lehet növelni a terhelő ellenállás csökkentésével. Pedig nem! (A többivel egyetértek...)
Igaz rosszul fogalmaztam!
A hangszóró jobban terheli a végfokot, ezért valamivel jobban melegszik is (a hangszórótekercs és a végfok is), és minimálisan a hangerő is nagyobb lesz... Esetleg bekapcsolhat a hő és/vagy túláramvédelem (ha van neki), vagy leül a táp, ha az is határra van méretezve... Tehát elmegy, ha nem 50% (ez csak hasraütött adat, lehet kevesebb vagy több is) hangerő fölött akarod üzemeltetni huzamosabb ideig. A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |