Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok
Egy, az alábbi paraméterekkel rendelkező mágnesszelepet szeretnék vezérelni 5v-os kimenetről és nem szeretnék mechanikus relét beépíteni. - szolenoid: 24 V~, 50 Hz - behúzóáram: 475 mA - tartóáram: 230 mA Én egy MOC320 típusú triac kimenetű optocsatolóra gondoltam. Az adatlapját sajnos nem tudom értelmezni, ebben kérnék segítséget. Beköthetem e a 24V-os oldalra egyszerúen a 4. ; 6; lábat mint egy kapcsolót?
Az erősítése. Az erősítés alapján A, B, C csoportba sorolják a tranzisztorokat. A C csoport a nagyobb erősítésű.
BC550A, B, C A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Helló!
Sajnos nem igazán. A triak része maximum 100 mA kapcsolására képes. Szóval jobban jársz, ha sima optocsatolót használsz amivel egy triakot vezérelsz... Legalábbis a MOC3020 -as sorozat amit találtam adatlapot... MOC3020 OptoTriak Vagy küldd el azt az adatlapot ami neked van mert én MOC320 -ast nem találtam A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Oké.
Még nem találtam ezt a PWM-et, de ugye az az egyesített tápra fog majd rámenni (legyen az 12V vagy végül 5V), mert jó lenne nem megbontani utána már a kész csápot. Egy apró kérdésem lenne még: Találtam egy másik ilyen DC-DC konvertert, de ott 100mA-ert írnak csak. Az gondolom nekem nem megfelelő lenne. Idézet: Kivéve, amikor más szerint csoportosítják őket A, B, C csoportba. Pl. BD245, ahol az A, B, C a maximum feszültséget jelenti. Szóval a megoldás az, hogy meg kell nézni az adatlapban, hogy mi a különbség a BC550B és C között. „Az erősítés alapján A, B, C csoportba sorolják a tranzisztorokat.”
Ezért linkeltem be a HQ-t, ahol leírja, hogy ebben az esetben az erősítésük alapján kategorizálta be a tranzisztorokat!
A: hFE: 110-220 B: hFE(min) 200 hFE max. 450 C: hFE(min) 420 hFE max. 800 A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Uraim, ha egy memóriát két külön eszközzel (MCU-val) (PIC és 68K) is használni akarom és az adat és cím vezetékek ugyan azok, akkor szokás valamit a memória lába elé tenni?
Gondolok itt arra, hogy egy shift regiszterrel hajtok egy memóriát PIC-el, de közvetlen csatlakozik a memória lábához a shiftregiszter. (ezek a címvezetéken vannak) Ha a Motorola chip dolgozik és shift regiszterek közvetlen lógnak a címvezetékeken, (de persze nem működnek) akkor melegednek és persze Motorola chip sem tudja az adatcímeket használni. Kellene valamit shiftregiszter és a memória lábai közé tenni, de még Motorola chip elé? Mondjuk egyenirányítót vagy valamit? Előre is köszi.
Sokkal egyértelműbb lett volna, ha az adatlaját linkeled. Úgyis mindíg az a perdöntő. Van, ahol a kategorizálás zajszám alapján történik.
Szokás buszmeghajtó áramköröket használni, és ha három állapotú kimenetűt használsz, a váltást is könnyen megoldhatod. A háromállapotú kimeneteket közösítheted, csak arra kell vigyázni, hogy egy időben csak az egyik lehet aktív.
Pl. ilyennel oldod meg a leválasztást.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Szerintetek korlátlan mennyiségű okoskapcsolóval (pl:Möller típusú), helyettesíthető bármelyik PlC?
Bocsi ha butaságot kérdezek, még nagyon kezdő vagyok a témában.
Köszönöm
Én rontottam el, kihagytam egy nullát. MOC 3020- at akartam írni. Az alábbi kapcsolás megfelelő lenne? Ez 230V~-ra van méretezve. Kellene valamit változtatni hogy 24V~-al is működjön? Gondolok pl. az 1K-s ellenálásokra.
A méretezéshez, és a rajzodhoz nem igazán tudok hozzászólni, de amit korábban linkeltem adatlapot abban ott van a neked kellő elrendezés: 4.-ik oldal 6.-ik és 7.-ik ábra...
Ha esetleg így nem menne 24V -ról, csökkenteni kell az ellenállás(oka)t...
Okos kérdésre okos választ vársz ?
Nézzük meg mi is az okos kapcsoló ?! Ezt bővebben kéne kifejtened a gyártó az kevés, konkrét típusokat kellene ismerni. Feltételezhetően az okos kapcsolóban is valamilyen uC (mikro kontroller) van. A PIC a uC-ek egyik nagy családja. Így valószínűleg valamelyik PIC gyártmány funkcióit ismerheti az a uC amit az okos kapcsolóba beépítettek.Így részben igaz lehet a felvetésed. Mivel az okos kapcsolóban lévő uC-be nagyon korlátozott képességű firmware lett égetve így azt csak arra tudod használni amire tervezték, módosítani nem igazán tudod. Így eléggé nehezen lehet kiválthatóvá tenni vele a PIC-eket. De ha sokkal többet szeretnél elvárni egy kapcsoló eszköztől mint amit az okos kapcsolód tud akkor ezeket az elvárásokat akár egy PIC-re fejlesztett firmware programmal is meg lehet valósítani. Persze ehhez megfelelő pontos specifikációt kell készíteni , majd ennek a forrásprogramját megírni , a PIC köré a megfelelő perifériák tervezése , mindezeket pedig össze állítani.
Segítséget kérnék.
Egy készülékben kiégett 2 ellenállás. Oka van hogy miért, de az most nem számít. Az a tervem kicserélem, mert egy próbát megér. Azt már kinyomoztam hogy milyen ellenállás volt. 33ohm-os, de ezt honnan a fenéből tudom meg hogy hány Watt-osat vegyek? Honnan tudni??? Köszönöm.
A méretükből meglehet saccolni. Egyébként ha véletlenül nagyobb teljesítményűt teszel be azzal is működhet, hacsak nem biztosíték helyett volt ott. Esetleg egy fotó, amin a méreteket is feltünteted sokat segíthet.
Elég régi készülékről van szó, még gömbölyű benne az ellenállás.
Akkora pontosan mint egy nagy egész bors. Tipp? A tápcsatlakozó mellett van mindkettő, így még akár biztosíték is lehet. kösz A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Köszönöm, de nem erre gondoltam.
A meghajtást elvégzi a 74HC595 ezzel nem is lenne gond. Készítettem egy vázlatot a mostani összekötésről, amit csatoltam. A következő képen működne a dolog. PIC a memória irányában csatlakozik: (memória feltöltés miatt van szerepe) PIC -> 3db 74HC595 -> Memória Itt csak a címbitekre csatlakozunk, közvetlen tehát nincs semmi sem PIC és 74HC595 közt sem 74HC595 és memória közt. (persze itt van még a 16bit adat vonal, de ezzel most ne foglalkozzunk egyelőre csak ezzel) 6800 csatlakozása a memóriához: 6800 -> Memória Csatlakozás közvetlen és ennek így is kell maradnia. A gondom a következő: Ha 74HC595 fel van szerelve a helyére, akkor nem működik 6800 olvasása. Ha nincs fent a shiftregiszter akkor jól olvas. Gondolom kellene valami 74HC595 és Memória címbitei közé, de mi? Egyenirányító dióda jó lehet? Esetleg más meghajtót kell keresek ami kiküszöböli ezt a hibát? Ha igen akkor mit tegyek helyette? Gondolom itt az lehet a gond, hogy 74HC595 valahogy lehúzza 6800-ból érkező jeleket (címbiteket) ami miatt nem tud elindulni az olvasás, vagy hibás címzés kerül a memóriára. Mit tudok ennek kivédésére tenni? Nagyon fontos még, hogy mikor 6800 olvassa memóriát akkor sem PIC sem pedig 74HC595-ök nem kapnak táp feszt. (próbáltam az ellenkezőjével is, úgy sem megy) ui: Az adat vonalat 6800-nél rosszul tüntettem fel, mert ott az adat Memóriából 6800 felé folyik és nem fórdítva, de ez most nem lényeg. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Ha a 6800-t használod akkor a 74H595-öt high-impedance módba kapcsoltad?
Az nem tudom hogy kell. Nem kapcsolom sehova csak lebeg. Úgy van ahogy a képen ábrázoltam. Hogy tudom ezt kivitelezni? 74HC595 nem üzemel mikor 6800 olvas. ( 5v-ot sem kap )
De ez olyankor is működik, ha VCC-n nincs 5v?
Mert ahogy mondtam, 6800 olvasásánál 74HC595 nem kap semmilyen feszültséget VCC OE, MR lábakon.
Most nézem jobban a rajzodat, az adatvezetékbe is kellene leválasztás, pl. EZ
Ennél az OE magas szint adja a leválasztást. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Lehet kicsit rosszul fogalmazok és ezért nem világos a kérdés sem.
A helyzet az, hogy a PIC-et csak akkor használnám, ha memóriába adatot akarok írni és ilyenkor 6800 nincs csatlakoztatva a memóriához. Tehát ebben az esetben csak PIC, 3db 74HC595 és Memória van jelen és kap áramot. Elvégzem a memóriába az adatbeírást lehúzom USB-ről PIC-et és ezzel megszűnik az áram ellátása. USB-ről táplálom a PIC-et, 3db 74HC595-őt és a Memóriát. (mikor írok, de ilyenkor nincs 6800) Ha olvasni akarok, akkor csatlakoztatom a 6800-ához a memóriát és 6800 áramköréről kapja az 5v-ot. Ebben az esetben csak 6800 és memória kap 5v-ot, PIC - 3db 74HC595 nem. A nyákon csak PIC, 3db 74HC595 és Memória van. Ez a nyák mint egy interfész, kártya csatlakozik 6800-ás porcival szerelt másik egységhez. Értsd így: Sega Mega Drvie a 6800 és a memória a játék kártya amit beledugsz. Vagy ha a Nintendot ismered: Super Nintetndo (SNES) a 6800 és a kártya amit beledugsz a memória. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2016
Megfogtál, nem tudom, hogy árammentes állapotban milyen terhelést visz be a Pic meg az 595. Ilyet még soha se próbáltam de biztos itt lesz valami baj.
Feszültség alatt és a javasolt cím-adat leválasztással viszont biztos mennie kell.
100mA 5V-on édeskevés... A ventillátor többet fogyasztana.
Írtam privit.
Üdv!
![]() SMD ledet szeretnék panelből kivezetni. Simán kiforrasztom, kábelezés, majd a végére egy led, vagy valamit érdemes tudnom, hogy ez nem így működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |