Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Ez a tied?
Egy rokonsrác gyűjteményéből fotóztam telóval.
Vannak ám szép ritka pénzek .
Ó ezek a numizmaták
Szerintem még azt sem vettétek észre, hogy nem minden 50 forintos érme hátulján galamb van. Én a "kockásból" már kettőt félretettem Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
Az ötven forintos érméből is, igen sokféle van.
Érmékből meg rettenetesen sokfélét adtak ki.
Sziasztok!
Itt a tavasz, kivirágzott a Snidling. Ezt ma fotóztam, gondoltam megosztom Veletek. Elég sok bimbó van még rajta, nekem nagyon tetszik, egy bimbóból egy sok apró virág keletkezett. Ha jól kinagyítjátok a képet, akkor jól látszik a sok kis virág. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
Tavaly elcsapott a nejem egy fácánt a kocsimmal. A ködlámpa tört be,a rögzítőfülek. Mivel ez egy drága lámpa,nem cseréltem,hanem megragasztottam. Tegnap este egy nyúllal randizott . A ködlámpa megint lötyög. Mivel tudom én ezt szerintetek megragasztani? Azt hiszem abs anyaga van.
István
Nyúl állóra semmivel. Egyébként valami kétkomponenses gyantával. De sokkal jobb, ha elviszed egy műanyagoshoz és egy két ezresért meghegeszti.
Lukas 2 fillérel még fizettem is. A mellékletet neten kerestem, nincs nekem ilyen.
Súly-pénzel fizetők, már biztos nemélnek.
A fiamat (13) az iskolája benevezte egy Arduino kezdöknek tanfolyamra. Az elsö idöpont nem jött össze, mert csak 4 gyerek igazolt vissza ( kb. 60 iskolábol). A második idöpontra már összejött a kis csapat (6 gyerek), és egy fiatal robotika programozo vezette az egésznapos tanfolyamot (9-17). A gyerekek élvezték a dolgot, és du a tanfolyamvezetö egyetértésével, én is beültem 2 orát a kurzusra. Az Arduinoval eddig nem volt semilyen tapasztalatom, igy gondoltam nem árt valamit tanulni.
Érkezésemkor a gyerekeknek már forogtak a motorok, müködtek az RFID olvasok, söt a displayeken is mindenféle szövegek, meg jelek voltak. Na szuper, ilyen gyorsan ilyen eredemények - lenyügözö. Ekkor kapcsolodtam be én is a tanfolyamba és a fiam szerkezetét igyekeztünk optimalizálni ( léptetö motor szabályozása). Az Arduino olvasta a potit (ADC) és szabályozta a motor sebességét. Erre az az ötlet támadt, hogy a displayen jelezze ki a sebességet. Ekkor jött a meglepi. A fiam áramköréhez még egy poti kellett, de már nem volt az alkatreszcsomagban. Kérdem az oktatot, hogy nincs-e még egy poti - csak nézett rám, hogy mit akarok. Mondom, potenciométert, még mindig értetlen tekintet, erre a fiam mondja, hogy ilyen tekeröt, na ezt már értette.... Aztán elnézést kért, mert ö nem ismeri ki magát az elektronikai alkatrészekben. Na mondom magamban - ezt mintha már ismerném a profi pályafutásomból. Az oktato elmondása szerint már nemzetközi versenyt is nyert robotjával, de ma már java-ban programoz. Elgondolkodtato, hogy hogyan is van ez? Vannak emberek akik az adott HW-re a jobbnál jobb programokat irják, de a fejükben fel sem merülhet, hogy a HW változtásával (optimalizációval) sokkal jobb berendezést lehetne épiteni. Ha ilyen emberek környezetében nincs hardwares, akkor szinte csöd ami kijöhet a kezük alol. Ö is a gugliban keresi a HW megoldásokat, de ha nem ismeri alkatrészeket, akkor minösiteni sem igen tudja a megtalált kapcsolást. Szerinte akkor a forumokra téved...... Nagyon örült, amikor megtudta, hogy sem a programozás,sem az alkatrészek nem idegenek számomra... Na meglátjuk, mi lesz az Arduino haladoknak cimü tanfolyamon.....
Informatika oktatásban lefelé építik az elektronikai tudást (orientáció szak) kifelé mennek ebből a tantárgyból. Kérdeztem a szak tanárt, azt mondta, az a tendencia, hogy egy informatikus, vagy programozó ha látja, hogy egy laza csavar miatt nem működik a valami, azt nem húzhatja meg, hanem szólni kell a szervíznek, még ha 500Km -ről jönnek is, őnekik kell meghúzni. Ha már ennyit nem tehet meg, minek a potméter belsejét ismerni. Szóval ez van, lehet, hogy egy robotépítő világbajnok nem tudja mi a tranzisztor, kizárólag kész komplett modulokkal dolgozik.
Hozzám is jöhetnél összegyakorolni egy szélfogót! Szép munka!
Diszorientált vagyok akkor vagy mi. Én vagyok sokszor a szerviz is, szinte mindent kicserélek azon a gépen amin dolgozok, mindenféle főnök megkérdezés nélkül. Bajtól függően 30 perc 4 óra és mehet tovább. Nem nagyon szeretek magam elé lesni tétlenül... Vagy várom a szervízt és söprögetek 2 napig...
Azt én elhiszem, hogy egy informatikai szakinek ne legyen még dunsztja sem arrol a gépröl amin a programjai futnak ( legyen majd banki vagy hasonlo helyen informatikus), de ott már baj van, ha valaki egy komplett berendezést gyárt ( legyen az mechatronikai szaki), hogy ne ismerje annak elektrotechnikai vagy mechanikai jellemzöit... Sajnos itt kezdödnek a bajok ( lásd a korábbi mondokámat a modern kocsikrol - mit ér a legjobb SW, ha nem látod a képernyön az eredményt, vagy egy tapis képernyön kell menet közben kitapogatnod azt a gombot amit keresel -.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
Sziasztok!
Változott idén valamit a fizetős utakról szóló szabály tavalyhoz képest? A főútvonalak ugye (nagyrészt) tovább se fizetősek? Gondolok itt pl. a 4. sz. főútvonalra, Bp - Békéscsaba között. Szerk.: tudom, itt le van írva, de azért.. na.. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
Szolnoktól - Békéscsabáig 44-es. Személykocsival nem fizetős.
A 4-es Budapesttől - Debrecenig megy. Vagy Nyíregyig? A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
Ez még inkább csak "nyugaton" van így,, de elvileg ez a jövő útja (mondták nekem). Mezőgazdaságban otthonosabb vagyok, itt a magyar szinte mindndent maga javít otthon a gépeken, "nyugaton" már az egy csavar meghúzásnál bonyolultabb szerelésekkel a szervízt várják. És holnapután itthon is így lesz, leginkább az egyre bonyolultabb, több szakértelmet kívánó technikák miatt.
Na, a neten fellelhető információk szerint nem változott a helyzet tavalyhoz képest ezügyben, szóval végig lehet menni a 4-esen a 46-os felé.
Szerk.: de ha valaki máshogy tudja, szóljon! Vagyis még ez van érvényben. A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
Ha 3,5t feletti autóval mész, akkor fizetni kell majdnem mindenhol, de gondolom személykocsiról van szó.
Ez egy optimista hozzáállás. Egyszer projektorokat adtam el egy nagy cégnek, mikor leszállítottuk kiderült, hogy nincs aki felszereli. Miután egy órácskát ezen elvitatkoztak a helyi illetékesek, mondtam nekik, ha van egy imbuszkulcsuk én felszerelem. Ekkor nyilatkoznom kellett, hogy milyen gyakorlattal rendelkezem (őszintén elismertem, hogy soha az életben nem szereltem projektort, de ha a 3 csavart nem tudom becsavarni eldobom a diplomámat ). Ezután már csak egy órát kellett várni, hogy kapjak valami "munkavégzési engedély" nevű papírt. A régi projektor leszerelése. és az új felcsavarozása kb. 5 percig tartott. Ekkor a csavarhúzós ember ( valami "audiovizuális előadótermi technikus" beosztással ) közölte, hogy lejárt a munkaideje, de vállalta, hogy többit majd felszereli.
Hát igen, mi egy kicsit más világban nöttünk fel. Nálunk nem kellett villanyszerelöt hivni egy izzo cserére (igaz nem is volt villanyszerelö) vagy vizszerelöt egy csap javitására (ha volt a háznál szerszám).
Az egyes világokito demokráciákban viszont ugy képzelik el, hogy ennek igy kell müködnie (csak akkor meg azt nem értem miért nönek a nagy barkácsáruházak egymás hátán. Annyi szerelö nincs is mint amennyi barkácsbolt. ). Igaz, hogy egy izzocsere ezután az izzo árának a tiz-, ötvenszeresét is eléri ( erröl nem szolnak a nagy okosok), vagy egy csaptelep cseréje anyag nélkül a minimálbér 1/10-e...
Van réti is?
Ne viccelj, mikor MOL székházban tönkrement egy egér a standard eljárás az volt, hogy berendeltek egyet a központi raktárba Százhalombattára, majd kiküldték vissza pestre. Mikor javasoltam, hogy valaki szaladjon ki az utcára, és egy közeli boltban vegyen egyet, ez megoldhatatlan volt. De ismerek olyan nemzetközi céget, ahol a számítástechnikai eszközöket egy kiadott katalógus alapján lehet rendelni, így amikor valakinek kellett volna egy egyszerű szkenner a legolcsóbb egy negyed milliós dokumentumszkenner volt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |