Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   68 / 88
(#) pjg válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Bocs, de a baloldal biztosan pozdorja és nem MDF Amúgy szép. A jobb oldal is pozdorja.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2016
(#) pjg válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
De tényleg szép. Elgondolkodtam, hogy az épülő QUAD-om nem vaslemez, hanem fa dobozt kap.
(#) hapro válasza pjg hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Pozdorja

A len és a kender zúzásakor a növényi rostok közti fás részből kihulló, összetört hulladék. Amit pozdorja lapként emlegetnek az az ebből készült formaldehid gyantával összekevert és hőpréselt lap. Megjegyzés...nem igazán elterjedt kereskedelmi forgalomban, a forgácslappal szemben kb. Egy alapvető félreértés: a pozdorja. Ezt az anyagot valójában lágyszárú növényekből (pl.:len) készítik, s bár ritkán, speciális helyeken szigetelőanyagként használják, bútorgyártásra puhasága miatt szinte teljesen alkalmatlan. A laikus a "pozdorja" jelentése alatt a faforgácslapot érti. Két fő csoportja az egy- és háromrétegű faforgácslap. (Az egyrétegűt főként az építőiparban illetve az épületasztalos iparban, míg a bútorgyártáshoz a jobb minőségű háromrétegű faforgácslapot alkalmazzák. Utóbbinak alsó és felső része apróbb szemcséjű, melynek középső részébe nagyobb méretű faforgácsot préselnek. Az így kapott lap felülete sima és megfelelő keménységű lesz).

Forgácslap

Elsősorban fenyő és lágylombos faanyag forgácsából, fahulladékból kötőanyag és hő alkalmazásával előállított, síkpréselt lemez. A fölhasznált faanyag jellege, a műgyantaalapú ragasztó fajtája szerint különböző minőségű lapokat lehet előállítani. Mivel felszíne kifejezetten ronda, ezért papír és/vagy műanyagbevonattal laminálják

Farostlemez

Gyenge minőségű alapanyagból készül: fa-feldolgozóipari hulladék, erdei gyérítési faanyag és zöldapríték rostosításával nyert rostkötegek kötőanyaggal történő ragasztásával, majd préselésével hozzák létre. A felülete: egyik oldala sima, másik oldalon szita lenyomatos. Előnye, hogy viszonylag olcsó, továbbá az, hogy hajlítható, a felülete jól kezelhető, furnérozható, festhető, ragasztható. Hátránya, hogy csak kis mechanikai igénybevételt bír el. A gyártás során formaldehidet használnak fel

MDF

(Medium Density Fiberboard) azaz közepes tömörségű farostlemez alapanyaga erdei fenyő, nyár, tölgy, bükk ill. fafeldolgozói hulladék egyaránt lehet. Az MDF középrészében akár a 30%-ot is elérheti a zöldapríték. Az alapanyaghoz 8-12%-nyi műgyantát kevernek. A lapképzés döntő fázisa a hőpréselés. Az MDF felszíne sima, bár erre alkalmas sablonban akár hullámos felületek is gyárthatók belőle. Az MDF-lap minden szempontból értékesebb, mint a faforgácslap, hiszen szilárdsági mutatói jóval kedvezőbbek, felülete kiváló, szerkezete homogén, élei marassál jól megmunkálhatóak.

kb...
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2016
(#) zoly15 válasza pjg hozzászólására (») Márc 22, 2016 / 1
 
A fával tényleg könnyebb, dolgozni, de nem biztos hogy olyan tartós, kisebb mechanikai szilárdságú, ami itt nem követelmény, úgy sem kel la nagy mechanikai szilárdság.
Viszont a fém doboznak van egy nagy előnye, árnyékolásként jó, főleg ha esetleg földelve is van.
Mikor még én 2010-ben (hűű hogy telik az idő) építettem a Quadomat, maximalista elveket követtem. Az alsó lemez és a hátlap 3mm-es acél lemez, a két oldala 5Kg-nyi hűtőborda, a teteje 1mm-es acéllemez, az előlap 20mm-es cseresznyefa, lakkozva.
Egy valóságos monstrum lett, de elég tartós a végeredmény, a súlya is szép 14Kg lett
Kép_1
Kép_2
Kép_3
(#) pjg válasza hapro hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Ezt most miért írtad?
(#) nandika76 válasza hapro hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Ezt jól kimásoltad ctrl-c ctrl-v kössz a felvilágosítást amúgy asztalos vagyok a rendes hétköznapokban az elektronika a hobbim.
(#) pjg válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Nekem meg pont fordítva.
(#) nandika76 válasza pjg hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Akkor rokon lelkek csak inverz.
(#) pjg válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 

fé.gif
    
(#) hapro válasza pjg hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Csak felvilágosításból. Mert az forgácsalap nem pozdorja, és hátha valakit érdekelhet.
(#) hapro válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
...faipari technikus az egyik szakmám...van nekem is bizonyítványom de nem mutogatom, talán láttad, hogy nem neked címeztem.
(#) nandika76 válasza hapro hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Bocs én nem mutogattam semmit.
(#) Alkotó hozzászólása Márc 22, 2016 /
 
Én számos olyan, asztalos végzettségű "szakembert" ismerek, akiknek annyira semmi közük a fához, hogy ha a bénaságnak hangja lenne, egész operát kitenne a muzsika.
Persze nem a most érintett/dicsekvő fórumozókra gondolok, csak mint tényt szögezném le, hogy nem a papíron múlik a dolog (mondom én, akinek nincs faipari végzettsége).
(#) pjg válasza nandika76 hozzászólására (») Márc 22, 2016 /
 
Én mutogattam, neked.
(#) nandika76 válasza pjg hozzászólására (») Márc 23, 2016 /
 
Boccccccs!!!!!
(#) kameleon2 válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Végre egy rendezett, jó súlyelosztású megoldás! Az egyetlen - ami a szememet szúrja - az a főkapcsoló - hátul. Pesze ha egy Soundstage-re teszed - ott hozzáférhető és ha van távirányító is, akkor bocsánatos "bűn"
(#) bbatka válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Szép lett a doboz és rendezett, de hűtés szempontjából felesleges ennyi hűtőborda. Nem is ez igazán a probléma , hanem az , hogy azokon a karcsú "L" szelvényeken a tranzisztorok által leadott hőnek csak egy töredéke tudd távozni. Kicsi a keresztmetszete és a tranzisztorok is távol vannak a hűtőbordától. Szilikon pasztát nyomtál a borda és az "L" szelvény közé?
(#) zoly15 válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Köszönöm, pedig már lassan 6 éves a konstrukció.
A főkapcsoló a hálózatból esetleg beszivárgó 50Hz-es zaj elkerülése végett lett hátul, a leg rövidebb úton elhelyezve.
(#) zoly15 válasza bbatka hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
Köszönöm!
A borda az összesen 5Kg-nyi alumínium, a MÉH telepen szörnyű 1500Ft-os ára volt kilóra, hűtésből sohasem elég, így maradt a borda akkora amekkora.
A buliban jó szolgálatot tett már a borda mikor közel teljes kivezérlésen 60 C fokosra melegedett az egész.
Az L idom nem hiszem hogy vékony a maga 8mm-es vastagságával, elég széles is így van azért keresztmetszete, hővezető paszta természetesen van.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) bbatka válasza zoly15 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
A bordához viszonyítva kicsinek tűnt. Ha a későbbiekben kiakarod használni az ilyen nagyméretű bordák előnyeit, akkor inkább közvetlenül a bordára szereld a teljesítmény félvezetőket. Ha lesz rá lehetőséged, végezz hőmérséklet mérést a tranzisztor tokja mellett is, és érteni fogod miért írtam ezt.
(#) szamóca válasza bbatka hozzászólására (») Márc 24, 2016 /
 
A TO-3 tokozás egyik hátránya, hogy közvetlen hűtőbordára szerelni úgy, hogy a panelről nem kanócoljuk ki, elég nehézkes. Van olyan bordakialakítás ami ezt lehetővé teszi, de annak sem vastag a borda szerelt felület közti hőátvezetőképessége.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) izenahogyishivnak hozzászólása Ápr 3, 2016 /
 
Fekete, sima műanyag lemezre hogy lehet feliratot varázsolni elfogadható minőségben? Nem ragaszkodom a fehér felirathoz (bár ez volna jó), csak látható legyen.
(#) kameleon2 válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Szia! Én vettem például olyan műanyag dobozt, aminek fekete előlapja van. A szabadon fúrható, feliratozható lapjai 1,5mm-vastagságúak voltak. Vásároltam még régebben Fekete/fehér szendvicsanyagot (dibond). Ebből lett ugyanaz a forma kivágva és ha a feketébe belegravíroz az ember - fehér feliratot kap. De ezt persze sima fekete anyaggal is meg lehet oldani, csak pepecselősebb a festés. A mellékelt képen lévő chip festése nem lett túl jó, mert amikor készítettem, csak lassan száradó körömlakk volt kéznél és türelmetlen voltam, nem vártam ki a száradást a következő csiszolás előtt. De a lényeg látszik így is szerintem. Ez még prototípus volt. Ez is egy módszer. Fekete alapon fehér betűk nyomtatása nyomtatóval és öntapadós átlátszó füzetborító, vagy laminálófólia esetleg lakk. De nem ördögtől való a kész átmaszatolható betűk használata (letraset), vagy a kézi festés sem.

picoplc.jpg
    
(#) nandika76 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /
 
Sziasztok kérdés HOL KAPHATÓ letraset??????? Az baromi jó volna nekem is.
(#) pisti89 válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /
 
mint mindenre ott az Ebay
Mielőtt a modiknak szemet szúrna-van külön helye az ilyen jellegű kérdéseknek.
Előlap készítés
(#) kameleon2 válasza nandika76 hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Keresd más néven : Seno
(#) pisti89 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /
 
Mindig tanul az ember, köszi az infót
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Máj 6, 2016 /
 
Sziasztok!
Szeretném egy elkészült eszközömet bedobozolni. A dobozt egy régi network hub fémdoboza adná. Az elejére kerülne egy 16x2-es lcd, valamint 3 nyomógomb. Kb két elképzelés van most a fejemben. Az egyik, hogy az lcd-t a saját 4 furatánál fogva felfogatom az előlap mögé, és kivágom neki az ablakot. A másik, hogy egy nyákra teszem a kijelzőt, ahhoz rögzítem, a kijelző mellé menne a 3 gomb, és így az egész menne az előlap mögé 4 csavarral a panel 4 sarkán. Amire nem találtam még ki ésszerő megoldást, az a gombok. Milyen megoldást tudnátok előlapi gomboknak? Sima tact nyákra?
Előre is köszi a segítséget.
(#) pisti89 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 8, 2016 /
 
Vagy bontott műanyaggombokat használsz, vagy hosszabb szárú nyomógombot és esetleg fóliázhatod a doboz elejét, így nem látszik a gomb vége sem, csak egy dudor amit nyomkodni lehet.
(biztos láttál már ilyet gyári készülékeknél is)
Vagy vehetsz ebayon kész gombokat amiket felfogathatsz és vezetékkel kötöd be
Fóliás megoldás
Retró kapcsolók
Igaz kicsit robosztus a célnak, de ez is jó lehet
Ezeknek saját gombjuk van
Hosszúszárú megoldás
Esetleg külön gomb
Már csak ki kell találnod melyik tetszik
(#) mikrokapcsolo válasza pisti89 hozzászólására (») Máj 8, 2016 /
 
Köszi. Az a saját kupakos gomb tetszik, meg is rendeltem.
A másik dilemmám, a kijelzőnek mekkora ablakot vágjak? Csak maga a hasznos területe látszódjon, vagy a keretét is "toljam ki"? Láttam már díszkeretet is, de azt nem tudom hol lehet beszerezni olcsón.
Következő: »»   68 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem