Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Nem kell földelésnek lennie a helységben, hogy csípjen.
kerámia kondi nem használható zavar szűrésre valamilyen formában?
kameleon2 és proli007 köszönet a segítséget így már sikerült megoldanom!!!
Ez a csipkedés, ez életvédelmi probléma, nem az erősítőé. Ha lenne földelés, ez a jelenség akkor is meglenne, az áramkörödben van a probléma.
Ajjaj.. helyiség
Igazából úgy van ez az egész, hogy a házunk mellett vettünk egy egy évek óta nem használt épületet ami kb. 5 éve felvásárlónak volt használva. A hálózat nagyon régi, alu. vezetékek, összesen 6A, tehát ha már valami nagyobb teljesítményűt használnák akkor lecsapja az automatát.
Sokszor észrevettem, hogyha forrasztok akkor akkor csípi a kezem egy pontban az ón és lent a lábamnál hogyha hozzáérek a a szék vas lábához. Vagy, ha mondjuk megfogok egy fém házú eszközt ami be van dugva, és megfogom a talajt akkor szintén csíp, van mikor csak picit, de van mikor egész jól megcsíp! Ez tényleg veszélyes? Azt hittem csak feszültség van, áram minimális! Hogy lehetne minél olcsóbban megoldani, mert áthúzatni az egész házban a kábeleket nagyon drága!
Nagyon veszélyes, ha nincs rendes (esetleg semmilyen) földelés.
Ha az egész házat nem is kábelezitek újra, legalább a műhelyben legyen rendes földelővezeték kialakítva, annak a vége pedig a ház sarkában leszúrt földelésre kötve. Földelésnek (talajtól föggően) egy kb 1,5-2m-es vascsövet kell leverni.
Rendben! Köszönöm a segítséget! Holnap felhívom egy villanyszerelő ismerősömet, hogy ő mit mond!
Sziasztok,
próbálom megtervezni az első nyákomat Eagle-be de valamiért két hibát ír ki a program. A GND pontokat másolással hoztam létre, valamiért mégis a következő hibaüzenetet kapom. Hogyan lehetne ezt kijavítani? Köszönöm a segítséget
Az Eagle-t nem ismerem, de az optocsatoló 1-es és 6-os lábak közti összeköttetést szüntesd meg. Az érzékelő tulajdonképpen micsoda? Gyanus, hogy az is hibásan van bekötve.
Van neki saját témája, oda tedd fel, de ne ezt a képet, hanem magát a munkafile-t!
Így képről azt mondanám nem jól kötötted össze az összekötendőket, azért sír. Az optonak így tényleg semmi értelme! Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
Mekkora pufferkondit használjak?. A feszmérő áramfelvétele milliamperes nagyságrendű.
Ha tényleg csak mA-okat fogyaszt (enyém pld. 15mA-t) akkoe egy 100..470µF/25V-os kondi megfelel oda.
18 mA-t mértem most rajta 18V-ról meghajtva, ekkora feszültséget fog kapni a pufferkondival. Köszönöm a segítséget!
1.41 szeresét.
A 18V már a pufferelt feszültség.
Üdv
Csinált már esetleg valaki EBBŐL órát? Arduino val gyakorlatilag megoldható,ahogy láttam. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2016
Sziasztok,
Szeretnék egy olyan kapcsolást, ami felváltva kapcsolna testet és +12V-ot. A frekvenciája lehet fix 100-200Hz és lehet potméterrel állítható. Tudnátok ebben segíteni? Köszönöm!
555-tel összedobtam az előbb egy astabil multivibrátort, de nem működik. Egy számlálót szeretnék meghajtani. Ha a számláló bemenetét a a számláló GND-hez érintem 1x, akkor számol 1-et. Ha 2x, akkor kettőt és így tovább. Az 555 hiába villogtatja a ledet (tehát működik) arra nem reagál, pedig közös a GND és a 12V is.
Szerintem tedd fel a kapcsolásodat, ahogy összeraktad és ahogy csatlakozik a számlálód bemenetére. Többet látunk belőle.
Rejtély megoldva. BC547-es tranzisztorral vezérelve szépen lépteti. Egyébként ezt a kapcsolást használom: Bővebben: Link
Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2016
OKé, hát pontosan a csatlakozásra lettem volna kíváncsi... de ha megoldottad, akkor nem téma.
A vezérlést tekintve kb. bármilyen mikrokontrollerrel megoldható, program kérdése.
Hogy tudom meg oldani potméterrel hogy a tápegység ki menetén a feszültséget finoman tudja állítani?
A szabályozó poti helyén helikális, többfordulatú potit raksz be.
A csatlakozása csak annyi, hogy a két kütyünek közös a pozitív és közös a gnd csatlakozása, illetve az 555 ic 3-as lába csatlakozik a BC547 bázisára, a számláló bemenete pedig a tranzisztor kollektorára.
Oké.. nem azért kérdeztem, mert.... hanem hol követhetted el a hibát.
Amit pedig most leírtál, az kapásból helytelen, mert kifelejtetted az írásból ( remélem, csak onnan ) a bázisellenállást.
1k bázisellenállás-t használok, csak lemaradt az írásból.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |