Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2735 / 3998
(#) fater0827 válasza sunside hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Üdv
1 lépésként készítesz 2db fojtót , méghozzá 2-3 mm-es anyagra pl csavarhúzóra 15-20 menet(et) tekersz 0.4 - 0.6 CuZ drótból . Persze ez légmagos .
2. lépés : kamerától ---> +12 Volt csatira egyik fojtó ----> sorosan a koax meleg ér ( közepe ) + idejön a pl 100nF egyik fele a másik fele a kamera videó csati közepére .
3. lépés : TV fele , koax közepe + a 2. 100 nF kondi egyik fele a másik fele scart ( RCA középső lábra , BNC ,stb ) és még a koax közepéhez megy a 2. fojtó egyik fele másik fele a tápegység +12 Voltjára .
A 12 Volt - mínusza koax harisnyán keresztül a kamerához -12Volt és RCA csati árnyékolására .
Néztem a linket , vegyél a lengő dúgajnak párt és a videónak is . Holnap inkább lerajzolom .
Dugasztáppal vigyázni a 12 Voltos akár lehet valóságban 15-20 Volt is
Üdv
(#) sunside válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 18, 2016 / 1

Ha jól értem a mondottakat akkor a képen látható kell nekem. Délután megcsinálom.
Köszönöm.

output.png

(#) kendre256 válasza sunside hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Jól értetted, de én inkább sokkal nagyobb induktivitású, vasmagos tekercseket használnék. A videójelben vannak egészen alacsony frekvenciás komponensek is, azokat is le kellene választania. Ilyen tekercs és kondenzátor értékek antennaerősítőhöz tökéletesek lehetnek, de ott több száz MHz-ről van szó, itt meg DC-től pár MHz-ig van jel.
Szerk: Utólag gondolkodva rajta, lehet, hogy még úgy sem lesz jó, mert a DC átvitel is kellene, vagy ahhoz nagyon közeli frekvencia. Emiatt a kondi is valószínűleg kicsi lesz. (Vagy valami teljesen más megoldás kellene...)
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2016
(#) killbill válasza fater0827 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Szerintem a 100nF keves lesz a 75 Ohm-mal lezart videojelhez, amiben igen alacsony frekvenciajú osszetevok is vannak.
(#) sunside válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Akkor az alapkiépítés használható lenne csak a kapacitás értékével kellene variálni?
(#) kendre256 válasza sunside hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Az alapkiépítés elvileg jó, csak a kondenzátornak a "legkisebb" frekvencián sokkal kisebb reaktanciát kellene jelentenie, mint 75 Ohm (mondjuk 5-10 Ohm-ot). Az induktivitásnak meg sokkal nagyobbat kellene jelentenie, mint 75 Ohm (mondjuk 7-800 Ohm-ot). Itt csak az a kérdés, hogy mekkora legyen az a "legkisebb" frekvencia, amivel számolunk, miközben a video jelnek egyenáramú összetevője is van... Azért mondtam, hogy lehet, hogy más megoldás kell, mert nem lehet tudni, hogy a video jelet fogadó oldalon mennyire kell a tényleges DC szint, vagy elég pár Hz-től a jel. Mindenesetre minél nagyobb induktivitással és jó nagy kondenzátorral (akár 10-47 µF is lehet) próbát kell tenni, aztán majd meglátszik, milyen lesz a kép...
(#) amitech hozzászólása Feb 18, 2016 /

Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni az autóm fojtószelep potméterének tisztításához. A potméter csúszópályái hasonlóak a csatolt képen lévőhöz. Az első lépés világos, kontakt spray-vel megtisztítom, szárazra törlöm. Viszont, tapasztalataim szerint az így megtisztított potméterek (függetlenül alkalmazási területüktől) rosszabbak lesznek, mert gyárilag be szokták kenni valamilyen zsírszerű anyaggal, amit a kosszal együtt teljesen lemosunk ilyenkor. Van esetleg tapasztalatotok, hogy mivel kell ilyenkor bekenni a pályákat? Wago alupasztám van otthon, ha esetleg szóba jöhet.

poti.JPG

(#) amitech válasza amitech hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Közben találtam képet a sajátomról is.

backplate.jpg

(#) trickentrack hozzászólása Feb 18, 2016 /

Üdv!

Találtam egy kapcsolást VUmeter-hez. Amiben két db LM3915-ös IC van, nekem viszont két db LM3914-es van. Mi a különbség a kettő között?

Előre is köszönöm!
(#) aramis hozzászólása Feb 18, 2016 /

Sziasztok!
Segítséget kérnék egy TDA 2030 végfokot készítettem de csak jelenleg egy 3.2 ohm 20 w. hangszóróm van . az ajánlott 4 ohm. Belehet kötni a ezt a végfokra.?
(#) vargaf válasza trickentrack hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Szia!
Ha megnézed az adatlapját láthatod, hogy az LM3915 logaritmikus, az LM3914 lineáris karakterisztikájú.
Üdv.: Feri
(#) Daniiiii hozzászólása Feb 18, 2016 /

Sziasztok,

az lenne a kérdésem, hogy miért nem megy az optocsatolóra kötött kis villanymotor semekkora feszültségen, ha leddel működik az áramkör?

kép
ltv 847-es optocsatoló, és ilyen a motor.

Az optocsatlolót 3v-tal vezérlem, a másik oldala pedig szintén 3 vagy több. A leddel szépen működik, de ha a helyére a motort kötöm, az semmi áron nem akar működni. Próbálgattam egészen 12V-ig is felemelni a feszültséget, de akkor sem csinál semmit, viszont ha az optocsatoló két lábát rövidre zárom, megy. Nem értem mitől lehet ez, és miért nem működik...

Kérlek ha tudtok segítsetek,

Köszi előre is!
(#) trickentrack válasza vargaf hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Köszönöm, de kezdő vagyok és ez még nekem kínai!
(#) vargaf válasza Daniiiii hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Szia!
Az optocsatoló kimenete nem tudja közvetlenül meghajtani a motort.
Üdv.: Feri
(#) kendre256 válasza trickentrack hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

A LM3915-ös logaritmikus (3 dB-enként gyullad ki a következő led), az LM3514 pedig lineáris, mint egy sima műszer.
(#) vargaf válasza trickentrack hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Már megválaszolták helyettem ( igaz a második típusszámot elírták, helyesen LM3914 ) . Ezért írtam, hogy olvasd el az adatlapot. Kivezérlés mérésre a logaritmikus karakterisztikájú meghajtót használják.
(#) aramis hozzászólása Feb 18, 2016 /

Sziasztok! segitségeteket kérném
Van egy nonem egérfogó riasztó jelző világítanak rendesen a ledek piros - zöld és egy ibolya kék gondolom az az érzékelő. de sajnos nem jelez , meglehet javítani, de sajnos nem tudom melyik alk rész hibás . 5 ellenállás 4 kondi egy tranzisztor. egy IC,
(#) vargaf válasza aramis hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

A távolbalátás nem az erősségünk, tegyél fel egy jó felbontású fényképet.
(#) trickentrack válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Rendben,köszönöm!

A logaritmikus azt jelenti, hogy pl. 1V-nál kigyullad az első, a második 1,41V-nál a harmadik 2V-nál, a negyedik 2,82V-nál, az ötödik 4V-nál és így tovább.
A lineáris pedig olyan, hogy pl. 1V-nál az első, 2V-nál a második, 3V-nál a harmadik stb.
(#) trickentrack hozzászólása Feb 18, 2016 /

Üdv!

Ismét egy kérdés!
A lent látható kapcsoláson hova kell kötni a GND-t és a hangot?

Előre is köszönöm!

kivnagy.jpg

(#) szucsistvan123 válasza trickentrack hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

A hangbemenetet az elején lévő kör és benne egy pont jelzi. A pont a + a kör a GND.
A GND-t ugyan oda, ahova a bemenet GND-ja is van. (a 68 ohmos ellenállás alatt az a vízszintes vastag vonal annak a jele)

A GND-t a "legalsó hosszú vízszintes csíkra" (bocsánat a hozzáértőktől ), a hangot pedig a bal oldalon lévő, 25K-val jelzett potenciométer azon lábára, ami nem a GND-n van és nem a 10 µF kondenzátorra van kötve.
(#) szucsistvan123 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Lerajzoltam:
A vastag kék a GND, A 220µF-és 100nF szűrőkondikat közvetlenül a táp bemenetéhez tedd.

kivnagy.jpg

(#) pucuka válasza aramis hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

3,2 ohmos hangszóró nemigen szokott lenni. Nem véletlen egy 4 ohmos hangszóró ellenállását méred multiméterrel?
(#) trickentrack válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Köszönöm mindannyiótoknak, így már értem!
(#) aramis válasza pucuka hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Egy LASONIC táska rádiós magnó hangszórója ez van rányomva fekete festékkel 3.2 ohm- 15-20w
és még van mellette egy kicsi hangszóró arra 3.2 ohm -10- 20 w.
kösz.
(#) RoliNyh válasza aramis hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Nyugodtan, kissebb terhelőellenállás nagyobb áramerőséget eredményez, tehát nagyobb lesz a teljesítménye a végfoknak.

Persze mivel a hangszóród csak 20W, lehet már 70% -os hangerőnél betorzít majd...

Egyébként meg íratlan szabály (legalábbis számomra), hogy a:
"végfok kimeneti teljesítménye szorozva kétszer = szükséges hangszóró teljesítmény".

Tehát a 20W -os végfokodra legalább 40W -os hangfal dukál...

(Persze szükség törvényt bont.)
(#) kendre256 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Idézet:
„Nyugodtan, kissebb terhelőellenállás nagyobb áramerőséget eredményez, tehát nagyobb lesz a teljesítménye a végfoknak.”

Ilyet azért nem hirdetnék, mert még azt hiszi valaki, hogy a végfok teljesítményét korlátlanul lehet növelni a terhelő ellenállás csökkentésével. Pedig nem!
(A többivel egyetértek...)
(#) RoliNyh válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 18, 2016 /

Igaz rosszul fogalmaztam!

A hangszóró jobban terheli a végfokot, ezért valamivel jobban melegszik is
(a hangszórótekercs és a végfok is),
és minimálisan a hangerő is nagyobb lesz...

Esetleg bekapcsolhat a hő és/vagy túláramvédelem (ha van neki),
vagy leül a táp, ha az is határra van méretezve...

Tehát elmegy, ha nem 50% (ez csak hasraütött adat, lehet kevesebb vagy több is)
hangerő fölött akarod üzemeltetni huzamosabb ideig.
Következő: »»   2735 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem